Πώς εκτυλίσσεται το πολιτικό παιχνίδι της ύστατης ώρας στην Κύπρο

ΓΝΩΜΕΣ
Tools

 

cyprus satellite view

Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές και από την προοπτική υλοποίησης της συμφωνίας του Eurogroup για την Κύπρο; Προφανώς η μη υλοποίησή της, λόγω πολιτικών αντιστάσεων.

Εξ ού και η κυπριακή κυβέρνηση μετέθεσε κατά ένα 24ωρο τις κρίσιμες διαδικασίες (συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων), όχι μόνο για να "δέσει" τις απαιτούμενες πλειοψηφίες, αλλά και για να εκμεταλλευθεί ένα "παράθυρο ευκαιρίας" που προσφέρει το... σχίσμα των Εκκλησιών.

Ενώ η Κύπρος (και η Ελλάδα) θα τηρεί ούτως ή άλλως την αργία της Καθαράς Δευτέρας, οι αγορές στην υπόλοιπη Ευρώπη (και δη στην Ιταλία και την Ισπανία) θα λειτουργούν κανονικά, ως ζωντανή "σφυγμομέτρηση" στο ερώτημα κατά πόσον η Κύπρος είναι ή όχι συστημικά σημαντική για την ευρωζώνη.

Είναι σε αυτό το φόντο που εκτυλίσσονται, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι προσπάθειες της ύστατης ώρας, στις οποίες αναφέρθηκε υπαινικτικά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα το βράδυ της Κυριακής, για να μειωθεί η επιβάρυνση των μικροκαταθετών. Πρόκειται για δίκοπο μαχαίρι, γιατί ο πολλαπλασιασμός των κλιμακίων, αναπόφευκτα θα μεγαλώσει την συνεισφορά των μεγάλων (κατά τεκμήριο, ξένων) καταθετών, κλονίζοντας ανεπιστρεπτί την διεθνή αξιοπιστία του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όμως η τύχη των μικροκαταθετών, είναι σε πρώτη φάση το κρισιμότερο από πολιτική άποψη ζήτημα. Κοντά στα άλλα, διότι αποτελεί και θεαματική παραβίαση προεκλογικής δέσμευσης ενός προέδρου που δεν έχει συμπληρώσει θητεία μηνός.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση συνεργασίας στα κοινοβουλευτικά κόμματα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της Βουλής είναι σεβαστές. Πρόκειται για παράτολμη δήλωση, εφόσον οι συσχετισμοί είναι απολύτως οριακοί. Ο Κύπριος πρόεδρος εξελέγη με τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ που διαθέτουν 20 και 8 έδρες αντιστοίχως, επί συνόλου 56. Τις υπόλοιπες 28 καταλαμβάνουν το ΑΚΕΛ (19 έδρες), το ΚΣ-ΕΔΕΚ (5 έδρες), το Ευρωπαϊκό Κόμμα (2 έδρες), το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών (1 έδρα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου (αποχωρήσας από το ΔΗΚΟ) Ζ. Κουλίας. Σε περιπτώσεις ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου του Σώματος, ήτοι του Γ. Ομήρου του ΚΣ-ΕΔΕΚ.

Το ΑΚΕΛ είναι σαφές ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο διάσωσης και μάλιστα ζητά και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ομοίως, τάχθηκαν αρνητικά το Κίνημα Οικολόγων και το ΚΣ-ΕΔΕΚ, με ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας της (παρόντος και του ιδρυτή του κόμματος Β. Λυσσαρίδη).

Ωστόσο, η συμπολίτευση δεν είναι καν βέβαιο ότι μπορεί να στηρίζεται και στους 28 βουλευτές της, εφόσον το συγκυβερνών ΔΗΚΟ αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει στήριξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, σε περίπτωση φυγής κεφαλαίων, εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο, και ότι δεν θα επανέλθει η τρόικα με νέα μέτρα ("κούρεμα" ή μειώσεις μισθών και συντάξεων). Αλλά ακόμη και έτσι, η ενιαία στάση του ΔΗΚΟ δεν μπορεί να εξασφαλισθεί εφόσον ο Νικόλας Τ. Παπαδόπουλος (ο οποίος στήριξε "εκτός γραμμής" την προεδρική υποψηφιότητα του Γ. Λιλλήκα και προανήγγειλε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος από τον Μ. Καρογιάν) είναι πολύ πιθανό να αποσκιρτήσει μαζί με τους βουλευτές επιρροής του (Α. Αντωνίου της Πάφου και Γ. Προκοπίου της Λάρνακας).

Οι πιέσεις μεταφέρονται έτσι στο (ιδεολογικά όμορο προς τον ΔΗΣΥ) Ευρωπαϊκό Κόμμα. Από τους δύο βουλευτές του ο μεν Ν. Κουτσού φέρεται έτοιμος να καταψηφίσει, ο δε πρόεδρος του κόμματος Δ. Συλλούρης να υπερψηφίσει – προσφέροντας έτσι την πολύτιμη 29η ψήφο, εάν υποτεθεί ότι δεν υπάρχουν διαρροές από το ΔΗΚΟ.

Την εικόνα συμπληρώνει ηπαρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία. Σημειώνοντας πως "εδώ που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχει επιστροφή". Πρόσθεσε πάντως χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να ξεχάσει την "προστυχιά των Ευρωπαίων" και ότι μόλις φθάσει σε σημείο, που θα μπορεί να φύγει από την Ευρωζώνη, θα πρέπει να το πράξει.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε επίσης την πατρότητα της ιδέας, που αργότερα ενστερνίστηκε εν μέρει ως πρόεδρος Αναστασιάδης ως αντικίνητρο για τη φυγή καταθέσεων, να αποζημιωθούν οι πολίτες που θα επηρεασθούν από το "κούρεμα" με κρατικά ομόλογα διάρκειας πέντε - δέκα χρόνων, που θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τα μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου.

Κώστα Ράπτη, capital