xyty grammatikoy

Μετά από διαλογική συζήτηση που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης στο Γραμματικό.

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη και όχι σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αρχικά είχε πρόθεση η διοίκηση της Περιφέρειας να πράξει, επειδή τέσσερις παρατάξεις ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα των απορριμμάτων προ ημερήσιας διάταξης.

Καθαρές και υπεύθυνες θέσεις από τη Διοίκηση Πατούλη, «κρυφτό» από μερίδα της αντιπολίτευσης

Η παράταξη της Διοίκησης έχοντας ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, άνοιξε το διάλογο κι ανέδειξε την αδυναμία ορισμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις, που θα οδηγούν αφενός στο κλείσιμο της Φυλής και την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Αφετέρου, πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα απενταχθεί από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το έργο του Γραμματικού, αν δεν ξεκινήσει άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία του. Απένταξη που σημαίνει καταρχήν ότι  θα χρειαστεί να επιστραφούν πίσω στην ΕΕ πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια τα χρήματα αυτά, να καταλογιστούν σε όσους θα ευθύνονται για τη μη λειτουργία του.

«Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετες στη δοκιμαστική λειτουργία του Γραμματικού, την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Γραμματικό «κρύφτηκαν» και επέλεξαν την αποχή, φοβούμενες προφανώς τον καταλογισμό. 

Ενώ αν και έχει περάσει ένας μήνας από τη δημόσια πρόσκληση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσουν τις θέσεις τους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ακόμη δεν το έχουν κάνει.»  

Τα θετικά σημεία της απόφασης

Με την απόφαση που κατατέθηκε και τελικά ψηφίστηκε διασφαλίζεται οριστικά ότι:

- Δεν θα δημιουργηθεί στην περιοχή μια «νέα Φυλή», όπου θάβονται μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτα και χωρίς επεξεργασία σκουπίδια. Αντίθετα στο Γραμματικό θα λειτουργήσει η εγκατάσταση ως Χώρος Υποδοχής αδρανών Υπολειμμάτων, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. 

- Τα αδρανή υπολείμματα που θα κατευθύνονται στην εγκατάσταση, θα προέρχονται μόνο από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης της γύρω περιοχής.

-  Δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με το ποσό των περίπου 20 εκατ. ευρώ τα οποία σε περίπτωση μη δοκιμαστικής λειτουργίας της εγκατάστασης, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Ε.Ε. λόγω της απένταξης του έργου από τη χρηματοδότηση.

Υπεύθυνη και ειλικρινής δέσμευση του Περιφερειάρχη Αττικής

Στην τοποθέτηση του ο κ. Γιώργος Πατούλης ξεκαθάρισε την απόλυτη δέσμευση του αφενός να μην επιτρέψει να λειτουργήσει ανοικτή χωματερή στο Γραμματικό.

Αφετέρου, να βάλει τέλος στην αδράνεια ετών και να προωθήσει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, στο σχεδιασμό και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προστατεύει τη δημόσια υγεία και θα υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες της Αττικής ότι ο χώρος σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ΧΥΤΑ, αλλά θα προορίζεται μόνο ως χώρος εναπόθεσης αδρανοποιημένων υλικών που θα προέρχονται αποκλειστικά από τη γύρω περιοχή». 

Δεν θα υποκύψουμε στον λαϊκισμό στο ζήτημα των απορριμμάτων

Ο Περιφερειάρχης Αττικής έφερε προ των ευθυνών τους τις παρατάξεις εκείνες, που όλο αυτό το διάστημα ζητούν το κλείσιμο της Φυλής, χωρίς να προτείνουν ρεαλιστική εναλλακτική λύση. «Ενώ και στην περίπτωση του Γραμματικού επέλεξαν όχι να καταψηφίσουν την πρόταση για έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας του, όπως δήλωναν, αλλά την αποχή.

Ενώ δεν απάντησαν με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα ταμεία της ΕΕ και καταλογισμός των χρημάτων που έχουν ήδη εκταμιευθεί για το έργο». 

Ο κ. Πατουλης τόνισε πως: «Δίνουμε τέλος στην παρατεταμένη αγωνία των πολιτών και διασφαλίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επαναληφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της Φυλής. Σε αντίθεση με άλλες παρατάξεις οι οποίες επέλεξαν τη φυγή όταν κλήθηκαν να πάρουν μία απόφαση που αφορά χιλιάδες πολίτες, εμείς μακριά από λαϊκισμούς και ιδεοληψίες, δίνουμε λύσεις.

Θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας, με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, για μία αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι στο Γραμματικό ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης όπου θα κατευθύνονται  μόνον υπολείμματα των μπλε κάδων ανακύκλωσης της περιοχής.

Η πρόταση για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΥ Γραμματικού υπερψηφίστηκε από την Παράταξη της Νέας Αρχής για την Αττική του κ. Γ. Πατούλη και την Παράταξη  Δύναμης Ζωής με επικεφαλής την κα Ρ. Δούρου.

Κατά ψήφισε η παράταξη Δημιουργία Ξανά του κ. Θ. Τζήμερου, η Οικολογική Συμμαχία για την Περιφέρεια Αττικής του κ. Γ. Δημητρίου, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση του κ. Γ. Σγουρού, Λαϊκή Συσπείρωση του κ. Γ. Πρωτούλη, Ανυπότακτη Αττική της κας Μ. Τσίχλη και  Αντικαπιταλιστική Αρχή Ανατροπή στην Αττική του κ. Κ. Τουλγαρίδη.
 

ymittos

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που προωθείται σήμερα προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναστέλλεται για ένα ακόμη έτος, μέχρι την 1/10/2020, η έκδοση οικοδομικών αδειών και οι οικοδομικές εργασίες στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Υμηττού.

«Η αναστολή αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού, χωρίς εν τω μεταξύ να έχει αλλοιωθεί το περιβάλλον και το τοπίο», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Η διαδικασία για την έκδοση του προεδρικού αυτού διατάγματος έχει μπει στο τελικό στάδιο, καθώς έχει παραδοθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Αναμένεται να ακολουθήσει διαβούλευση με φορείς, πολίτες, ενδιαφερόμενους και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συντάξουν το σχέδιο, που θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο.

Επιπλέον, με άλλη ρύθμιση, που συμπεριλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθορίζεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι, οι χώροι κοινής ωφέλειας και κοινωνικής αποδοτικότητας που καθορίζονται από τις πολεοδομικές μελέτες για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της Ελληνικό Α.Ε., μέχρι να διαμορφωθούν και να δοθούν προς κοινή χρήση.

«Η ρύθμιση αυτή είναι επιβεβλημένη, καθώς η εφαρμογή των συγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών- που θα εγκριθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες μέρες- πρέπει να γίνει λόγω της φύσεως του έργου από την Ελληνικό Α.Ε.», ολοκληρώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

xyta xatzidakis

Με ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ θα προχωρήσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση του πρόβλήματος της διαχέιρισης των απορριμμάτων όπως επενέλαβε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης

Διαβάστε παρακάτω το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ν.Χ.: Τώρα, μια πολύ σύντομη τοποθέτηση για το θέμα των σκουπιδιών θέλω από εσάς, κ. υπουργέ. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε; Ποια είναι η ατζέντα του θέματος αυτού για το επόμενο διάστημα;

Κ.Χ.: Το εντυπωσιακό, κ. Χατζηνικολάου, είναι ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που το ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί, λίγες δυστυχώς. Αλλά αυτό δεν έχει παραδειγματίσει τις υπόλοιπες περιοχές και δεν μας έχει παραδειγματίσει ως χώρα συνολικά και ως κοινωνία. Δηλαδή στην Ήπειρο, για παράδειγμα, το 2014 που ήμουν υπουργός Ανάπτυξης είχαμε εγκρίνει τότε μια μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με μέθοδο ΣΔΙΤ, δηλαδή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το εργοστάσιο αυτό, λοιπόν, ολοκληρώνεται. Τώρα θα προχωρήσουν και οι σταθμοί μεταφόρτωσης. Το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί. Το ίδιο γίνεται και στις Σέρρες, που ολοκληρώνεται αυτή τη περίοδο. Στην Ηλεία, που όπου να ‘ναι ολοκληρώνεται κι ήδη λειτουργεί όλο το σύστημα στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Στην Αττική ενώ είχαμε αδειοδοτήσει κι εγκρίνει μια τέτοια μονάδα, περισσότερες μονάδες, η απελθούσα περιφερειάρχης, η κα Δούρου, ακύρωσε το σχεδιασμό και αυτή την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να έχουμε λόφους σκουπιδιών.

Δόθηκε μια προσωρινή λύση κάποιων μηνών με μια πρόσφατη απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι ακόμα στη Φυλή, αλλά εκεί τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν δραματικά και επανέρχεται το ζήτημα της μόνιμης αντιμετώπισης του προβλήματος στην Αττική, που δεν γίνεται παρά να έχει ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων. Δεν γίνεται να ακολουθήσουμε στην Αττική διαφορετική μέθοδο από αυτή που έχουμε ακολουθήσει στις περιφέρειες που προανέφερα και λύθηκε το θέμα.

Εδώ θα συνεργαστούμε στενά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με το υπουργείο Εσωτερικών φυσικά, το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει τα κονδύλια και την περιφέρεια Αττικής, διότι οι προσωρινές παρατάσεις στη Φυλή το πολύ να μας πάνε για ένα χρόνο ακόμα. Πρέπει, λοιπόν, να βρούμε μια σφαιρική λύση και να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δυνατόν- και για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και για λόγους ποιότητας ζωής- αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας αν θέλετε αυτής της χώρας, να συνεχίζουμε στο όνομα ιδεοληψιών να δημιουργούμε τέτοιου είδους ζητήματα στους εαυτούς μας.

Κάνουμε δηλαδή διάφορους φιλόδοξους, δογματικούς σχεδιασμούς για να προστατεύσουμε υποτίθεται το περιβάλλον και βρισκόμαστε τελικά αντιμέτωποι με αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Ενώ αλλού που είναι λιγότερο «φιλόδοξοι» οι άνθρωποι, στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο έχουν λύσεις. Αυτό λέω.

xomateri

Ορισμένα από τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως η επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής προς την κατεύθυνση της Αττικής Οδού και η αναβάθμιση του εργοστασίου διαλογής, θα προχωρήσουν κανονικά. Ορισμένα από τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως η επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής προς την κατεύθυνση της Αττικής Οδού και η αναβάθμιση του εργοστασίου διαλογής, θα προχωρήσουν κανονικά.

Στην αναθεώρηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και, σε δεύτερο επίπεδο, του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού καταθέσει το νέο περιφερειακό συμβούλιο τις προτάσεις του, ενώ ορισμένα από τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί –όπως η επέκταση του ΧΥΤΑ και η αναβάθμιση του εργοστασίου διαλογής στη Φυλή– θα προχωρήσουν κανονικά.

«Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική βρίσκεται σήμερα σε χειρότερο σημείο από ό,τι ήταν το 2014», εκτιμά ο νέος γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος (να σημειωθεί ότι η γραμματεία μεταφέρθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος). «Δεν ισχυρίζομαι ότι το σχέδιο που παρέλαβε η κυρία Δούρου (σ.σ. διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ) ήταν τέλειο, ίσως ήταν μαξιμαλιστικό. Θα μπορούσε να το είχε τροποποιήσει και να είχε λύσει το πρόβλημα, είχε τον χρόνο. Τι παρέδωσε η περιφέρεια; Εναν σχεδιασμό χωρίς χωροθετήσεις. Και –ορθούς, κατά τη γνώμη μου– στόχους, που όμως δεν τους πέτυχε».

Με προαποφασισμένη, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, την επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής προς την κατεύθυνση της Αττικής Οδού (μέσα στον ήδη αδειοδοτημένο χώρο, σημειώνει ο κ. Γραφάκος), το υπουργείο αναμένει τις προτάσεις της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής. «Θα διαμορφώσουμε το περιφερειακό σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) με βάση τον σχεδιασμό που θα αποφασιστεί και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε μια εκλογίκευση του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα (ΕΣΔΑ). Ο νέος ΠΕΣΔΑ θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες χωροθετήσεις για τις υποδομές, όχι γενικότητες και ευχολόγια, όπως ο σημερινός. Πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί έως το 2020».

Η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού δεν σημαίνει ότι θα ακυρωθούν συλλήβδην όσα έργα έχουν δρομολογηθεί. «Η αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑ) έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα προχωρήσει. Ενδεχομένως όμως ο αριθμός των μονάδων επεξεργασίας (ΜΕΑ) που προβλέπει σήμερα ο σχεδιασμός να πρέπει να μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση, οι μονάδες αυτές χωροθετούνται πιο εύκολα από ό,τι οι χώροι για τη διάθεση του υπολείμματος», λέει ο κ. Γραφάκος. «Πάντως, δεν είναι μοναδικός στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος για την Αττική το να προχωρήσουν οι υποδομές. Πρέπει να καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για τον καφέ κάδο. Σε πρώτη φάση, θα παροτρύνουμε τους δήμους, θα τους βοηθήσουμε να εξασφαλίσουν κοινοτική χρηματοδότηση για κάδους και εξοπλισμό».

Το δεύτερο μεγαλύτερο «ανοικτό μέτωπο» στη διαχείριση των απορριμμάτων για το υπουργείο είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Αναμένεται απόφαση από το νέο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο. Είμαστε σε συνεννόηση με τη νέα Αρχή, για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, ώστε να τελειώνουμε με τις παράνομες χωματερές», καταλήγει ο κ. Γραφάκος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι παράνομες χωματερές στη χώρα (που «κοστίζουν» περίπου 2,6 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο στο κράτος) είναι 53, εκ των οποίων οι 21 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (9 στη Μεσσηνία, 6 στην Κορινθία, 5 στην Αρκαδία και μία στη Λακωνία), οι 16 σε νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και οι υπόλοιπες διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

msn

mits ohe

Την πρόθεση της Ελλάδας να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, επισήμανε ότι οι συνέπειες είναι ήδη εδώ και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου νέα Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα που θα περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης σε ολόκληρη την χώρα από το 2021 και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και την αύξηση της ενέργειας από Ανανεώσιμε Πηγές στο 35% έως το 2030.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την οικονομική ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περυσινή μεγάλη τραγωδία στο Μάτι όπου έχασαν την ζωή τους 102 άνθρωποι για να καταλήξει: «Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής κεντρική συνιστώσα της πολιτικής της και εξήγησε: «Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας συνδέεται με την ικανότητά της να προστατεύσει το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τις ακτές και τα νησιά μας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία μας.

Η κλιματική αλλαγή θα λειτουργήσει επίσης ως τροχοπέδη στην οικονομική μας ανάπτυξη και στην ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, με τους 17 στόχους της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs). Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα για μια οικονομία της ΕΕ που δεν θα επιβαρύνει το κλίμα έως το 2050.

Νέα Εθνική Στρατηγική

Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η χώρα μας αλλά και στις δράσεις που θα αναλάβει: «Για εμάς δεν είναι απλώς μία υποχρέωση, αλλά μία ευκαιρία. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020. Παράγουμε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σκοπεύουμε να φτάσουμε στο 35% έως το 2030.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021».

Προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος

Η αλλαγή του κλίματος δεν επηρεάζει μόνο το παρόν και το μέλλον μας, επηρεάζει επίσης το παρελθόν μας μπορεί να βλάψει σημαντικά τις τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, αλλά και να διαταράξει τους παραδοσιακούς τρόπους ζωής. «Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά.», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι πέρυσι τον Ιούνιο διοργάνωσε συνέδριο τα συμπεράσματα του οποίου περιελήφθησαν στην πρόταση της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «η χώρα μου προτίθεται να συγκαλέσει σύνοδο υψηλού επιπέδου το προσεχές έτος στην Αθήνα, με στόχο την υιοθέτηση δήλωσης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Το 2020 σηματοδοτεί 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η αθηναϊκή νίκη άνοιξε το δρόμο για τον χρυσό αιώνα της κλασικής ελληνικής Αθήνας. Υπό την σκιά της Ακρόπολης, ας υποσχεθούμε ότι ένα μνημείο που έχει επιβιώσει για 25 αιώνες θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο ομορφιάς και φυσικής ισορροπίας που θα εκτιμηθεί από τις γενιές που έρχονται».

kinititilefon kairees

Νέους κανόνες για την αδειοδοτηση, εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και προωθείται σε δημοσία διαβούλευση και εν συνεχεία για ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα προβλέπεται έγκρισης δόμησης για τα κεραιοσυστήματα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «e- adeies”, που έχει αναπτύξει και λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε αντικατάσταση της υφιστάμενης διαδικασίας πολεοδομικής έγκρισης, καθώς στις Πολεοδομίες σημειώνονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις και ανακολουθίες στη διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των σχετικών αιτήσεων.

Παράλληλα αξιοποιείται ο νέος θεσμός του ελεγκτή δόμησης και στον κλάδο Κινητών Επικοινωνιών, όπως συμβαίνει ευρύτερα για τις πολεοδομικές εγκρίσεις.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών στην ξηρά ολοκληρώνεται σε δύο στάδια. Για την εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευής κεραίας ή την τροποποίηση υφιστάμενης κατασκευής κεραίας απαιτείται

α) Η έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

β) Η έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας, αφού προηγουμένως εκδοθεί η άδεια κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ και

γ) Η σύνταξη Πορίσματος Ελέγχου από τον Ελεγκτή Δόμησης, με το οποίο να βεβαιώνεται ότι οι δομικές κατασκευές κεραίας, υλοποιήθηκαν σύμφωνα τα στοιχεία της χορηγηθείσας έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας.

Ανακοίνωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο και εγκρίθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνεται:

– «Ενιαία ρύθμιση για τις κεραίες τηλεπικοινωνιών, η οποία αντικαθιστά την κατακερματισμένη νομοθεσία, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς. Δημιουργία πάρκων κεραιών και θέσπιση Εθνικού παρατηρητηρίου Η/Μ πεδίων στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τον έλεγχο της τήρησης ορίων ασφαλούς έκθεσης στα πεδία».

Στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ενσωματώνονται οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, «Aδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών στην Ξηρά» της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που έχει καταρτιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Βασίλη Μαγκλάρα, αφού τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση αλλά δεν προωθήθηκε στη Βουλή.

Έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας

Ειδικότερα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι για την εγκατάσταση των δομικών κατασκευών κεραίας, απαιτείται η έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας.

Η αίτηση για την έκδοση έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας, υποβάλλεται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Οικοδομικών Αδειών (Η.Σ.Ο.Α), κατά τα οριζόμενα στο ν. 4495/2017. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης αποτελεί η προηγούμενη έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ, καθώς και η προηγούμενη έκδοση των εγκρίσεων και γνωμοδοτήσεων άλλων υπηρεσιών που τυχόν απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας. Η αίτηση υποβάλλεται με ευθύνη εξουσιοδοτημένου (από τον κάτοχο ή κύριο της κατασκευής κεραίας) μηχανικού και η έγκριση εκδίδεται αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών και λοιπών στοιχείων.

Η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας και οι τυχόν αναθεωρήσεις αυτής, αναρτώνται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών (ΗΣΟΑ), και εν συνεχεία κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες για την εργοταξιακή σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Μετά την εγκατάσταση των δομικών κατασκευών κεραίας πραγματοποιείται αυτοψία από Ελεγκτή Δόμησης, για τον έλεγχο της ορθής υλοποίησης της εκδοθείσας έγκρισης εγκατάστασης δομικών κατασκευών κεραίας και στη συνέχεια συντάσσεται Πόρισμα Ελέγχου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 44-46 του ν. 4495/17, το οποίο υποβάλλεται στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών (ΗΣΟΑ). Οι δομικές κατασκευές κεραιών εντάσσονται στην κατηγορία Α του άρθρου 44 του ν. 4495/17. Η αποζημίωση του Ελεγκτή Δόμησης ορίζεται σε 150 ευρώ και δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο επιβλέπων μηχανικός υποχρεούται να υποβάλει στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών (ΗΣΟΑ) αίτημα για έλεγχο των δομικών κατασκευών κεραίας τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την ολοκλήρωση των εργασιών. Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) ελέγχει τα στοιχεία του αιτήματος εντός 24 ωρών και ενημερώνει ηλεκτρονικά την Διεύθυνση Ελέγχου Δόμησης – Περιφερειακό Παρατηρητήριο της οικείας Περιφέρειας, το οποίο ορίζει αυθημερόν Ελεγκτή Δόμησης κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης από το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτο το χρονικό διάστημα των 24 ωρών, τεκμαίρεται ότι η ΥΔΟΜ δεν έχει παρατηρήσεις ως προς τα στοιχεία του αιτήματος, το οποίο δρομολογείται περαιτέρω αυτόματα στο σύστημα.

Σε περίπτωση καταγγελίας, όσον αφορά στη νομιμότητα εγκατασταθέντων δομικών κατασκευών κεραίας ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης, ο οποίος συντάσσει Πόρισμα Ελέγχου, το οποίο υποβάλει στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Οικοδομικών Αδειών (ΗΣΟΑ).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι παραμεθόριες ζώνες της χώρας, των οποίων η κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κρίνεται ως εθνικά αναγκαία, καθώς και οι ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών, δομικών κατασκευών κεραιών και των συνοδών έργων στις περιοχές αυτές.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Ανάπτυξης καθορίζονται υποεξυπηρετούμενες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, για τις οποίες η ανάπτυξη υποδομής ασύρματης πρόσβασης στον τελικό χρήστη ή/και η κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κρίνεται ως εθνικά αναγκαία και καθορίζονται ειδικές διαδικασίες αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών, δομικών κατασκευών κεραιών και των συνοδών έργων στις περιοχές αυτές.

 ecopress

amazonios fotia
Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου: αυτές είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος. 

Βοδινό

Το βοδινό κρέας και η σόγια οι βασικότερες αιτίες για τις πυρκαγιές στον

«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.

H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.

Πίσω από την πρώτη θέση της Βραζιλίας βρίσκονται λίγο περισσότερα από είκοσι χρόνια ιδιαίτερα εντυπωσιακής ανάπτυξης. Από το 1997 ως το 2016, για παράδειγμα, η χώρα δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας (σε βάρος όσο και σε αξία).

Στην αγορά κυριαρχούν τρεις μεγάλες εταιρείες: η JBS, η Minerva και η Marfrig. 

Σόγια

Το βοδινό κρέας και η σόγια οι βασικότερες αιτίες για τις πυρκαγιές στον

Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου.

Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από τη Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.

Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι.

Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Όμως το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνει ο Μπατίστα.

Το βοδινό κρέας και η σόγια οι βασικότερες αιτίες για τις πυρκαγιές στον

Η Ευρώπη επίσης αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως για ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η ΜΚΟ είχε καταγγείλει τον Ιούνιο «τον εθισμό» της Ευρώπης στις εξαγωγές σόγιας από τη Λατινική Αμερική.

Η καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του 1970 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...