xrei

Διαθέσιμη είναι στο TAXISnet, η πάγια ρύθμιση oφειλών και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές (οφειλές δηλαδή για τις οποίες δεν έχει λήξει καμία δόση), με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να απαντά σε 8 ερωτήματα προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Στη ρύθμιση υπάγονται βεβαιωμένες οφειλές όπως, φόρος εισοδήματος Φ.Π. και Ν.Π, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ.

Η εξόφληση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 12 ή 24 δόσεις.

Οι ερωτήσεις - απαντήσεις

ix sto dromo

Τα λεφτά τους πίσω μπορούν να ζητήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήρωσαν παράβολα για ανασφάλιστα ΙΧ, μετά την διασταύρωση που έγινε το καλοκαίρι.

Κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με την επιστροφή των ποσών των ηλεκτρονικών παραβόλων για τα ανασφάλιστα οχήματα, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι τα ποσά αυτά είναι ήδη διαθέσιμα στις Δ.Ο.Υ. και οι δικαιούχοι μπορούν με αίτησή τους προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να ζητήσουν την επιστροφή τους.

Επισημαίνεται όμως στην ίδια ανακοίνωση ότι, σε περίπτωση οφειλής του δικαιούχου, το ποσό δεν επιστρέφεται αλλά συμψηφίζεται αυτόματα.

katasxeseisklik

Aντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών βρέθηκαν έως και τον Οκτώβριο πάνω από 1.014.295 φορολογούμενοι.

Μόνο τον Οκτώβριο επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα σε 22.903 φορολογούμενους σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργάσιμη ημέρα του μήνα γίνονται κατασχέσεις σε 1.000 οφειλέτες κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορούν στον Οκτώβριο, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με οφειλές προς το δημόσιο ανήλθε στους 4,17 εκατομμύρια. Μόνο τον Οκτώβριο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. ευρώ, καθώς από 9,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσεγγίζουν τα 100 δισ ευρώ.

enikonomia

eyro psalidi

Τα πάνω-κάτω στον προγραμματισμό της φορολογικής διοίκησης για τους ελέγχους φέρνουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και η νομολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των προστίμων.

Μετά την παραγραφή των υποθέσεων ακόμα και αυτών της λίστας Λαγκάρντ (κατά περίπτωση), το οικονομικό επιτελείο καταθέτει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή σχέδιο νόμου, μειώνοντας δραστικά τα πρόστιμα για τις παλαιές υποθέσεις προ του 2014, ακόμα και αυτές που εκκρεμούν στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιστραφούν πρόστιμα σε όσους έχουν ελεγχθεί.

Το «κούρεμα» αφορά υποθέσεις ελέγχων που θα διενεργηθούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη και όσους έχουν προσφύγει.

Πάντως, είναι εντυπωσιακό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχων, όπως για παράδειγμα του 2013, επιβάλλονταν πρόστιμα στο 120% του κύριου φόρου, ενώ για την επόμενη χρήση (2014) τα πρόστιμα κατά ανώτατο όριο έφθαναν στο 50% του κύριου φόρου. Με βάση τα νέα δεδομένα:

1. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στον εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλονται ύστερα από έλεγχο ή εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υποχρέωση αναδρομικής εφαρμογής ηπιότερων κυρώσεων. Ειδικότερα:

• Μέχρι και το 2013, αντί για πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που φθάνουν (βάσει του νόμου 2523/97) στο 120% του κύριου φόρου, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που είναι χαμηλότερα και συγκεκριμένα κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της παράβασης από 10% έως 50% του οφειλόμενου κύριου συν τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι ανέρχονται στο 8,76%, και θα υπολογίζονται από 1-1-2014 και μέχρι να εκδοθεί η πράξη καταλογισμού. Τα νέα χαμηλότερα πρόστιμα θα εφαρμόζονται σε όλες τις ελεγχόμενες υποθέσεις αλλά και σε αυτές που εκκρεμούν στη διεύθυνση επίλυσης διαφορών και στα διοικητικά δικαστήρια.

• Για εκπρόθεσμες δηλώσεις μέχρι και το 2013, αντί για πρόσθετους φόρους που φθάνουν στο 60% του κύριου φόρου, θα υπολογίζεται μόνο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής ο οποίος ανέρχεται στο 8,76%.

• Στις περιπτώσεις που αποφασισθεί από τις Αρχές η διενέργεια ελέγχου, δεν θα απαγορεύεται η υποβολή δήλωσης αρχικής ή τροποποιητικής, μέχρι την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου στον ελεγχόμενο αντί της έκδοσης που ισχύει σήμερα. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται σημαντική καθώς σε πολλές περιπτώσεις εκδιδόταν εντολή ελέγχου, οι ελεγκτικές αρχές για διάφορους λόγους δεν ξεκινούσαν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να έχουν λάβει γνώση του ελέγχου, να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί εδώ και τρία χρόνια και οι έλεγχοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

2. Ο ελεγκτικός μηχανισμός εφεξής θα διενεργεί ελέγχους σε υποθέσεις που αφορούν τις χρήσεις 2012 και μετά, καθώς οι προηγούμενες χρήσεις (το 2011 παραγράφεται στο τέλος του έτους) έχουν παραγραφεί, εκτός και αν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία όμως δεν θα προέρχονται από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως όλα δείχνουν, η λίστα των 65 cd με τα στοιχεία 1,3 εκατομμυρίου φορολογουμένων οδηγείται οριστικά στο αρχείο. Και αυτό, καθώς το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα και για αυτές τις υποθέσεις να ισχύει η πενταετής παραγραφή και όχι η 10ετής. Αυτό σημαίνει ότι και τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εφόσον τα χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού «ξεκίνησαν» από την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται όμως και τα στοιχεία των τραπεζών του εξωτερικού να έχουν παραγραφεί, καθώς το ελληνικό Δημόσιο έχει πρόσβαση σε αυτά από το 2005.

Σύμφωνα με τον νόμο, η φορολογική διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου μετά την πενταετία από την τέλεση του αδικήματος, εκτός και έρθουν σε γνώση των ελεγκτών νέα πληροφοριακά στοιχεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών του ΣτΕ, τα στοιχεία των εγχώριων τραπεζών βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών. Μάλιστα επισημαίνουν ότι στα στοιχεία των τραπεζών έχουν πρόσβαση από το 1994. Για τον λόγο αυτό, τα εν λόγω στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση των φορολογικών αρχών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν νέα, έτσι ώστε να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής στη δεκαετία, ακόμα και αν στοιχειοθετούν την απόκρυψη εισοδήματος.

enikonomia

lotariaapodeixeon

Μετά την πρώτη κληρωση της φορολοταρίας τον Νοέμβριο έρχεται η σουπερ κλήρωση του Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να προχωρήσουν την επόμενη εβδομάδα στην δεύτερη κλήρωση με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα.

Πρόκειται για τη μεγάλη κλήρωση των Χριστουγέννων, στην οποία θα διανεμηθούν 1.000 ευρώ σε 9.000 τυχερούς.

Προϋπόθεση είναι να αποσταλούν έγκαιρα τα στοιχεία με τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες, προκειμένου βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει να διεξαχθεί η κλήρωση την Παρασκευή 22α Δεκεμβρίου.
Πιθανότατα σήμερα, οι νικητές της πρώτης κλήρωσης θα δουν στον λογαριασμούς τους 1.000 ευρώ ο καθένας.

Τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που είχαν οι φορολογούμενοι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αναμένεται να σταλούν από τις τράπεζες έως την ερχόμενη Τετάρτη. Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και φθάσουν εγκαίρως τα στοιχεία από τις τράπεζες, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένας κύκλος κληρώσεων για τις συναλλαγές εννέα συνεχόμενων μηνών.

Η διαδικασία θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στην πρώτη κλήρωση, οι λαχνοί θα εμφανιστούν στην προσωπική σελίδα των φορολογουμένων στο Taxisnet και στην ίδια σελίδα θα αναρτηθούν και τα αποτελέσματα της κλήρωσης, με τους φορολογούμενους να έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, αν κέρδισαν ή όχι τα 1.000 ευρώ.

Στην ηλεκτρονική κληρωτίδα της επόμενης εβδομάδας θα μπουν οι λαχνοί οι οποίοι αντιστοιχούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες έγιναν κάθε ένα μήνα από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με σχέδιο, θα ακολουθήσει μία ακόμα κλήρωση για τις συναλλαγές του Νοεμβρίου, στις 27 Δεκεμβρίου. Η κλήρωση για τις συναλλαγές του Δεκεμβρίου, αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου 2018.

Οι λαχνοί με βάση της αποδείξεις

Πως προσδιορίζεται το πλήθος των λαχνών μου που συμμετέχουν στην κλήρωση;

Στην ηλεκτρονική κληρωτίδα θα μπουν οι λαχνοί οι οποίοι αντιστοιχούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες έγιναν κάθε ένα μήνα από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο.

Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των συναλλαγών του μήνα στον οποίο αφορά η κλήρωση, ως εξής:

- Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 1 ευρώ.

- Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 2 ευρώ.

- Για τα επόμενα 500 ευρώ, δηλαδή από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 3 ευρώ.

- Για το υπερβάλλον ποσό, δηλαδή πάνω από 1.001 ευρώ, 1 λαχνός για κάθε 4 ευρώ.

Γι να δει κάποιος τους λαχνούς του θα πρέπει να μπει στην ειδική εφαρμογή που άνοιξε στην ΑΑΔΕ και παραπέμπει στο Taxisnet. Εκεί με τους προσωπικούς του κωδικούς μπορεί να δει τους λαχνούς που έχει, καθώς και αν κέρδισε. Σημειώνεται ότι οι λαχνοί δεν έχουν περαστεί ακόμη στην εφαρμογή.

Για να διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε από τις δημόσιες κληρώσεις του προγράμματος, πρέπει απλώς να έχετε πραγματοποιήσει (και να έχει εκκαθαριστεί) έστω και μία συναλλαγή με τη χρήση κάρτας ή με άλλο ηλεκτρονικό μέσο, κατά τον προηγούμενο μήνα ή άλλη χρονική περίοδο στην οποία αφορά η κλήρωση.

madata

apodeijeis forolotaria

Έγινε η πρώτη κλήρωση για τη λοταρία αποδείξεων. Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, (aade.gr) μπορείτε να ελέγξετε αν είστε απο τους τυχερούς που κέρδισαν για τις αποδείξεις μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και τους λαχνούς που αντιστοιχούν.

Οι φορολογούμενοι ακολουθούν αυτήν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi

Εκατομμύρια «κλικ» πολιτών που μπήκαν για να δου ναν κέρδισαν τα 1.000 ευρώ  έριξαν το σύστημα.

Οι αποδείξεις ηλεκτρονικών συναλλαγών μετατρέπονται σε λαχνούς, αναλογικά με τα ποσά, και εμφανίζονται με μοναδικό κωδικό η καθεμία στην παραπάνω πλατφόρμα.

Αναρτήθηκαν οι συναλλαγές στο www.aade.gr ώστε οι πολίτες, αν το επιθυμούν, να ενημερωθούν για τους λαχνούς τους.

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να δουν με πόσους λαχνούς συμμετέχουν στην κλήρωση, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

Μπαίνουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και πατάμε «Είσοδος στην εφαρμογή».

Εισάγουμε στη συνέχεια τους κωδικούς του Taxis… Στην επόμενη σελίδα πατάμε συνέχεια…

Στο τμήμα Δημόσια Κλήρωση - Συναλλαγές και Λαχνοί πατάμε Εκτύπωση και ανοίγει ένα παράθυρο που μας δίνει τον αριθμό των λαχνών…

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να ενημερωθείτε για το πλήθος και τους αριθμούς των λαχνών που σας αναλογούν, με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιήσατε με ηλεκτρονικό τρόπο τον προηγούμενο μήνα και των οποίων τα στοιχεία περιήλθαν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

Στις 19:30 σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, θα παρουσιαστεί η διαδικασία και θα ακολουθήσει η διεξαγωγή της πρώτης δημόσιας κλήρωσης (λοταρία) με βάση τις αποδείξεις των δαπανών που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι μέσω καρτών και άλλων ηλεκτρονικών συναλλαγών του μηνός Οκτωβρίου.

Όσοι κερδίσουν θα πάρουν μήνυμα από την ΑΑΔΕ στο Taxis και θα μπορούν να το δουν με τους κωδικούς.

Στην πρώτη αυτή κλήρωση συμπεριλαμβάνονται μόνον οι συναλλαγές του μηνός Οκτωβρίου που έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες πληρωμών, καθώς και οι συναλλαγές του ιδίου μηνός (μεταφορές πίστωσης/άμεσες χρεώσεις) προς επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. έως τις 23 Νοεμβρίου 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται χίλιοι (1.000) νικητές, που κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Τα χρηματικά αυτά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου».

Πώς υπολογίζονται οι λαχνοί

Κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή (αγορές με πλαστικό χρήμα ή e-banking) θα εξασφαλίζει για τον φορολογούμενο έναν αριθμό ηλεκτρονικών λαχνών. Δηλαδή συγκεκριμένους κωδικούς λαχνών.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούν μικρά ποσά δίνουν περισσότερους λαχνούς σε σχέση με τις μεγάλες αγορές.

Για παράδειγμα: Αν ένας φορολογούμενος αγοράσει από ένα κατάστημα με κάρτα προϊόντα αξίας έως 10 ευρώ θα λαμβάνει 10 λαχνούς.

Αν αγοράσει προϊόντα αξίας 20 ευρώ θα λαμβάνει 15. Και όσο αυξάνει η αξία της συναλλαγής τόσο θα μειώνεται αναλογικά ο αριθμός των ηλεκτρονικών λαχνών που θα του πιστώνεται.

Ο αριθμός των “λαχνών” θα γίνει με βάση την παρακάτω κλίμακα αξίας συναλλαγών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα:

– για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ τον μήνα, ένας λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

– για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 2 ευρώ.

– για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε 3 ευρώ.

– για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.

Πώς θα μάθετε εάν έχετε κερδίσει τα χρήματα

Οι φορολογούμενοι που θα κερδίζουν, θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο μήνυμα. Θα είναι προσωποποιημένο και θα φτάνει στον λογαριασμό τους στο Taxis.

Τα 1.000 ευρώ θα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος στο Taxis.

Αν οι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό, θα έχουν ένα περιθώριο 3 μηνών μετά την αποστολή του μηνύματος. Μέχρι τότε θα πρέπει να δηλώσουν κάποιον λογαριασμό, στηνεφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης στο Taxis.

Αν δεν δηλωθεί λογαριασμός μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, τότε σειρά παίρνουν οι επόμενοι δικαιούχοι. Δηλαδή οι κάτοχοι του 1ου, 2ου, κ.ά. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης

akinita

Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι αποφασίζουν σήμερα να αποποιηθούν την περιουσία που κληρονομούν από τους γονείς ή τους συγγενείς τους.

Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως τα χρέη που αφήνει ο συγγενής τους που απεβίωσε σε εφορία και τράπεζες, ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στα ακίνητα και λιγότερο ο φόρος κληρονομιάς που θα πρέπει να πληρώσουν.

Οι φορολογούμενοι που αποκτούν πρώτη κατοικία με κληρονομιά, σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνουν φόρο κληρονομιάς καθώς τα αφορολόγητα ποσά που ισχύουν είναι υψηλά.

Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή για αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή το συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Σημειώνεται ότι όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς αξία κληρονομιαίας περιουσίας μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμο (με αντίστοιχο περιορισμό των κλιμακίων υπολογισμού του φόρου της Α’ κατηγορίας).

Οικόπεδο

Επίσης χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης κληρονόμο. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή το συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στο δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

Προϋποθέσεις απαλλαγής

Ο κληρονόμος (σύζυγος ή τέκνο του κληρονομουμένου) για να απαλλαγεί από το φόρο κληρονομιάς για την πρώτη κατοικία θα πρέπει να μην έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

Περισσότερα Άρθρα...