Ποιοι θα επωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση κορονo-οφειλών. Aναλυτικά

Ελλαδα
Tools

Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ελεύθεροι επαγγελματίες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια μπορούν να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση έως και 48 δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών που έχουν παγώσει.

Συγκεκριμένα, για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.

Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

1. Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά ενοίκια

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που υπάγονται στη νέα παράταση προθεσμίας καταβολής και στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες

Οσοι δεν εντάσσονται στις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές με βάση την πάγια ρύθμιση οφειλών. Συγκεκριμένα:

Α) Για τις τακτικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των ς είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια ρύθμιση τακτικών οφειλών μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος

Β) Για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.

Στην πάγια για έκτακτες οφειλές μπορούν να υπαχθούν οφειλές από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν κατόπιν φορολογικών ή τελωνειακών ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκαν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

capital