vouli

Εκατοντάδες κοινοβουλευτικά ταξίδια κάθε χρόνο, με αφορμή επιλεγμένες συναντήσεις ή συνεδριάσεις, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, «φορτώνουν» με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον προϋπολογισμό της Βουλής και κατά συνέπεια τον φορολογούμενο.

Το γεγονός ίσως να μην ήταν μεμπτό αν αρκετές από τις αποστολές δεν κατέληγαν σε ψυχαγωγικά ταξίδια, ακόμη και με τη συνοδεία συζύγων, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει βόλτες στην πόλη, περιήγηση στα αξιοθέατα, και φυσικά shopping.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, οι βουλευτές τηρούσαν τους «τύπους» πληρώνοντας οι ίδιοι το εισιτήριο των συντρόφων τους, ωστόσο, στη συνέχεια τα ζεύγη απολάμβαναν τα προνόμια της «φιλοξενίας» στους εκάστοτε προορισμούς... κερασμένα από τη Βουλή.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στα ταξίδια αυτά ο κάθε βουλευτής παίρνει και το... χαρτζιλίκι του, αφού προβλέπεται ημερήσια – εκτός έδρας – αποζημίωση, η οποία κατά μέσο όρο φτάνει τα 120 ευρώ.

Τις περισσότερες φορές στις κοινοβουλευτικές αποστολές -ιδιαίτερα στις πολυπληθείς από πλευράς βουλευτών- συμμετέχουν και υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις διμερείς επαφές και λύνουν διάφορα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να προκύψουν.

Φυσικά και για εκείνους όλα τα έξοδα καλύπτονται από τη Βουλή, ενώ επίσης δικαιούνται... χαρτζιλίκι, αφού προβλέπεται ημερήσια αποζημίωση ανάλογα με τη θέση και τον βαθμό του υπαλλήλου.


Για παράδειγμα, η ημερήσια αποζημίωση για τον διπλωματικό σύμβουλο της Βουλής φτάνει τα 110 ευρώ, για προϊστάμενους και διευθυντές τμημάτων τα 95 ευρώ, ενώ για απλούς διερμηνείς και υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων τα 75 ευρώ.

Όπως είναι φυσικό, η μεγαλύτερη αποζημίωση αντιστοιχεί στον πρόεδρο της Βουλής, που φτάνει τα 170 ευρώ την ημέρα.

Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο το 2012 ξοδεύτηκαν από τη Βουλή πάνω από 163.000 ευρώ μόνο για την ημερήσια αποζημίωση των μελών των κοινοβουλευτικών αποστολών.


Δικαιολογημένα απόντες

Η συχνότητα των εν λόγω ταξιδιών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που να μην αναφέρονται αρκετοί βουλευτές ως απόντες από την αίθουσα, καθώς – όπως ανακοινώνεται από την έδρα – μετέχουν σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό.

Εξ αυτού δε του λόγου έχουν τη δυνατότητα – όπως και γίνεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις – να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, η οποία και προσμετράται κανονικά στην ψηφοφορία.

Ενδεικτικό της κατάστασης όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ είναι όσα λέει χαρακτηριστικά βουλευτής της συμπολίτευσης, ότι δηλαδή υπάρχουν παλιοί συνάδελφοί του, «παλιοσειρές», με πολλά χρόνια θητείας, οι οποίοι με τα κοινοβουλευτικά ταξίδια που έχουν κάνει έχουν προλάβει να καλύψουν όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης... τρεις φορές!

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, πριν από λίγα χρόνια, βουλευτές με αυτό το... βιογραφικό, οι «παλιοσειρές» δηλαδή, ήταν περισσότεροι.

Μπορεί, μάλιστα, βουλευτές, ανάλογα με τις επιτροπές και τα κοινοβουλευτικά όργανα που είναι «χρεωμένοι», να πλησιάσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και διψήφιο αριθμό ταξιδιών στο εξωτερικό ετησίως, λες και δεν είναι εκπρόσωποι του λαού, αλλά μεγαλοστελέχη πολυεθνικών εταιρειών που αλλάζουν το ένα μετά το άλλο τα αεροπλάνα και βρίσκονται με μια βαλίτσα συνεχώς στο χέρι.

Εντός του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, πραγματοποιήθηκαν 272 κοινοβουλευτικές αποστολές.

Από αυτές, οι 168 ήταν για τη συμμετοχή των Ελλήνων βουλευτών σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το COSAC όπου συναντώνται οι πρόεδροι των επιτροπών για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι 87 κοινοβουλευτικές αποστολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΝΑΤΟ, με κύριο προορισμό τις ΗΠΑ, όπως επίσης και για τις ανάγκες του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και για τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU).

Οι υπόλοιπες 17 κοινοβουλευτικές αποστολές εντός του 2012 πραγματοποιήθηκαν για τον απόδημο Ελληνισμό και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις κοινοβουλευτικές αποστολές μπορεί να συμμετέχουν από ένας μέχρι και 14 βουλευτές, ενώ συνήθως ο μέσος όρος συμμετοχής βουλευτών σε αποστολές στο εξωτερικό είναι 4-5 βουλευτές.


Πάντως, μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και την αύξηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από 5 έως 7, οι αποστολές των βουλευτών στο εξωτερικό είναι πολυπληθέστερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, αφού θα πρέπει να καλύπτεται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων.

nooz

GAP DASKALOS CARTOON

«Γιώργος Παπανδρέου, ένας παρίας που μετατράπηκε σε λέκτορα... Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση.

Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα» γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της για τον πρώην πρωθυπουργό.

Και συνεχίζει: «Ο πρώην πρωθυπουργός έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας, όταν έφευγε από την κυβέρνηση το 2011, μεσούσης της κρίσης του ευρώ. Αυτό δεν εμπόδισε την επανεκλογή του ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τις ευάριθμες διαλέξεις του σε όλο τον κόσμο».

Στο άρθρο σημειώνεται ότι δύο εικόνες μαρτυρούν τη σύγχυση του Παπανδρέου ως πρωθυπουργού: η τηλεοπτική του εμφάνιση στο Καστελόριζο και η ομιλία του Κοινοβούλιο, όταν ανακοίνωνε το δημοψήφισμα.

Ακολουθούν σύντομες αναφορές γι' αυτά που ακολούθησαν και σημειώνεται ότι, εγκαταλελειμμένος από όλους, ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο το Νοέμβριο του 2011.

«Έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου ζει μια άλλη οδύσσεια, αυτή που ζουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη. Το Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη διαφάνεια και τη φοροδιαφυγή, ενώ στην Ελλάδα κορυφωνόταν η πολεμική για τη λίίστα Λαγκάρντ. Αυτή η λίστα με τα 2.000 ονόματα δεν έγινε αντικείμενο καμιάς έρευνας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου».

»Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, σε διάλεξή του στο Χάρβαρντ, με τίτλο "Πώς να επανασχεδιαστεί η Ευρώπη;", έγινε λοταρία για την επιλογή των φοιτητών, τόσο μεγάλη ήταν η ζήτηση. Επίσης, από τη θέση του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει, θέση στην οποία επανεκλέγη πανηγυρικά».

»Είναι αλήθεια ότι έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο απ' ό,τι στο εσωτερικό, που όλοι θέλουν να τον ξεχάσουν, παρά το γεγονός ότι παραμένει στόχος για την άκρα δεξιά, καθώς και ορισμένες εφημερίδες. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να επανεκλεγεί στην Αχαΐα, εκλογική περιφέρεια της οικογένειας Παπανδρέου. Μετά από μια πολεμική για τις απουσίες του από το Κοινοβούλιο, ζήτησε να μην πληρώνεται, όταν δεν βρίσκεται στην Ελλάδα».

»Στις διαλέξεις του υπερασπίζεται τον αντίπαλό του και παλιό συμφοιτητή του από το Παν/μιο του Amherst της Μασαχουσέτης Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση όμως δεν βασίζεται στη στήριξη από μια προσωπικότητα τόσο αντιδημοφιλή. Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».


communenews

syriza usf fb

Σε ένα ταξίδι στρατηγικής o πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί στις ΗΠΑ από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους Γ. Σταθάκη, Γ. Μηλιό, Ρ. Δούρου και Ν. Παππά προκειμένου να συμμετάσχει, επίσημα, σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Brookings και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Levy.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Brookings Institute, ο κ. Τσίπρας στις 22 Ιανουαρίου θα μιλήσει με θέμα «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος» και αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας, στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και για τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, θα διαμορφώνεται «μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα γίνουν συναντήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές, πολιτικούς, δημοσιογράφους και αναλυτές, και φυσικά με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και με την επιτροπή πρωτοβουλίας της ίδρυσης τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Υόρκη στις 24 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στη Νομική Σχολή του Columbia.

Οι ομογενείς φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και σελίδα στο facebook: Syriza-U.S.F. New York

Ο κ. Τσίπρας είναι πιθανό επίσης να συναντηθεί με τους νομπελίστες οικονομολόγους Τζόζεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν, οι οποίοι κρατούν αποστάσεις από τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Υπέρ της ψήφου των ομογενών, αρκεί αυτή να μην αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα, τάσσεται ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του προς την ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα», με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, από τις 22 έως 25 Ιανουαρίου.

«Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι 'υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο».

Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας, διαλύεται η Ελλάδα».

Στην ερώτηση αν είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, υποστήριξε ότι «είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι ήταν τα κόμματα που τώρα κυβερνούν».

«Το μεγάλο πρόβλημα για εμάς είναι το αν η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε ένα νέο κύκλο καταστροφής» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «γι' αυτό και η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική της ύφεσης. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική έχει αδυναμίες οι οποίες την καθιστούν ευάλωτη στην κρίση.

Νομισματική ένωση χωρίς κοινό προϋπολογισμό, χωρίς μηχανισμό ανακύκλωσης πλεονασμάτων, χωρίς κεντρική τράπεζα που παρεμβαίνει δε γίνεται. Η λιτότητα και τα μνημόνια καταστρέφουν τις κοινωνίες και δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση και η συγκολλητική ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται λοιπόν μία άλλη πολιτική, που θα ενισχύει την πραγματική οικονομία, και θα βάζει κανόνες που θα αποτρέπουν τη δημιουργία νέων κρίσεων».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «η ελληνική Βουλή δικαιούται να νομοθετεί. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι δυνατόν να απεμποληθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ερώτημα αυτό είναι της προηγούμενης περιόδου, όταν και ο κ. Σαμαράς διατείνονταν ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο και ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί. Αντί της επαναδιαπραγμάτευσης είχαμε εμβάθυνση και ακόμα πιο βίαιη εφαρμογή. Το Μνημόνιο είναι επί της αρχής καταστροφική και αναποτελεσματική λύση. Η διαπραγμάτευση λοιπόν χρειάζεται και νέα θεμέλια».

atticafp

mall2
 
Διάχυτη είναι η ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο Mall, στο Μαρούσι, σε χώρο και ώρα αυξημένης συνάθροισης. Η επικοινωνία, μετά το χτύπημα, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι διαρκής, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να εκτιμήσει τις καταστάσεις και να λάβει μέτρα.


Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει:

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
 

«Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις» προσθέτει και τονίζει: «Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».


Οι πληροφορίες που υπήρχαν στην κυβέρνηση από το χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ πριν λίγες ημέρες, ήταν ξεκάθαρο ότι άφηναν ανοιχτό παράθυρο και για άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, σε του συνέντευξη στην «Καθημερινή» επεσήμανε ότι η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός», δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τονίζει: «Υπήρχε σχετική πρόβλεψη από τον Νοέμβριο που πέρασε. Αλλά τα σημεία στα οποία θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα ήταν πολλά και διαφορετικά». Αν και ο κ. Δένδιας αναφέρεται κυρίως στο χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ, υπονοεί την πιθανότητα και άλλων περιστατικών.

Ωστόσο, το ζήτημα που προκαλεί έντονο προβληματισμό αφορά στο ότι το σημερινό χτύπημα διαφοροποιείται αξιολογικά από άλλες τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς εκφεύγει του πλαισίου των συμβολισμών. Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν με σοβαρότητα το στοιχείο της προειδοποίησης για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, δεν αναιρείται η διάσταση του τυφλού χτυπήματος. Ο χρόνος που δόθηκε ως την ενεργοποίηση του μηχανισμού ήταν σχετικά μικρός και ουδείς θα μπορούσε να έχει προεξοφλήσει την έγκαιρη και επιτυχή εκκένωση.

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης όπου ενημερώνεται για τις επιχειρησιακές κινήσεις των αρχών και έχει ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό. Από την πρώτη στιγμή δε, υπήρξε επικοινωνία με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.

Καθώς φαίνεται, παρά το χαρακτηριστικό της τυφλής βίας που προσδιορίζει το χτύπημα στο Mall, περισσότερο ανησυχητικό για την κυβέρνηση δείχνει να είναι το ενδεχόμενων και άλλων χτυπημάτων, πιθανώς ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Δημ. Τάξης δείχνει να προσανατολίζεται στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της νέας μορφής τρομοκρατίας που αναπτύσσεται.

 

Καταδίκη από τα κόμματα

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στο Mall ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης σε δηλώσεις του στον realfm, το χαρακτήρισε «τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια» ενώ την καταδίκασε «απόλυτα και απερίφραστα» και τόνισε ότι «αυτό ελπίζει να γίνει και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας»

 

Στην εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες ήθελαν νεκρούς και αίμα προχωρά το ΠΑΣΟΚ το οποίο με ανακοίνωση του καταδικάζει την επίθεση: Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα.

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει.
Ευχόμαστε στους δύο ελαφρά, ευτυχώς, τραυματίες γρήγορη και καλή ανάρρωση.

 

"Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται", λέει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλειος Καπερνάρος για την έκρηξη στο The Mall Athens.

"Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν".

 

Σε ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη καταδίκη της για την επίθεση στο "The Mall", όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία.»

 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

 

Η Χρυσή Αυγή αναφέρει: «Οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών.»

agrotes trakter

Με παράταξη τρακτέρ και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πλατείες των χωριών στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, ξεκίνησε η κινητοποίηση αγροτών της Θεσσαλίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα, τη φορολογία και τις αγροτικές αποζημιώσεις, αλλά και ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες είχαν αποφασιστεί, ως πρώτη έκφραση αντίδρασης, στη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης, στον Παλαμά Καρδίτσας, των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣ) νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, έκανε λόγο για δυναμική ανταπόκριση των αγροτών στις συγκεντρώσεις στις πλατείες χωριών των τριών νομών.

«Μέσα στην εβδομάδα θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, ώστε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, αναλόγως τού τι θα ακούσουμε από το υπουργείο», σημείωσε ο κ. Μπούτας.

Μάλιστα, προανήγγειλε νέα κινητοποίηση των αγροτών, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, μπροστά στα γραφεία της ΔΕΗ στην Καρδίτσα, ενάντια στην αύξηση των τιμολογίων της και με παράλληλο αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των μαζικών κλοπών μετασχηματιστών από τα χωράφια, που αν δεν βρεθούν, οι αγρότες δεν θα μπορούν να ποτίσουν την άνοιξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΤ) νομού Τρικάλων, Απόστολος Θωμόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι αγρότες θα διεκδικήσουν συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

«Θ' ακολουθήσει σύσκεψη αφού γίνει η συνάντηση στο υπουργείο, ώστε να συζητήσουμε τις απαντήσεις», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες εξετάζουν και το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, σημείωσε ότι "τίποτα δεν αποκλείεται".

Οι αγρότες ζητούν -μεταξύ άλλων- να ληφθεί μέριμνα για το μόνιμο -όπως το χαρακτηρίζουν- πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού, να δρομολογηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, που πλήττουν τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να αποζημιωθούν για τις καταστροφές στην παραγωγή.

Επίσης, διαμαρτύρονται για τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, φορολογικές και άλλες, που, όπως λένε, συμπιέζουν περαιτέρω το αγροτικό εισόδημα, όπως οι υψηλές τιμές πετρελαίου, οι αυξήσεις των εισφορών ΟΓΑ και η κατάργηση των δώρων στις συντάξεις.

wsj gia mall

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της εκρηξης στο γνωστό εμπορικό κέντρο «The Mall Athens» που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής.

Το Associated Press μετέδωσε την είδηση, την οποία αναπαρήγαγαν πολλά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι ... δύο άνδρες της φύλαξης τραυματίστηκαν ελαφρά, μετά την έκρηξη, ενώ τονίζει ότι η αστυνομία διερευνά εάν αυτή η επίθεση συνδέεται με εκείνη της 14ης Ιανουαρίου στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά για τον τραυματισμό των δύο φυλάκων ενώ κάνει μία αναδρομή στα πρόσφατα φαινόμενα βίας κατά πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στο περιστατικό λέγοντας ότι της έκρηξης «προηγήθηκαν δύο τηλεφωνικές προειδοποιήσεις σε ενημερωτικά μέσα».

Η εφημερίδα επικαλείται αστυνομικές πηγές και σημειώνει ότι επρόκειτο για μικρής ισχύος έκρηξη, που προκάλεσε μικροζημιές.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές στα προηγούμενα περιστατικά βίας.

H Huffington Post αναφέρει ότι «οι επιθέσεις σε ΑΤΜ τραπεζών είναι ένα συχνό φαινόμενο για τη χώρα, ωστόσο «χτύπημα» σε εμπορικό κέντρο μέχρι σήμερα δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά».

To Reuters σημειώνει ότι «η έκρηξη γίνεται μετά από μια σειρά επιθέσεων κατά οργανισμών δημοσιογράφων και πολιτικών τις τελευταίες εβδομάδες» και ότι για ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις ανέλαβαν την ευθύνη ομάδες που δηλώνουν αγανακτισμένες με την οικονομική κρίση, ενώ το Associated Press διαπιστώνει ότι «οι επιθέσεις σε δημόσιους χώρους είναι περιορισμένες».

dikastirio aithousa

Την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι τον Απρίλιο, οπότε θα επανεξετάσει τη στάση της, αποφάσισε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η πρόεδρος της ΕΔΕ Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου έκανε λόγο για στάση εχθρικής αδιαλλαξίας κατά της Δικαιοσύνης από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, χαρακτήρισε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις μισθολογικές αποδοχές δικαστών και εισαγγελέων που προσεγγίζουν το 60% ενώ σημείωσε ότι οι δικαστές είναι ανοιχτοί στο διάλογο και αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις διότι έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών του λειτουργήματός τους απέναντι στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό όσο και της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Οι δικαστές-οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο- αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανατροπή της αντισυνταγματικής μείωσης του μισθολογίου τους ασκώντας προσφυγές στο Συμβουύλιο της Επικρατείας και αγωγές ενώπιον του μισθοδικείου για την ακύρωση του Μνημονίου 3.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εισαγγελείς, οι οποίοι στη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι το Φεβρουάριο οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση.

Περισσότερα Άρθρα...