Τι ευθύνεται τελικά για την πτώση των δέντρων κατά τη διάρκεια της μεγάλης χιονόπτωσης και τις διακοπές στα δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ;

Περιβάλλον
Tools

Τώρα που ο αχός καταλάγιασε, όλο και περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στον αέρα στον απολογισμό της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την Μήδεια – αν και σε πολλές περιοχές όπως στον Διόνυσο δεν έχει παντού αποκατασταθεί ακόμη η τροφοδοσία του ρεύματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το χιόνι ήταν ιδιαιτέρως βαρύ με αποτέλεσμα να πέσουν υπερβολικά πολλά κλαδιά και δέντρα.

«Οι σχετικά υψηλότερες θερμοκρασίες της πρόσφατης χιονόπτωσης στο πλαίσιο της «Μήδειας» είχαν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη παρουσία νερού στις νιφάδες χιονιού και επομένως με σημαντικά μεγαλύτερο βάρος ανά μονάδα επιφάνειας».

Aυτό εξηγεί, κατά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το φαινόμενο των εκατοντάδων δέντρων που λύγισαν και έσπασαν μην αντέχοντας το μεγάλο βάρος του χιονιού.

Το χιόνι σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, έχει προσεγγιστικά τριπλάσιο βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο κάλυψης από το χιόνι σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αρα το φαινόμενο δεν ήταν πρωτόγνωρο αλλά γνωστό στους επιστήμονες και απολύτως προβλέψιμο. Οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να μην εστιάζουμε πλέον μόνο στο αν θα χιονίσει ή δεν θα χιονίσει, αλλά και να τονίζουμε και την αναμενόμενη υφή του χιονιού και το ύψος χιονόστρωσης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προβλεπόμενες θερμοκρασίες όσο και τις πραγματικές (από τις μετρήσεις σταθμών) κατά τη διάρκεια του γεγονότος.

Μια τέτοια προσέγγιση επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για πιθανόν σοβαρότερα προβλήματα. Άλλωστε η διεθνής τάση στον τομέα της πρόγνωσης δεν είναι πλέον να δίνουμε μόνο πρόγνωση των καιρικών φαινομένων αλλά και πρόγνωση των πιθανών συνεπειών των φαινομένων.

Άλλος ένας παράγοντας για τα δέντρα είναι το τι άνεμοι θα φυσούν κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης. Ο δυνατός άνεμος τινάζει συνεχώς τα κλαδιά και δεν επιτρέπει την συσσώρευση του χιονιού. Αντίθετα η άπνοια όπως στην περίπτωση της Τρίτης δημιουργεί τεράστια συσσώρευση και βάρη.

Όμως όπως διαπιστώθηκε οι δήμοι δεν είχαν κάνει εντοπισμό επαπιλούμενων κινδύνων όπως ορίζει ως πρώτο βήμα το πρότυπο του σχεδίου «Βορέας» και δεν γνώριζαν από τι κινδυνεύουν.

Ετσι επιδόθηκαν σε έναν αγώνα άμεσου εκχιονισμού, ενώ ο πρώτος κίνδυνος ήταν η πτώση δέντρων σε καλώδια, αυτοκίνητα και περιουσίες.

Κανονικά όφειλαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων να είναι ενημερωμένες. Δεδομένης όμως της έλλειψης προσωπικού και του τεράστιου φόρτου εργασίας που αντιμετωπίζουν αυτές οι υπηρεσίες, και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οφείλει να εφοδιάζει με ότι χρήσιμο μπορεί τις υπηρεσίες των δήμων.

Όπως ακριβώς το διατύπωσε το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Τσιάμης στην σχετική συνεδρίαση, «χρειάζεται συντονιστής» Η Γ.Γ.Π.Π. γνώριζε ότι όλοι οι δήμοι θα επιδοθούν στους εκχιονισμούς και θα αγνοήσουν το θέμα των δέντρων.

Τα Μητρώα Εργοληπτών που προβλέπει ο «Βορέας» έρεπε να είναι γεμάτα με γερανοφόρα για να ελαφραίνουν τα μεγάλα ψηλά κλαδιά σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης.

Ο εντοπισμός λοιπόν «επαπιλούμενων κινδύνων» είναι η βασική ενέργεια στον τομέα της πρόληψης των δήμων. Και αυτό πρέπει να το ζητάνε επιτακτικά οι δήμοι από την Πολιτική Προστασία.

Από meter.gr