Μέσω H/Y οι συναλλαγές με την εφορία προσεχώς

Γενικά
Tools

eforia-oura

Με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι φορολογούμενοι θα μπορούν σύντομα να προμηθεύονται μέσω του Taxisnet τα παράβολα που χρειάζονται για να πληρώσουν χρέη ή άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο, αντί να στήνονται στα γκισέ της εφορίας για να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Όπως αναφέρει η express, με άλλη ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι δυνατή και η εκτύπωση οποιουδήποτε ειδοποιητηρίου για πληρωμή οφειλής ή φόρου (στα πρότυπα της εφαρμογή που ενεργοποιήθηκε για τα ηλεκτρονικά τέλη κυκλοφορίας).

Παράλληλα προχωρούν και τα σχέδια για την υποχρέωση της ηλεκτρονικής ανάρτησης των μισθωτηρίων συμβολαίων ενοικίασης ακίνητων, όπως επίσης και η ανάθεση στους συμβολαιογράφους της συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Μέσα στο προσεχές διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενεργοποιήσει νέες υπηρεσίες στο taxisnet, ώστε οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους χωρίς να απαιτείται να επισκέπτονται τις εφορίες.

Μαζί με τη μείωση του αριθμού των εφοριών από τις περίπου 300 που ήταν στις αρχές του 2011 σε λιγότερες από 100 η τρόικα έχει ζητήσει και την κατάργηση των ταμείων στις εφορίες.

Σήμερα σε κάθε εφορία λειτουργεί ταμείο στο οποίο οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε είδος φόρου και προμηθεύονται παράβολα. Η τρόικα θεωρεί ότι η λειτουργία ταμείων στις εφορίες είναι σπατάλη ανθρώπινων πόρων, καθώς το ρόλο του ταμία του Δημοσίου μπορούν κάλλιστα να παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου μεγάλο αριθμό φόρων, εισφορών και τελών (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.).