Ο Οικος Αξιολόγησης FITCH "άνοιξε τον χορό" των αναβαθμίσεων της Ελληνικής οικονομίας

Ελλάδα
Tools

 fitch ratings

Την ικανοποίησή τους διατυπώνουν πηγές της χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε ΒΒ από τον οίκο Fitch την Παρασκευή το βράδυ.

«Η πρώτη μάχη του 2020 κερδήθηκε και δίνει τον τόνο για τη χρονιά που ξεκίνησε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάθε άλλο παρά δεδομένη δεν ήταν η χθεσινή αναβάθμιση. Ως «αγκάθι» περιγράφουν οι αναλυτές το σχέδιο «Ηρακλής» για την εξυγίανση των τραπεζών, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αφού αναμένεται η έγκριση της ΕΚΤ.

Τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού

Τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα έχει δύο ακόμη κρίσιμα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης. Στις 24 Απριλίου αναμένεται η απόφαση της Standard & Poor’s και στις 8 Μαΐου της Moody's. Παρότι οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες και για τους υπόλοιπους οίκους, δύσκολος θεωρείται ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) εντός του τρέχοντος έτους.

Και αυτό, διότι απαιτείται τριπλή αναβάθμιση μέσα σε ένα μόνο έτος -στόχος ιδιαίτερα φιλόδοξος για μια χώρα που δεν καταγράφει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες στον κλοιό των κόκκινων δανείων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν έχουν «ξεκλειδώσει» και οι αναλυτές προειδοποιούν για επιβράδυνση φέτος σε επίπεδο Ευρωζώνης αλλά και διεθνώς.

Σε τοποθέτησή του, πάντως, από το βήμα του Economist την Παρασκευή το βράδυ, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 2,5-3% για το 2020, με πιθανότερα τα επίπεδα «κοντά στο 3%», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξήγγειλε μείωση κατά 30 δισ. ευρώ μέσω του «Ηρακλή» -εφόσον τεθεί φέτος σε εφαρμογή.

Διεθνής Διαφάνεια: Βελτίωση κατά 7 βαθμίδες στον δείκτη διαφθοράς για την Ελλάδα

Βελτίωση κατά επτά θέσεις κατέγραψε η Ελλάδα το 2019, σε σχέση με το 2018, στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2019, που εκδίδει και δημοσιοποιεί η Διεθνής Διαφάνεια.

«Η φετινή βελτιωμένη κατάταξη της χώρας μας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν το β’ εξάμηνο του έτους για την καταπολέμηση διαφθοράς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Άγγελος Μπίνης, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Η χώρα ανέβηκε στην 60ή θέση σε σύνολο 180 χωρών, από την 67η όπου βρισκόταν πέρυσι, συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς έναντι 45. Ήταν, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, από τις λίγες χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους, ενώ αντίθετα είχε χάσει πόντους μεταξύ 2017 και 2018.

Η έκθεση σημειώνει τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία ιδρύθηκε με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης περί επιτελικού κράτους.

Μητσοτάκης για διπλή αναβάθμιση: Η Ελλάδα επιστρέφει

Τη διπλή αναβάθμιση, από τη μία της Ελληνικής Οικονομίας και από την άλλη της θεσης της χώρας μας στο δείκτη αντίληψης διαφθοράς, σχολιάζει ο πρωθυπουργός.

«Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα: Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Και η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε για τη χώρα μας βελτίωση 7 θέσεων της στο δείκτη αντίληψης διαφθοράς.Η Ελλάδα επιστρέφει!», σημειώνει στα social media ο κ. Μητσοτάκης.