tzefirelli
 
Πέθανε το Σάββατο στο σπίτι του στη Ρώμη, σε ηλικία 96 ετών, ο Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, του θεάτρου και της όπερας Φράνκο Τζεφιρέλι.
 
«Έσβησε ήσυχα μετά από μακρά ασθένεια που είχε επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες», μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της οικογένειάς του.

Ο Τζεφιρέλι ήταν Ιταλός ντεκορατέρ και σκηνοθέτης και παραγωγός της τηλεόρασης, του θεάτρου, του κινηματογράφου και της όπερας, ενώ υπήρξε πρώην γερουσιαστής (1994-2001) για το ιταλικό κεντρο-δεξιό κόμμα Forza Italia. Κάποιες από τις όπερές του θεωρούνται κλασικά έργα παγκοσμίως.

Ήταν γνωστός για αρκετές από τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει, ιδιαίτερα η ταινία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" (1968), για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ.

Η ταινία του "The Taming of the Shrew" (1967) με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον παραμένει η καλύτερη κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης παράστασης. Η μίνι σειρά του" Ιησούς από την Ναζαρέτ" (1977) κέρδισε αναγνωρισιμότητα και προβάλλεται ακόμα και σήμερα κατά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα σε πολλές χώρες.

Αξιωματικός της ιταλικής κυβέρνησης από το 1977, ο Τζεφιρέλι έλαβε την διάκριση του ιππότη από την βρετανική κυβέρνηση το 2004 όταν έγινε Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το 2009 βραβεύτηκε με το Premio Colosseo.

Φράνκο Τζεφιρέλι με τη Μαρία Κάλλας το 1964

Φράνκο Τζεφιρέλι με τη Μαρία Κάλλας το 1964  ASSOCIATED PRESS

Η ζωή του

Γεννήθηκε στα περίχωρα της Φλωρεντίας ως Τζιανφράνκο Κόρσι . Μητέρα του ήταν η Alaide Garosi, σχεδιάστρια μόδας, και πατέρας του ο Ottorino Corsi, έμπορος μαλλιού και μεταξιού. Οι δυο γονείς του ξαναπαντρεύτηκαν και η Alaide δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το δικό της επίθετο ή του Corsi για το παιδί της.

Επέλεξε το επίθετο "Zeffiretti", λέξη που αναφέρεται στην όπερα του Μότσαρτ Idomeneo. Ωστόσο, το όνομα αυτό γράφτηκε λάθος στο δημοτολόγιο και έγινε Τζεφιρέλι. Όταν ήταν 6 ετών, η μητέρα του πέθανε και ο ίδιος μεγάλωσε υπό την φροντίδα της αγγλικής κοινότητας μεταναστών.

Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Τζεφιρέλι ήταν μέρος μιας ομάδας ανθρώπων που είναι συγγενείς με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Πέθανε ο Φράνκο Τζεφιρέλι

Ο Τζεφιρέλι ήταν απόγονος ενός από τα αδέρφια του ντα Βίντσι. Ο Τζεφιρέλι αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1941 και, ακολουθώντας την συμβουλή του πατέρα του, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και τέχνη. Μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολέμησε ως αντάρτης προτού συναντηθεί με τους βρετανούς στρατιώτες και γίνει ο διερμηνέας τους.

Μετά τον πόλεμο, ξαναπήγε στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας για να συνεχίσει τις σπουδές του αλλά όταν είδε τον Λόρενς Ολίβιε στον Ερρίκο Δ΄ το 1945, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ενώ εργαζόταν ως ζωγράφος τοπίου στην Φλωρεντία, προσλήφθηκε από τον Λουκίνο Βισκόντι και εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία La Terra trema, που κυκλοφόρησε το 1948. Με τον Βισκόντι συνεργάστηκε και στις ταινίες : Λεωφορείο ο πόθος (Ρώμη, 1949) του Τεννεσσή Ουίλλιαμς, Τρωίλος και Χρυσηίδα (Φλωρεντία, 1949) του Σαίξπηρ και οι τρεις αδελφές (Ρώμη, 1951), κοστούμια Μαρσέλ Εσκοφιέ) του Τσέχωφ.

Οι μέθοδοι του Βισκόντι είχαν μια βαθιά επιρροή στο μετέπειτα έργο του Τζεφιρέλι. Εργάστηκε και με άλλους σκηνοθέτες όπως ο Αντονιόνι και ο Ροσελίνι. Την δεκαετία του 1960, ο Τζεφιρέλι ξεκίνησε να γράφει και να σκηνοθετεί τις δικές του παραστάσεις στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη και σύντομα μετέφερε τις ιδέες του στον κινηματογράφο.

Το 1996 ο Τζεφιρέλι αποκαλύφθηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και από τότε σταμάτησε να μιλά για την προσωπική του ζωή. Ο Τζεφιρέλι θεωρούσε τον εαυτό του "ομοφυλόφιλο" αντί για γκέι καθώς υποστήριζε ότι ο όρος "γκέι" είναι λιγότερο καλαίσθητος. Ο Τζεφιρέλι υιοθέτησε δυο ενήλικες γιους.

Φράνκο Τζεφιρέλι, 2017

Ο Τζεφιρέλι είχε λάβει κριτική από θρησκευτικές ομάδες για αυτό που αποκαλούν "βλάσφημη εκπροσώπηση των βιβλικών φιγούρων στις ταινίες του" αλλά και κριτική από την κοινότητα ΛΟΑΤ για την στάση του απέναντι στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία σχετικά με τα ομοφυλοφιλικά ζητήματα.

Φιλμογραφία

- The Taming of the Shrew (Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι,1967)

- Romeo and Juliet (Ρωμαίος και Ιουλιέτα,1968)

- Fratello Sole Sorella luna (Αδελφός ήλιος,αδελφή σελήνη,1973)

- Jesus of Nazareth (Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ,1977)

- The Champ (Τσαμπ,1979)

- Endless love (Ατέλειωτη αγάπη,1981)

- la Traviata (Τραβιάτα,1983)

- Othello (Οθέλλος,1986). Πρωταγωνίστησαν οι Plácido Domingo ως Οθέλλος, Katia Ricciarelli ως Δυσδαιμόνα, and Justino Diaz ως Ιαγος. Το μεγαλύτερο τμήμα της ταινίας γυρίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στα ενετικά νεώρια και το επιθαλάσσιο κάστρο Κούλε (Rocca di mare).

- Il Giovane Toscanini (1988)

- Hamlet (Άμλετ,1990)

- Storia di Una Capinera (1990)

- The Sparrow (Η δύναμη του πεπρωμένου,1993)

- Pagliacci (1994)

- Il tabarro (1994)

- Jane Eyre (1996)

- Tea With Mussolini (Τσάϊ με τον Μουσολίνι,1999)

- Don Giovanni (2000)

- Callas Forever (Κάλλας για πάντα,2002)

- La Bohème (1965; production designer only)

- Florence: Days of Destruction (1966) (documentary short)

- The Taming of the Shrew (1967)

- Romeo and Juliet (1968) Academy Award nominee, director

- Brother Sun, Sister Moon (1972)

- Jesus of Nazareth (1977)

- The Champ (1979)

- Cavalleria Rusticana (1978) with Tatiana Troyanos and Plácido Domingo (live Metropolitan Opera House – stage director)

- Pagliacci (1978) with Teresa Stratas, Sherrill Milnes and Plácido Domingo (live Metropolitan Opera House – stage director)

- Endless Love (1981)

- Cavalleria Rusticana (1982) with Plácido Domingo and Elena Obraztsova

- Pagliacci (1982) with Plácido Domingo and Teresa Stratas

- La Bohème (1982) (live Metropolitan Opera – stage director)

- La Traviata (1983) – Academy Award nominee, BAFTA winner, art direction; with Teresa Stratas and Plácido Domingo

- Tosca (1985), (live Metropolitan Opera – stage director)

- Otello (1986) – British Academy of Film and Television Arts winner, foreign language film; with Plácido Domingo and Katia Ricciarelli

- Young Toscanini (1988)

- Hamlet (1990)

- Don Giovanni (live Metropolitan Opera – stage director)

- Don Carlo with Luciano Pavarotti and Daniela Dessi (live La Scala – stage director)

- Storia di una capinera (also known as Sparrow; 1993) with Sheherazade Ventura

- Jane Eyre (1996)

- Tea with Mussolini (1999)

- Callas Forever (2002)

news247

zarlas power of love1zarlas power of love1 

Θλίψη έχει σκορπίσει στο πανελλήνιο η είδηση του θανάτου του Πάνου Ζάρλα, του νικητή στον περσινό κύκλο του ριάλιτι "Power of Love".

O 28χρονος, που άφησε την τελευταία του πνοή την ημέρα των γενεθλίων του, σκοτώθηκε τα ξημερώματα σε τροχαίο με τη μηχανή του, στη λεωφόρο Συγγρού.

Ο Πάνος Ζάρλας οδηγούσε στην άνοδο της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος του Ωνάσειου Νοσοκομείο, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία έχασε τον έλεγχο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στις προστατευτικές μπάρες, ενώ δεν φορούσε κράνος.

Από νωρίς το πρωί που έγινε γνωστή η τραγική είδηση του πρόωρου χαμού του, στα social media όσοι τον γνώρισαν από κοντά, στέλνουν το δικό τους «αντίο».

Ανάμεσα στα συγκινητικά μηνύματα ξεχώρισαν εκείνο της Μαρίας Μπακοδήμου, αλλά και οι αναρτήσεις αρκετών συμπαικτών του από το παιχνίδι, οι οποίοι δε μπορούν να πιστέψουν ότι ο καλός τους φίλος έφυγε από τη ζωή, ανήμερα των 28ων γενεθλίων του.

Τον Πάνο Ζάρλα θέλησε να αποχαιρετήσει και η παραγωγή του Power of Love, με σχετική ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του ριάλιτι στο Instagram.

«Καλό ταξίδι Πάνο», ήταν το μήνυμα που συνόδευσε με τη φωτογραφία του αδικοχαμένου νέου.

Η μηχανή του 28χρονου «καρφώθηκε» στο προστατευτικό κιγκλίδωμα και ο άτυχος νεαρός σκοτώθηκε ακαριαία.

Όσον αφορά την κηδεία του Πάνου Ζάρλα, θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Μυτιλήνης όπου και μεγάλωσε. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει την Τρίτη 4 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι, στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Στύψης. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνάδερφοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Πάνο...

eurov 2019 ollandia

Καθισμένος στο πιάνο του με ένα πολύ όμορφο και μελωδικό τραγούδι κατάφερε να πάρει τη νίκη.

Ο εν λόγω διαγωνιζόμενος αποτελούσε ένα από τα φαβορί της φετινής Γιουροβίζιον

Ο λόγος για τον 25χρονο Dunkan Laurence που εκπροσώπησε την Ολλανδία με το τραγούδι «Arcade» και κατάφερε τελικά να πάρει τη νίκη.

Πρώτη η Ολλανδία, δεύτερη η Ιταλία, τρίτη η Ρωσία, 15η θέση η Κύπρος και 21η η Ελλάδα

 

marinella

Ατύχημα είχε *χθες το απόγευμα, στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδάει, η Μαρινέλλα.

Όπως αποκάλυψε ο στυλίστας της Έλενας Παπαρίζου, Al Giga, η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού, έπεσε από τις σκάλες στο νυχτερινό κέντρο όπου είχε βρεθεί από νωρίς σήμερα το απόγευμα προκειμένου να φέρει μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές του σχήματος (μεταξύ αυτών η Έλενα, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ήβη Αδάμου και οι αδελφοί Τσαχουρίδη) το πρόγραμμά τους που ξεκινούσε περίπου στις 19.00 μ.μ.

Η πτώση της έγινε καθώς κατέβαινε για να πάει στο καμαρίνι της, μόλις είχε φτάσει στο μαγαζί.

Αμέσως μετά την πτώση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του gossip-tv.gr, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε εξετάσεις.

Όμως άγνωστο παραμένει, αν θα υποβληθεί τελικά σε χειρουργείο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, έχει χτυπήσει τον γοφό της και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί να περάσει την πόρτα του χειρουργείου προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει υποστεί από την πτώση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα ήταν η τελευταία παράσταση για τους συντελεστές του σχήματος το οποίο αναγκάστηκε να φέρει σε πέρας τη βραδιά χωρίς τη Μαρινέλλα, η οποία οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

euripiotis

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση της απώλειας του ηθοποιού Κώστα Ευρυπιώτη σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Ο ηθοποιός νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Στο πλευρό του βρισκόταν συνεχώς η αγαπημένη του Λίλιαν Μπότση, τα παιδιά και οι φίλοι του.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Κώστας Ευριπιώτης αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε από τη σύζυγό του στο νοσοκομείο στις αρχές Μαρτίου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζει λοίμωξη του αναπνευστικού και οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη νοσηλεία του.

Σε παλιότερη συνέντευξή του ο Κώστας Ευρυπιώτης είχε δηλώσει για την κατάσταση της υγείας του: «Αφοσιώθηκα στον Θεό. Πίστεψα ακόμα περισσότερο σε Εκείνον. Πλέον βάζω πρώτα τον άνθρωπο Κώστα και μετά όλα τα άλλα. Πάντα πίστευα ότι υπάρχει Θεός.

Όμως μετά το θέμα της υγείας μου πίστεψα ακόμα περισσότερο. Δε γίνεται να μην πιστέψεις ότι υπάρχει Θεός, όταν φτάνεις ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Ίσως να ήταν ένα δυνατό μήνυμα όλο αυτό που έζησα»!

tamta duska eurovision

Ολοκληρώθηκε ο Α' ημιτελικός της Eurovision στον οποίο διαγωνίζονταν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος.

Δεκαεπτά χώρες εμφανίστηκαν στη σκηνή του Τελ Αβίβ, στον πρώτο αυτό ημιτελικό της Eurovision για μια θέση στον τελικό του Σαββάτου. Μόνο δέκα όμως μπορούσαν να πάρουν το εισιτήριο μετά την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών, αλλά και του τηλεοπτικού κοινού, μεταξύ των οποίων και η Τάμτα και η Κατερίνα Ντούσκα.

Οι παρουσιαστές της Eurovision έλαβαν στα χέρια τους τα αποτελέσματα και ανακοίνωσαν ένα, ένα τα ονόματα των χωρών που κατάφεραν να προκριθούν. Οι δέκα χώρες που προκρίνονται είναι:

Ελλάδα

Λευκορωσία
Σερβία
Κύπρος
Εσθονία
Τσεχία
Αυστραλία
Ισλανδία
Σαν Μαρίνο
Σλοβενία

Στις εκπλήξεις της βραδιάς σαφέστατα, ο αποκλεισμός της Ουγγαρίας και ίσως και του Βελγίου. Εντός της δεκάδας των χωρών που περνούν στον τελικό της Eurovision το Σαν Μαρίνο, που οι στοιχηματικές αποδόσεις έδιναν στην 15η θέση, όπως και η Λευκορωσία που εμφανιζόταν εκτός τελικού και στην 13η θέση.

Η εμφάνιση της Κύπρου στον ημιτελικό της Eurovision

Την «κρυάδα» αυτού του Α' Ημιτελικού, αλλά και συνολικά του 64ου διαγωνισμού της Eurovision από το Τελ Αβίβ πήρε η Τάμτα που εμφανίστηκε πρώτη το βράδυ της Τρίτης.

Παρά τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών, που στοίχισαν στην Κύπρο έξι θέσεις στην κατάταξη με βάση τα γραφεία στοιχημάτων, η Τάμτα και η ομάδα της φαίνεται πως κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό που παρακολούθησε από κοντά τον ημιτελικό της Eurovision.

Εντυπωσιακή επί σκηνής και η Κατερίνα Ντούσκα

Λίγο πριν κλείσουν οι 17 χώρες, στην 16η θέση, η Ελλάδα και η Κατερίνα Ντούσκα έβαλαν ρομαντισμό στον ημιτελικό της Eurovision, με το κομμάτι Better Love και τα ξεχωριστά φωνητικά της ελληνικής συμμετοχής.

Τα στοιχήματα κατά τη διάρκεια του ημιτελικού

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως ενώ Ελλάδα και Κύπρος εμφανίζονταν σε πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα για την πρόκριση στον Α' ημιτελικό της Eurovision, όσο παρακολουθούσαμε τις συμμετοχές, μια άλλη χώρα κατάφερε να τους κλέψει την πρωτιά.

Στα μισά λοιπόν του ημιτελικού η Αυστραλία και το Zero Gravity, με την ξεχωριστή σκηνική παρουσία που έκανε την υψίφωνο Κέιτ Μίλερ να μοιάζει πως αιωρείται στο διάστημα  εκτοξεύεται στην 4η θέση ανάμεσα σε όλες τις συμμετοχές για τη νίκη στη Eurovision.

Την ίδια ώρα, πρέπει να σημειώσουμε πως τα γραφεία στοιχημάτων έπεσαν έξω σε μια σειρά από προβλέψεις για τους δέκα φιναλίστ αυτού του πρώτου ημιτελικού της Eurovision.

 

 

georgitsis2019

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 χρονών ο Φαίδων Γεωργίτσης που έπασχε από καρκίνο. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα 21 Ιανουαρίου 1939.

Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν το 1960.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και εν συνεχεία παντρεύτηκε την Μπέτσυ, με την οποία έχει δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" του Ζυλ Ντασέν το 1960.

Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ της Φίνος Φιλμς σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συχνούς συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά.

Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κουν, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μ. Βολανάκη. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά "Κόκκινο δαχτυλίδι", ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του '90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές "Καλημέρα Ζωή" και "Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου.

Έχει επίσης ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα.

Το ζευγάρι δημιούργησε τον δικό του θεατρικό θίασο, ο οποίος εδρεύει στο Κορωπί, και με τον οποίο ασχολιόταν τα τελευταία χρόνια.

Η κηδεία του θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 12:30, στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Περισσότερα Άρθρα...