Καθ. Ευθ. Λέκκας: Επτά φορές πιο πιθανό να υπάρξουν πλημμύρες μετά τις φωτιές. Είναι νομοτέλεια. Τι είχε συμβεί στις 8 Αυγούστου 2020 στην Εύβοια

Περιβάλλον
Tools

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει από τώρα ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σχετικά με τις πλημμύρες που αναμένεται να ακολουθήσουν στις καμένες περιοχές. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημείωσε πως μετά τις φωτιές ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων είναι αυξημένος: «Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι νομοτέλεια να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές.»

Τόνισε πως ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται κατά επτά φορές μετά από πυρκαγιά και όπως είπε θα πρέπει «να είμαστε προετοιμασμένοι». 

Σημείωσε πως εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη και οι συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες:

«Οι πυρκαγιές αφήνουν ένα βαρύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον αέρα, στην ατμόσφαιρα, και τη βιόσφαιρα.»

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Κυριακής, 9 Αυγούστου 2020, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι τωρινές καταστροφικές πυρκαγιές, η Εύβοια έζησε στιγμές τρόμου και απόλυτης καταστροφής, με ολόκληρες περιοχές να "εξαφανίζονται" κάτω από τα νερά.

Εκείνη η κακοκαιρία, προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων (μεταξύ αυτών και ενός βρέφους), καθώς και εκτεταμένες καταστροφές στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων και πιο συγκεκριμένα στα Πολιτικά, στο Λευκαντί, στο Βασιλικό και στα Ψαχνά.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε 2.500 σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, αλλά και φθορές στις γέφυρες Βασιλικού, Αφρατίου και Φύλλων, κατά μήκος του Λήλαντα.

Αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων ήταν η υπερχείλιση του Λήλαντα, του Μεσσαπίου και του ρέματος Πολιτικών, με το ύψος του νερού σε διάφορα σημεία να φτάνει το 1,5 μέτρο, ενώ στο κέντρο των Ψαχνών το ύψος του νερού έφτασε το ένα μέτρο.