Το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού παρουσίασε η Lamda Development. 

Η επένδυση - μαμούθ, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα και θα δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πώς θα δημιουργηθεί η «Ριβιέρα της Αθήνας»

Η αξιοποίηση του Ελληνικού, γίνεται με την σφραγίδα του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster and Partners, το οποίο σε συνεργασία με την Lamda Development έχει εκπονήσει τις ακόλουθες βασικές αρχές σχεδιασμού:

Δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2 εκ. τετραγωνικών μέτρων. Το πάρκο, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό και θα αποτελέσει ζωντανό πνεύμονα πρασίνου.

Αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μιας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας, μήκους μεγαλύτερης του 1χλμ και πλάτους περίπου 50μ. στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. 

 

Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ελεύθερο για το κοινό, ενώ θα δημιουργηθούν εντυπωσιακές και υπερσύγχρονες υποδομές, όπως οι ακόλουθες:

Μια νέα μαρίνα για μικρά σκάφη. Δυο ξενοδοχειακές μονάδες. Εμπορικές δραστηριότητες. Αθλητικές εγκαταστάσεις και οικιστικές αναπτύξεις.

Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσης, θα φιλοξενήσει εκτάσεις όπως ιδρύματα & campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας, καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο.

 

Τα κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση του Ελληνικού

Η επένδυση στο Ελληνικό, είναι μια «ανοιχτή» επένδυση, καθώς θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην κοινωνία, όπως οι ακόλουθες:

Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που θα συνεισφέρουν τελικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

Οργανωμένη πολεοδόμηση μέσα στον αστικό ιστό, με στρατηγικό σχεδιασμό των χρήσεων γης και κατάλληλη κατανομή κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων για την εξυπηρέτηση των χρηστών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά και των γειτονικών δήμων.

 

Τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση του Ελληνικού

Η επένδυση στο Ελληνικό, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα όπως:

- Δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας μακροπρόθεσμα, με αντίστοιχη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων

- Τόνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου οι επενδύσεις, τόσο οι ξένες όσο και οι εγχώριες φαίνεται πως είναι μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

- Αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2%, στο τέλος της περιόδου του έργου.

- Ενίσχυση του τουρισμού στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με μελέτες, η Αθήνα θα έχει 1 εκ. επιπλέον τουρίστες, λόγω της επένδυσης του Ελληνικού.

 

Τι κερδίζει το ελληνικό κράτος από την επένδυση στο Ελληνικό

Η επένδυση του Ελληνικού φέρνει μεγάλα έσοδα στο ελληνικό κράτος, καθώς η Lamda Development και οι συνεργάτες της θα καταβάλουν άμεσα τα εξής ποσά:

- 915 εκ. για την αγορά των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» για 99 χρόνια.

- Ανάληψη κόστους 1,2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του συνόλου των έργων υποδομών που αφορούν την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου, τις υποδομές για δρόμους και δίκτυα κοινής ωφέλειας, τα έργα σύνδεσης Τραμ και Μετρό και την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Το 30% των κερδών θα αποδίδεται στο κράτος σε ποσοστά απόδοσης της επένδυσης πάνω από 15%, ενώ τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στην 25ετη επενδυτική δραστηριότητα της Ελληνικό ΑΕ, θα είναι 5 δισ, ευρώ από τους φόρους και 5,5 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, το κόστος για την συντήρηση, την καθαριότητα και την ανανέωση του κοινόχρηστου τεχνικού εξοπλισμού, καθώς και η συντήρηση των έργων υποδομής και των χώρων πρασίνου, ανέρχονται σε 12 εκ. ευρώ ετησίως.

 
Παραμένουν οι Φορείς 
 
Οι κοινωνικοί φορείς που βρ'ισκονται μέσα στο Ελληνικό, όπως οι  Σύλλογοι Ποντίων και Κρητών, το Κοινωνικό Ιατρείο, ο «Ερμής» κλπ θα παραμείνουν στον χώρο που βρίσκονται σήμερα, ενώ επιπρόσθετα, θα ενισχυθεί ο ρόλος τους και θα αναβαθμισθούν οι  υποδομές τους!
 
Το προφίλ των επενδυτών

Η επένδυση στο Ελληνικό από την Lamda Development του Ομίλου Λάτση, σηματοδοτεί και την αρχή της έλευσης ξένων επενδυτών στη χώρας μας. Η Lamda Development είναι γνωστή ως μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της Ελλάδας και οι «συμπαίκτες» της, αποτελούν επίσης κολοσσούς στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. 

 

Al Maabar, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Al Maabar αναλαμβάνει στο εξωτερικό έργα ανάπτυξης ακινήτων μικτής χρήσης τα οποία εναρμονίζονται πλήρως με την φυσιογνωμία και την τοπική κληρονομιά κάθε περιοχής, προσθέτοντάς έτσι αξία στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στη χώρα υποδοχής της επένδυσης.

Τα κύρια έργα της Al Maabar, βρίσκονται στην Ιορδανία και το Μαρόκο: Το MarsaZayed στην Aqaba της Ιορδανίας, το St. Regis Amman και το The Residence sat the St. Regis Amman, στην Ιορδανία, και το Bab Al Bahr στην Bouregreg Valley μεταξύ Rabat Sale, στο Μαρόκο.

 

Η κινεζική Fosun International

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 με RMB 38.000 ως αρχικό κεφάλαιο. Στις 16 Ιουλίου του 2007, η Fosun International προχώρησε σε εισαγωγή στο Main Board του χρηματιστηρίου του Hong Kong.

Η Fosun κυρίως επενδύει σε τομείς όπως: η κατανάλωση και η αναβάθμιση της κατανάλωσης, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενέργεια, η αναβάθμιση της παραγωγής ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, με προοπτική την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας.

dourou sgouros

Μνημείο υποκρισίας χαρακτηρίζει την ανακοίνωση που εξέδωσε η κα Ρένα Δούρου μετά την φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Φυλής, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Παράλληλα ο κ. Σγουρός την καλεί για μια ακόμη φορά να δηλώσει, εάν θα τηρήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την απομάκρυνση του Αποτεφρωτήρα Ιατρικών Αποβλήτων.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, από το βήμα της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Σγουρός τόνισε :

«Τα δύο τελευταία χρόνια δίνουμε καθημερινά τη μάχη με τη «μαφία των σκουπιδιών» για να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, και παρά τις αντιξοότητες, πετύχαμε η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής να μην σταματήσει ούτε λεπτό.

Η κα Δούρου με αφορμή τη φωτιά στον ΧΥΤΑ Φυλής, έβγαλε μια ανακοίνωση γεμάτη αοριστίες, χωρίς κανένα περιεχόμενο και χωρίς να προτείνει καμία απολύτως λύση.

Μια ανακοίνωση μνημείο υποκρισίας, που εξισώνει θύτες και θύματα. Παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και αποφεύγει να πάρει θέση για το πρόβλημα.

Ίσως δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει πλέον ευθύνη.

Θα πρέπει να δηλώσει εάν θα συνεχίσει τη μάχη που δώσαμε απέναντι στη «μαφία των σκουπιδιών».

Έχει υποχρέωση να πει τι θα κάνει.

Θα κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής και θα διώξει τον Αποτεφρωτήρα, όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά;

Διαχείριση απορριμμάτων α λα καρτ, άλλα να λες προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά δεν γίνεται».


Τέλος στα χρέη του ΕΔΣΝΑ

Την ίδια στιγμή ο κ. Γιάννης Σγουρός αναφέρθηκε στα σπουδαία αποτελέσματα της διετούς οικονομικής διαχείρισης του ΕΔΣΝΑ που έχουν ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των χρεών του φορέα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών επιπλέον επιχορήγηση του Συνδέσμου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους ύψους 10,5 εκ. € μετά την επιτυχή άντληση περίπου 21,8 εκ. €.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησης το κοντέρ των χρεών θα έχει μηδενιστεί.

«Τον Ιούνιο του 2012 βρεθήκαμε σε ένα οικονομικό περιβάλλον δραματικό. Ποιος δεν θυμάται τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς μας, τα χρέη ύψους 90 εκ. €, τις αγωγές που έπεφταν βροχή; Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εμείς αντέξαμε. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν κατέρρευσε. Και όχι μόνο δεν κατέρρευσε, αλλά ο ΕΔΣΝΑ, έδειξε σημάδια ζωής. Απέκτησε σφυγμό. Τα χρέη άρχισαν να αποπληρώνονται και σήμερα, δυο μόλις χρόνια μετά μηδενίζονται. Τα έσοδα μπήκαν σε μια σειρά. Τετελεσμένα δεν υπάρχουν. Ούτε καμένη γη. Αντιθέτως έχουμε διαμορφώσει το πλαίσιο εκείνο και τις προϋποθέσεις, ώστε κανείς να μην βρει το περιβάλλον που εμείς συναντήσαμε. Αυτό επιτάσσει η πολιτική μας ηθική και αξιοπρέπεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός.

Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης του ΕΜΑΚ και του Αποτεφρωτήρα, προκειμένου να διενεργηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για τη λειτουργία των δύο μονάδων. Τα τεύχη θα σταλούν για θεώρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα προχωράνε όλες απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια στη λειτουργία του φορέα και το απρόσκοπτο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Τέλος σήμερα κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ΧΥΤΑ Φυλής. Την αναφορά συνοδεύει πλήρης φάκελος με τις ενέργειες και παρεμβάσεις της διοίκησης προς την Πολιτεία, προκειμένου να αναδειχθεί και αντιμετωπισθεί συνολικά το φλέγον ζήτημα της ανεξέλεγκτης εισόδου τρίτων στον ΧΥΤΑ.

Απαντώντας στην νέα Περιφερειάρχη Αττικής ο Γιάννης Σγουρός την κατηγορεί ευθέως για πολιτική απάτη και για πισωγυρίσματα στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη να την καλεί να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ως εφικτά και υλοποιήσιμα.

Ολόκληρη την ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ:

«Οι εκλογές τελείωσαν. Καιρός είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Τώρα θα φανούν οι διαπλεκόμενοι και πολιτικοί απατεώνες. Όλοι θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.

Εμείς ολοκληρώσαμε αυτό που μπορούσαμε μέσα στον περιορισμένο χρόνο που λειτούργησε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ. Καιρός είναι να μας δείξει και η νέα διοίκηση τις ικανότητες διαχείρισης αλλά και να εφαρμόσει επιτέλους τα οράματά της που μέχρι σήμερα εμείς δεν καταφέραμε να αντιληφθούμε.

Η κ. Δούρου με πρόσφατη ανακοίνωση, ενώ από τη μία θεωρεί ως «αυτονόητη» πράξη την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΣΝΑ, για πάγωμα όλων των διαδικασιών δημοπράτησης των εργοστασίων απορριμμάτων, από την άλλη κρύβεται πίσω από τον Καλλικράτη (που μέχρι χθες κατήγγειλε ως αντιλαϊκό...) λέγοντας ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα μας φανερώσει τις προθέσεις της για τα φλέγοντα και επείγοντα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, από Νοέμβριο και μετά (μόλις συσταθούν τα νέα όργανα)...

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η κ. Δούρου υποσχέθηκε και διακήρυξε ότι θα κλείσει το ΧΥΤΑ Φυλής, θα σταματήσει το έργο στο Γραμματικό, θα διώξει τη μονάδα ιατρικών αποβλήτων από τα Λιόσια και θα καταργήσει τους 4 διαγωνισμούς για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και πριν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά της, ανακάλυψε δύο μεγάλες δυσκολίες. Μία δομική και μία συγκυριακή, όπως είπε στις 11 Ιουνίου, μιλώντας προς τα μέλη της παράταξής της.

Είναι όμως θέμα κοινής λογικής να μας πει η κ. Δούρου την πρόθεση της για το χώρο που θα πάει τα σκουπίδια της Αττικής αφού θα κλείσει, όπως λέει, όλους τους χώρους που λειτουργούν σήμερα.

Και την έχω καλέσει με άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αμέσως μετά τις εκλογές να το κάνει.

Όμως αυτή επέλεξε την σιωπή.

Προφανώς γιατί δεν έχει τίποτα να πει.

Είναι όμως πολιτική απάτη να ζητάς από τους πολίτες να σε εμπιστευθούν χωρίς να τους λες για ποιο πράγμα ζητάς τη ψήφο τους και τι έχεις πρόθεση να κάνεις.

Είναι πολιτική απάτη να κατηγορείς τον αντίπαλό σου για διαπλοκή και όταν σου ζητά εξηγήσεις να σφυρίζεις αδιάφορα.

Είναι πολιτική απάτη να κρύβεσαι μετά την εκλογή σου και να βάζεις τα παπαγαλάκια σου να παρουσιάζουν το άσπρο για μαύρο.

Είναι πολιτική απάτη να διαδίδεις ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετη με ό,τι κάναμε και όταν η Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βγάζει επίσημη ανακοίνωση και διαψεύδει να κάνεις γαργάρα την διάψευση και τα δορυφορικά σου μέσα παραπληροφόρησης να την εξαφανίζουν.

Είναι πολιτική απάτη να λες ότι ο Σγουρός έχει ευθύνες για το ΧΥΤΑ Γραμματικού όταν ξέρεις πως το έργο χωροθετήθηκε το 2003 με νόμο που ψήφισαν και σημερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πολιτική απάτη να διαδίδεις πως υπήρξαν καθυστερήσεις όταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επίτροπος Hahn, αρμόδια Υπουργεία, Διυπουργική Επιτροπή) αναγνωρίζουν πως το έργο που συντελέστηκε τα 2 τελευταία χρόνια που είχε την αρμοδιότητα ο Σγουρός δεν έχει προηγούμενο.

Είναι πολιτική απάτη να παρουσιάζεις την αυτονόητη πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να παραιτηθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και να καλέσει την κ. Δούρου να αναλάβει τις ευθύνες της, ως μεθόδευση εξόδου της Περιφέρειας από τον Σύνδεσμο.

Εκτός και αν τα παπαγαλάκια της κ. Δούρου θέλουν να υποδείξουν αυτό ως λύση, μπροστά στο φόβο που τους έχει καταλάβει, συνειδητοποιώντας το μέγεθος των ευθυνών που έχουν αναλάβει και την αναντιστοιχία των υποσχέσεων τους με την σκληρή πραγματικότητα.

Οπότε η πολιτική απάτη συνοδεύεται και από την πολιτική αθλιότητα».

ste-olomeleia. jpg

Στην απόρριψη των προσφυγών που είχαν κατατεθεί κατά της μεταβίβασης των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της Μαρίνας Ελληνικού και του Αγ. Κοσμά Αττικής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, 10 κατοίκων του Ελληνικού και της Μητρόπολης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας - Βάρης Βουλιαγμένης, που αντιδρούσαν στη μεταβίβαση του 30% των εν λόγω εγκαταστάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα, το ΣτΕ κρίνει ότι η μεταβίβαση δεν έχει καμμία επενέργεια στους Δήμους και τους κατοίκους και προσθέτει ότι οι διεκδικήσεις αποτελούν ιδιωτική προσφορά για την οποία το ΣτΕ δεν είναι αρμόδιο.

Η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια το 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγ. Κοσμά, του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και της χερσονήσου του Αγ. Κοσμά.

paralia

Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου, ο Αγης Εμμανουήλ, ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος, θα τρέξει από τον Ισθμό μέχρι τον Μαραθώνα και θα ενεργοποιήσει όσο περισσότερους πολίτες μπορεί, ώστε να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα προστασίας στις απειλούμενες παραλίες.

Σε κάθε έναν από τους σταθμούς διανυκτέρευσης και ξεκούρασης [Ελευσίνα, Ελληνικό, Σούνιο, Ναός Αρτέμιδος (Βραυρώνα) και Μαραθώνας] θα διοργανωθούν εκδηλώσεις από μουσικούς, ηθοποιούς, ντιτζέι, γκραφιτάδες, ιστιοπλόους.

Εν τω μεταξύ, στα γραφεία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος την Τετάρτη 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση περίπου 100 εκπροσώπων επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία του πανελλήνιου δικτύου «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», με σκοπό την αποτροπή ψήφισης του γνωστού νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και τις παραλίες.

Με σύνθημα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η σωτηρία των αιγιαλών από την άγρια ανοικοδόμηση και η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές αποτελούν δημόσιο συμφέρον, το οποίο βρίσκεται πάνω από κάθε κομματική προτίμηση, το δίκτυο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» αποφάσισε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.

Tέλος,η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού καλεί σε συνέλευση στην ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά, σήμερα (Κυριακή, 19.30), με στόχο την «ενημέρωση, τον απολογισμό, την οργάνωση και την κλιμάκωση των αντιστάσεων, ώστε τελικά να μην περάσουν τα σχέδια για το ξεπούλημα και την οικοδόμηση του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά»

Συνολικά 217 παραλίες του νομού Αττικής και των γύρω περιοχών μπήκαν φέτος στο μικροσκόπιο του ΠΑΚΟΕ, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα νερά στα οποία επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων. 

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, προχώρησε και το 2014, για 35η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει.

Οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από τις 2 έως και τις 31 Μαΐου του 2014 και οι τιμές που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε περιοχή είναι το αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας από κάθε σημείο, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά-σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ- ο παράγοντας της «τυχαιότητας», κάτι το οποίο συμβάλλει στην αξιοπιστία αλλά και στην ακρίβεια του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΚΟΕ διαθέτει ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήρια.

Τα αποτελέσματα 

Αξίζει να σημειωθεί πως, από τα 217 σημεία που ελέγχθηκαν, 109 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες (50,23%) (σε διάφορες διαβαθμίσεις) ενώ 108 (49,77%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζουμε. 

Στους παρακάτω αναλυτικούς πίνακες, που αφορούν τις ακτές της Αττικής, του Ευβοϊκού και Κορινθιακού, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο ανά όγκο νερού. 

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).



































Ακατάλληλες θάλασσες

Το ποσοστό λοιπόν των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων είναι οι εξής: 

- Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.

- Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 62,07% 

- Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Aγίους Αποστόλους σε ποσοστό 55,26%

- Η περιοχή από τον Πειραιά έως το Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,09%

- Στην περιοχή του Σαρωνικού από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 26,19%

- Ανατολική Αττική: από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 39,02% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν

- Δυτική Αττική: από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 64,44%

Ο κίνδυνος για την υγεία από τους εντερόκοκκους 

Οι εντερόκοκκοι («εντερικοί κόκκοι») είναι μικροοργανισμοί και συγκεκριμένα βακτήρια. Η ποιότητα του θαλασσινού νερού εξαρτάται και από την ποσότητα των βακτηρίων αυτών που υπάρχουν.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα η αυξημένη ποσότητα εντερόκοκκων στο νερό που κολυμπάμε μπορεί να προκαλέσει:

-Ουρολοιμώξεις 
-Μικροβιαιμία-ενδοκαρδίτιδα(τόσο σε προσθετικές, όσο και σε ακέραιες βαλβίδες)
-Ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη

zougla

anaplasi-athens-kedro

Εντός του επόμενου μήνα θα έχει οριστικοποιηθεί η διαμόρφωση της σχετικής ΚΥΑ για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας, που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανατροπή της υποβάθμισης του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας, αλλά ταυτόχρονα και την ανάδειξη της σημαντικής ταυτότητάς του.

Αυτό υπογραμμίζεται από το ΥΠΕΚΑ, έπειτα από επιστολή που απέστειλε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτηςστους δεκαπέντε συναρμόδιους υπουργούς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως αυτό προτάθηκε από τον δήμο Αθηναίων.

Τα συναρμόδια υπουργεία πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβούλευσης για την οριστικοποίηση της θεσμοθέτησης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) στο Κέντρο της Αθήνας, διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις τους έως τις 15 Ιουνίου 2014.

«Φιλοδοξούμε, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων, μέσα στον επόμενο μήνα να οριστικοποιηθεί η διαμόρφωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανατροπή της υποβάθμισης και θα δεσμεύει τις υπηρεσίες ως προς τις απαραίτητες ενέργειες και δράσεις» δήλωσε σχετικά ο κ. Μανιάτης.

Καταλήγοντας ο υπουργός, τόνισε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάδειξη της πραγματικής και σημαντικής ταυτότητας του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας».

 

 

Περισσότερα Άρθρα...