Το νέο σχέδιο για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρέδωσε πριν από μερικές ώρες, η αρμόδια επιτροπή, στον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.

Το νέο σύστημα αλλάζει όλα τα δεδομένα στην πρόσβαση του ασθενή τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας ενώ εισάγει την έννοια του οικογενειακού γιατρού για κάθε Έλληνα πολίτη.

Ειδικότερα προτείνεται η διαμόρφωση ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την υπαγωγή σε αυτό όλων των δημόσιων δομών, δηλαδή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, των Κέντρων Υγείας και των ιδιωτών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ . Το σύστημα θα έχει διοικητική αυτονομία ενώ την εποπτεία του αναλαμβάνουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες.

Οι δομές αυτές θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών και θ αποτελέσουν την πύλη εισόδου των ασθενών στα Δημόσια νοσοκομεία.

Μάλιστα προτείνονται κίνητρα για όσους ασθενείς έχουν παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό ή από κάποια δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας πριν κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο -με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά-.

Οι γιατροί που θα απασχολούνται στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι πλήρους απασχόλησης και θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ δημόσιου συστήματος και ιδιωτικού ιατρείου.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς χωρίς περιορισμό ως προς τον αριθμό τους

Εισάγεται ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού ο οποίος θα κρατάει τον ιατρικό φάκελο του ασθενή ενώ εισάγεται και η κατ οίκον φροντίδα με την ενεργοποίηση του ρόλου του νοσηλευτή άλλα και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Η αποζημίωση τόσο των γιατρών όσο και των συμβεβλημένων ιδιωτικών κέντρων θα γίνεται με βάση κριτήρια ποιότητας .

 

Αντιδράσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του ΠΙΣ

Στην πρόταση της επιτροπής αντέδρασαν άμεσα τόσο οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αίσθημα ευθύνης εκφράζει την έντονη δυσφορία του και την αντίθεσή του σε όλες εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στην κατάρτιση ενός δήθεν υγειονομικού χάρτη της χώρας, με κόστος του έργου στα 6 εκατ. ευρώ, χάρτης ο οποίος αποδείχθηκε ότι περιλαμβάνει μόνον λάθη, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πάνος Ευσταθίου, να δώσει εντολή για την απόσυρση του τερατουργήματος!»

«Το σημαντικό είναι, όμως, ότι ο υγειονομικός χάρτης δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνον απόλυτους αριθμούς και μεγέθη, χωρίς να περιλαμβάνει επίσης πιστή καταγραφή του συνόλου των υγειονομικών αναγκών της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει με κατηγορηματικότητα ότι αυτά που συμβαίνουν τόσα χρόνια, να ξοδεύονται πακτωλοί χρημάτων χωρίς να απεικονίζεται η πραγματικότητα και χωρίς να οδηγούμαστε σε χρήσιμα και τεκμηριωμένα αποτελέσματα, είναι σκανδαλώδη και καλεί το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «έχει να επισημάνει ότι στηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ΕΟΠΥΥ», θέτοντας όμως ως όρους: να μην χαθούν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ΠΦΥ στο 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, πλήρη διαχωρισμό της Πρωτοβάθμιαςς Φροντίδας από την νοσοκομειακή περίθαλψη, άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους γιατρούς, κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων και θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

δολ, ρεαλ

Καπνός χωρίς φωτιά φαίνεται τελικά να είναι το θέμα της κατάργησης των τοπικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ που έχει ξεσηκώσει στην κυριολεξία τις τοπικές κοινωνίες και έχει προκαλέσει σειρά επισκέψεων δημάρχων και επικεφαλείς παρατάξεων στο γραφείο του Υπουργού Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη.

Τον Υπουργό Υγείας επισκέφθηκαν για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Αγ. Παρακευής κ. Ζορμπάς, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, και άλλοι στη συνέχεια για να του διαμαρτυρηθούν έντονα και να απαιτήσουν την παραμονή και αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ στους δήμους τους. 

Ο κ. Γ. Κωνσταντάτος επέδωσε προσωπικά στον Υπουργό και έντονο Ψήφισμα Διαμαρτυρίας με τις υπογραφές πολλών εκατοντάδων επώνυμα διαμαρτυρόμένων πολιτών του δήμου! 

Υπουργός διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους - για την περίπτωση μάλιστα του ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης, η δήλωσή του είναι και μαγνητοσκοπημένη - ότι δεν υπάρχει πρόθεση κατάργησης των τοπικών μονάδων, αλλά αντίιθετα αναβάθμισης της λειτουργίας τους σε μια προσπάθειας αποκέντρωσης της πρωτοβάθμιας υγείας και αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

Ομως, παρ΄όλα αυτά, το κλίμα ανησυχίας κλιμακώνεται καθημερινά κυρίως από τους εργαζόμενους που έχουν δει τον τελευταίο καιρό τις πρωτοφανείς ελλείψεις, την υπολειτουργία και την απαξίωση στοις μονάδες τους.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημερώνει ότι - με κριτήριο την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού- το μόνο που συζητείται από την Κυβέρνηση είναι δημιουργία ενός ενιαίου φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας με την υπαγωγή του ΕΣΥ στον ΕΟΠΥΥ η αντίστροφα.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται τα πορίσματα και οι προτάσεις δύο διαφορετικών επιτροπών οι οποίες έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό και εργάζονται με κατεύθυνση την παραπάνω στόχευση του Υπουργείου Υγείας.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς μάλιστα με την πρόσθετη ιδιότητά του ως Ιατρός –Πνευμονολόγος με πολυετή εργασιακή εμπειρία στα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) μετέφερε στον Υπουργό την πεποίθησή του ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας και εξέφρασε την άποψή του ότι οι Νομαρχιακές Μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν και σε εφημερίες παρέχοντας πλήρη και αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη στους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, συνοδευόμενος και από τον Δ/ντή του ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης, κ. Λ. Παπαϊωάννου, υπογράμμισαν στον Υπουργό, όχι μόνο ότι είναι μη αποδεκτή κάθε τυχόν σκέψη για την ενσωμάτωση του ΕΟΠΥΥ Αργυρούπολης με τον αντίστοιχο της Γλυφάδας με μεταφορά της έδρας του - γεγονός που , όπως τόνισε, θα βλάψει καίρια και θα ταλαιπωρήσει αφάνταστα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξούχους, αλλά και ανέργους της Αργυρούπολης και των γύρω περιοχών της - αλλά, αντίθετα,  εκτός της παραμονής του στην Αργυρούπολη, όπου λειτουργεί εδώ και 40 χρόναι, επιβάλλεται και η ΑΜΕΣΗ αναβάθμισή του στα πλαίσια της δημιουργίας ενός ισχυρού πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας ικανού να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες των πολλών εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων, και όχι των λίγων προνομιούχων και εκλεκτών.     

Ο Υπουργός συντάχθηκε με αυτές τις προτάσεις και διαβεβαίωσε ότι σε αυτή ακριβώς την τροχιά κινείται και ο σχεδιασμός του Υπουργείου.

Ιδωμεν... 

Aνακοίνωση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού

Την ίδια ώρα που η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 28% του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας και η ανεπίσημη αγγίζει απειλητικά 4 στους 10 Έλληνες, το Υπουργείο Υγείας με το πυροτέχνημα του voucher (κουπονιού) υγείας προσπαθεί να εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη  και να θολώσει για άλλη μια φορά την πραγματική τραγική εικόνα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες.

Το νέο αυτό πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε  και αφορά μόνο 100.000 άτομα φαντάζει πραγματική σταγόνα στον ωκεανό των ανασφάλιστων  οι οποίοι, σύμφωνα  με δημοσιεύματα εφημερίδων, ξεπερνούν τα 3.5 εκατομμύρια (μαζί με τα εξαρτώμενα μέλη, τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους). Εκτός των άλλων το πρόγραμμα που έχει ορίζοντα διετίας δείχνει ομιχλώδες, ασαφές και ελλιπές για τους εξής λόγους :

1) Δεν καλύπτει το σύνολο των ανασφάλιστων πολιτών και βάζει περιορισμούς και πλαφόν αναφορικά με τα κονδύλια ανά Περιφέρεια και με τις ιατρικές επισκέψεις, 3 ιατρικές επισκέψεις που πρέπει να γίνουν στο τετράμηνο!  
2) Δεν καλύπτει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας δηλαδή νοσηλεία σε νοσοκομείο  ή ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. 
3) Δεν κάνει λόγο για την φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.
4) Δεν διευκρινίζει εάν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις εξετάσεων και θεραπειών που μπορεί  να χρειασθεί ο ασθενής.

Πολλαπλά αναδύονται λοιπόν τα ερωτήματα στα οποία το Υπουργείο Υγείας οφείλει εντέλει να απαντήσει με σαφήνεια και ξεκάθαρα:

1) Τι θα κάνει για τον  ανασφάλιστο- άπορο-άνεργο καρκινοπαθή που πρέπει να κάνει χημειοθεραπείες;
2) Τι θα κάνει για την ανασφάλιστη-άπορη - άνεργη- έγκυο που πρέπει να κάνει προγεννητικό έλεγχο αλλά και να γεννήσει;
3) Τι θα κάνει στα ΠΑΙΔΙΑ με σοβαρές ασθένειες που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας  οι γονείς των οποίων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά ούτε και την οικονομική δυνατότητα για την νοσηλεία και την απαιτούμενη. ανάλογη φαρμακευτική αγωγή των παιδιών;

Tο περιβόητο voucher (κουπόνι) υγείας δεν προσφέρει καμία λύση για αυτές τις περιπτώσεις!

Έχετε κύριε Υπουργέ να δώσετε λύση εδώ και τώρα γι αυτούς τους συμπολίτες μας που κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ η ζωή τους ή τους απαντάτε δια της σιωπή σας πως θα πεθάνουν επειδή τούς έχετε αποκλείσει από την δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας; 

Θεωρούμε ακόμη σημαντικό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη "πρωτοβουλία" του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, με ημερομηνία Ιούλιος 2013.  Στις 234 σελίδες του μνημονίου (που μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/ocp159_en.pdf ) λιγότερο από 3 σελίδες (33-35) είναι αφιερωμένες στον Τομέα Υγείας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην σελίδα 35 σε μια μόνο παράγραφο Τρόικα-Ε.Ε.-Κυβέρνηση αναφέρουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα έχει διάρκεια 2 ετών και προϋπολογισμό 46.000.000 ευρώ.

Αναφερόμαστε  σε αυτό προκειμένου να αναδείξουμε δυστυχώς ότι μετά από 5 χρόνια κρίσης και 3 χρόνια μνημονίων συνεχίζουν να αγνοούνται οι ανθρώπινες ανάγκες προκειμένου να ευημερούν οι "σωστοί" αριθμοί. Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε θα σκάσει στα χέρια όλων μας, μόνο και μόνο εάν αναλογιστούμε ότι 5.100.000 συμπολιτών μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας από τα οποία 1.400.000  είναι επίσημα άνεργοι

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καλεί  πάνω από 1 1/2 χρόνο τις κυβερνήσεις να αναλογιστούν που οδηγούν τους πολίτες με τις γενοκτόνες πολιτικές τους. Το Σύνταγμα της χώρας που παραβιάζεται κατάφωρα μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης (διαβάστε εδώ http://mki-ellinikou.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html )  που καλεί για την καθολική και ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, ειδικά εκείνα που χειμάζονται από την κρίση, αποτελούν τους οδηγούς μας. Και ένας λόγος ακόμη σήμερα που αντί  να ανοίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους τους ανασφάλιστους, στο Υπουργείο Υγείας  σχεδιάζεται στο πόδι ένα γραφειοκρατικό σύστημα ταλαιπωρίας και αποκλεισμού των ανασφάλιστων ασθενών στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με κύριο γνώμονα την εισροή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και φυσικά την παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης με μέτρα "ασπιρίνες" και επικοινωνιακά τερτίπια εντυπωσιασμού.

Εμείς θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στον αγώνα για να ανοίξει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες, χωρίς κανενός είδους διακρίσεις.

 

Αναγνώριση του ΜΚΙΕ από πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα «Responding Together» (Ανταποκρινόμαστε Μαζί) του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε την απόφαση να αναδείξει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού ως μια Δράση «παράδειγμα» σχετικά με τον τρόπο που οι πολίτες αυτοοργανώνονται και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν ενάντια στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συγκεκριμένα το ΜΚΙΕ συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις για την Υγεία (διαβάστε περισσότερα εδώ https://respondingtogether.wikispiral.org/ ) αναφέρονταs για εμάς τα ακόλουθα https://respondingtogether.wikispiral.org/tiki-read_article.php?articleId=380

Από πλευράς μας η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα προσβλέπει στην ευρύτερη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με αυτό που βιώνουν οι συμπολίτες μαs, με τον αποκλεισμό τους από το δημόσιο σύστημα υγείας, και παράλληλα επιθυμούμε να αναδείξουμε τρόπους με τους οποίους παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε αλλά και να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση.

Πρόσφατα, στις 26/06/2013, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη (εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ψήφισμα http://mki-ellinikou.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html ) κάτι που θεωρούμε ύψιστης σημασίας για την περίπτωση της χώρας μας.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να αποκτήσουν όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό.
 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-14:00) (ΔΕΥΤΕΡΑ 17:00-20:00) 
(ΤΡΙΤΗ 14:00-20:00) (ΤΕΤΑΡΤΗ 16:00-20:00) (ΠΕΜΠΤΗ 14:00-20:00)
(ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14:00-19:00) (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00) 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) 
Blog http://mki-ellinikou.blogspot.com Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή για την πορεία του ιού.

Απεβίωσε ένας 81χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αττικής με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας και λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχεται σε 35, με τα περισσότερα να καταγράφονται στην Αττική και ακολουθούν οι περιοχές της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης.

Από τα 35 κρούσματα, τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα- μηνιγγίτιδα), ενώ τα υπόλοιπα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις.

Εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία άτομα σε κλινικές και δύο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

Οι επικίνδυνες περιοχές στην Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, 12 είναι οι περιοχές με μολυσμένα κουνούπια και την απειλή μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι δήμοι υψηλού κινδύνου είναι οι εξής: Σπάτα- Αρτέμιδα, Παιανία, Παλλήνη, Μαρκόπουλο- Μεσογαίας, Ραφήνα- Πικέρμι, Ηράκλειο, Μαρούσι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Πεντέλη, Αγία Παρασκευή και Γαλάτσι.

Στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη χώρα οι επίμαχες περιοχές είναι οι εξής: Μενεμένη- Αμπελόκηποι, Εύοσμος- Κορδελιό, Ωαραιόκαστρο, 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, Χαλκηδόνα και Δέλτα . Ακόμη, οι δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων και Ξάνθης , οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Βέροια), ο δήμος Πέλλας και ο δήμος Νέστου .

matrix

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός νέου πρωτοποριακού εμβολίου κατά του καρκίνου του δέρματος. Πρόκειται για ένα εμφύτευμα σε μέγεθος νυχιού, που καθοδηγεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το εμφυτεύσιμο εμβόλιο θα φέρει επανάσταση όχι μόνο στη θεραπεία του μελανώματος, της πιο επιθετικής και θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, αλλά θα ανοίξει το δρόμο της θεραπείας και άλλων καρκίνων και φλεγμονωδών νόσων.

Τα περισσότερα υπάρχοντα εμβόλια κατά του καρκίνου απαιτούν από τους γιατρούς να αφαιρέσουν ανοσοποιητικά κύτταρα από το σώμα του ασθενούς και, αφού τα επαναπρογραμματίσουν, να τα εισάγουν και πάλι στον οργανισμό του για να στραφούν πλέον πιο αποτελεσματικά κατά των όγκων.

Όμως το νέο εμβόλιο, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια με καρκίνο το 2009, βασίζεται σε ένα εμφυτεύσιμο δίσκο από πολυμερές υλικό, που εισάγεται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και αναλαμβάνει να αναπρογραμματίσει επί τόπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του.

Οι δοκιμές στα πειραματόζωα έδειξαν ότι τα μισά από αυτά, στα οποία έγιναν δύο δόσεις του εμβολίου, αντί να πεθάνουν από μελάνωμα μέσα σε ένα μήνα περίπου, εμφάνισαν πλήρη υποχώρηση των καρκινικών όγκων τους.

msn

Ξεπερνά κάθε φαντασία το πάρτι που είχαν στήσει γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του.

Τα στατιστικά στοιχεία συνταγογράφησης καταδεικνύουν μια συγκλονιστική δαπάνη, η οποία οδήγησε τον οργανισμό στο σημερινό «ναυάγιο»

Ιδού μερικές από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας "Το Έθνος της Κυριακής":

Γιατρός χωρίς ειδικότητα στις Σέρρες συνταγογράφησε 2.700 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 120.000 ευρώ.

Παθολόγος γιατρός του Αγρινίου συνταγογράφησε 2.800 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 115.000 ευρώ.

Γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας της Θράκης συνταγογράφησε 3.200 συνταγές σε έναν μήνα.

Έτερος γενικός γιατρός στο ίδιο κέντρο υγείας συνταγογράφησε άλλες 3.180 συνταγές εντός του ίδιου μήνα.

Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές εντός ενός μήνα με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής 3.400 ευρώ.

Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο αντιστοιχούσε και σε ποσοστό 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητας του.

Παθολόγος στην Αττική συνταγογραφεί περίπου 2.000 συνταγές τον μήνα με μέση αξία ανά συνταγή 40% πάνω από τον μέσο όρο και συνολικό μηνιαίο τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ.

Το 84% της συνταγογράφησης γιατρού παθολόγου στον νομό της Αττικής εκτελείται από ένα φαρμακείο. Η αξία της συνταγογράφησης του συγκεκριμένου ιατρού αποτελεί το 95% του τζίρου του φαρμακείου.

Γενικός γιατρός στο Αγρίνιο συνταγογραφεί κατά 70% σε συγκεκριμένο φαρμακείο το οποίο αποτελεί το 90% του τζίρου του εν λόγω φαρμακείου.-Γιατρός των Σερρών συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 85% σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό πρόσωπο.

Οι ύποπτοι ασφαλισμένοι

Ασφαλισμένος μέσα σε διάστημα ενός μήνα πήρε 15 συνταγές με 785 συνολικό αριθμό κυτίων και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ,
-Ασφαλισμένος πήρε σε διάστημα ενός μηνός 9 συνταγές και 400 κυτία.

Το «Έθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα ενδεικτικές περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν όλη τη χώρα και δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Γιατροί – ασφαλισμένοι – φαρμακοποιοί – εταιρείες φαίνεται πως έχουν στήσει ένα «μεγάλο κόλπο», το οποίο απομυζά τον Οργανισμό. Οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα υποβληθούν σε «ακτινογραφία» από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, ενώ θα γίνει και έλεγχος φορολογικών στοιχείων, στις περιπτώσεις που προκύπτουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις στη συνταγογράφηση. Ήδη όμως μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων προκαλεί σοκ:

Γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές μέσα σε ένα μήνα, αριθμός ο οποίος αναλογεί σε 150 έως 200 συνταγές την ημέρα. Καλεσμένοι στο...πάρτι ήταν και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σε έναν από αυτούς χορηγήθηκαν σε ένα μήνα 15 συνταγές, με 785 κουτιά φαρμάκων, συνολικής δαπάνης 8.500 ευρώ.

Μαρία Ζ.

egefaliko gynaika

Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου έχει διακοπεί ή έχει μειωθεί σημαντικά, στερώντας από τον εγκεφαλικό ιστό το οξυγόνο. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η έγκαιρη δράση μπορεί να ελαχιστοποιήσει ενδεχόμενη βλάβη στον εγκέφαλο καθώς και τις πιθανές επιπλοκές.

Τα καλά νέα είναι ότι εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , της υψηλής χοληστερόλης αλλά και την διακοπή του καπνίσματος. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν παρατηρήσετε τα εξής:

Πρόβλημα με τα πόδια σας. Μπορεί να αισθανθείτε ξαφνική ζάλη, απώλεια της ισορροπίας ή απώλεια συντονισμού.

Απώλεια μνήμης ή δυσκολία σκέψης. Πολλοί άνθρωποι που είχαν εγκεφαλικά επεισόδια είχαν απώλεια μνήμης. Άλλοι μπορεί να έχουν δυσκολία στη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων, τη λογική και την κατανόηση εννοιών. Οι επιπλοκές μπορεί να βελτιωθούν με θεραπείες αποκατάστασης.

Παράλυση ή μούδιασμα του προσώπου, του βραχίονα ή του ποδιού. Υπάρχει περίπτωση ξαφνικά να αισθανθείτε μούδιασμα, να παραλύσει το πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι σας ιδιαίτερα στη μια πλευρά του σώματός σας.

Πρόβλημα όρασης. Μπορεί ξαφνικά να θολώσουν τα μάτια σας ή μπορεί να έχετε διπλοπία (να τα βλέπετε διπλά).

Έντονο Πονοκέφαλο. Μια ξαφνική, σοβαρή κεφαλαλγία, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από εμετό ή ζάλη μπορεί να υποδείξει ότι έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και αν φαίνεται να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή να εξαφανίζονται σιγά σιγά. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο γιατί κάθε λεπτό μετράει. Μην περιμένετε να δείτε αν τα συμπτώματα υποχωρούν.

 

Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Περίπου το 85 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν οι αρτηρίες στον εγκέφαλό σας στένωση ή απόφραξη, προκαλώντας σοβαρά μειωμένη ροή αίματος (ισχαιμία).

 

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο παρουσιάζει ρήξεις ή διαρροές.

 

Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA)

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) είναι ένα σύντομο επεισόδιο με συμπτώματα παρόμοια με αυτά που θα έχετε σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της παροχής αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου σας. Τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά. Συνήθως ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο δεν αφήνει μόνιμες βλάβες καθώς η απόφραξη είναι προσωρινή. Εάν είχατε ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι μια μερικώς φραγμένη ή στενωμένη η αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλό σας, βάζοντας σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ένα πλήρως ανεπτυγμένο εγκεφαλικό επεισόδιο που θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη αργότερα.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν :
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Το κάπνισμα ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα
Υψηλή χοληστερόλη
Διαβήτης
Παχυσαρκία
Σωματική αδράνεια
Αποφρακτική άπνοια ύπνου (μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία το επίπεδο του οξυγόνου πέφτει περιοδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας)
Καρδιαγγειακή νόσος, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, ανωμαλίες της καρδιάς, καρδιακής λοίμωξης ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
Η χρήση ορισμένων αντισυλληπτικών χαπιών ή ορμονικές θεραπείες που περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα
Η χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών

boro

Περισσότερα Άρθρα...