axinos

Πολλοί είναι αυτοί που μαζεύουν αχινούς από τη θάλασσα, είτε επειδή θέλουν να καθαρίσουν τη θάλασσα, είτε επειδή αποτελεί έναν εξαιρετικό μεζέ το καλοκαίρι.

Όποιος και να είναι ο λόγος, αν το κάνετε, σταματήστε το τώρα, καθώς η νέα κοινοτική οδηγία, είναι ιδιαιτέρως αυστηρή και προβλέπει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Ο αχινός τη τελευταία 5ετία κινδυνεύει με αφανισμό, είναι προστατεύομενο είδος, και οι αρχές είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν πρόστιμο εώς και 3.000 ευρώ, σε όσους πιαστούν επ' αυτοφώρο να βγάζουν αχινούς από τη θάλασσα.

Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός, κάθεται σε ένα σημείο και συγκεντρώνει τη βρωμιά της θάλασσας, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση.

TSOYXTRES

Τις τελευταίες ημέρες ειδικά στον κορινθιακό κόλπο αλλά και σε άλλες παραλίες της Ελλάδας έχουν γεμίσει με μέδουσες και τσούχτρες.

Σε πολλές περιπτώσεις οι λουόμενοι βγάζουν τις μέδουσες έξω με απόχες, κουβάδες ή ότι άλλο εργαλείο βρουν. Αυτό όμως μολύνει τις παραλίες και θέτει σε κίνδυνο παιδιά και ενήλικες με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Γιατί δεν πρέπει να βγάζουν οι πολίτες τις μέδουσες έξω στην παραλία:

Οι μέδουσες έτσι και βγουν έξω στην παραλία με την ζέστη αρχίζουνε να μυρίζουνε άσχημα μετά από λίγη ώρα. Άρα είναι μια ακόμα εστία μόλυνσης που δεν πρόκειται να κάτσει κανένας να την καθαρίσει.

Έτσι και κάποιος πατήσει τα πλοκάμια της μέδουσας ακόμα και εάν είναι ελαφρά θαμμένα στην άμμο εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.

Και τα άτομα που τσιμπηθούν από μέδουσα χρειάζονται απαραίτητα πρώτες βοήθειες.

Σε άτομα με ευαίσθητο ή με βεβαρημένο πρόβλημα υγείας μπορεί να αποβεί και μοιραίο, εξαρτάται βεβαίως πάντα από το είδος της μέδουσας αλλά και από το πρόβλημα υγείας του κάθε ανθρώπου.

Οι μέδουσες τρώνε μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν αλλά αποτελούν και τροφή για άλλα θαλάσσια είδη.

Και στην τελική οι μέδουσες θα μείνουν για λίγες ημέρες και μετά θα παρασυρθούν από τα ρεύματα μακριά από τις παραλίες

topontiki.

Επιτρέπεται να πάρω τον σκύλο μου στην παραλία για μπάνιο; Τι προβλέπει ο νόμος

katsikia

Από την κατσίκα Αμάλθεια που έτρεφε τον Δία σε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας το γίδινο γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων. Γνωστά είναι τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό και υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες που πιστοποιούν ότι είναι υποαλλεργικό.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών. Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4.5 εκατομμύρια (Η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ). Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, του οποίου η καταγωγή είναι από τα Τρίκαλα, αγνοούν τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες του γίδινου γάλακτος ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα τροφικών αλλεργιών που σχετίζονται με την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος.

Η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα απασχολεί παιδιάτρους και γονείς. Σε σύγκριση με το αγελαδινό, προσθέτει, το γίδινο γάλα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως υψηλή πεπτικότητα και υποαλλεργικότητα και σημαντικός αριθμός επιστημόνων το συνιστά για άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι 40%-100% των ατόμων που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα μπορούν να καταναλώσουν γίδινο γάλα χωρίς πρόβλημα.

Ειδικότερα, εξηγεί ο κ. Αρσένος, βρέφη με προβλήματα στο γαστρεντερικό εξαιτίας του αγελαδινού γάλακτος, θεραπεύτηκαν μετά από κατανάλωση γίδινου. Η εστίαση πλήθους ερευνητών διεθνώς στις ευεργετικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος δίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σταδιακά προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν που η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή και προοπτικές ανάπτυξης, για να διευκρινίσει:

«Αυτό αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση του γίδινου γάλακτος στη χώρα. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την είσοδο στην αγορά παστεριωμένου γίδινου γάλακτος αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αποκλειστικά από γίδινο γάλα». Όσον αφορά το μέλλον;

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος «το μέλλον απαιτεί βιώσιμες εκτροφές για παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και ενσωμάτωση καινοτομιών σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης όπως για παράδειγμα η παραγωγή σκόνης από γίδινο γάλα για βρέφη, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο γίδινο γάλα στην Ευρώπη».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

plastikisakoula2018

Το μέτρο των... 0,04 ευρώ για την πλαστική σακούλα, απέδωσε περισσότερα από 10.000.000 ευρώ μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2018!

Πολύ σημαντικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεγάλης παρέμβασης για την πλαστική σακούλα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Πλαστικά: επανάσταση ή απειλή; διαβούλευση για το μέλλον της παραγωγής και της διαχείρισης των πλαστικών», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι «με βάση στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το πρώτο εξάμηνο του 2018 βεβαιώθηκαν 10.788.055 ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος». Όπως είπε, «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους Έλληνες 360 εκατ. λεπτές πλαστικές σακούλες στο δίκτυο των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των εταιρειών λιανικής (καθώς εξαιρούνται από το μέτρο τα περίπτερα και οι λαϊκές αγορές)», πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα καταναλώθηκαν 60 εκατ. τεμάχια που αντιστοιχούν σε πέντε με έξι τεμάχια ανά πολίτη το μήνα.

Πίσω στους πολίτες τα χρήματα από την πλαστική σακούλα

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα από την πλαστική σακούλα θα επιστραφούν στο σύνολό τους στην Πολιτεία, θα γίνουν τσάντες πολλαπλών χρήσεων και μέσα πληροφόρησης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι διευρύνθηκαν τα όρια ευθύνης παραγωγού και εγγράφτηκαν στα συστήματα 921 νέοι παραγωγοί, εκ των οποίων οι 136 είναι εταιρείες παραγωγής πλαστικής σακούλας.

Παράλληλα εφαρμόζεται bar code ώστε να υπάρχει εικόνα των ποσοτήτων της πλαστικής σακούλας που εισάγονται από το εξωτερικό και θα υπάρξει και ένας κωδικός για τη σήμανση κάθε σακούλας ώστε να γίνεται γνωστό πού αποδίδεται η ανακύκλωσή της, ποιος την εισήγαγε και αν έχει καλύψει το κόστος της ανακύκλωσή της.

Αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση υπογράμμισε ότι έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες και πλέον εκείνη θα έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιπλέον θα έρχονται τα συστήματα να κάνουν συμβάσεις ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανακύκλωση και τα οφέλη που θα προκύψουν να αποτυπωθούν στο λογαριασμό του πολίτη.

Εκτός από την πλαστική σακούλα, μίλησε και για την κυκλική οικονομία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία για την προώθησή της και εισήγαγε θεσμικές αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα πράσινα σημεία, οι ειδικές απαιτήσεις για τα υλικά συσκευασίας που πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, η πρόβλεψη ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο οικολογικός σχεδιασμός και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης της συσκευασίας, η ευθύνη των κατασκευαστών και εισαγωγέων συσκευασιών για την εναλλακτική διαχείριση και η θεσμοθέτηση της χωριστής συλλογής χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, αλουμινίου, μετάλλου αλλά και του οργανικού απορρίμματος. πλαστική σακούλα

«Ζητήσαμε από το ΠΕΠ να προκηρύξει τον καφέ κάδο και έχει 50 εκατ. στην Κεντρική Μακεδονία για το σκοπό αυτό, για να αναπτύξετε την κομποστοποίηση, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) έχει δεσμευτεί ότι μέχρι τις αρχές του 2019 θα έχει στην Κεντρική Μακεδονία μεταβατικές μονάδες για συλλογή οργανικού (υλικού)» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, όλοι οι φορείς συνάθροισης κοινού, (όπως η Διεθνής Έκθεση, μεγάλα εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι, αεροδρόμια, ναυτιλία) θα πρέπει να έχουν σχέδιο για χωριστή συλλογή υλικών. Τέλος και οι δήμοι θα μπορούν να έχουν έσοδα από την πώληση των υλικών αυτών.
Η... ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναλλακτική διαχείριση του πλαστικού, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συζητήσει το θέμα με την αυτοδιοίκηση και τη βιομηχανία, προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για τις αλλαγές. Αναφερόμενος στο σχέδιο οδηγίας για τα πλαστικά, που θα συζητηθεί το επόμενο τετράμηνο στα συμβούλια υπουργών της ΕΕ, τόνισε ότι το σχέδιο αυτό:

-προτείνει τη μείωση της κατανάλωσης ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως είναι οι συσκευασίες τροφίμων,

-προβλέπει την απαγόρευση της κατανάλωσης για κάποια προϊόντα μιας χρήσης όπως πιάτα, μαχαιροπήρουνα, μπατονέτες, καλαμάκια,

-εισάγει απαιτήσεις για την ανακυκλωσιμότητα πλαστικών όπως φιάλες ποτών ή αναψυκτικών

-προβλέπει τη διευρυμένη ευθύνη παραγωγού ώστε να καταβάλλει τα ποσά που υποχρεώνεται όχι μόνο για την παραγωγή της συσκευασίας αλλά και την ανακύκλωσή της.

«Αυτές οι αλλαγές μάς υποχρεώνουν να μιλήσουμε για καλύτερο σχεδιασμό προϊόντων» είπε και πρόσθεσε με έμφαση: «δεν μπορεί ένα προϊόν που έχει τέσσερα ή πέντε είδη πλαστικού, που είναι αδύνατο να διαχωριστούν και να ανακυκλωθούν κρατώντας υψηλή την ποιότητα του πλαστικού στο ανακυκλώσιμο δευτερογενές προϊόν να είναι πάνω σε μια συσκευασία». Υπογράμμισε, τέλος ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε στην παραγωγή όσο γίνεται καθαρότερων πλαστικών και γενικότερα υλικών συσκευασίας, ώστε να είναι εφικτή η ανακύκλωσή τους και η παραγωγή δευτερογενών προϊόντων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Δημαράς, μιλώντας στην ημερίδα, τόνισε ότι είναι χρέος της κυβέρνησης η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας για την επιβίωση των επόμενων γενεών. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μια χαρακτηριστική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, που από ανθρωπογενείς παράγοντες κινδυνεύουμε με κατάρρευση του πλανήτη» τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης.

Για τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα της ανακύκλωσης ανέφερε ότι πάνω από το 80% των απορριμμάτων καταλήγει στην ταφή, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 31%.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη σχολίασε ότι πάνω από το 90% των απορριμμάτων θάβονται, γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την ευθύνη όλων απέναντι στα νέα παιδιά που έρχονται στον κόσμο, «να αλλάξουμε τα πράγματα και να επανορθώσουμε πολλά από αυτά που έχουμε καταστρέψει».

kentro agriwn zwwn aigina

Τίτλοι τέλους για το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων(ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα μετά από 18 χρόνια λειτουργίας. Με χθεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του κέντρου και εντός 6 μηνών θα πρέπει το σύνολο των φιλοξενούμενων ειδών να μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας ή να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον.

Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων υπήρξε το πρώτο και μεγαλύτερο Κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκίνησε τη δράση του στην Θεσσαλονίκη το 1984, ενώ το 1990 συστάθηκε υπό τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με έδρα των δραστηριοτήτων του την Αίγινα φροντίζοντας όλα τα είδη της άγριας πανίδας.

Στα χρόνια λειτουργίας του, είχε περισσότερες από 170.000 εισαγωγές περιστατικών από όλη την Ελλάδα. Σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο Μετόχι της Αίγινας και κατασκευάστηκαν το 2000 από τη Νομαρχία Πειραιά σε παραχωρούμενη από την Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσολεόντισσας έκταση 20 στρεμμάτων, περί τα 2000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Μεταξύ αυτών, σπάνια είδη όπως ο στεππαετός, ο χρυσαετός, ο στικταετός, το όρνιο και τα δύο είδη πελεκάνων.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του κ. Φάμελλου, “ανακαλούμε την άδεια λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων λόγω μη τήρησης ουσιωδών όρων” της απόφασης έγκρισης λειτουργίας του βάσει των ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του.

Ειδικότερα, σημειώνεται η “μη τήρηση των υγειονομικών διατάξεων”, “η λήξη του χρησιδανείου των εγκαταστάσεων και η μη ανανέωση του από την οικεία Περιφέρεια” όπως επίσης: “Στην πραγματική αδυναμία του ΕΚΠΑΖ να παρέχει έργο περίθαλψης, να πραγματοποιεί ιατρικές πράξεις και να φροντίζει για την επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον των ειδών που φιλοξενούνται, εξαιτίας προβλημάτων στις υποδομές(χειρουργείο, χώρο ανάνηψης και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας εθελοντών), στην μη επαρκή για το χαρακτήρα του κέντρου περίθαλψης, υδροδότηση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις”..

kareta1

Μεγάλη θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα αφέθηκε να "σβήσει" αβοήθητη σε ακτή -πλαζ του Άσσου Κορινθίας 

Παρά την επανειλλημένες τηλεφωνικές εκκλήσεις στο Λιμεναρχείο Κορίνθου, σε φιλοζωϊκές οργανώσεις της περιοχής και στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Θαλλασίων Χελωνών "Αρχέλων", διάρκειας μεγαλύτερη της .... 1,5 ώρας, καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε για την παροχή άμεσης βοήθειας.

Οπως συμβαίνει πάντα και παντού στην Ελλάδα, ο ένας παρέπεμπε στον ... άλλον και πάλι από την αρχή !!

Το άτυχο θαλλάσιο ζωντανό - είναι και προστατευόμενο είδος!! - που φαινόταν ότι τραυματίστηκε από δίχτυα ψαράδων της περιοχής, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες κάποιων λουομένων, δεν κάτεστη τελικά δυνατό να διατηρηθεί στη ζωή.

kareta2

 

MELISES
 
Η μελισσοκομία έχει γίνει το νέο χόμπι των Γερμανών κατοίκων μεγάλων πόλεων και η μέλισσα έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια», γράφει η γερμανική Die Zeit. Αυτό συμβαίνει επίσης επειδή λέγεται ότι απειλείται με εξαφάνιση και αν εξαφανιστεί, ο άνθρωπος θα εξαφανιστεί επίσης.

Μια μέρα του Νοεμβρίου, η Ανμαρί Μπλομ πηγαίνει να δει «τα παιδιά της» -όπως λέει- γιατί σύντομα ξεκινάει ο χειμώνας, ο καιρός του κρύου και του κινδύνου. Από μια γέφυρα στην περιοχή Φριντριχσέιν του Βερολίνου, βγαίνει σε ένα σιδηροδρομικό ανάχωμα.

Πίσω από ένα κρυμμένο δάσος, μια στενή λωρίδα πράσινου, που περιβάλλεται από σιδηροδρομικές γραμμές. Στο μαραμένο γρασίδι υπάρχουν δύο ξύλινα κουτιά με καπάκια από κασσίτερο. Η Μπλομ ανοίγει ένα από τα καπάκια και βγάζει ένα ξύλινο πλαίσιο. Σ΄ αυτό βρίσκεται μια σκοτεινή μπάλα που κινείται ελάχιστα αισθητά. Μέλισσες σε κηρήθρα.

«Λοιπόν, φαίνονται πολύ εντάξει», λέει η Μπλομ με ανακούφιση.

Είναι η δεύτερη σεζόν της ως μελισσοκόμος και ανησυχεί μήπως οι μέλισσές της δεν επιβιώσουν τον χειμώνα. Οταν κάνει όλο και περισσότερο κρύο, οι κυψέλες -έτσι αποκαλούν οι μελισσοκόμοι τα ξύλινα κιβώτια- πρέπει να παραμείνουν κλειστές, διαφορετικά τα ευαίσθητα έντομα βρίσκονται σε κίνδυνο. Οταν η Μπλομ άνοιξε τις κυψέλες της την προηγούμενη άνοιξη, και οι δύο πληθυσμοί μελισσών ήταν νεκροί. Εξακολουθεί να μην γνωρίζει ακριβώς πώς πέθαναν επειδή δεν είχε εξετάσει τις νεκρές μέλισσες. Είναι ακριβό χόμπι και η Μπλομ έχει ήδη δαπανήσει πολλά χρήματα για αυτό -για τα μποτάκια, για παράδειγμα, και ένα σακάκι με καουτσούκ με μανίκια για προστασία.

Στην πραγματικότητα ήθελε μόνο να βάλει ένα κουτί μελισσών στο μπαλκόνι, όπως πολλοί κάνουν στο Βερολίνο, αλλά οι άνθρωποι από τη μελισσοκομία την κοίταζαν καλά-καλά όταν τους είπε για την ιδέα. Στη συνέχεια, η Μπλομ παρακολούθησε ένα μάθημα μελισσοκομίας. Πιθανόν οι μέλισσες να πέθαναν επειδή είχαν μολυνθεί με το ακάριο Varroa και εξασθένησαν το χειμώνα, πιστεύει. Αλλά η Μπλομ δεν θέλει να εγκαταλείψει.

«Οι μέλισσες είναι σημαντικές, χωρίς αυτές τίποτα δεν θα λειτουργούσε στη φύση, χρειάζονται για την επικονίαση των φυτών, πρέπει να επικοινωνούν».

Η Ανμαρί Μπλομ είναι 34 ετών, μια ψηλή γυναίκα με ένα μακρύ μάλλινο παλτό και κουβαλάει ένα ροζ σακίδιο. Στην πραγματικότητα, είναι καλλιτέχνης. Επειδή δεν μπορεί να ζήσει από το βίντεο και το φωτογραφικό της έργο, εργάζεται στο τμήμα σύνταξης ενός περιοδικού για την κοινωνική εργασία των νέων. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από δύο χρόνια, όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές τέχνης της στο Braunschweig και αναζητούσε ένα «φυσικό χόμπι», συνάντησε τις μέλισσες. Ο μελισσοκόμος είναι η σύνδεση με ένα υψηλό νόημα, λέει.

Οι φίλοι της Μέλισσας

Στο Βερολίνο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φίλων της μέλισσας (Hobbyimker) έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια και έχει φτάσει τους 1.300. Για τους νεότερους κατοίκους της πόλης, η μελισσοκομία είναι εξίσου καλή με το ποδήλατο ή τα ψώνια στο κατάστημα βιολογικών τροφίμων. Για αυτούς η μέλισσα είναι ίσως πιο δημοφιλής από τον σκύλο και τη γάτα σήμερα. Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αγωνίζονται γι’ αυτές, λένε ότι απειλούνται με εξαφάνιση. Ακόμη και στη συμφωνία συγκρότησης του «μεγάλου συνασπισμού», οι μέλισσες υπάρχουν στο κείμενο: το CDU και το SPD τονίζουν ότι η προστασία τους είναι «ιδιαίτερα αγαπητή γι ‘αυτούς». Η μέλισσα δεν είναι μόνο μικρή και αδύναμη, ένα πλάσμα για το οποίο αρέσει στους ανθρώπους να ενδιαφέρονται.

Είναι το τέλειο σύμβολο της ανθρωπογενούς φύσης.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις μέλισσες, πρέπει σίγουρα να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Περισσότερα για το μέλι», λέει η Ανμαρί Μπλομ. Ο Ελβετός σκηνοθέτης Μάρκους Ιμχοφ έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Η ταινία του δείχνει πώς οι μελισσοκόμοι διαχειρίζονται τις μέλισσες σε όλο τον κόσμο και ποιες είναι οι συνέπειες για τις μέλισσες. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η μελισσοκομία είναι μια βιομηχανική επιχείρηση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν σε ολόκληρη τη χώρα σε φορτηγά χιλιάδες κυψέλες, ιδιαίτερα σε περιοχές με αμυγδαλιές στην Καλιφόρνια.

Τα πεδία είναι τόσο μεγάλα που ο αριθμός των φυσικών εντόμων είναι ανεπαρκής. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ ήταν ο θάνατος πολλών αποικιών μελισσών στις ΗΠΑ τον χειμώνα 2006/07.

Το γεγονός ότι ένα μέρος των μελισσών δεν επιβιώνει τον χειμώνα θεωρείται φυσιολογικό μεταξύ των μελισσοκόμων. Αναφορές θανάτων μελισσών υπήρχαν ήδη στον Μεσαίωνα. Οι Γερμανοί μελισσοκόμοι έχασαν τελευταία πολλές μέλισσες τον χειμώνα του 2002/03, περίπου το ένα τρίτο.

Στο ντοκιμαντέρ «Περισσότερα για το μέλι» τονίζεται: Ο άνθρωπος δεν είναι καλός για τη μέλισσα και αυτό γυρίζει εναντίον του. Μεταξύ άλλων, η ταινία δείχνει ότι οι Κινέζοι εργάτες προσπαθούν να κάνουν επικονίαση σε οπωροφόρα δέντρα με βαμβάκι γιατί δεν υπάρχουν μέλισσες στην περιοχή τους. Η ταινία παραθέτει μια φράση του Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Όταν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη γη, ο άνθρωπος έχει μόνο τέσσερα χρόνια για να ζήσει». Εάν η μέλισσα δεν μπορεί να γονιμοποιήσει άλλα φυτά, οι τροφές των ανθρώπων χάθηκαν.

Ο Νικος Κουτσιανάς, ιδρυτής και «ψυχή» της εταιρίας Apivita λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «χωρίς τη μέλισσα δεν θα υπήρχε αυτή η βιοποικιλότητα που έχουμε σήμερα. Προσπαθούμε χρόνια τώρα η μέλισσα να έχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά και να της δοθεί η κατάλληλη αναγνώριση της προσφοράς της στην κοινωνία αλλά και μέσω της μέλισσας να μπορέσει να διαμορφωθεί μια κοινωνία και μια επιχειρηματικότητα διαφορετική».

«Κάντε μια μέλισσα ευτυχισμένη και γίνετε και εσείς ευτυχισμένοι»

Κανείς δεν έχει κάνει τόσα πολλά όσο η βιολόγος Κορίνα Χέλτζερ ώστε το μήνυμα της μέλισσας που απειλείται με εξαφάνιση στη Γερμανία να έχει πλέον φτάσει σε όλους. Η Χέλτζερ ίδρυσε ένα γραφείο μέσων ενημέρωσης που συμβουλεύει τις περιβαλλοντικές ενώσεις.

Ξεκίνησε να προωθεί την ιδέα της τοποθέτησης κυψελών μελισσών στο Βερολίνο στις στέγες των δημόσιων κτιρίων. Υπέβαλε μάλιστα αίτηση για διαγωνισμό βιωσιμότητας, κέρδισε 20.000 ευρώ και έτσι ίδρυσε το ίδρυμά της: «Το Βερολίνο ζουζουνίζει!». Γράφει σε διασημότητες, όπως ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Βάλτερ Μόμπερ, ενώ κατά την τελετή εγκαινίων του ιδρύματός της για τις μέλισσες την άνοιξη του 2011, εμφανίστηκε με στολή μελισσοκομίας. «Δεν πίστευα ότι αυτό ήταν δυνατό, αλλά το πράγμα απογειώθηκε αμέσως», λέει η Χέλτζερ. Από την αρχή, δεν ασχολήθηκε μόνο με τις μέλισσες, αλλά με τη διατήρηση της φύσης και τη βιοποικιλότητα γενικότερα.

Σήμερα, «η Γερμανία είναι γεμάτη!», έχουν προστεθεί 20 ακόμη πόλεις. Ένα από τα συνθήματα της Χέλτζερ είναι: «Κάντε μια μέλισσα ευτυχισμένη και γίνετε ευτυχισμένοι».

Οι μεγάλοι οργανισμοί όπως η Greenpeace και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης (BUND) έχουν επίσης ανακαλύψει τη μέλισσα, η Χέλτζερ έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Η Greenpeace γράφει στην ιστοσελίδα της: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μελισσοκόμοι έχουν αναφέρει μια ξαφνική και ανεξήγητη πτώση στους πληθυσμούς των μελισσών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990». Το BUND προειδοποιεί: «Οι μέλισσές μας βρίσκονται σε κίνδυνο».

Τι συμβαίνει στις μέλισσες πραγματικά;

Την καλύτερη απάντηση τη δίνει ο FAO, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Συλλέγει στοιχεία από τους μελισσοκόμους και τις Αρχές σχετικά με τους πληθυσμούς των αποικιών των μελισσών παγκοσμίως. Δεν υπάρχουν σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες του χειμώνα. Έτσι, ο αριθμός των πληθυσμών μελισσών δεν έχει μειωθεί παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια- έχει αυξηθεί ακόμη και κατά τα δύο τρίτα. Δεν υπάρχει ζήτημα παγκόσμιας θνησιμότητας μελισσών, όπως ισχυρίζεται η Greenpeace. Μόνο σε ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ ο αριθμός των πληθυσμών μειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Για να μάθουν τι συμβαίνει, Γερμανοί επιστήμονες έχουν εξετάσει πάνω από 1.000 κυψέλες από τον χειμώνα του 2002/03. Ελέγχουν τις παρασιτώσεις των ακάρεων, λαμβάνουν δείγματα γύρης και καταμετρούν τις απώλειες την άνοιξη. Επτά ερευνητικά ινστιτούτα της ομοσπονδίας και των ομοσπονδιακών κρατών μοιράζονται αυτό το έργο, το οποίο ονομάζεται γερμανική παρακολούθηση των μελισσών. Ένα πράγμα είναι σαφές: τίποτα τόσο κακό δεν έχει συμβεί από εκείνο το χειμώνα. Κατά μέσο όρο, οι χειμερινές απώλειες από το 2004 έως το 2016 ήταν 11% των πληθυσμών.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα για τους μελισσοκόμους: το διαχειρίζονται μοιράζοντας τους επιζώντες πληθυσμούς την άνοιξη. Το Κέντρο Μελισσοκομίας κοντά στο Kόπμπλεντς έχει επιπλέον στοιχεία που βασίζονται σε έρευνες μεταξύ των μελισσοκόμων: Οι απώλειες κατά το χειμώνα ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 15%.

Ο Πίτερ Ρόζενκραντς, ένας από τους κορυφαίους Γερμανούς ερευνητές μέλισσας και επικεφαλής στο Εργαστήριο Επιστήμης της Μέλισσας στο Πανεπιστήμιο του Χόχενχαϊμ είναι κατηγορηματικός:

«Η μέλισσα θα είναι το τελευταίο έντομο που θα πεθάνει», λέει. «Δεν θα απειλείται όσο υπάρχουν μελισσοκόμοι».

Die Zeit

Περισσότερα Άρθρα...