yagrek

Είμαι Έλληνας «βροντοφωνάζει» στα...ρωσικά, το νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης  yagrек, που έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο μήνα, στη Μόσχα. Εμπνευστής και δημιουργός της νέας πλατφόρμας επικοινωνίας των Ελλήνων και των φιλελλήνων ανά τον κόσμο, είναι ο 34χρονος Γιάννης Πολίτοφ, ηθοποιός, σκηνοθέτης και performer, που ζει και εργάζεται στη Μόσχα και «εγκέφαλος» και προγραμματιστής του νέου μέσου, ο 37χρονος Ίγκορ Πετρένκο.

Ποια ήταν όμως η αφορμή και, παράλληλα, η έμπνευση που οδήγησε τους δύο νέους στην υλοποίηση αυτής της ιδέας;

«Φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους Έλληνες που "σκορπίστηκαν" σε όλον τον πλανήτη και έχουν την επιθυμία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους» υπογράμμισε ο κ. Πετρένκο, μιλώντας στην εκπομπή «Με σπαστά ελληνικά», στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο ίδιος, μιλώντας άπταιστα και όχι...σπαστά ελληνικά, αφού όταν ήταν μικρός πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του στην Ελλάδα, σημείωσε ότι χρειάστηκε ένας χρόνος σκληρής και δημιουργικής δουλειάς προκειμένου το yagrek να πάρει «σάρκα και οστά».

Για την ίδια ιδέα, το yagrek, είχε μιλήσει πριν ένα χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο και ο Γιάννης Πολίτοφ, αναπτύσσοντας το «όραμά» του για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης για τους Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και για τον απανταχού Ελληνισμό.

Μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο κ. Πολίτοφ υπογράμμισε ότι πίσω από το yagrek υπάρχει η αγάπη του ιδίου και του Ίγκορ, καθώς -όπως τόνισε- δεν υπήρξε κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ο ίδιος σημείωσε πως το yagrek είναι το «αριστούργημα» της ζωής του, αφού, όπως είπε, σ' αυτό μετουσιώνεται το όνειρό του να γίνουν όλοι οι Έλληνες «μία παρέα, να γνωρίζονται και να επικοινωνούν, να έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς». 
Στο yagrek, ελληνικής καταγωγής νέοι μπορούν να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να μάθουν ο ένας για τη ζωή του άλλου, να δουν πως ο Ελληνισμός δεν χάνεται ποτέ, είπε ο κ. Πολίτοφ.

Λίγα λόγια για το yagrek



Το yagrek είναι μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορεί κανείς να επικοινωνήσει σε έξι γλώσσες (ρωσική, ελληνική, γερμανική, αγγλική, ισπανική και πορτογαλική). Το yagrek συνδέει τους χρήστες με τους φίλους τους και με άλλα άτομα που δουλεύουν, σπουδάζουν και ταξιδεύουν. Η χρήση του yagrek περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα αναρτήσεων με οπτικοακουστικό υλικό και με κείμενο.

 https://yagrek.com/

kinitiras metablitis kaysis
Ο πρώτος κινητήρας με μεταβαλλόμενη συμπίεση πρόκειται να παρουσιαστεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού από τον όμιλο Renault - Nissan, στο πλαίσιο της στρατηγικής της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας να απεξαρτηθεί από την τεχνολογία των κινητήρων ντίζελ
 
Ο επαναστατικός κινητήρας 2.0 τούρμπο VC-T θα συνδυάζει την απόδοση των μοτέρ βενζίνης με την οικονομία των ντίζελ. Λέγεται ότι θα αποδίδει σαν V6, αλλά με πολύ καλύτερη οικονομία καυσίμου, καθώς διεκδικεί τον τίτλο του πιο προηγμένου τεχνολογικά κινητήρα εσωτερικής καύσης.
 
Η πρώτη μάρκα που θα επωφεληθεί θα είναι η Infinity, η οποία θα αντικαστήσει με αυτόν τον δίλιτρο τον ξεπερασμένο πλέον V6 των 3,5 λίτρων. Αργότερα θα τοποθετηθεί και σε πιο μαζικά μοντέλα, όπως το Kadjar και το Qashqai.
 
Πως δουλεύει το μοτέρ στην πράξη; Ο όγκος του θαλάμου καύσης μεταβάλλεται ανάλογα με την θέση του πιστονιού, οπότε αναλόγως προσαρμόζεται και η σχέση συμπίεσης, από 8:1 ως 14:1. Η χαμηλή σχέση συμπίεσης ευνοεί την απόδοση. Η υψηλή σχέση συμπίεσης οφελεί περισσότερο την οικονομία.

Τα πιστόνια δεν κουμπώνουν απευθείας πάνω στον στρόφαλο, αλλά σε έναν βραχίονα που αλλάζει θέση και γωνία σε σχέση με το κομβίο του στροφάλου. Το πιστόνι κάνει πάντα την ίδια διαδρομή, σύμφωνα με την κίνηση του στροφάλου. Όμως ανάλογα με την θέση και την γωνία με την οποία ο βραχίονας εφάπτεται στο κομβίο του στροφάλου, αλλάζει το ύψος στο οποίο το πιστόνι εκτελεί την δεδομένη διαδρομή του εντός του κυλίνδρου.

Η απόσταση δηλαδή μεταξύ του άνω και του κάτω νεκρού σημείου είναι σταθερή. Αλλάζει όμως το ΑΝΣ και το ΚΝΣ σε σχέση με το ύψος του κυλίνδρου.  

Η Renault - Nissan ανακοινώνει ότι η οικονομία καυσίμου είναι στα επίπεδα ενός δίλιτρου ντίζελ, 27% καλύτερη σε σχέση με τον V6 3.5 τον οποίο πρόκειται να αντικαστήσει. Και 10% χαμηλότερη συγκριτικά με έναν συμβατικό δίλιτρο βενζίνης. Ταυτόχρονα η απόδοση είναι κορυφαία, με την Infinity να κάνει λόγο για 270 άλογα και 40 kgm ροπή. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για την τεχνολογία κινητήρων μεταβλητής σχέσης συμπίεσης. Η Saab είχε παρουσιάσει κάτι παρόμοιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εκεί η τεχνολογία ήταν διαφορετική, μεολοκληρη την κεφαλή να κινείται για να αλλάξει η σχέση συμπίεσης. Η ιδέα δεν προχώρησε ποτέ, για λόγους κόστους.

Mιχάλης Γεωργιάδης, drive

facebook

Ένας νέος ιός κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο και η αποφυγή του είναι πολύ δύσκολη από τους χρήστες του facebook, γιατί διαδίδεται μέσω των notifications!

Ο χρήστης βλέπει πώς έχει μια ειδοποίηση και μόλις πατήσει για να δει ποια είναι αυτή, βλέπει πως κάποιος από τους φίλους του, τον έχει προσθέσει με ετικέτα σε μια δημοσίευση (tag).

Προφανώς και το μυαλό του χρήστη δεν πάει στο κακό, αφού αυτό γίνεται συχνά στο facebook, μεταξύ φίλων. Όταν πατήσετε όμως να δείτε τη δημοσίευση, γίνεται download στον υπολογιστή σας ένα αρχείο, το οποίο είναι και ο ιός, χωρίς το facebook να σας μεταφέρει σε κάποια δημοσίευση!

Μάλιστα αν ανοίξετε το συγκεκριμένο αρχείο τότε, ο ιός θα διαδοθεί σε όλους τους φίλους σας με τον ίδιο τρόπο!

twiiter

Το site κοινωνικής δικτύωσης Twitter πρόκειται να σταματήσει να καταμετρά τις φωτογραφίες και τους συνδέσμους για άλλες σελίδες, στο όριο των 140 χαρακτήρων που είναι διαθέσιμο για κάθε χρήστη προκειμένου να κάνει μια ανάρτηση, αναφέρει σε δημοσίευμά του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, η αλλαγή πιθανόν να λάβει χώρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο το Twitter δεν έχει προβεί ακόμα σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση.

Τον Ιανουάριο, ο ιδρυτής του microblogging site Τζακ Ντόρσι, είχε δηλώσει ότι το Twitter αναζητά τρόπους προκειμένου να παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα να γράφουν μεγαλύτερα κείμενα στις αναρτήσεις τους.

Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκόπευε να αυξήσει το όριο των άμεσων μηνυμάτων μεταξύ δύο χρηστών στους 10.000 χαρακτήρες.

Τώρα, οι σύνδεσμοι «τρώνε» 23 χαρακτήρες από το όριο των 140, μειώνοντας σημαντικά το κείμενο που μπορούν να γράψουν οι χρήστες όταν στο tweet τους θέλουν μοιραστούν κάποιο online περιεχόμενο.

Παλαιότερα, ο Ντόρσι είχε χαρακτηρίσει το όριο των 140 χαρακτήρων ως έναν «όμορφο περιορισμό» που «εμπνέει τη δημιουργικότητα και τη συντομία». Ωστόσο, η εταιρεία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στο να προσελκύσει νέους χρήστες, ενώ οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 70% σε διάστημα ενός έτους.

enimerosi24

kinita tablet

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού (malware), που διαδίδεται σε χώρες της Ευρώπης και προσβάλει φορητές συσκευές (έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κ.λπ.) με συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου (sms), τα οποία προτρέπουν τους χρήστες να ακολουθήσουν σύνδεσμο (URL).

Παράδειγμα μηνύματος κειμένου αποτελεί: «Δε καταφέραμε να παραδώσουμε τη παραγγελία σας. Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την παράδοση της παραγγελίας ακολουθήστε τον σύνδεσμο hxxp://……». Η εν λόγω τεχνική χαρακτηρίζεται ως «sms phishing» (ή smishing) και αποτελεί τεχνική υποκλοπής προσωπικών δεδομένων μέσω αποστολής μηνυμάτων κειμένου.

Οι χρήστες ακολουθώντας τον σύνδεσμο που αναγράφεται στο κείμενο, προκαλούν την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή τους, το οποίο εκκινεί διεργασία ανίχνευσης εγκατεστημένων εφαρμογών.

Όταν ο χρήστης εκκινήσει μια εφαρμογή, τις οποίες έχει προγραμματιστεί το κακόβουλο λογισμικό να «υποδύεται», εμφανίζει φόρμα εισαγωγής στοιχείων, πανομοιότυπη με εκείνη της πραγματικής εφαρμογής, με αποτέλεσμα τα στοιχεία εισόδου της εφαρμογής ή/και τα στοιχεία εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, να αποστέλλονται στους δράστες.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι χρήστες φορητών συσκευών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας, για την αποφυγή προσβολής από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να:

  • μην ανοίγουν συνδέσμους (links) που λαμβάνουν από «αυτόκλητα» μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου (sms). Οι σύνδεσμοι αυτοί ενδέχεται να παραπέμπουν σε κακόβουλες ιστοσελίδες ή/και να προκαλούν την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού,
  • εγκαθιστούν μόνο εφαρμογές που διατίθενται στα επίσημα ηλεκτρονικά «καταστήματα» των λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι κινητές ηλεκτρονικές συσκευές,
  • να ενημερώνουν τακτικά (updates) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, ενώ θα πρέπει να υπάρχει πάντα ενημερωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) στη συσκευή και
  • να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι, για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR

fb

Σε νέα «έξυπνη» εφαρμογή προχωρά το Faceboo. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, εκπαιδεύει τους υπολογιστές του να «αντιλαμβάνονται» τι γράφουν οι χρήστες του.

Η νέα εφαρμογή λέγεται «DeepText». Το «DeepText»  είναι η νέα μηχανή κατανόησης κειμένου που αναπτύσσουν τρεις μηχανικοί του Facebook με σκοπό να μπορεί ο υπολογιστής να καταλαβαίνει τα posts, τα σχόλια και τα μηνύματα των χρηστών.

Με το DeepText το Facebook θα αντιλαμβάνεται την ανάγκη κάθε φορά του χρήστη και στη συνέχεια θα του προτείνει απευθείας λύσεις, όπως αν για παράδειγμα γράψει ένα post στο οποίο θέλει να πουλήσει κάτι το DeepText πριν δημοσιευθεί το post του προτείνει την κατάλληλη μορφή δημοσίευσης της αγγελίας εξάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία, το αντικείμενο προς πώληση και την τιμή.

Εκτός όμως από τις προτάσεις στον χρήστη, το DeepText αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο των posts όπως είναι τα μηνύματα spam, τα κακοπροαίρετα posts και πολλά ακόμα, αφού θα μπορεί να καταλάβει από τα συμφραζόμενα το νόημα των λέξεων.

Τέλος, με το DeepΤext στο Facebook δεν αποκλείεται να αλλάξει και η ροή των ειδήσεων/post στο newsfeed των χρηστών αφού πλέον ο υπολογιστής θα γνωρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντα κάθε χρήστη του κοινωνικού δίκτυου με βάση τα posts του.

fb eikon idia

Eδώ και μερικούς μήνες το Facebook έχει δώσει στους χρήστες του την δυνατότητα να εκφραστούν μέσω εικονιδίων, μετά από πολλά χρόνια όπου ήταν πάγιο αίτημα των χρηστών η δημιουργία κουμπιού "dislike".

Βεβαια, μπορεί ακόμα και σήμερα να μην υπάρχει ακριβώς το κουμπί "dislike", όμως υπάρχουν εικονίδια που εκφράζουν σοκ, λύπη, θυμο και αγάπη.

Τώρα, η αστυνομία του Βελγίου προτείνει στους χρήστες του διαδικτύου, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, να μην χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα εικονίδια, αφού επιτρέπουν στο Facebook να συλλέγει όλο και περισσότερα στοιχεία για το τι τους αρέσει ή όχι, νευριάζει ή τους προκαλεί σοκ.

Πολλοί χρήστες διερωτώνται γιατί να είναι μόνο έξι τα εικονίδια που το Facebook δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του να επιλέξουν με ειδικούς να σημειώνουν ότι με την χρήση λιγότερων εικονιδίων το Facebook μπορεί να αποκρυπτογραφίσει καλύτερα τον χαρακτήρα του κάθε χρήση ξεχωριστά.

Το Facebook έχει έτσι την δυνατότητα να στοχεύει διαφημιστικά σε συγκεκριμένους χρήστες, ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει για τον καθένα, αξιοποιώντας τις πληροφορίες για το πώς αυτός αντιδρά στα ποστ.

 

Περισσότερα Άρθρα...