Bloomberg: Η Ιταλία επαναφέρει τον εφιάλτη του 2012 στην Ευρώπη - Μεγάλες αναταράξεις προκαλούνται ήδη στις αγορές

Κόσμος
Tools
italia simaia
Μεγάλες αναταράξεις προκαλούν στις αγορές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μάλιστα, πιθανή θεωρείται στην Ιταλία η προσφυγή στις κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου, υπέρ της οποίας τάχθηκαν όλα, σχεδόν, τα κόμματα.

"Η αφορμή για την εντεινόμενη ανησυχία είναι η προοπτική των αντι-ευρωπαϊκών, εθνικιστικών κομμάτων της Ιταλίας να εκμεταλλευτούν τις εκλογές αυτές ως μια ευκαιρία προκειμένου να γίνει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην ευρωζώνη", σημειώνει το Bloomberg.

"Παρά τις όποιες κουβέντες περί ανάκαμψης της ευρωζώνης, οι τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η διάθεση σε μια ήπειρο όπου ακόμη κυριαρχούν διαχωρισμοί και έριδες, ειδικά στο Νότο της", επισημαίνει με νόημα το οικονομικό πρακτορείο.

Όπως τονίζει, "το όλο κλίμα θυμίζει όλο και περισσότερο τις ημέρες του 2012, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα άρχισαν για πρώτη φορά να κλυδωνίζουν το οικοδόμημα του ευρώ".

Moody's: Απειλεί την Ιταλία με υποβάθμιση

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το δημόσιο χρέος της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Ο οίκος ανέφερε ότι οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.

H Ιταλία πρόκειται να διενεργήσει την Τετάρτη δημοπρασίες για 5ετή και 10ετή ομόλογα, συνολικού ύψους ως 6 δισ. ευρώ. Η απόδοση του 6μηνου εντόκου αυξήθηκε στο 1,213% στη σημερινή δημοπρασία έναντι αρνητικής απόδοσης -0,421% τον περασμένο Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τόνισε μέσω του αντιπροέδρου της Βίτορ Κονστάνσιο ότι για να βοηθήσει την Ιταλία στην περίπτωση προβλημάτων ρευστότητας, η τελευταία θα πρέπει να πληροί «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

«Η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες. Θα μπορούσαν ίσως να τους διαβάσουν και πάλι», δήλωσε ο Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, σύμφωνα με προδημοσίευση.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία και δευτερευόντως στην Ισπανία έπληξαν επίσης τα ομόλογα και τις μετοχές στην Ελλάδα και στη Πορτογαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε το 5% για να υποχωρήσει εν συνεχεία προς το 4,77%. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε απώλειες 2,32% την Τρίτη.

Ακόμη, το ευρώ διολίσθησε στο 1.151 έναντι του δολαρίου που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών για να ανακάμψει κάπως στη συνέχεια.

«Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία επιδεινώνεται», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική Handelsblatt.

Φόβοι για "μόλυνση"

Η κρίση στις ιταλικές αγορές φαίνεται να «μολύνει» άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά μία μονάδα την Τρίτη το πρωί και ένδεκα μονάδες βάσης της Πορτογαλίας.

Αλλά και οι ελληνικοί τίτλοι δέχονται ισχυρές πιέσεις με την απόδοση του 10ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,9% και του 5ετούς έχουν ξεπεράσει το 4%.

H απόδοση του ελληνικού 5ετούς την Πέμπτη ήταν στο 3,36% και του 10ετούς στο 4,41%.

Άνοδο καταγράφει ο δείκτης Sentix (πιθανότητα εξόδου από ευρωζώνη μιας χώρας)

Συνολικά, υπάρχει ανησυχία στις αγορές ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη - ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει.

Το Sentix Italexit - ένας δείκτης που μετρά την πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη – δίνει πιθανότητα 11,3%. Αυτό είναι περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο από ό, τι στις αρχές του έτους.

Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ερευνητικός όμιλος Sentix, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα με δείγμα περίπου 1.000 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από το 6,3% τον Απρίλιο.

«Η αναταραχή για τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν συμμαχία, τρόμαξε τις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο ερευνητής του Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Ο υποδείκτης για την Ιταλία έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, σε σχέση με 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ της έρευνας, που ξεπέρασαν το 70%, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Σόρος: Η Ευρώπη διατρέχει πλέον υπαρξιακό κίνδυνο

Το διευρυνόμενο ρήγμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς και η άνοδος του λαϊκισμού και η προσφυγική κρίση σημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, δήλωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Αν κοιτάξουμε μπροστά, αντιμετωπίζουμε τώρα τον τερματισμό της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και την καταστροφή της διατλαντικής συμμαχίας», δήλωσε ο Σόρος σε ομιλία του στο Παρίσι.

Αυτά θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα προκαλέσουν περαιτέρω εξαρθρώσεις, δήλωσε επικαλούμενος ως προειδοποιητικές ενδείξεις την ισχύ του δολαρίου και τη φυγή από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

«Μπορεί να κατευθυνόμαστε προς άλλη μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση», δήλωσε ο Σόρος προσθέτοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να εγκαινιάσει για την Αφρική ένα Σχέδιο Μάρσαλ 30 δισεκατομμυρίων τον χρόνο ώστε να ανακουφίσει την πίεση που δέχεται από τη μετανάστευση.

«Δεν είναι πλέον σχήμα λόγου το να πει κανείς ότι η Ευρώπη διατρέχει υπαρξιακό κίνδυνο· είναι η σκληρή πραγματικότητα», τόνισε.

thetoc