tsipra skept trapoula

Υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλ  ους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «σε ένα σχέδιο ελάφρυνσης και το 2019, βάσει των δυνατοτήτων της οικονομίας, με βάση τις προβλέψεις της Eurostat και για τα πλεονάσματα του 2018 και για την πορεία του 2019» και απάντησε στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα για αύξηση της κατώτατης σύνταξης:

«Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα σχεδιάζουμε να δίνουμε το περίσσευμα της οικονομίας στους πιο αδύναμους. Άρα αν από 384 ευρώ που είναι σήμερα η κατώτατη σύνταξη αυξηθεί πιθανότατα κατά 50 ευρώ, αυτό το πενηντάρικο για αυτόν που έχει μια σύνταξη των 500 ευρώ θα σημαίνει 10% αύξηση».

«Υπάρχει αυτή η δυνατότητα και όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα σχεδιάζουμε να δίνουμε το περίσσευμα της οικονομίας στους πιο αδύναμους» δήλωσε για το ίδιο ζήτημα».

Κανένας φόβος για το πελατειακό κράτος - Ασταμάτητη παροχολογία, αλλά τώρα και... υποσχεολογία

aek paok
 
Ο ΠΑΟΚ είναι ο Κυπελλούχος Ελλάδας για τη σεζόν 2018-19, καθώς στον τελικό του ΟΑΚΑ επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Άκπομ στο 45ο λεπτό της αναμέτρησης, έπειτα από εξαιρετική ενέργεια και ασίστ του Πέλκα.
 
Έτσι, έφτασε στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του, έχοντας κατακτήσει πριν μερικές εβδομάδες και το πρωτάθλημα.

Χωρίς ρυθμό και πολλές φάσεις το πρώτο μισάωρο

Προβολή εικόνας στο Twitter
 

Τα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα δεν είχαν κάποια φάση, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν τα πατήματά τους εντός αγωνιστικού χώρου, με την ΑΕΚ να έχει ια ελαφρά πρωτοβουλία των κινήσεων. Η πρώτη σημαντική στιγμή δημιουργήθηκε στο 16', όταν ο Πόνσε αντί να σουτάρει με τη μια από σέντρα του Μπακασέτα, εντός περιοχής του ΠΑΟΚ, προσπάθησε να κάνει κοντρόλ και ο Μάτος τον πρόλαβε.

Στο 26' ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα φάουλ σε καλό σημείο και την κίτρινη από τον Οικονόμου, αλλά η εκτέλεση ήταν πολύ κακή ένα λεπτό αργότερα. Στο 28' οι παίκτες της Ένωσης δέχθηκαν και δεύτερη κάρτα, με την Λιβάγια να παίρνει σειρά, σε ένα επιθετικό φάουλ πάνω στον Βαρέλα.

Το παιχνίδι είχε πολύ κακό ρυθμό στο πρώτο ημίωρο και οι δύο αντίπαλοι έδειχναν πιο πολύ διάθεση να διασφαλίσουν πως δεν θα δεχθούν κάποιο γκολ, παρά ότι θα ψάξουν να το σημειώσουν. Στο 36' μια ατομική προσπάθεια του Ζαμπά έβγαλε σε καλό σημείο τον Άκπομ, εκείνος γύρισε το σώμα του, αλλά το σουτ που δοκίμασε βρήκε σε ετοιμότητα τον Μπάρκα.

Στο 38' οι Θεσσαλονικείς είδαν και εκείνοι μια κίτρινη κάρτα, με τον Άκμπομ για φάουλ στη μεσαία γραμμή. Στη συνέχεια της φάσης ένα σουτ του Μπακασέτα κόντραρε και πέρασε κόρνερ, με την εκτέλεση του διεθνούς μεσοεπιθετικού να φέρνει την κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι, αλλά ο Πασχαλάκης έδιωξε στο 39'. Στο 43' είδε κάρτα και ο Κρστίσιτς, όταν ανέκοψε μια υποσχόμενη αντεπίθεση του Μπίσεσβαρ.

Ωραία ενέργεια του Πέλκα και γκολ ο Άκμπομ

Στο 44' το μακρινό σουτ του Κρστίσιτς βρήκε σε ετοιμότητα τον πορτιέρε του ΠΑΟΚ, που έδιωξε σε κόρνερ, με τη συνέχεια της φάσης να μην έχει κάποιο αποτέλεσμα. Μια ουσία που τη βρήκαν οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου, όταν ο Πέλκας εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη στην άμυνα της Ένωσης, έβγαλε ωραία σέντρα στον Άκπομ, που με εκπληκτικό γυριστό έγραψε το 1-0. Στη φάση έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η χρήση του VAR, με τον διαιτητή Τσβάιερ να λέει ότι μετρά κανονικά.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον ΠΑΟΚ να έχει μια καλή στιγμή, αλλά το σουτ του Πέλκα εκτός περιοχής μπλόκαρε ο γκολκίπερ της ΑΕΚ στη δεξιά του γωνία. Στο 52' ο Πόνσε βγήκε σε τετ-α-τετ με τον Πασχαλάκη, αλλά ο «ασπρόμαυρος» γκολκίπερ βγήκε νικητής, κάτι που έκανε και ο Μπάρκας σε παρόμοια φάση με τον Ζαμπά, ένα λεπτό αργότερα. Στο 55' ο Γερμανός διαιτητής πήγε στο VAR για να δει εάν υπήρχε περίπτωση πέναλτι-χέρι του Κάνιας σε ένα «τσίμπημα» της μπάλας από τον Μάνταλο εντός περιοχής, αλλά τελικά δεν έδωσε τίποτα.

Στο 64΄ο «δικέφαλος» του Βορρά έκανε την πρώτη αλλαγή στο ματς, με τον Λημνιό να παίρνει τη θέση του Ζαμπά. Στο 67' κίτρινη κάρτα δέχθηκε και ο Πόνσε, για μια προβολή στην οποία βρήκε τον Πασχαλάκη. Στο 71' έκανε και την πρώτη του αλλαγή και ο Μανόλο Χιμένεθ, με τον Γκάλο να περνά στη θέση του Μπακασέτα.

Με το ματς να μην έχει φάσεις, ο Ισπανός τεχνικός έκανε και τη δεύτερη κίνησή του, όταν στο ματς πέρασε ο Μπογέ αντί του Κρστίσιτς. Και έκλεισε τις επιλογές του από τον πάγκο με τον Γαλανόπουλο να περνά αντί του Μπακάκη στο παιχνίδι, στο 80', την ώρα που ο Πέλκας ήταν κάτω λόγω μυικού τραυματισμού. Έτσι, ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έδωσε στο ίδιο λεπτό τη θέση του στον Ολιβέιρα.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 87' για να δούμε κάποια καλή φάση στο ματς, όταν ο Άκπομ έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε αρκετά άουτ από το αριστερό δοκάρι. Στο 89' ο Κάνιας βγήκε στην κόντρα, αλλά το τελείωμα που έκανε δεν ήταν καλό.

Ένταση στο ΟΑΚΑ μεταξύ οπαδών και αστυνομίας

Ένταση και ξύλο στις κερκίδες του ΟΑΚΑ μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και οπαδών, στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, πριν από λίγη ώρα.

Τα επεισόδια δεν είναι ξεκάθαρο από ποια πλευρά πυροδοτήθηκαν, καθώς οι προσκλήσεις είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Η ένταση κράτησε περίπου για μερικά λεπτά και έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

madata

kairos synnefia

Ιδιαίτερα άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4 και 5 Μαΐου καθώς ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα φέρει βροχές, καταιγίδες, αφρικανική σκόνη άρα και λασποβροχές, θα πλήξει σημεία της χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ο καιρός την Παρασκευή θα είναι γενικά αίθριος, ωστόσο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Το Σάββατο θα ξεκινήσουν να σχηματίζονται νεφώσεις, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα σημεία της χώρας, προκαλώντας τοπικές βροχές.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ωστόσο, αναμένονται επιπλέον σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, με την κακοκαιρία να επεκτείνεται τις βραδινές ώρες στη Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Μάλιστα, τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας στα βορειοδυτικά πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, αναφέρει το προγνωστικό δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία.

Λασποβροχές την Κυριακή

Την Κυριακή οι μετεωρολόγοι αναμένουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής αναμένονται καταιγίδες σε αρκετά σημεία της χώρας.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, θα εξακολουθήσει να ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα νότια και τα ανατολικά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν βαθμιαία, με τοπικές βροχές να αναμένονται μόνο στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι την Κυριακή θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

rythmisi ofeilwn

Ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» εξηγεί ποιους αφορά η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις που ήδη επεξεργάζεται το Υπουργείο.

Σε ερώτηση για το ποιοι θα πάρουν τις 120 δόσεις και πάνω από ποιο ύψος οφειλής, ο κ. Πετρόπουλος απαντά: «Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζουμε μικρότερο ποσό δόσης.

Οι δόσεις, ως αριθμός, θα διαμορφώνονται με βάση το ύψος της νέας «κουρεμένης» οφειλής, αφού αυτή διαιρεθεί με την ελάχιστη δόση. Για παράδειγμα, αν η νέα οφειλή είναι 5.000 χιλιάδες θα οδηγεί σε 100 δόσεις. Από τις 6.000 ευρώ και πάνω όλοι θα έχουν 120 δόσεις. Καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές σε διάρκεια 10 χρόνων».

Ο υφυπουργός Εργασίας σε σχετική ερώτηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση εξόφλησης οφειλών και επιχειρήσεις (π.χ. ανώνυμες εταιρίες) εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό {...}. Εξετάζουμε την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή για να συμπεριλάβουμε στις ρυθμίσεις ασφαλιστικές οφειλές και από άλλες αιτίες».

Σχετικά με παλιές οφειλές και από ποια χρονιά θα υπάρχει ρύθμιση, ο κ. Πετρόπουλος εκτιμά ότι «η ρύθμιση με επανυπολογισμό από το έτος 2002 και μετά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες εισπράξεις και θα εκμηδενίσει περιπτώσεις μη καταβολής των σημερινών χαμηλών εισφορών», ενώ σχετικά εκείνους που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλής, αναφέρει ότι «ρυθμίζοντας τις οφειλές θα αποκτήσουν δικαίωμα για λήψη σύνταξης, από την οποία θα παρακρατείται η οφειλή σε έως 120 δόσεις. Από οφειλέτες θα γίνουν συνταξιούχοι. Η σύνταξη θα είναι ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Ο κανόνας αυτός δεν παραβιάζεται».

Ο χρόνος ψήφισης της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, με ταυτόχρονη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, τοποθετείται πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος αμέσως μετά την ψήφιση της ρύθμισης όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν αυστηρό χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου θα πρέπει να ζητήσουν την ένταξή τους στις ρυθμίσεις.

state departm

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την Παρασκευή το νομοσχέδιο, που προβλέπει το απόλυτο πάγωμα όλων των οικονομικών διευκολύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35 στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα διαβεβαιώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην αγορά των S-400.

Ως ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που βάζει τέλος στην παροχή οποιασδήποτε οικονομικής διευκόλυνσης για τη μεταφορά ή την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις διεθνείς δραστηριότητες ενέκρινε την Παρασκευή το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει το απόλυτο πάγωμα όλων των οικονομικών διευκολύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35 έως ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα ολοκληρώσει τόσο την αγορά όσο και την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του, ο κ. Σαρμπάνης επισημαίνει ότι η Τουρκία ενεργεί ανταγωνιστικά εναντίον φιλικών χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος την ίδια ώρα που προσεγγίζει όλο και περισσότερο «εχθρικούς παράγοντες» όπως η Ρωσία. Όπως εκτίμησε, η συγκεκριμένη στάση λειτουργεί εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στην περιοχή. 

«Η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει να σπείρει σε μια καταπιεστική αυτοκρατορία, να ασκεί ανταγωνιστική δραστηριότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και να προσεγγίζει περισσότερο εχθρούς παράγοντες όπως η Ρωσία - εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στο εξωτερικό», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter.  

Rep. John Sarbanes
 
@RepSarbanes 

Erdogan’s Turkey continues to spiral into an oppressive autocracy, engage in antagonistic activity toward Greece and Cyprus and draw itself closer to hostile actors like Russia – at the expense of American values and interests overseas.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός βουλευτής σημειώνει:
 
«Η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει να διολισθαίνει σε μια καταπιεστική απολυταρχία, προβαίνοντας σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και προσεγγίζοντας περισσότερο εχθρικούς παράγοντες όπως η Ρωσία - εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στο εξωτερικό.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να λάβει το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Επικροτώ την υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων του Κοινοβουλίου για τη λήψη αυτού του σημαντικού βήματος για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, καθώς και για την ασφάλεια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός βουλευτής.
 
liberal

proti anastasi messologi

Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και η λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στο Μεσολόγγι. Η Πρώτη Ανάσταση γέμισε με γαλήνη τις ψυχές των πιστών που παρακολούθησαν την τελετουργία.

Μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, ο εφημέριος Πατήρ Επιφάνειος αναφώνησε:

Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην

ότι συ κληρονομήσεις

εν πάσι τους έθνεσι.

Ακολούθησε ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις καρέκλες που χτυπούσαν νεαρά παιδιά στον γυναικωνίτη, ενώ φύλλα δάφνης έπεφταν στους πιστούς.

tsakalotosregklingk2018

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι περικοπές στις συντάξεις να εφαρμοστούν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από τα συμφωνηθέντα, άφησε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους των Βρυξελλών στην έδρα του ΕΜΣ στο Λουξεμβούργο, ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε όμως ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου», γι’ αυτό «το βλέπουμε, το συζητάμε».

«Παρακολουθούμε το θέμα. Ο ΕΜΣ είναι μέρος των Ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετέχουν στην μεταπρογραμματική περίοδο για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το θέμα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας προκαλούν ανησυχία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό καθώς η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».

«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης. Τόνισε ωστόσο πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ’ αυτά της Ελλάδας.

Το Νοέμβριο η απάντηση της Κομισιόν για την περικοπή ή όχι των συντάξεων

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες