foroi skitso

«Ανεδαφικές, απροσδιόριστου κόστους και ημιτελείς είναι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "έχουν ως κοινό παρονομαστή την αλήστου μνήμης αντίληψη λεφτά υπάρχουν, τα οποία τα εντοπίζει στη φοροδιαφυγή και την φοροαπαφυγή, χωρίς όμως να λέει: Πόσα είναι; Πόσα θα πάρει, Πότε και Πως;».

«Λέει ότι θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, εκπτώσεις κ.λ.π.», αναφέρει το υπ. Οικονομικών και προσθέτει: «Ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργήσει. Μήπως αυτές που είναι για τους αγρότες, για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, ή τις δωρεές; Λέει θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και προβάλλει την λαϊκίστικη αντίληψη θα τα πάρουμε από τους πλούσιους.

Ξεχνά ή αγνοεί ότι, σήμερα, το 3% των φορολογουμένων που έχουν το 15% των εισοδημάτων, πληρώνουν το 35% των φόρων. Δηλαδή οι πλούσιοι κατά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πληρώνουν όλους τους φόρους; Λέει ότι θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, οι καταθέσεις τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων. Πόσο φόρο θα βάλει στις καταθέσεις; Σε τι ύψος θα είναι ο φόρος των ακινήτων;»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα πρόγραμμα  που - σύμφωνα με επίσημες σημερινές  παραδοχές τους - δεν είναι το τελικό, αναφέρεται σε σχεδιαζόμενους φόρους που δεν αποκαλύπτονται, σε νεφελώδεις προθέσεις και σε αντιαναπτυξιακούς σχεδιασμούς», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει ότι «Το χειρότερο είναι ότι το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργήσει η αλλοπρόσαλλη πρότασή τους, θα καλυφθεί με άλλα μέτρα (π.χ. νέους φόρους σε μισθούς και συντάξεις;)».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική

Απαντώντας στις ανακοινώσεις του Γραμματέα της ΝΔ και του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «δεν περιμένουμε από τους υποστηρικτές του μνημονίου να καταλάβουν ότι υπάρχει κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική φορολογική πολιτική, πλην αυτής που συνδιαμορφώνει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα».

Ωστόσο, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που είναι πραγματικότητα είναι η αύξηση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα, η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, τα παντός είδους χαράτσια και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επιβάλλει η συγκεκριμένη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.

«Και όλα αυτά κοστίζουν πολλά όχι βέβαια στους εμπνευστές των «Ζαππείων», αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

msn

eyro desmh

Απαντώντας στα δημοσιεύματα σχετικά με δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα εξής:

Σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγάλων οφειλετών, προχώρησαν μέσα στο 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόκειται για ενεργοποίηση του νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν το προηγούμενο έτος φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, για τα οποία δεσμεύτηκαν ή κατασχέθηκαν, ποσά και αξίες, αντίστοιχου ύψους.

Ειδικότερα, οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) μέσα στο 2012, ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ προήλθε από τις εφορίες και τα 100 εκ. ευρώ  από το ΣΔΟΕ και την Αρχή καταπολέμησης και νομιμοποίησης εσόδων.

 

Πιο αναλυτικά:

Δέσμευση καταθέσεων. Έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες μέσα στο 2012, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκ. ευρώ. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλύτεροι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φθάνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις. Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κλπ.) ύψους 1,05 δισ. ευρώ.

Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και τους δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 1,4 δισ. ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις από εφορίες, το 1,16 δισ. ευρώ, αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.

«Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ότι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Επαναλαμβάνω ότι οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία».

troika-
 
«Χέρι» στις καταθέσεις των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου θέλει να βάλει η τρόικα, δίνοντας όμως ως αντάλλαγμα στο οικονομικό επιτελείο τη δυνατότητα θέσπισης ενός... ευνοϊκότερου καθεστώτος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία λόγω κρίσης.

Όπως αναφέρει η "Real News", το παζάρι μεταξύ της τρόικας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησε τον τελευταίο μήνα, ύστερα από το «κόκκινο φως» που άναψαν οι δανειστές μας για το νέο, ευνοϊκότερο ποινολόγιο και τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών που σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Το κυβερνητικό σχέδιο προέβλεπε εξόφληση έως και σε 60 δόσεις, εκ των οποίων καθεμία θα μπορούσε να είναι μικρότερη των 80 ευρώ.

Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν, καθώς, τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ είναι υπέρ του «σκληρού ροκ» έναντι των οφειλετών και δεν δέχονται τις αιτιάσεις του οικονομικού επιτελείου ότι η ύφεση και κατ’ επέκταση η έλλειψη ρευστότητας έχουν εκτινάξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 56,6 δισ. ευρώ. Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί μια «φόρμουλα» αποπληρωμής των συσσωρευμένων χρεών των οφειλετών του Δημοσίου.

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούν και οι δανειστές μας, οι οποίοι αντιτείνουν στην ηγεσία του υπ. Οικονομικών πρώτα να εισπράξει με όποιο τρόπο μπορεί τα οφειλόμενα και μετά να δώσει σε όσους πραγματικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα την ευκαιρία να εξοφλήσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους.

Σε μια περίοδο που η Δικαιοσύνη έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα ως προς τη διερεύνηση πολιτικών σκανδάλων για διασπάθιση δημόσιου χρήματος αλλά και εκτεταμένων φαινομένων φοροδιαφυγής, η Γενική Επιτροπεία Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ανεξάρτητη δικαστική αρχή, μπαίνει γερά στη μάχη κατά της διαφθοράς, αναλαμβάνοντας να συντονίσει την επιχείρηση «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας υπό την εποπτεία του γενικού επιτρόπου Επικρατείας, Δ. Λασκαράτου, και του αντεπιτρόπου Επικρατείας, Ι. Κάρκαλη, που θα αναλάβει σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος που θα είναι αρμόδιο για την ανάκτηση των παράνομων χρημάτων που έχουν χαθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

Υπουργείο Οικονομικών, ΣΔΟΕ, Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές που είναι επιφορτισμένες με τη διερεύνηση και τιμωρία της οικονομικής εγκληματικότητας θα συντονίσουν τα βήματά τους στο κυνήγι της επιστροφής των χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, με έμφαση στα μεγάλα ποσά.

Η ομάδα εργασίας, υπεύθυνη κυρίως για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία, αφού ανάλογο μοντέλο έχει εφαρμοστεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, ενώ έχουν ήδη γίνει αρκετές συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και την task force που θα παράσχει την τεχνική βοήθεια.

Με τις νέες στοχευμένες παρεμβάσεις αναμένεται να αλλάξει άρδην το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε η πολιτεία να μπορεί να βάλει χέρι στην αφανή, κρυμμένη περιουσία, που αποκτήθηκε με αδιαφανείς και έκνομες συναλλαγές, προκειμένου να μπουν χρήματα στο κρατικά ταμεία, αφού δεν αρκεί μόνον η ποινική τιμωρία των εμπλεκομένων.

 

Οι αγκυλώσεις

Σήμερα, η εντολή για τη διενέργεια ελέγχου σε βάρος φυσικών προσώπων προσκρούει σε αγκυλώσεις της νομοθεσίας, γραφειοκρατικές διαδικασίες και επικαλύψεις ή διασπορά αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να μην είναι δυνατή η αναζήτηση και επιστροφή χρημάτων που έχουν αποκτηθεί από εγκληματική δραστηριότητα και έχουν περιβληθεί με το μανδύα των νόμιμων περιουσιακών στοιχείων, έχουν δηλαδή ξεπλυθεί.

Οπως τονίζουν στην «Ε» αρμόδιες δικαστικές πηγές, ενώ σήμερα ο γενικός επίτροπος Επικρατείας έχει τη δυνατότητα να ζητεί τον καταλογισμό χρημάτων που δεν έχουν δηλωθεί στο «πόθεν έσχες», αλλά υπάρχουν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς, στην πράξη η προσπάθεια δυσχεραίνεται λόγω των στρεβλώσεων του συστήματος.

Είναι ενδεικτικό ότι το θέμα της ανάκτησης κεφαλαίων ή περιουσιακών στοιχείων από πράξεις διαφθοράς είναι ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιμόνως ζητεί τη λήψη μέτρων, ενώ απασχόλησε ιδιαίτερα και τη διεθνή διάσκεψη της IAACA που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στην Κουάλα Λαμπούρ της Μαλαισίας, όπου συζητήθηκαν οι μέθοδοι και οι πρακτικές που έχουν αναπτύξει οι αρμόδιες αρχές για την ανεύρεση, τη δέσμευση και την κατάσχεση τέτοιων κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί έμφαση στη διευκόλυνση της δήμευσης περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων, στην απλούστευση των διαδικασιών ανάκτησης χρημάτων που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί την εγκληματική προέλευση των περιουσιακών στοιχείων, στη διασφάλιση ότι οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να δεσμεύουν, προσωρινά, περιουσιακά στοιχεία προτού αυτά εξαφανιστούν, αλλά και στη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των δημευθέντων.

Βάνα Φωτοπούλου, "Ε"

stournaras akinita
 
Σε δεινή θέση είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για το ζήτημα του «καυτού» ζητήματος της φορολόγησης των ακινήτων, προσπαθώντας να μαζέψει τα «εφιαλτικά» σενάρια που κυκλοφορούν, ενώ την ίδια ώρα αναβρασμός σημειώνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ για τους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος, το οποίο οι πολίτες θα αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους.

«Δεν γίνεται να περιμένουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση να τη φέρουν οι φόροι στα ακίνητα. Είναι λάθος πολιτική και δεν θα φέρει έσοδα» είπε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μάκης Βορίδης αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στην Κ.Ο., με τους εξοργισμένους βουλευτές.

Μετά την επικοινωνιακή γκάφα, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Mega, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, «μαζεύοντας» τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις εμπορικές, προκειμένου η φορολόγηση να είναι πιο ήπια. Μάλιστα ο ίδιος έκανε λόγο για τρομοκρατία των πολιτών, λέγοντας πως τα σενάρια που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την φορολογία στα ακίνητα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Σε ερώτηση για το εάν τελικα αύριο θα κλείσει το φορολογικό για τα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών ήταν αρνητικός. Όχι δεν θα κλείσει αύριο, δεν έχουμε καταλήξει κάπου, υπάρχουν ακόμα ζητήματα να ρυθμίσουμε, είπε ο κ. Στουρνάρας.

Εξάλλου, όπως είπε η χώρα πρέπει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τα ακίνητα, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η φορολόγηση θα είναι... ήπια!!

 

Πανικόβλητος ο Στουρνάρας τροποποιεί τις δηλώσεις του... για τους βουλευτές της ΝΔ

Ο Υπουργός Οικονομικών υπό την πίεση της κριτικής που του ασκείται πέφτει από το ένα λάθος στο άλλο. Δεν μιλάμε για τα οικονομικά λάθη αλλά πλέον οι μάσκες πέφτουν και φαίνεται ότι δεν αντέχει την κριτική ούτε από τους βουλευτές της ΝΔ που τον στηρίζουν με τη ψήφο τους.

Ο κ. Στουρνάρας χάνοντας τη ψυχραιμία του μετά τη χιονοστιβάδα αντιδράσεων που προκαλεί η φορολόγηση των ακίνητων σε παρέμβαση του χθες το Μέγκα επιτέθηκε στους βουλευτές της ΝΔ λέγοντας: «Με μεγάλη κατάπληξη ακούω τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ αλλά και αυτά που λέτε στο δελτίο σας....».

Δεν ξέρω αν του τράβηξε κανείς το αυτί ή αν κατάλαβε τη γκάφα του αλλά στο δελτίο τύπου που βγήκε στη συνέχεια από το γραφείο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών σβήστηκαν «οι βουλευτές της ΝΔ».

Το γραφείο τύπου του ΥΠΟΙΚ για να «μαζέψει» τη γκάφα του Υπουργού Οικονομικού, προχώρησε, με επίσημο δελτίο τύπου- και όπως έλεγε το γραφείο τύπου της ΝΔ στην περίπτωση του κ. Τσίπρα για τις δηλώσεις του στο ΔΝΤ- στη σταλινικού τύπου παραχάραξη των δηλώσεών του, μετατρέποντάς τες ως εξής: «Με μεγάλη κατάπληξη άκουσα τις τοποθετήσεις στη Βουλή, αλλά και στα ΜΜΕ, για τη φορολόγηση ακινήτων. Ουδείς νέος φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε, χθες, σχετική ανακοίνωση που φαίνεται ότι όλοι την έχουν αγνοήσει!»

npost

«Υπεργραμματέας» εσόδων καθίσταται στην ουσία ο μόνιμος γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αναλαμβάνοντας το δύσκολο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής, της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της αύξησης των δημοσίων εσόδων και της πάταξης της διαφθοράς.

Για την επίτευξη του στόχου, θα έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο σχεδόν της φορολογικής διοίκησης, το ΣΔΟΕ, και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις εφορίες.

Όπως αναφέρει το kathimerini.gr, στα προαπαιτούμενα της καθιέρωσης του θεσμού του μόνιμου γραμματέα ήταν η πλήρης ανεξαρτησία από την πολιτική ηγεσία έτσι ώστε να μπορεί απελευθερωμένος να επικεντρώνεται στο έργο του χωρίς να επηρεάζεται από τις εναλλαγές στην κυβέρνηση των κομμάτων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νευραλγικότερο κομμάτι των ελεγκτικού μηχανισμού, που δεν είναι άλλο από το ΣΔΟΕ, περνάει στα χέρια του γραμματέα, ενώ μέχρι σήμερα τον εποπτικό ρόλο είχε ο υπουργός Οικονομικών. Αποψη για τον διορισμό του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ είχε πάντα και ο πρωθυπουργός.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φέρει εις πέρας τους στόχους αύξησης των εσόδων, των ελέγχων όπως αυτοί καθορίζονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, διαφορετικά προβλέπεται η απόλυσή του.

kathimerini

Ράμπο από 7 χώρες στην Αθήνα για την πάταξη φοροδιαφυγής

 

 

Ράμπο από 7 χώρες καταφθάνουν στην Αθήνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής!

Πρόκειται για εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Γαλλία, την Σουηδία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Γερμανία που θα παρέχουν την τεχνογνωσία τους.

Οι εφοριακοί από το  Βέλγιο  και την  Ολλανδία  θα συμβάλλουν ειδικότερα στο να συσταθεί το τηλεφωνικό κέντρο αυτομάτων ειδοποιήσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι ειδικοί  θα προελέγχουν των εύπορων φορολογουμένων, ενώ  οι Σουηδοί θα δώσουν τις συμβουλές τους για τον εντοπισμό όσων  φοροδιαφεύγουν.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο σύνολό της πάντως θεωρείται κρίσιμος  παράγοντας για την αποφυγή της λήψης πρόσθετων μέτρων, με την κοινωνική ένταση που θα συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

σταρ

Περισσότερα Άρθρα...