panepistimio patras

Στη δημιουργία ενός ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου που θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, στοχεύει καινοτόμος έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, από τον αναπληρωτή καθηγητή Πλάτωνα Μαγκριώτη. 

Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, βασίζεται σε μία ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι και εκτοξεύει μία ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), η οποία είναι μια από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική της δραστικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι η Et-743, είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεραπεία πρώτης γραμμής του σαρκώματος μαλακού ιστού.

«Παρ΄ όλο που πολλά φυσικά προϊόντα έχουν συντεθεί, με πρώτο την ουρία, από τον Wöhler το 1828, η σύνθεση κάθε νέου φυσικού προϊόντος παραμένει μία σημαντική πρόκληση για τους πανεπιστημιακούς ερευνητές. 

Η Et-743 έχει συντεθεί στο εργαστήριο πέντε φορές και η πρώτη της σύνθεση έγινε από τον νομπελίστα Χημείας καθηγητή Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής μου στις μεταδιδακτορικές μου σπουδές το Πανεπιστήμιο του Harvard.

"Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία νέα μέθοδο σύνθεσης της φαρμακοφόρου ομάδας της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη. Πρόκειται για κάτι πολύ καινοτόμο σε σχέση με τις προηγούμενες συνθέσεις και ευελπιστώ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγκριώτης.

Όπως εξηγεί ο κ Μαγκριώτης η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας επιπλέον την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

«Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο συγκριτικά με αυτά που έχουν γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et -743 και ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερους καρκίνους . Είμαι αισιόδοξος , είναι το όνειρο ζωής και της επιστημονικής μου καριέρας. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε» πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

tsipras ypoyrgeio ygeias

Εργαζόμαστε εντατικά για να ανατρέψουμε το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον χώρο της Υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας και μίλησε για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Τσίπρας, έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις «απορρύθμισης και διάλυσης» που έγιναν και υπογράμμισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν, το ιδιωτικό κεφαλαιο να εισβάλει στη δημόσια υγεία, οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση των πάντων, με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Η υγεία είναι δικαίωμα και αγαθό, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

-Πρόσληψη 4.500 δημόσιων υπαλλήλων σε όλες τις υποδομές του Υπουργείου Υγείας, νοσοκομεία, πρωτοβάθμια υγεία κλπ.

-Κατάργηση της καταβολής των 5 ευρώ ως εισιτήριο για τα εξωτερικά ιατρεία. Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων

-Διασφάλιση λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας με ενίσχυση του προσωπικού

-Έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας για την ανακούφιση των πολιτών

-Νομοθετική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών με βάση την ευρωπαϊκή χάρτα για τα δικαιώματά τους

-Δημιουργία γραφείων προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών

-Δημιουργία εθνικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου

-Άνοιγμα διαλόγου με τις ένοπλες δυνάμεις για την αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων στον δημόσιο τομέα της υγείας

-Ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων με άμεσα και έμμεσα κίνητρα, έτσι ώστε να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

giransi-antigiransi
Μόλις ένα χάπι ή έστω μια ένεση μας χωρίζει από τη νίκη κατά της γήρανσης, αλλά και ασθενειών που συνήθως έρχονται μαζί της. Το μόνο που μένει είναι οι ερευνητές της Mayo Clinic να φτάσουν ως το τέλος τη σχετική έρευνά τους.

Ο Τζέιμς Κέρκλαντ και οι συνεργάτες του έκαναν σειρά πειραμάτων σε ποντίκια χρησιμοποιώντας φάρμακα που σπρώχνουν στην «αυτοκτονία» τα γερασμένα κύτταρα του οργανισμού κι αυτό που κατάφεραν είναι μια θεαματική επιβράδυνση της γήρανσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα που έχουν ολοκληρώσει τον μέγιστο αριθμό διαιρέσεων όσο περνά ο χρόνος συσσωρεύονται στον οργανισμό και φαίνεται πως επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει όμως ότι με την εισαγωγή ενός γονιδίου που αναγκάζει τα γερασμένα κύτταρα να «αυτοκτονούν» αυξάνεται η διάρκεια υγιούς ζωής στα ποντίκια. Ωστόσο λόγοι ηθικής καθιστούν απαγορευτική τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου στον άνθρωπο.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές της Mayo Clinic έπρεπε να αναζητήσουν -και το έκαναν- φάρμακα που θα είχαν τα ίδια οφέλη για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα αντικαρκινικό φάρμακο, την ντασατινίμπη, και μια φυσική ουσία με αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση, την κερκετίνη ή βαλανοκετόνη. 

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το καθένα φάρμακο στόχευε συγκεκριμένα γερασμένα κύτταρα, ενώ σε συνδυασμό οι δύο ουσίες πρόσφεραν τη μεγαλύτερη παράταση της υγιούς ζωής των ποντικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία μόνο δόση βελτίωσε την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντοχή στην άσκηση, ενώ παράλληλα περιόρισε την οστεοπόρωση και τις αδυναμίες που εκδηλώνονται με την έλευση της γήρανσης.

sthithoskopio

 

 

 

Οι γενικές εξετάσεις ή check up όπως συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος στον οποίο είναι χρήσιμο να υποβάλλεται κάποιος ανά τακτά διαστήματα προκειμένου να έχει μια εικόνα της κατάστασης της υγείας του.

Οι γενικές εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση πιθανών ασθενειών που συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπισή τους.

Εξέταση αίματος
-Για λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), σάκχαρο. Από 6 ετών και μετά κάθε 5 χρόνια.
-Γενική αίματος, για ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, CRP. Σε κάθε ηλικία, κάθε 2 χρόνια.

Εξέταση ούρων
-Γενική ούρων από 6 μηνών και μετά κάθε 1-2 χρόνια.

Ιατρική κλινική εξέταση
-Σε όλες τις ηλικίες μία φορά τον χρόνο.

Εξέταση πνευμόνων
-Για τους μη καπνιστές ακτινογραφία θώρακος μετά τα 45 έτη, κάθε 2-3 χρόνια.
-Για τους καπνιστές, σπιρομέτρηση κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης του καπνίσματος και ετήσια ακτινογραφία θώρακος μετά την ηλικία των 35.

Εξέταση δέρματος
-Από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση ελιών κάθε 6-8 εβδομάδες.
Έλεγχος με τη μέθοδο ABCD (που αντιστοιχούν στα 4 σημεία που δηλώνουν κίνδυνο εξαλλαγής μιας ελιάς).
Asymmetry (ασυμμετρία του σχήματος)
Border (ανώμαλα όρια)
Color (αλλαγή χρώματος)
Diameter (αύξηση ή μείωση του μεγέθους)

Εξέταση καρδιάς
-Εκτίμηση δεκαετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, στην ηλικία των 20 ετών και μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε 5 χρόνια.
-Μέτρηση αρτηριακής πίεσης, από 6 μηνών και κάθε 6 μήνες.

Διάφορες μορφές καρκίνου
-Παχύ έντερο
Από 50 ετών ετήσιος έλεγχος αιμοσφαιρίνης κοπράνων, σιγμοειδοσκόπηση ανά 5 χρόνια, κολονοσκόπηση ανά 10 χρόνια.

-Προστάτης
Από 50 ετών, ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και εξέταση PSA.

-Μαστός
Κλινική εξέταση ανά 3 χρόνια στις γυναίκες 20-40 ετών και κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών. Μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών.

-Τράχηλος μήτρας
Τεστ ΠΑΠ από 21 ετών κάθε χρόνο.

Μάτια
–Οφθαλμολογική εξέταση μετά τη γέννηση, 6 μηνών, 3 ετών, πριν από το σχολείο, 40 ετών και μετά τα 60 έτη κάθε 1-2 χρόνια.

onmed

nosokomeio

Μία προαναγγελθείσα εξαγγελία υλοποιήθηκε και επισήμως από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία με την υπογραφή των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Δ.Μάρδα, Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του υπουργού Εργασίας, Παναγιώτη Σκουρλέτη. 

Όπως αναφέρεται, «καταργούμε την αριθμ. Υ3Α/ΓΠ/οικ. 7829/Φ.15/1991 (ΦΕΚ 514/Β΄) κοινή υπουργική απόφαση "Καθορισμός αμοιβής εξέταστρων εξωτερικών ιατρείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων" στο σύνολό της, όπως ισχύει και την παράγραφο 1 της αριθμ. Υ3α/ΓΠ.οικ. 88618/11.09.2002 (ΦΕΚ 1223/Β') κοινής υπουργικής απόφασης Καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, όπως αυτή ισχύει. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Το τελευταίο διάστημα πάντως είχε ατονήσει το μέτρο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το ΦΕΚ φαίνεται ότι απλώς επισημοποίησε την απόφαση.

gripi

Στους 70, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών από επιπλοκές της γρίπης τα σημερινά στοιχεία, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο άλλοι 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, διανύουμε την κορύφωση της εποχικής γρίπης την Ελλάδα η οποία αναμένεται να υποχωρήσει μετά τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 149 άτομα έχουν νοσηλευθεί συνολικά σε MEΘ μέχρι σήμερα ενώ τώρα νοσηλεύονται 28.

gripi 

Συνεχίζεται η επέλαση της εποχικής γρίπης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), άλλοι έξι άνθρωποι κατέληξαν το Σαββατοκύριακο λόγω των επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη γρίπη.

Ο αριθμός των θυμάτων της νόσου ανέρχεται πλέον σε 51.

Την ίδια ώρα, 27 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διασωληνωμένοι λόγω της βαρύτητας των συμπτωμάτων και των επιπλοκών της γρίπης.

Συνολικά, από τον περασμένο Δεκέμβριο που ενέσκηψε το εφετινού κύμα της γρίπης 115 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ.

 

Περισσότερα Άρθρα...