ilektroniki diakyvernisi

Έχει δοθεί πράσινο φως για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ύψους 400.000.000 ευρώ (ΕΚΤ & ΕΤΠΑ) και το «Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014 - 2020», θα ανέβει στο Οpengov για διαβούλευση σε λίγες ημέρες δήλωσε η στο 4ο συνέδριο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Αφού δει το Υπουργείο τα σχόλια και ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους φορείς, θα οριστικοποιηθεί και θα πάει προς έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.

Δεν θα υπάρχουν πλέον δυο επιχειρησιακά προγράμματα σε δυο διαφορετικά Υπουργεία που να έχουν έργα πληροφορικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ανέφερε η υφυπουργός.

Για πρώτη φορά υπάρχει μια Στρατηγική Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία έχει εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης. Και διευκρίνισε: Έργα πληροφορικής τα οποία χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ, δεν θα εγκρίνονται εφόσον δεν πληρούν τις αρχές της Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπως, η διαλειτουργικότητα, η διαφάνεια, η βιωσιμότητα των συστημάτων, η απλοποίηση, η φιλικότητα προς το χρήστη και η ασφάλεια. Αυτές οι αρχές πρέπει να διέπουν όλα τα έργα πληροφορικής της επόμενης περιόδου.

Επίσης σημασία έχει το σημείο όπου η υφυπουργός ανέφερε ότι το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δεν θα είναι απλώς ένας κατάλογος περιχαρακωμένων έργων, αλλά έργα οριζόντια που αφορούν την ηλεκτρονική πλευρά της συνολικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του κράτους ή τομεακά που διαπερνούν ένα τομέα, όπως της δικαιοσύνης, όπου υπάρχουν σημαντικοί στόχοι για την διευκόλυνση - μέσω της τεχνολογίας - των διεργασιών απονομής δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης.

Τέλος η κα Χριστοφιλοπούλου ανάφερε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενσωματώσει την οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα, με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας σε προσωπικά δεδομένα και θέματα εθνικής ασφαλείας.

myota

wifi ellada

Μπροστά, αλλά με αργούς ρυθμούς, φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει το σχέδιο για την δημιουργία περίπου 4.000 σημείων WiFi σε αντίστοιχους δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δημοσίευσε στην Διαύγεια την πρόκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο έργο έχει στόχο την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες για ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με τεχνολογία WiFi σε δημόσια σημεία ανά την επικράτεια όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κ.λπ.

Στο πλαίσιο της πράξης θα παρέχεται η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους και θα υλοποιηθούν περίπου τέσσερις χιλιάδες (4.000) περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια.

Το σχέδιο προβλέπει μάλιστα και αυξημένο προϋπολογισμό για το έργο, στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 εκατ. που είχε παρουσιαστεί αρχικώς.

Σε 302 από τους 325 δήμους της χώρας

Με την υλοποίηση του δικτύου θα καλυφθούν συνολικά χώροι ενδιαφέροντος σε 302 από τους 325 δήμους της χώρας, οι οποίοι προσήλθαν στην διαδικασία εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους. Κάποιοι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων, ο μεγαλύτερος της χώρας, δεν ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δήμοι που επέλεξαν να μείνουν εκτός έχουν προχωρήσει ήδη ή προχωρούν τώρα στην δημιουργία δικτύου WiFi hotspots με διαδικασίες που έχουν κινήσει οι ίδιοι.

Όταν γίνει ο διαγωνισμός και δημιουργηθεί το δίκτυο σημείων οι πολίτες θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο στους κλειστούς και ανοικτούς χώρους που θα γίνει η εγκατάσταση. Τα σημεία αυτά θα είναι δημόσιο χώροι με υψηλή επισκεψιμότητα, στα οποία όμως δεν έχει γίνει στο παρελθόν αντίστοιχο έργο.

Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να συνδέεται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης, για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:

1. Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ, καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps.

2. Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης

3. Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.

Πρόκειται να υλοποιηθεί και δεύτερη φάση του έργου κατά την οποία θα γίνει εγκατάσταση σημείων πρόσβασης σε χώρους ειδικού ενδιαφέροντος όπως: όπως λιμάνια, ανοικτοί αθλητικοί χώροι, αρχαιολογικοί χώροι κλπ για την κάλυψη των οποίων απαιτούνται διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές.

Πρόσβαση σε λεωφορεία – τρόλεϊ και σταθμούς μετρό

Εκτός από το δίκτυο των 4.000 σημείων, WiFi θα διαθέτουν τους επόμενους μήνες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας (λεωφορεία και τρόλεϊ), αλλά και οι σταθμοί των μέσων σταθερής τροχιάς, όπου έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο η εγκατάσταση.

madata

mouseio akropolis EISODOS

Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να αποφύγετε την πολυκοσμία και τον συνωστισμό που παρατηρείται στα μεγάλα μουσεία του εξωτερικού με μια πιο ιδιωτική ξενάγηση;

Αυτό σκέφτηκε το γνωστό Tate Museum στο Λονδίνο και χρηματοδότησε το project After Dark που δημιούργησε μια τριμελής ομάδα που αυτοαποκαλούνται "The Workers".

Το σκεπτικό έχει ως εξής: μετά τις ώρες λειτουργίας του μουσείου στο ευρύ κοινό αναλαμβάνουν δράση τα ειδικά ρομπότ του After Dark. Ναι, ρομπότ.

Ο χρήστης μετά από την άνεση του καναπέ του μπορεί (με μια σχετικά γρήγορη σύνδεση στο Internet) να μισθώσει ουσιαστικά το ρομπότ και να ξεναγηθεί στους χώρους του μουσείου σαν να ήταν εκεί.

Άλλη αίσθηση, βέβαια, το να βλέπεις από κοντά κάποια πράγματα αλλά στην μοντέρνα ψηφιακή εποχή που διανύουμε κάθε πρόταση που ανοίγει ευκαιρίες στον καθένα από εμάς να εξερευνήσει κάτι που δεν θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες είναι καλοδεχούμενη.

techgear

texnologia

Όταν ο Jack Dorsey, που έγινε ο 5ος πλουσιότερος (κατά Forbes) άνθρωπος στον πλανήτη μετά την IPO του Twitter, περνάει το χρόνο του σε ένα startup που ασχολείται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές αυτό κάτι λέει.

Όταν ο Mark Cerny που ετοιμάζει το PS4 κάνει στροφή στους επεξεργαστές AMD, όταν έχεις το πρώτο ηχείο που όλα του τα μέρη είναι κατασκευασμένα με 3D printing πρέπει να περιμένεις εξελίξεις. Και όταν μπορείς να βρεις 40άρα Smart TV χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία μπορείς εύκολα να προβλέψεις ποιες είναι οι τεχνολογίες που θα μας συναρπάσουν το 2014.

3D-printing

Εμπορικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας έχουμε δει αρκετές τα τελευταία χρόνια. Αλλά η εξέλιξη τους είναι ραγδαία και αυτή θα είναι μια κρίσιμη χρονιά. Ενα παράδειγμα. Πρόσαφτα ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός ηχείου με όλα τα πλαστικά και μεταλλικά μέρη κατασκευασμένα από έναν εκτυπωτή. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα χάνει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους στην παραγωγή αφού πλέον υπάρχει η δυνατότητα φτηνής κατασκευής οπουδήποτε στον κόσμο χωρίς, μάλιστα, τα έξοδα μεταφοράς. Μία συσκευή για την ελληνική αγορά μπορεί να κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Bluetooth 4.0

To 2014 θα είναι πολύ κρίσιμη χρονιά για τις επικοινωνίες bluetooth . Η low power εκδοχή δίνει συναρπαστικές δυνατότητες από νέα συστήματα επικοινωνίας στο smartphone μέχρι τη δημιουργία μικρών τοπικών δικτύων εκεί που δεν υπάρχει σήμα ή wifi. Π.χ. σε ένα εμπορικό κέντρο μπορεί να διευκολύνει τις πληρωμές και την διαφήμιση των προιόντων. Μία εφαρμογή είναι το Coin που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες και είναι ήδη στην αγορά. (Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ).

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Με ή χωρίς το Bluetooth 4.0, μια νέα γενιά περιφερειακών κάνει την εμφάνιση της δειλά δειλά. Το 2014 θα είναι σίγουρα η χρονιά του PayPal Here (μέτρησε 4 δις ηλεκτρονικές πληρωμές πριν δύο χρόνια και αναμένονται 20 δις δολάρια φέτος) και του Square (διάβασε το κείμενο για το Jack Dorsey εδώ). Στην ουρά περίμένουν το VeriFone SAIL, το Swiff, το PhoneSwipe, το Groupon Payments, το Pay Anywhere, το IZettle, το Payleven και φυσικά το Coin. Η διευκόλυνση των πληρωμών και η δημιουργία δικτύων από εμπόρους και πελάτες είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα στη Silicon Valley.

Touch ID

Η κάμερα στο iPhone 5S φαίνεται ότι είναι η αρχή. Η σάρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για το κλείδωμα του τηλεφώνου και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων αλλά μαζί έρχονται οι γνωστοί προβληματισμοί. Όταν μαζί με το όνομα, τον αριθμό της πιστωτικής, το email και τους φίλους καταχωρείται και ένα βιομετρικό δεδομένο. Μέσα στο 2014 θα ξεκαθαρίσει αν η τάση αυτή θα επικρατήσει και αν οι υπόλοιποι κατασκευαστές, που προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής, θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Social gaming

Το gaming ήταν πάντα όσο social επέτρεπε το μέσο. Πολύ στο PC και ελάχιστα στις φορητές κονσόλες. Αυτό θα αλλάξει με το νέο Xbox και το PS4 θα φέρουν social δυνατότητες όπως δημιουργία λογαριασμών, αυτόματα ποσταρίσματα των επιδόσεων, φίλους, δίκτυα, σχόλια ενώ καταργείται η διάκριση μεταξύ pc και κονσόλας τουλάχιστον στο PS4 που κάνει στροφή προς την αρχιτεκτονική του PC και τους επεξεργαστές AMD. Αυτό αλλάζει αρκετά τα πράγματα στο σαλόνι αφού PC και κονσόλα γίνονται ένώ οι Smart TV διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι από τις ίδιες λειτουργίες.

Οι έξυπνοι βοηθοί

Οι τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και οι προσωπικοί βοηθοί δεν είναι απλά ένα μενού εντολών με φωνητική αναγνώριση. Αυτή είναι η χρονιά όμως που ο Siri και το Google Now θα πρέπει να κάνουν το μεγάλο βήμα για να φτάσουμε στην παθητική αναζήτηση πληροφοριών, δηλαδή πληροφορίες που θα έρχονται στο χρήση αυτόματα. Μια άλλη εξέλιξη είναι αναζήτηση με τη χρήση φυσικής γλώσσας που αναμένεται να αλλάξει αρκετά την παραδοσιακή αναζήτηση με τις λέξεις κλειδιά.

Οι έξυπνες τηλεοράσεις

Πολύ δύσκολα μια τηλεόραση που θα αγοραστεί μέσα στο 2014 δεν θα είναι "έξυπνη". Από τη μία, βλέπεις, οι 3D τηλεοράσεις πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Από την άλλη είναι η τάση του όλα smart, από το ρολόι μέχρι το activity tracker. Οι τιμές έπεσαν αρκετά μέσα στο 2013, πλέον η φτηνότερη από γνωστό κατασκευαστή είναι στα 236 ευρώ (22 ίντσες) ενώ μπορείς να βρεις 40άρα smart στα 400 ευρώ. Γι' αυτό φέτος είναι που οι Smart Tv θα γίνουν standard σε κάθε σαλόνι.

iTV

Είναι η ανακοίνωση που περιμένουν όλοι μέσα στο 2014. Κατά τα φαινόμενα η iTV είναι σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης στα εργαστήρια της Apple και η ανακοίνωση θα γίνει εντός της χρονιάς. Αυτό που περιμένουν όλοι είναι κάτι ριζοσπαστικά καινούριο από το πως αλλάζεις κανάλια μέχρι το τι ακριβώς κάνεις με την τηλεόραση σου, ένα νέο οικοσύστημα για εφαρμογές τηλεόρασης, ίσως το περίφημο app-up των υπολογιστών (από τη στιγμή που μία smart tv είναι ένας υπολογιστής), ίσως μια πολύ sleek πλατφόρμα αγοράς περιεχομένου.

google

Η Google δίνει από σήμερα στους Ευρωπαίους χρήστες την ευκαιρία να αφαιρέσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Google αρχικά υποστήριξε ότι το να αναγκαστεί να αφαιρέσει τα δεδομένα αυτά αποτελεί λογοκρισία, αλλά η νέα online φόρμα την οποία παρέχει από σήμερα σε όλη την Ευρώπη, είναι η πρώτη προσπάθεια συμμόρφωσής της με την απόφαση.

Στην online φόρμα, η Google αναφέρει ότι ορισμένοι χρήστες μπορεί να ζητήσουν την απομάκρυνση από τα αποτελέσματα αναζήτησης όλων των links που περιλαμβάνουν το όνομά τους και είναι «ανεπαρκή, ακατάλληλα ή δεν είναι πλέον επίκαιρα, ή υπερβολικά σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους είχαν αναρτηθεί».

Η Google πρόσθεσε ότι θα αξιολογήσει κάθε μεμονωμένη αίτηση και θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής ενός ατόμου με το δικαίωμα του κοινού να μαθαίνει και να διανέμει πληροφορίες .

«Θα εξετάσουμε κατά πόσον τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες δεν ισχύουν πια, καθώς και αν υπάρχει δημόσιο συμφέρον για τις πληροφορίες αυτές - για παράδειγμα , πληροφορίες σχετικά με οικονομικές απάτες, επαγγελματική αμέλεια, ποινικές καταδίκες ή τη δημόσια συμπεριφορά των κυβερνητικών αξιωματούχων», όπως ανακοίνωσε η Google.

Οι χρήστες θα πρέπει να επισυνάψουν ένα θεωρημένο αντίγραφο της ταυτότητάς τους ή κάποια άλλη μορφή επίσημης ταυτοποίησής τους, καθώς και το όνομα και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουν το link το οποίο επιθυμούν να αφαιρεθεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης και να εξηγήσουν γιατί είναι «άνευ σημασίας, μη επίκαιρο ή ακατάλληλο».

Το Google πρόσθεσε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στο δρόμο για την συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου.

thetoc

robot oikiaka

Η εποχή που οι ηλικιωμένοι θα έχουν ως συντροφιά οικιακά ρομπότ που θα τους παρέχουν βοήθεια μέσα στην καθημερινότητά τους και θα τους βοηθούν να επικοινωνούν με τους γύρω τους, δεν είναι μακριά.

Τα οικιακά ρομπότ δεν είναι εικόνα από το μακρινό μέλλον, υποστηρίζει ο Περικλής Μήτκας, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή το τριετές ερευνητικό έργο RAPP, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας λογισμικού για την υποστήριξη της ανάπτυξης και διανομής ρομποτικών εφαρμογών.

Τα ρομπότ που κατασκευάζει γαλλική εταιρεία θα καταφτάσουν σε δύο μήνες στην Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί ειδικό λογισμικό ώστε τα οικιακά ρομπότ που θα λειτουργήσουν με σκοπό να συμβάλλουν στην αυτόνομη διαβίωση ηλικιωμένων να είναι σε θέση να τους υπενθυμίζουν πότε πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να ελέγχουν αν το έκαναν, να «κατεβάζουν» από το διαδίκτυο τις οδηγίες χρήσης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να τους καθοδηγούν, να στέλνουν μήνυμα στο σούπερ μάρκετ ότι τελείωσε το γάλα στο ψυγείο ή να τηλεφωνούν στους οικείους τους.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί, μέσω του ερευνητικού έργου RAPP, η δημιουργία ενός ρομπότ που θα μπορούσε να εγκατασταθεί μονίμως σε ΚΑΠΗ ή μονάδες φροντίδας και αποκατάστασης ηλικιωμένων ώστε να τους διευκολύνει στην κίνησή τους στο χώρο.

«Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που έχουν προβλήματα κινητικότητας, το συγκεκριμένο ρομπότ, που θα έχει τη μορφή μιας περπατούρας, θα βοηθά την κίνησή τους, θα τους υποστηρίζει ώστε να είναι ασφαλείς και θα τους διευκολύνει να μετακινηθούν μέχρι το διπλανό δωμάτιο ή το σαλόνι ενός κέντρου αποκατάστασης» εξηγεί ο κ. Μήτκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στόχος της λειτουργία τους είναι η κινητοποίηση ανθρώπων που αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι είτε γιατί δεν μπορούν να κινηθούν, είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, είτε επειδή δεν τους είναι εύκολο να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία.

Εκτός των δύο ρομπότ, θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί μια memory ball (μπάλα μνήμης) που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου και το βράδυ θα μπορεί να του υπενθυμίζει τα σημαντικά γεγονότα μιας ημέρας, ώστε να ενισχύει τη μνήμη ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα άρχουσας άνοιας.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ειδικών λογισμικών που θα λειτουργήσουν στα αντίστοιχα ρομπότ, θα γίνει πιλοτική εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες. Το οικιακό ρομπότ θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε ίδρυμα που βρίσκεται στην περιοχή της Ορμύλιας και εκείνο που θα διευκολύνει την κίνηση των ηλικιωμένων σε ίδρυμα γεροντολογίας στην Ισπανία.

Συντονιστής του έργου RAPP είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ενώ σε αυτό συμμετέχουν επτά φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες από την Ευρώπη, με τεχνογνωσία στους τομείς της ρομποτικής, της μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων, της μηχανικής όρασης, της ανάπτυξης και ολοκλήρωσης λογισμικού και της υποστήριξης κοινωνικά αποκλεισμένων ατόμων.

Ερωτηθείς πότε θα είναι προσβάσιμη η συγκεκριμένη τεχνολογία στο ελληνικό κοινό, ο κ. Μήτκας σχολιάζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες τεχνολογίες με τιμές που κυμαίνονται στις 12.000 ευρώ. «Στόχος των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να δείξουμε ότι μπορεί να ανοίξει μια μαζική αγορά στον εν λόγω τομέα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το κόστος στα 1000 ευρώ κατά περίπτωση» προσθέτει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Google ανακοίνωσε την ένταξη των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εφαρμογή Transit, στοχεύοντας στη διευκόλυνση της μετακίνησης των χρηστών στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας μέσω των Google Maps.

Σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Google ενσωμάτωσε στους χάρτες της πληροφορίες για τις διαδρομές των προαστιακών γραμμών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, καθώς και για το σύνολο του υπεραστικού δικτύου.

Τώρα, μέσω του Transit των Google Maps, οι Έλληνες χρήστες αλλά και οι ξένοι επισκέπτες στη χώρας μας, θα μπορούν πλέον να βρουν οδηγίες για τις μετακινήσεις τους και να σχεδιάζουν τις διαδρομές τους σε όλη την Ελλάδα μέσω του υπολογιστή, του tablet ή του smartphone τους.

Η πρωτοβουλία αυτή, αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Google και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είναι μία επέκταση των δυνατοτήτων που προσφέρονται από την εφαρμογή Google Maps, με χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους χρήστες των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών της χώρας μας.

Παράλληλα αποτελεί μέρος της αποστολής της ομάδας των Google Maps να διευκολύνει τους χρήστες, τους κατοίκους των πόλεων και τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν τον κόσμο με τις υπεραστικές, και αστικές συγκοινωνίες, με αυτοκίνητο ή και πεζοί.

Το Google Maps Transit προσφέρει τις εξής λειτουργίες για τον προγραμματισμό του ταξιδιού ή της διαδρομής του χρήστη:
Δυνατότητα προσδιορισμού του επιθυμητού χρόνου αναχώρησης και άφιξης

Εμφάνιση πολλαπλών επιλογών ταξιδιού/διαδρομής

Προβολή εκτιμώμενου χρόνου διάρκειας ταξιδιού/διαδρομής

Οδηγίες για τους πεζούς για την αρχή (π.χ. την κοντινότερη στάση μέσου μεταφοράς) και το τέλος της διαδρομής/ταξιδιού (τον τελικό προορισμό)

Προβολή των δεδομένων μετακίνησης στο πλαίσιο άλλων χρήσιμων πληροφοριών, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικών καταχωρήσεων.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συνεργάστηκε με την Google, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τα δρομολογία των γραμμών, τα χρονοδιαγράμματα και τους σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας. Οι πληροφορίες αυτές ενσωματώθηκαν στα Google Maps, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μπορούν πλέον να ενημερώνονται άμεσα για τα δρομολόγια των επιβατικών αλλά και εμπορευματικών τρένων.

Η συνεργασία με την Google αποτελεί μέρος της συνεχούς προσπάθειας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθώς και τη συνολική εμπειρία των επιβατών στην Ελλάδα με χρήση νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου.

Για άμεση πρόσβαση στις παραπάνω πληροφορίες, ο επισκέπτης χρησιμοποιεί απλά το https://maps.google.gr/ των Google Μaps, κάνει κλικ στη «Λήψη Οδηγιών» και επιλέγει τη διαδρομή που επιθυμεί να κάνει είτε με αυτοκίνητο, είτε με δημόσια συγκοινωνία είτε πεζός. Εισάγοντας στοιχεία εκκίνησης και προορισμού, επιλέγοντας ως μέσο του ταξιδιού το τραίνο και κάνοντας απλώς κλικ στο «Λήψη Οδηγιών» οι οδηγίες για την μετάβαση με τραίνο είναι άμεσα διαθέσιμες.

e-pcmag 

Περισσότερα Άρθρα...