bala podosf hellas

Για τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την UEFA, που έχει σαν στόχο την επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου στη χώρα μας, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Υπάρχουν πάρα πολλές προσδοκίες για το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την UEFA, στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό μεταξύ της κυβέρνησης και της UEFA. Κατά τρόπο ώστε η UEFA να παρέχει τεχνογνωσία, με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αφορούν όλους τους πυλώνες του ποδοσφαίρου. Δηλαδή τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, το κομμάτι της βίας, τη χειραγώγησης των αγώνων. Όλα τα κομμάτια που είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης και της διαιτησίας», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί μέσω του συνυποσχετικού ότι θα εντάξει μέσα στην ελληνική έννομη τάξη όλες τις προτάσεις της UEFA και επιπλέον θα υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανόνες η κύρωση που θα επιβάλλεται θα είναι η αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Είμαι χαρούμενος που η UEFA διέκρινε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο ισχυρή πολιτική βούληση εκ μέρους μιας κυβέρνησης, αλλά και σοβαρότητα στα πράγματα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις. Δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο διολισθαίνει σοβαρά, έχει περιέλθει σε μια σχετική ανυποληψία. Τα οικονομικά του μεγέθη είναι χαμηλά, οι αθλητικές επιδόσεις επίσης είναι στην κατιούσα».

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε πως «εκείνο που χρειάζεται είναι μία επανεκκίνηση του ελληνικού ποδοσφαίρου έτσι ώστε να καταστεί από ένα περιορισμένο οπαδικό θέαμα σε ένα ευρύτερο αθλητικό και κοινωνικό προϊόν».

»Να σταματήσει ο μισαλλόδοξος λόγος και η βία, η οποία εκπορεύεται εν πολλοίς και από τα διοικητικά κέντρα των ομάδων. Να υπάρχει μία ακέραιη και αμερόληπτη διαιτησία, η οποία όμως θα είναι ανεξάρτητη και εν τέλει να υπάρχουν οι θεσμοί εκείνοι που δεν θα εξαρτώνται από τα πρόσωπα. Να είναι τέτοιας έντασης θεσμοί, ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως αντίβαρα σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να διατρήσει το σύστημα και να χειραγωγήσει το ποδοσφαιρικό προϊόν», ανέφερε.

Για τα ονόματα του Νικολαΐδη, του Κατσουράνη, του Καραγκούνη, του Χαριστέα και του Μπασινά που έχουν ακουστεί για την επόμενη μέρα, τόνισε: «Θα ήταν ευχής έργον τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι ευρύτερης αποδοχής και να έχουν έναν προσανατολισμό, ο οποίος θα είναι περισσότερο επιχειρηματικός και λιγότερο ποδοσφαιρικός. Δηλαδή να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε το ποδόσφαιρο και στη γνήσια επιχειρηματική του διάσταση.

Διότι όταν το ποδόσφαιρο πηγαίνει καλά, πηγαίνει για όλες τις ομάδες αλλά και για την κοινωνία. Σημαντικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Νομίζω απηχούν μια ευρύτερη συναίνεση και αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας. Μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα και υποδείγματα για τις νεότερες γενιές. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο νομίζω ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στις ποδοσφαιρικές ζυμώσεις που θα υπάρξουν την επόμενη μέρα»

PANATHINAIKOS ZENIT kalathis

Ο Παναθηναϊκός, ετά από δύο συνεχόμενες ήττες, πήρε την 14η νίκη του στη Euroleague, επικρατώντας με 96-81 της Ζενίτ στο ΟΑΚΑ για την 24η αγωνιστική της διοργάνωσης και εδραιώθηκε στην 6η θέση της βαθμολογίας.

Οι Πράσινοι με έναν... μαινόμενο Ντεσόν Τόμας, επικράτησαν του συγκροτήματος του Πλάθα στο ΟΑΚΑ και έφτασε στο 14-10 στην Ευρωλίγκα.

Ο Αμερικανός φόργουορν τα έκανε όλα στο παρκέ. Ηταν μηχανή σκοραρίσματος για τους γηπεδούχους σταματώντας στους 27 ποντους με 5/6 τρίποντα και 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης!

Ο Παναθηναϊκός ήταν διπρόσωπος στο πρώτο ημίχρονο.

Εξαιρετικός με το ξεκίνημα της αναμέτρησης, έφτασε να προηγείται με 22 πόντους πριν καλά καλά τελειώσει το δεκάλεπτο, όμως μετά πίστεψε ότι τα πάντα είναι στο χέρι του. Οι Ρώσοι λοιπόν πέρασαν την μπάλα στο ποστ, Ουίλ Τόμας και Γκουστάβο Αγιόν πλήγωσαν την ρακέτα των Πράσινων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ημίχρονο να λήξει στους 6 πόντους διαφορά.

Από εκεί και έπειτα όμως μίλησε ο Ντεσόν Τόμας. Τι έκανε ακριβώς; Ουσιαστικά τα πάντα, ήταν ο άνθρωπος που στηρίχθηκε ο Πιτίνο στην επίθεση, σε ένα ματς που κινήθηκε σε ρηχά νερά ο Καλάθης σχετικά με το παραγωγικό κομμάτι.

Οι Πράσινοι επέστρεψαν στις νίκες και έχουν τώρα μία εβδομάδα ρεπό για να... δουλέψουν και να επιστρέψουν στον δρόμο για την κατάκτηση της θέσης που θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά στο Final 4.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
REGULAR SEASON, ROUND 24, FEBRUARY 6-7, 2020
Group Regular SeasonWLPTS+PTS-+/-
1. Anadolu Efes Istanbul 21 3 2079 1861 218
2. Real Madrid 18 6 2016 1871 145
3. FC Barcelona 17 6 1932 1792 140
4. CSKA Moscow 16 8 1956 1818 138
5. Maccabi FOX Tel Aviv 16 8 1982 1845 137
6. Panathinaikos OPAP Athens 14 10 2089 2028 61
7. Valencia Basket 12 12 1954 1958 -4
8. AX Armani Exchange Milan 11 12 1785 1840 -55
9. Fenerbahce Beko Istanbul 11 13 1861 1863 -2
10. Crvena Zvezda mts Belgrade 10 14 1787 1809 -22
11. Khimki Moscow Region 10 14 2040 2068 -28
12. Olympiacos Piraeus 10 14 1936 1974 -38
13. Zalgiris Kaunas 9 15 1886 1840 46
14. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 9 15 1775 1882 -107
15. LDLC ASVEL Villeurbanne 9 15 1776 1947 -171
16. ALBA Berlin 8 16 1983 2086 -103
17. Zenit St Petersburg 7 17 1762 1928 -166
18. FC Bayern Munich 7 17 1773 1962 -189
 

uefa sima

Σε άμεση εφαρμογή αρχίζουν να μπαίνουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα σχέδια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανασύνταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, η ελληνική κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην FIFA (Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) και την UEFA (Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), με σκοπό να συνταχθεί ένα μνημόνιο ανασύνταξης για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ενα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Μνημόνιο FIFA-UEFA: Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr από κυβερνητικές πηγές, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ελληνικό κλιμάκιο θα μεταβεί στη Νιόν της Ελβετίας, στην έδρα της UEFA, όπου θα έχει συζητήσεις - με τη συμμετοχή και της FIFA για τις εξελίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από ποιους θα απαρτίζεται το ελληνικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο θα έρθει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες του ελληνικού κλιμακίου με την UEFA.

Σε ποια περίπτωση θα συζητηθεί το ποδοσφαιρικό... Grexit

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός ήταν κάθετος στην ομιλία του στη Βουλή, τονίζοντας πως αν οι παράγοντες των ομάδων δεν συνεργαστούν, θα υπάρξει ποδοσφαρικό Grexit (δηλ. αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις διαθνείς διοργανώσεις).

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την ηγεσία της FIFA και της UEFA ώστε να συνταχθεί μαζί με τις ομοσπονδίες και την κυβέρνηση ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου.

«Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Στοιχεία που δυστυχώς πρέπει να εισαχθούν και εδώ από την παγκόσμια διεθνή εμπειρία» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «εάν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι, με δική τους ευθύνη να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών τους το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από τους ευρωπαϊκούς κανόνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε περίπτωση που συνεχιστεί το άρρωστο κλίμα επί μακρόν, τότε θα διακόψουμε τη Superleague», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει μετά τη γνωμοδότηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης αναφορικά με υπόθεση πολυιδιοκτησίας.

«Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους» είπε ο πρωθυπουργός.

«Με διεθνή υποστήριξη και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

ETHNIKI POLO

Στην 7η θέση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Βουδαπέστης κατετάγη η Εθνική πόλο των ανδρών μετά τη νίκη της με 11-9 επί της Ρωσίας στον τελευταίο αγώνα κατάταξης που έδωσε και προκρίθηκε έτσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2021.

H Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις της στο 34ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Οι διεθνείς μας επιβλήθηκαν της Ρωσίας με 11-9 και κατέλαβαν την 7η θέση στη διοργάνωση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρουσία τους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα το 2021. 

Η ελληνική ομάδα δέχθηκε πρώτη γκολ από τον Μπίτσκοφ στο οποίο απάντησε ο Αργυρόπουλος όμως στη συνέχεια, ήταν πολύ άστοχη επιθετικά και το πλήρωσε, δεχόμενη δεύτερο τέρμα από τον Μερκούλοφ. Ο Μουρίκης με το τέταρτο προσωπικό γκολ στη διοργάνωση, “έγραψε” το 2-2 στο φινάλε της πρώτης περιόδου. 

Το ξεκίνημα για την Εθνική μας στο δεύτερο οκτάλεπτο ήταν εξαιρετικό, με τους Αργυρόπουλο και Γενηδουνιά, να χαρίζουν προβάδισμα δύο γκολ (4-2). Ωστόσο ο Χάρκοφ με δύο τέρματα μέσα σε ένα λεπτό (το δεύτερο με πέναλτι), έφερε ξανά την αναμέτρηση στα ίσια
(4-4).

Η νέα ισοπαλία δεν κράτησε πολύ, αφού ο Βλαχόπουλος εκμεταλλεύθηκε τον παραπάνω, κάνοντας το 5-4 στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.
Το ντέρμπι συνεχίστηκε στο τρίτο οκτάλεπτο, με την Ελλάδα να χάνει τον Δερβίση με 3η αποβολή που έφερε και την ισοφάριση (6-6) από τον Σούτσκοφ. Ο εξαιρετικός όμως σήμερα Αργυρόπουλος που “ντύθηκε” επιθετικός, έκανε το 7-6, φθάνοντας τα τρία γκολ στο ματς, όσα είχε πετύχει στα προηγούμενα παιχνίδια της φετινής διοργάνωσης. Υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής, ο Μουρίκης διατήρησε το προβάδισμα για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (8-7) στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Στην τελευταία περίοδο του αγώνα, οι Ρώσοι έκαναν την ανατροπή και με τέρματα των Χάρκοφ, Λισούνοφ προηγήθηκαν με 9-8, τέσσερα λεπτά πριν από λήξη. Ο Γούνας όμως έκανε αμέσως το 9-9 και ο Φουντούλης σκοράροντας στην κόντρα, έβαλε και πάλι σε θέση οδηγού την Ελληνική ομάδα (10-9). Στο πέναλτι που κέρδισε στη συνέχεια ο Παπαναστασίου, ευστόχησε ο Γενηδουννιάς και διαμόρφωσε.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 2-3, 3-3, 2-3

Ρωσία (Εφστιγκνέεφ):Φεντότοφ, Σούτσκοφ 1, Βασίλεφ, Ντερεβιάνκιν, Ασάεφ, Χάρκοφ 4, Μερκούλοφ 1, Ναγκάεφ, Μπίτσκοφ 1, Κισέλεφ, Λισούνοφ 2, Σεπέλεφ, Στατσένκο

Ελλάδα (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καπότσης, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου , Δερβίσης, Αργυρόπουλος 3 , Μουρίκης 2, Κολόμβος, Γούνας 2, Βλαχόπουλος 1, Γαλανίδης

anna korakaki metallio

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι η Χρυσή Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Αννα Κορακάκη θα είναι η πρώτη Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Oλυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο φέτος, στις 12 Μαρτίου 2020 στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Ολομέλεια της ΕΟΕ έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως, αμέσως μετά τη γέννησή του στα χέρια της Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου.

Η Aννα Κορακάκη κατέκτησε δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, ένα χρυσό στο πιστόλι 25μ. κι ένα χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10μ., ενώ έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι την Ολυμπιακή Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις 19 Μαρτίου, θα μεταφέρει η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, Κατερίνα Στεφανίδη, ως τελευταία Λαμπαδηδρόμος επί ελληνικού εδάφους.

stefanidi

Η Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ και από τότε ανεβαίνει συνεχώς στο βάθρο σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος αναφέρθηκε στην επιλογή των δύο Ολυμπιονικών:

«Είναι μία ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία μία αθλήτρια θα είναι πρώτη Λαμπαδηδρόμος. Πιστεύω ότι αυτή την τιμή τη δικαιούται η Αννα Κορακάκη καθώς έχει τιμήσει την ελληνική σημαία και έχει δοξάσει τη χώρα μας, όχι μόνο με τα δύο μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αλλά και με τις επιτυχίες της και μετά το 2016.

Είμαι χαρούμενος, όμως και για την Κατερίνα Στεφανίδη, μία ακόμα καταπληκτική Ελληνίδα αθλήτρια που μεσουρανεί στον παγκόσμιο στίβο και μας κάνει υπερήφανους με τις συνεχόμενες επιτυχίες. Συγχαρητήρια και στις δύο αθλήτριές μας».

Συγκινημένη με την απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να επιλέξει εκείνη ως την πρώτη λαμπαδηδρόμο στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» δηλώνει η Άννα Κορακάκη.

Συγκεκριμένα η Άννα Κορακάκη με ανάρτησή της στο facebook δήλωσε πως νιώθει μεγάλη τιμή διότι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα στη χώρα μας θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως από την Αρχαία Ολυμπία.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«O αθλητισμός συνεχίζει να μου χαρίζει τόσο μεγάλες συγκινήσεις!
Σήμερα, μου ανακοινώθηκε επίσημα πως στις 12 Μαρτίου θα είμαι η πρώτη λαμπαδηδρόμος στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020». Μία εβδομάδα αργότερα, η @stefanidi_katerina θα είναι η τελευταία λαμπαδηδρόμος που παραδίδει τη Φλόγα.

Ευχαριστώ την Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την τεράστια τιμή, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία, μία γυναίκα στη χώρα μας θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως από την Αρχαία Ολυμπία, πριν ξεκινήσει το μεγάλο του ταξίδι σε όλο τον κόσμο, για να φωτίσει στο Ολυμπιακό στάδιο και την έναρξη των ΧXII Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο! /

vouli olomeleia

Πέρασε με 156 ναι η τροπολογία για το ποδόσφαιρο, καθώς ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία Βουλή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 246 βουλευτές εκ των οποίων 156 ψήφισαν υπέρ και 90 κατά.

Πλην των βουλευτών που βρίσκονταν σε κοινοβουλευτική αποστολή και ψήφισαν μέσω επιστολικής ψήφου, απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και Γ. Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόφγλου.

Ο κ. Βαγιωνάς έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι, εάν παρευρισκόταν στην ψηφοφορία, θα ψήφιζε υπέρ της τροπολογίας ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα την καταψήφιζαν. Από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στις ΗΠΑ προ δύο ημερών, δεν έχει δοθεί επί του παρόντος εξήγηση για την απουσία του.

Εξηγώντας την αποχή των βουλευτών του ΜέΡΑ25, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Φ. Μπακαδήμα δήλωσε ότι «οι ολιγάρχες χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τις ομάδες για να ασκούν πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία μέσω των οπαδικων στρατών» τονίζοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται να μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε ποδοσφαιρική αρένα, εγκλωβίζοντας το νομοθετικό σώμα μέσα στη διαμάχη αντίπαλων ολιγαρχών».

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».

Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση έφερε εκτάκτως τροπολογία για το ποδόσφαιρο μετά την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, με την οποία ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα έπεφταν κατηγορία και αμέσως ξέσπασε κύμα αντιδράσεων.

Η ψηφοφορία, η οποία έγινε ηλεκτρονικά και από την κυβέρνηση είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση απείχαν.

Τι σημαίνει για ΠΑΟΚ και Ξάνθη η τροπολογία

Η υπερψήφιση της τροπολογίας δημιουργεί νέα δεδομένα όσον αφορά τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Πλέον, η υπόθεση θα περάσει στον αθλητικό δικαστή της Super League (αφού επιδοθεί πρώτα στην ΕΠΟ) και εκείνος είναι αυτός που θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και στην Ξάνθη για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και του μετοχολογίου, αντίστοιχα.

Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν να αφαιρεθούν τα πιστοποιητικά από τις δύο ΠΑΕ (κάτι που θα σήμαινε υποβιβασμό), ωστόσο με την τροπολογία της κυβέρνησης οι ποινές πλέον είναι μικρότερες και αφορούν αφαίρεση βαθμών (από -5 έως -10) και χρηματικό πρόστιμο.

Ο αθλητικός δικαστής, λοιπόν, αφού εξετάσει τον φάκελο της υπόθεσης (συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης της ΕΕΑ), θα αποφασίσει για τις ποινές που θα επιβληθούν σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Το πιθανότερο σενάριο είναι αφαίρεση βαθμών και για τις δύο ομάδες, αλλά και βαρύ πρόστιμο. Συνεπώς, στη βαθμολογία θα είναι πρώτος ο Ολυμπιακός, δεύτερος ο ΠΑΟΚ (ακόμα κι αν του αφαιρεθούν 10 βαθμοί), ενώ στην τρίτη θέση θα είναι η ΑΕΚ. Όσο για την Ξάνθη, θα πέσει από την εξάδα στην οποία βρίσκεται τώρα και θα βρεθεί σε θέση πλέι άουτ, τα οποία θα προσπαθήσει να αποφύγει στις εναπομείνασες αγωνιστικές της Super League.

Ο ΠΑΟΚ, όμως, έχει διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στα διαιτητικά δικαστήρια, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η προσφυγή θα αφορά, όπως ισχυρίζεται ο ΠΑΟΚ, την παράνομη σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, προχώρησε σε αντικατάσταση δύο μελών της Επιτροπής, κάτι που στον ΠΑΟΚ θεωρούν πως δεν έχει νομιμότητα, βάσει του νόμου Βασιλειάδη και γι’ αυτό προσφεύγουν στα διαιτητικά δικαστήρια.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για πολλούς δικονομικούς λόγους σχετιζόμενους με τη διαδικασία, αλλά και για μη νόμιμη σύνθεση, με στόχο την ακύρωση της απόφασης. Πάντως, ο Λευτέρης Αυγενάκης ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι δεν τίθεται θέμα παράτυπης αντικατάστασης των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Ανέφερε ότι η αντικατάσταση δύο μελών της ΕΕΑ ήταν καθ' όλα νόμιμη, καθώς δεν χρειαζόταν γνωμοδότηση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και προς επίρρωση αυτών είπε ότι ο νόμος Βασιλειάδη δεν ισχύει ακόμα, καθώς δεν έχουν υπογραφεί τα προεδρικά διατάγματα, και κατά συνέπεια ισχύει ο παλιότερος νόμος όπου δεν απαιτείτο η έγκριση της επιτροπής της Βουλής.

iefimerida

panathinaikos lyon

Έκανε σχεδόν τα πάντα σωστά και με εξαιρετικά ποσοστά, ο Παναθηναϊκός «έριξε» 100άρα στη Βιλερμπάν, στην πιο χορταστική του εμφάνιση.

Άλλαξε... συνήθειες ο Παναθηναϊκός, που τον τελευταίο καιρό είχε καθιερώσει τις αγχωτικές νίκες ως σημείο έκφρασης. Αυτή τη φορά, κόντρα στη Βιλερμπάν, οι «πράσινοι» έβαλαν από νωρίς τα πράγματα σε (σωστή) σειρά, έπαιξαν καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ και δεν έδωσαν δικαίωμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους, η οποία μεταφράστηκε αριθμητικά σε 100-88.

Με 52 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και το εξαιρετικό 70% (7/10) στα τρίποντα, δεν θα μπορούσε παρά να ανοίξει την ψαλίδα. Οι Γάλλοι δεν έχουν την πιο επικίνδυνη ομάδα της Ευρώπης, δίχως αυτό να σημαίνει ότι αν τους το επιτρέψεις δεν θα σου βάλουν προβλήματα. Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός ήταν αμυντικά προσηλωμένος, οπότε όλα έγιναν πιο εύκολα.

Υπήρχαν στιγμές που το ματς δεν είχε ρυθμό, αλλά και διαστήματα που δεν προλάβαινες να μετράς τα καλάθια. Ο Πιτίνο είδε την περιφέρειά του να «εκτελεί» με ακρίβεια, τον Φριντέτ, τον Ράις, τον Καλάθη, τον Παπαπέτρου (με σουτ κυρίως από την περίμετρο) να μετρούν διψήφιο αριθμό πόντων, είδε συνεργασίες, είδε ασίστ. Ωραίο μπάσκετ. Την ίδια στιγμή ο Παπαγιάννης έκανε αισθητή την παρουσία του και στις δύο πλευρές του γηπέδου, «τρομάζοντας» τους αντιπάλους του.

Οι φιλοξενούμενοι δεν παράτησαν το παιχνίδι, αλλά το προσέγγισαν από την επίθεση, εκεί όπου ξεχώρισαν οι Ζαν-Τσαρλς και Μαλεντόν, όμως το ταλέντο τους δεν έφτανε για να απειλήσουν τον Παναθηναϊκό. Ακόμα κι όταν η διαφορά έπεσε στους 11 πόντους (79-68), ήταν τέτοια η εικόνα, που κανείς δεν ανησύχησε. Και βέβαια, με άλλο ένα κύμα τριπόντων πήγαμε στο 91-74, για να... «τελειώσει» τέσσερα λεπτά πιο γρήγορα το ματς.

Αν πρέπει να βρούμε (δεν πρέπει) κάτι αρνητικό, είναι πως η δεύτερη πεντάδα έχανε τη διαφορά που δημιουργούσε η πρώτη, αλλά κι αυτό στην πάροδο του χρόνου... ίσιωσε. Ήταν μια από τις πιο χορταστικές και πειστικές εμφανίσεις του «τριφυλλιού». Κι επειδή η Βιλερμπάν έχει... βάλει δύσκολα απέναντι σε αρκετούς αντιπάλους, καλό είναι να μην υποτιμήσουμε (κατ’ ελάχιστο) νίκη κι εμφάνιση.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 52-35, 73-58, 100-88.

Παραμένει μακριά από την οκτάδα ο Ολυμπιακός: Ηττήθηκε για 2η φορά φέτος από την Ζενιτ

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για δεύτερη φορά φέτος από τη Ζενίτ, για να παραμείνει μακριά από την οκτάδα της EuroLeague. 

Ο Ολυμπιακός έχασε κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ απέναντι στη Ζενίτ, είδε μόλις πέντε παίκτες να σκοράρουν με συνέπεια και ηττήθηκε από τη ρωσική ομάδα (91-87) για την 21η αγωνιστική της EuroLeague.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν κάκιστοι επιθετικά μετά το πρώτο δεκάλεπτο, έχασαν πολλά αμυντικά ριμπάουντ και είδαν τους παίκτες του Τζοάν Πλάθα να τους κερδίζουν για δεύτερη φορά φέτος.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
 
REGULAR SEASON, ROUND 21, JANUARY 23-24, 2020
 
Group Regular SeasonWLPTS+PTS-+/-
1. Anadolu Efes Istanbul 17 3 1736 1537 199
2. Real Madrid 15 5 1687 1548 139
3. CSKA Moscow 15 6 1739 1595 144
4. FC Barcelona 15 6 1765 1644 121
5. Maccabi FOX Tel Aviv 14 7 1747 1610 137
6. Panathinaikos OPAP Athens 13 8 1833 1775 58
7. Valencia Basket 10 11 1718 1735 -17
8. AX Armani Exchange Milan 10 11 1610 1660 -50
9. Fenerbahce Beko Istanbul 9 12 1637 1647 -10
10. Crvena Zvezda mts Belgrade 9 12 1559 1573 -14
11. Khimki Moscow Region 9 12 1816 1838 -22
12. Olympiacos Piraeus 8 13 1715 1751 -36
13. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 8 13 1557 1667 -110
14. LDLC ASVEL Villeurbanne 8 13 1562 1724 -162
15. Zalgiris Kaunas 7 14 1622 1601 21
16. ALBA Berlin 7 14 1714 1813 -99
17. Zenit St Petersburg 7 14 1541 1669 -128
18. FC Bayern Munich 7 14 1571 1742 -171
  1. Best record in head-to-head games between all tied teams.
  2. Higher cumulative score difference in head-to-head games between all tied teams.*
  3. Higher cumulative score difference for the entire regular season.*
  4. Higher total of points scored for the entire regular season.*
  5. Higher sum of quotients of points in favor and points against of each match played in the regular season.*
If a tiebreaker does not resolve a tie completely, a new tiebreak process is initiated with only those teams that remain tied.
*Points scored in overtime(s) will not be counted in the standings for any tiebreak situation.

 

Περισσότερα Άρθρα...