Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προανακριτική - Ολόκληρο το κείμενο

Ελλάδα
Tools

vouli keni

Πριν από λίγη ώρα κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του Σύριζα για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Η πρόταση  είναι ένα κείμενο 31 σελίδων,  υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών.

Στην πρόταση παρουσιάζεται το πολιτικό σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, πώς η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός συστήματος φοροδιαφυγής και αδιαφανούς πολιτικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «ομερτά με στόχο την συγκάλυψη σκανδάλων της εγχώριας πλουτοκρατίας».

Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι αναφέρεται ότι ζητάται η διερεύνηση τυχόν τέλεσης τεσσάρων αδικημάτων: Της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας περί την υπηρεσία, της υπεξαγωγής εγγράφου και της πλαστογραφίας. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διερεύνηση τυχόν τέλεσης των παραπάνω αδικημάτων, πλην του αδικήματος της πλαστογραφίας.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αναλυτική αναφορά στο ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων, καθώς όπως επισημαίνεται η κοινοβουλευτική περίοδος της διάρκειας δύο ημερών της βουλής δεν αποτελεί τακτική σύνοδο, και δεν υπολογίζεται στην προσθεσμία του άρθρου 86. Άρα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων.

Η αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου

"Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, που βαρύνουν όλες διαδοχικά τις Κυβερνήσεις, επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Πρωτίστως, οι ευθύνες αυτές αφορούν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων Υπουργών, τους διαδοχικούς Πρωθυπουργούς αυτών των Κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, επί Πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης", σημειώνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Γιώργο Παπανδρέου .


"Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίσθηκαν ξαφνικά πανέτοιμα να παραπέμψουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνον, για νόθευση εγγράφου και μόνον, και υπέβαλαν αμέσως, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πρόταση δίωξης εναντίον του αποκλειστικά για το αδίκημα της νόθευσης του εγγράφου. Ποιού εγγράφου; Αυτού που κρατούσε στο συρτάρι του ο κ. Βενιζέλος επί 14 μήνες. Ούτε λέξη για την υπεξαγωγή του εγγράφου αυτού από Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο από την ημέρα παραλαβής του μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2012. Ούτε λέξη για τη ζημία του δημοσίου συμφέροντος από τη μη αξιοποίηση της λίστας αυτής, με 2062 καταθέτες επί 2,5 και πλέον χρόνια, κατά τα οποία τα ίδια πρόσωπα, ως Υπουργοί Οικονομικών των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, επέδραμαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των αδυνάμων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί είτε στις 14 είτε στις 15 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία σε κάλπη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ