Γιατί «έφυγαν» οι Άραβες από το Ελληνικό

Περιβάλλον
Tools

elliniko

Πού χάλασε τελικά η συμμετοχή των Αράβων στο project της πώλησης του Ελληνικού, που θεωρείται και είναι το μεγαλύτερο κρατικό, στο κομμάτι του real estate;

Στο γεγονός ότι από την πλευρά τους θεωρείται ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε γίνει επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Τι προέβλεπε; Διακρατική συμφωνία, χωρίς την πραγματοποίηση διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την ανάθεση του project.

Οι Άραβες θεωρούσαν ότι η ελληνική πλευρά θα έπρεπε ουσιαστικά να τους κάνει ανάθεση το συγκεκριμένο έργο. Τουλάχιστον, αυτό φέρονται να είχαν συμφωνήσει με τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Κάτι τέτοιο, όμως, εκ των πραγμάτων απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι καταστρατηγείται η αρχή της ανταγωνιστικότητας.

Γι' αυτό κι επέβαλλαν την πραγματοποίηση διαγωνισμού, απ' τον οποίο τελικώς το Κατάρ απείχε. Αν και μέχρι την τελευταία στιγμή, υπήρχε πάντα ζεστό το ενδεχόμενο να δώσουν το παρόν.

Επειδή, όμως, όπως ειπώθηκε, δεν έχουν την κουλτούρα του διαγωνισμού, τελικώς, προτίμησαν να αποσυρθούν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.