Η Εθνική με πολύ καλή εμφάνιση για 15' νίκησε την Ρωσία (80-71) και έκανε το «δύο στα δύο» στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Διάστρεμμα έπαθε ο Βασίλης Σπανούλης επτά λεπτά πριν την λήξη του ματς.

Τη δεύτερη νίκη της στον 4ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας πανηγύρισε η Εθνική. Η «επίσημη αγαπημένη» επικράτησε με άνεση της Ρωσίας 80-71 και έφτασε στο… ρεπό της με το απόλυτο των νικών.

Επόμενη αντίπαλος θα είναι η Τουρκία το Σάββατο στις 22.00. Προβληματισμός για τον Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι και αποχώρησε από τον αγώνα.

Η Εθνική μετά από αρκετά άστοχα σουτ στην αρχή προηγήθηκε 8-2, όμως οι Ρώσοι ισοφάρισαν άμεσα σε 8-8, μετά το τάιμ άουτ που πήραν. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι το 16-16, όμως οι Ρώσοι πέρασαν μπροστά. Με σερί 7-0 και ένα τυχερό τρίποντο στο τέλος από τον Χβοστόφ το σκορ στο 10’ διαμορφώθηκε στο 21-16 υπέρ των Ρώσων.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εθνική κατάφερε να κλείσει τους διαδρόμους, αφού η «ζώνη» του Τρινκιέρι είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να σκοράρει 21 πόντους, έναντι 7 της Ρωσίας. Η «αρκούδα» κατάφερε να ξεφύγει με 7 πόντους, 27-20, όμως με επιμέρους σκορ 12-2 η Ελλάδα προηγήθηκε 32-29. Με το τρίποντο του Φώτση το σκορ ημιχρόνου διαμορφώθηκε στο 41-34.

Στο τρίτο μέρος του αγώνα η Εθνική έδειξε την ανωτερότητά της και συνέχισε να δείχνει το καλό της πρόσωπο. Η διαφορά με καλάθι του Παπανικολάου, που δεν συνοδεύτηκε από εύστοχη βολή, έφτασε στο +19 (58-39). Κάπου εκεί οι διεθνείς χαλάρωσαν και επέτρεψαν στη Ρωσία με σερί 6-0 να μειώσει σε 58-45. Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε τον Αντρέα Τρινκιέρι να πάρει τάιμ άουτ και να ζητήσει από τους παίκτες να συνεχίσουν να πιέζουν. Έτσι, στο 30’ ο φωτεινός πίνακας έδειχνε Ελλάδα 62, Ρωσία 47.

Στον επίλογο η Εθνική έφτασε σε σημείο να νιώθει ότι… καθάρισε τη νίκη. Τη χαλαρότητα των διεθνών και την απουσία του Σπανούλη, ο οποίος αποχώρησε με ενοχλήσεις στο πόδι εκμεταλλεύτηκαν οι Ρώσοι, που προσπάθησαν να… κλέψουν το ματς. Το μόνο που κατάφεραν όμως ήταν να μειώσουν την διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό. Η Ελλάδα με σωστές επιλογές δεν είχε πρόβλημα να κερδίσει με το τελικό 80-71.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 41-34, 62-47, 80-71.

Ελλάδα: Σλούκας, Μπουρούσης, Ζήσης, Σπανούλης, Περπέρογλου, Φώτσης, Παπανικολάου, Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης, Καϊμακόγλου, Μπράμος, Πρίντεζης.

Ρωσία: Καράσεφ, Σοκόλοφ, Βάλιεφ, Φριτζόν, Βορόνοφ, Κουλάγκιν, Σβεντ, Αντόνοφ, Μόνια, Χβοστόφ, Σαβρασένκο, Πονκρασόφ.

 

Finland
     
Sweden
81 60

Italy
     
Turkey
90 75

Greece
     
Russia
80 71
 
1. Greece 2/0 4
2. Finland 2/0 4
3. Italy 2/0 4
4. Russia 0/2 2
5. Turkey 0/2 2
6. Sweden 0/2 2

 

Ειλημμένη απόφαση του Eurogroup από το τέλος του 2012, αποτελεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, «με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι όροι του προγράμματος που λήγει στο τέλος του 2014» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο».

Θέλω να το διευκρινίσω, διότι στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας λέγονται πολλά ψέματα, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Βαυαρική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι οι διευκρινίσεις δίνονται, προκειμένου να μην μπορεί κανείς μετά τις εκλογές να ισχυριστεί ότι λέγονται πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί ήδη πριν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κριτική που του άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε ότι δεν θα έπρεπε να συζητείται ακόμη η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των υπερχρεωμένων χωρών ώστε να μην αποδυναμωθεί ο μεταρρυθμιστικός ζήλος τους, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι, επί της αρχής, συμφωνεί με τον συνάδελφό του.

Υπενθύμισε, όμως, ότι και κατά το παρελθόν είχε γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να αλλάξει θέση, επειδή δεν επιθυμούσε να μειωθούν τα κίνητρα των χωρών να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ζητά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

ρεαλ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στη Γερμανία που προβλέπουν νέο κούρεμα στην ελληνική οικονομία μετά τις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μια από αυτές τις φωνές είναι η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία σε δημοσίευμά της διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο κι αυτή του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, ότι η χώρα μας δε χρήζει νέου κουρέματος.

Κάνοντας ένα δηκτικό σχόλιο αναρωτιέται «Μήπως κρύβεται το κούρεμα πίσω από την Ακρόπολη; Μήπως φοράει καπέλο παραλλαγής; Οι περισσότεροι ειδικοί βλέπουν μια άφεση χρέους, η οποία θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο δισεκατομμύρια, ως αναπόφευκτη. Αλλιώς η Ελλάδα θα καταρρεύσει υπό το βάρος του χρέους και των τόκων. Μόνο η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει «να δει» το κούρεμα χρέους. Βεβαίως γνωρίζουν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών πόσο δραματική είναι η κατάσταση γύρω από την Ελλάδα…».

Επικαλούμενη άγνωστες πηγές, η έγκυρη εφημερίδα ισχυρίζεται ότι έχει ήδη δοθεί έγκριση στην Αθήνα, αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ τεκμηριώνει το δημοσίευμά της σε εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, όπως της Μπούντεσμπανκ και του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών.

Τέλος, αμφιβάλλει κατά πόσον κι οι ίδιοι οι Γερμανοί ψηφοφόροι πείθονται από τις δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων.
 

akropoli eu simaies

Ως σημαντικό επίτευγμα χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό πρωτογενές πλεόνασμα το Bloomberg

Η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με το Bloomberg, ισχυρό χαρτί για να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της.

"Όσο η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται χρήματα για να χρηματοδοτεί τις καθημερινές ταμειακές ανάγκες της, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη αφού η άρνηση της πληρωμής των πιστωτών της θα σήμαινε, απλά, περισσότερη λιτότητα, καθώς η μοναδική εναπομείνουσα πηγή χρημάτων ξαφνικά θα έλειπε", εξηγεί η αρθρογράφος του Bloomberg Megan McArdle.

Εάν τα φορολογικά έσοδα του κράτους εξακολουθήσουν να είναι περισσότερα από τα έξοδα μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο, να είναι και η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και ένα εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους.

Σε περίπτωση μάλιστα που οι Γερμανοί συνεχίζουν να αρνούνται να διαπραγματευτούν ένα νέο κούρεμα ή και νέα οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα "θα περίμενα να ακούσω να ανοίγει σύντομα η συζήτηση για χρεοκοπία από την πλευρά του Αιγαίου", καταλήγει η McArdle.

Eκτός από τη συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, τα Μέσα Ενημέρωσης στη Γερμανία ανοίγουν σήμερα τη συζήτηση περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται πως ενώ αρχικά το Βερολίνο, εν μέσω προεκλογικού πυρετού, διέψευδε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χορήγησης νέου προγράμματος στήριξης προς τη χώρα μας, πριν από τέσσερις ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα πως άλλαζε ρότα.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, για να ακολουθήσει η ίδια καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή σε εθνικό γερμανικό δίκτυο να παραδέχεται ότι το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πολύ πιθανό, αρνούμενη κατηγορηματικά ωστόσο ότι γνωρίζει το ύψος του, αλλά και ότι κάτι τέτοιο θα συνοδευόταν και με νέο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ένα είδος γερμανικού προεκλογικού «εμφυλίου» με τους σοσιαλιστές να κατηγορούν την κυβέρνηση για ψέματα, προκειμένου να αναλάβουν εκ νέου τα ηνία του κράτους.

Σήμερα, τα νερά έρχεται να ταράξει η συνέντευξη του Γερμανού Επιτρόπου, αρμόδιου για τα θέματα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκύντερ ΄Ετινγκερ - ο οποίος σημειωτέον θεωρείται κομματικός σύντροφος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – στην ευρείας κυκλοφορίας Κυριακάτικη εφημερίδα Die Welt.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύτηκαν στον γερμανικό ηλεκτρονικό Τύπο, ο κ. Έτινγκερ παραδέχεται ότι η Ελλαδα θα χρειαστεί περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα χρήματα για το διάστημα 2014 – 2016., το ύψος των οποίων δεν θα είναι μεγάλο όμως.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι ο Γερμανός επίτροπος θεωρεί πολύ πιθανό και ένα νέο κούρεμα. «Κούρεμα χρέους δεν αποτελεί θέμα συζήτησης γι αυτό το διάστημα, αλλά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς δια παντός» υπογράμμισε. Επισήμανε δηλαδή αυτό ακριβώς που έχουν αποκλείσει Μέρκελ και Σόιμπλε.

Σε διαφορετική ρότα από εκείνη του επίσης κομματικού του συντρόφου Β. Σόιμπλε βαδίζει και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γύργκεν Σταρκ ο οποίος αναφέρει στην ίδια εφημερίδα: «Μόνο για τη χρηματοδότηση της τρύπας ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 χρειάζονται κι άλλα χρήματα ιδιαίτερα από τους ευρωπαίους εταίρους. Έτσι θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο το χρέος ώστε να θεωρείται αναπόφευκτη παραίτηση των δημόσιων πιστωτών από τμήμα των απαιτήσεών τους».

Ο Σταρκ κάνει αναφορά στο μόνιμο αδύναμο σημείο σε όλα τα πακέτα στήριξης: το τεράστιο ύψος του χρέους. «Είναι τόσο υψηλό, που η χώρα μόλις και μετά βίας μπορεί να βοηθηθεί με άλλα δάνεια ή εγγυήσεις ή κυρίως με κούρεμα του χρέους που θα έπληττε δημόσιους πιστωτές – και γερμανούς φορολογούμενους».

 

Τα γυρίζουν Σόιμπλε – Βεστερβέλε

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συνέχισε τη σειρά συνεντεύξεων για το θέμα. Το Σάββατο, στην εφημερίδα Manheimer Morgen επαναλαμβάνει ότι όσα είπε δεν είναι καινούργια, αλλά ότι πρόκειται για αποφάσεις του Γιούρογκρουπ το 2012. «Ίσως όμως-παραδέχτηκε - αυτή τη φορά να ήταν πιο σαφή».

Στις αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος CDU, προστίθενται σήμερα κι αυτές και από τον λιλιπούτειο εταίρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, τους Φιλελευθέρους. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποίησε να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Kieler Nachrichten ο Βεστερβέλε διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να αποκλείει κανείς εξ αρχής περισσότερη βοήθεια, αλλά είναι σημαντικό να μην διαθέσει κι άλλο χρηματοδοτικό πακέτο μέχρις ότου η Ελλάδα εφαρμόσει όλα τα υπεσχημένα. «Εάν οι εξαγγελίες γίνονται νωρίτερα, τότε η ώθηση για μεταρρυθμίσεις χαλαρώνει» πιστεύει ο γερμανός υπουργός εξωτερικών. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε, στην αυριανή κυριακάτικη Bild.

Από την μείζονα αντιπολίτευση ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse επαίνεσε μεν την ειλικρίνεια του Σόιμπλε, τόνισε όμως ότι αποτελεί της αποτυχίας της πολιτικής του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας, δε. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στην κυβέρνηση να μην παίζει επιπόλαια με χρήματα γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση του ευρώ.

«Αντί να διατίθενται νέα κονδύλια από χρήματα γερμανών και ευρωπαίων φορολογουμένων η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα μια εσωτερική κατανομή των βαρών», είπε ο Γκάμπριελ για να προσθέσει ότι «δεν είναι δυνατόν οι σούπερ πλούσιοι έλληνες να μην συμβάλουν καθόλου στη σωτηρία της χώρας, αν και πολλοί από αυτούς την έχουν καταληστέψει».

zougla

Παρότι τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας στην ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς».

Μιλώντας στην Deutsche Welle ο επικεφαλής του Ινστιτούτου δήλωσε πως «ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο.

Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια».

Ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ σημειώνει ότι η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Γαλλία. «Ασφαλώς η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία αξιολογείται θετικά. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο δεν αρκεί, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος-κάτι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Εκτιμά παράλληλα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης «δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας» και προβλέπει ότι «ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου». «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση», σημειώνει ο κ. Βολφ.

Ο καθηγητής αναφέρεται και στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.

Ο κ. Βολφ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα: «Το ΑΕΠ είναι κατά τι λιγότερο συρρικνωμένο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Διερωτάται κανείς μήπως πρόκειται περί στατιστικού λάθους ή αν πράγματι έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια από την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν διστάζω να μιλήσω για αντιστροφή του κλίματος. Η κατάσταση παραμένει δραματική, η ύφεση φτάνει το 4%», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel στη Deutsche Welle.

matrix

samaras obama

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορούσε να το θέσει περισσότερο εύγλωττα στη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Το μοντέλο της "επιθετικής οικονομίας", που ακολούθησε η διακυβέρνησή του μετά το 2008, όταν και κλήθηκε να διαχειριστεί τα απόνερα της κατάρρευσης της Lehman Brothers που του κληρονόμησε η διακυβέρνηση Μπους, και προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, είναι ο (αποδεδειγμένα) πιο ασφαλής τρόπος για να εξέλθει μια οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της ανεργίας, της αδυναμίας να προσελκύσει επενδύσεις και να πείσει τις (κερδοσκοπικές και αδηφάγες) αγορές ότι αξίζει ακόμη μια ευκαιρία.

Φυσικά, το συγκεκριμένο μοντέλο δεν το σκέφτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε ωστόσο το πολιτικό σθένος να το ακολουθήσει και να το υπερασπιστεί. Εμπνευστής του είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, και ένθερμος υποστηρικτής του ο Υπουργός Οικονομικών στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Αυτό το μοντέλο, που έφερε ως παράδειγμα ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, για την υπέρβαση της κρίσης, έρχεται σε πλήρη (σχεδόν) αντίθεση με τη δογματική εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα. Και προϋποθέτει, μεταξύ άλλων την επιθετική διπλωματία, και τη στάθμιση προτεραιοτήτων και συνθέσεων, με άλλους κρίσιμους παράγοντες της οικονομίας.

Τέτοιοι παράγοντες είναι τράπεζες-διαμορφωτές των εξελίξεων, όπως η JP Morgan. Και φυσικά, μεγάλα ειδησεογραφικά-οικονομικά πρακτορεία όπως το Bloomberg. Ειδικά όταν ο ιδιοκτήτης τους τυγχάνει να είναι... Δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Και με τους δυο, με τη διοίκηση της JP Morgan και με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχε τη στρατηγική στόχευση της "επανεκκίνησης" της... καλής φήμης της Ελλάδας.

Η οικονομία άλλωστε, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος και θέμα ψυχολογίας. Η διαχείριση της ψυχολογίας αυτής είναι παραδομένη σε opinion-makers όπως τη JP Morgan και το Bloomberg. Ο Αντώνης Σαμαράς λοιπόν, στόχευσε διάνα...

ysterografa

Περισσότερα Άρθρα...