Μεγάλη φωτιά στη Χίο - Εκκενώνονται οικισμοί - Δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης οι ισχυροί άνεμοι

Περιβάλλον
Tools

Μεγάλη φωτιά τώρα σε δασική έκταση στην περιοχή Κατάβαση στη Χίο, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι της Κατάβασης.

Η φωτιά προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης 8 Ιουλίου, με το έργο των πυροσβεστών να δυσχεραίνουν οι άνεμοι, η ένταση των οποίων φτάνει τα επτά μποφόρ. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, η φωτιά βρίσκεται μέσα στο χωριό με αποτέλεσμα να έχει ήδη δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση της περιοχής, ενώ ήταν ήδη μέσα στο χωριό όταν έφτασαν τα πρώτα οχήματα.

Στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις: 42 πυροσβέστες, 5 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, τρία ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη.

Στην μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κατάβαση Χίου ρίχθηκε πριν λίγη ώρα και το ρωσικό «θηρίο» πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200.

chios fotia rosiko

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα λίγο μετά τις 10:00, δόθηκε εντολή για εκκένωση και του οικισμού της Σιδηρούντας.

Σύμφωνα με το site astraparis.gr, οι δυνατοί άνεμοι σπρώχνουν προς εκείνη την πλευρά την φωτιά και παρά το ότι είχε καεί όλη η περιοχή στην πυρκαγιά του 2016 η φωτιά βρίσκει έδαφος και καύσιμη ύλη και προχωρά.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Ζωάνο, αντιδήμαρχο Αμανής, η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη λόγω και των ισχυρών ανέμων, ενώ όπως αναφέρεο η ΕΡΤ, πιθανότατα να εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας και το χωριό Διευχά.

Στο πλαίσιο της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης λιποθύμησε από εισπνοή καπνών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι τελευταίες πληροφορίες στις 11 πμ αναφέρουν ότι η πυρκαγιά κινείται προς την περιοχή του Γιαννάκη, όπου υπάρχει πυκνή δασική βλάστηση.