nyt ifm greece

Με την ανοιχτή του δήλωση, ο κ. Μπατίστα ίσως ενθαρρύνει άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ, και ειδικά ηγέτες της Κομισιόν και της ΕΚΤ, να αναλογιστούν τις θέσεις τους ή τουλάχιστον να είναι πιο ειλικρινείς για τις επιπτώσεις των στρατηγικών τους.

Εδώ και καιρό είναι εμφανές σε πολλούς αναλυτές ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν αποδίδει, γράφει το Editorial των New Yorks Times, αλλά λίγοι επίσημοι αξιωματούχοι παραδέχονται την αλήθεια δημοσίως, καθώς φοβούνται ότι θα είναι μια παραδοχή της αποτυχίας τους και ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν να αλλάξουν πορεία - πράγμα που ήδη έχουν κάνει μία φορά.

Χθες πάντως βρέθηκε ένα στέλεχος του ΔΝΤ που έσπασε τη σιωπή δηλώνοντας ανοιχτά και καθαρά την ύπαρξη του προβλήματος, σχολιάζει ο editor της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας στο blog του.

"Oι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν ορισμένους από τους χειρότερους φόβους μας", δήλωσε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, αντιπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ και εκπρόσωπος άλλων δέκα κρατών στην Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική. Ο ίδιος απείχε από την ψηφοφορία εξουσιοδότησης του ΔΝΤ για την εκταμίευση της συμβολής 1,8 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Αν και δεν είναι καθόλου σπάνιο τα 24 μέλη του συμβουλίου του ΔΝΤ να διαφωνούν μεταξύ τους και με εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού, η διαφορά είναι ότι αυτές οι διαφωνίες πολύ σπάνια γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό. Κι αυτό καθιστά πολύ σημαντική τη δήλωση του κ. Μπατίστα, γράφουν οι ΝΥΤ.

Με την ανοιχτή αυτή δήλωση, αν και δεν γίνεται καθόλου αρεστός, ο κ. Μπατίστα ανοίγει μια πολύ σημαντική συζήτηση. Σε μια καλή περίπτωση, θα ενθαρρύνει άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ, και ειδικά ηγέτες της Κομισιόν και της ΕΚΤ, να αναλογιστούν τις θέσεις τους ή τουλάχιστον να είναι πιο ειλικρινείς για τις επιπτώσεις των στρατηγικών τους.

galbraith-

Τη διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, αναπτυξιακά μέτρα και απευθείας καταβολή χρημάτων στον ελληνικό λαό κι όχι στην κυβέρνηση προτείνει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρείθ, ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον της χώρας μας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutche Zeitung».

«Φοβάμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση. Αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της», τονίζει ο κ. Γκάλμπρεϊθ, σημειώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

Ο αμερικανός οικονομολόγος προτείνει τη δημιουργία κοινωνικού συμφώνου, το οποίο θα αμβλύνει την ένδεια, ενώ τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΠΑ, την ίδια ώρα που επιτίθεται στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών.

Από την κριτική του, μάλιστα, δεν ξεφεύγει ούτε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία είναι υποθηκευμένο το 40% των αγροτικών εκτάσεων, στην Τράπεζα Πειραιώς.

«Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας», σημειώνει με νόημα ο κ. Γκάλμπρεϊθ.

xreokopia greece

Τα «σκήπτρα» ως προς το δημόσιο χρέος στην Ε.Ε. εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ειδικότερα, το υψηλότερο δημόσιο χρέος... ως ποσοστό του ΑΕΠ καταγράφηκε στην Ελλάδα (160,5%), ενώ ακολουθούν η Ιταλία (130,3%), η Πορτογαλία (127,2%) και η Ιρλανδία (125,1%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (10,0%), τη Βουλγαρία (18,0%) και το Λουξεμβούργο (22,4%).

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, το χρέος ανήλθε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στο 92,2% του ΑΕΠ, από 90,6% που ήταν στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2012, ενώ στην Ε.Ε. συνολικά το χρέος αυξήθηκε σε 85,9% από 85,2%. Μείωση χρέους μόνο στη Γερμανία και την Εσθονία

Από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει πως οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες καταγράφηκε μείωση του δημόσιου χρέους στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ήταν η Γερμανία και η Εσθονία.

Στη Γερμανία, το χρέος μειώθηκε στο 81,2% του ΑΕΠ από 81,9% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ενώ στην Εσθονία, η οποία υιοθέτησε το ευρώ μόλις το 2011, το χρέος μειώθηκε στο 10% από 10,1% και είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη.

naftemporiki

foroi-dis-euro

Απειλή για το πρόγραμμα το μπαράζ φόρων στην Ελλάδα λέει τώρα και Κομισιόν!

Συγκεκριμένα, η ΕΕ στην έκθεσή της για την Ελλάδα, επισημαίνει τον κίνδυνο φοροκόπωσης το β’ εξάμηνο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απόκλιση των εσόδων από τους στόχους που έχουν τεθείι.

Το draft από την έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι για το 2013, «η οπισθοβαρής κατανομή των φόρων στο δεύτερο μισό της χρονιάς δημιουργεί τον κίνδυνο ο ρυθμός συλλογής των φόρων να πέσει κάτω από τους στόχους του προγράμματος». Το βαρύ φορτίο που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι περιλαμβάνει τους φόρους προηγούμενων ετών στην περιουσία, την καθυστερημένη είσπραξη του φόρου εισοδήματος εξαιτίας της παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις. Επιπλέον βάρος αποτελεί η είσπραξη του φόρου πολυτελείας που ήρθε ένα χρόνο μπροστά.

Όπως αναφέρεται  στην έκθεση ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Η Κομισιόν αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2013, με μέτρια πρόβλεψη ανάκαμψης για το 2014, οδηγώντας σε αύξηση 0,6%, και επιτάχυνση το 2015 και μετά.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να κορυφωθεί στο 27% το 2013 ωστόσο, λόγω της ήπιας ανάκαμψης και τις προσαρμογές των μισθών, αναμένεται να μια οριακή μείωση της ανεργίας από το 2014 στο 26%.

Ο πληθωρισμός σε -0,2% τον Μάρτιο του 2013 και η Επιτροπή αναμένει μείωση των τιμών της τάξεως του -0,8% το 2013 και του -0,4% το 2014.

Αναφορικά με το ελληνικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει τη βελτίωσή του από το -5,3% του ΑΕΠ το 2012, σε -2,8% του ΑΕΠ το 2013 και σε 1,8% του ΑΕΠ το 2014.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί σε 1,5% ενώ το συνολικό έλλειμμα στο 3,3%, ενώ για φέτος το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 4,1%. Το 2015 και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανεβάσει ρυθμούς με 3% και 4,5%.

Στο κρίσιμο μέτωπο του δημοσίου χρέους φέτος θα διαμορφωθεί στο 175,2% και το 2014 θα μειωθεί οριακά στο 175%. Σημαντική μείωση προβλέπεται για το 2016 στο 160,9%.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η μάχη κατά της διαφθοράς έχει μείνει πίσω. Τη δημοσίευση του σχετικού νόμου ακολούθησε καθυστερημένη συμμόρφωση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόλις 7 από τις 23 δράσεις που σχεδιάστηκαν έχει εφαρμοστεί.

Εντονη είναι η κριτική για τις καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. «Η ροή του χρήματος είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον προγραμματισμό», σημειώνεται, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει ένα ελάχιστο τμήμα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Παράλληλα τόσο το Ταμείο όσο και τα νοσοκομεία συσσωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες.

Παρά τη μείωση στο εργατικό κόστος και τη χαμηλή ζήτηση, οι τιμές σε πολλά αγαθά ευρείας κατανάλωσης παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ (και αυτό είναι πιθανόν να αντανακλά την έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων).

Προσδοκίες τρέφει η τρόικα από τα ενθαρρυντικά νέα για τον ελληνικό τουρισμό καταγράφοντας σημαντική βελτίωση στη ζήτηση για απασχόληση στα ελληνικά νησιά έναντι του 2012..

"Η Ελλάδα συνεχίζει την πρόοδο της αν και με βραδείς ρυθμούς και αρκετές σημαντικές δράσεις να καθυστερούν" επισημαίνει η 3η αναθεώρηση του 2ου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αναφέρεται πάντως στη ρύθμιση.  

Οι οικονομικοί δείκτες για το πρώτο εξάμηνο του 2013 δείχνουν σημάδια δημιουργίας «πάτου» στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) για την Ελλάδα, έφθασε στο υψηλότερο του επίπεδο από την έναρξη της κρίσης πριν από πέντε χρόνια το Μάιο και σε γενικές γραμμές παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, βελτιώσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί στο δείκτη PMI. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ταυτόχρονα ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που μπορούν να επηρεάσουν την ακριβή χρονική στιγμή αναστροφής της ελληνικής ύφεσης και πιο συγκεκριμένα, οι μακροοικονομικές προοπτικές βασίζονται στην υπόθεση ότι η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

σταρ

EYRO TYFONAS

Από τον Απρίλιο του 2014 θα ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως δήλωσε την Παρασκευή αξιωματούχος της Κομισιόν.

Εκείνη την περίοδο η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat θα έχει τα ακριβή στοιχεία για την πορεία του εφετινού προϋπολογισμού, τα οποία θα δείξουν εάν τελικώς επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϋπόθεση για μία νέα ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους.

Επισήμως, αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του κουρέματος, ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο νέας επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων και μείωσης των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα.

Επιπλέον, μεγάλη ελάφρυνση θα προκύψει από την πιθανή μεταφορά των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον ESM.

Όπως είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, το δημοσιονομικό κενό έως τα τέλη του 2014 υπολογίζεται στα 3,8 δισ. ευρώ, καθώς η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το κενό δεν είναι τόσο μεγάλο και εκτίμησε πως μπορεί να καλυφθεί. Τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί αυτό το κενό, θα πρέπει να ετοιμαστούν το φθινόπωρο.

Για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μετά την έξοδο της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση έχει «πιθανότητα μεγαλύτερη συνοχή» σε σχέση με την προηγούμενη.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι ο «πήχυς» για τα προσδοκώμενα έσοδα το 2013 μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ (σε 1,6 δισ. ευρώ).

zougla

Stournaras ippeas caricature

Με τέσσερα βήματα θα βγει η χώρα το μνημόνιο, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην «Ημερησία του Σαββάτου».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, πρόκειται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, την ενίσχυση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στο χρέος, τόνισε ότι η βιωσιμότητά του απασχολεί την κυβέρνηση, ωστόσο, ο ρόλος της χώρας είναι να υλοποιηθούν οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να μην κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία.

Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναγκαία προϋπόθεση είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Χαρακτηρίζει την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα διαχειρίσιμη, ερμηνεύσιμη και αντιστρέψιμη, ενώ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων σημειώνει ότι στόχος είναι να πληρώνουν πολλοί από λίγα.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εκφράζει την πεποίθηση ότι η τρόικα θα κατανοήσει τα επιχειρήματα του υπουργείου.

Ξεκαθαρίζει ότι βασική επιδίωξη είναι η αποφυγή λήψης νέων επώδυνων μέτρων, ενώ δεν αποκλείει την υποστήριξη ξένων τεχνοκρατών στο έργο του ΤΑΙΠΕΔ.

newpost

troikanew

Την επίτευξη προόδου στην Ελλάδα αλλά με προειδοποιήσεις για τις προοπτικές που παραμένουν αβέβαιες για την χώρα σημειώνει η έκθεση της τρόικας μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής επανεξέτασης του οικονομκού προγράμματος της χώρας.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «δεν προβλέπεται συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση» και το ζήτημα παραμένει υπό συζήτηση.

Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων "ad referendum" με τις ελληνικές αρχές, για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του».

Όπως επισημαίνεται, «η αποστολή και οι αρχές συμφώνησαν ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική τη σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Αν και εξακολουθεί να σημειώνεται σημαντική πρόοδος, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστερεί σε ορισμένους τομείς. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να λάβουν διορθωτικά μέτρα για να  εξασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2013-2014 και να επιτευχθεί το πρωτογενές αποτέλεσμα του τρέχοντος έτους. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συγκεκριμένα βήματα για τον έλεγχο των υπερβολικών δαπανών στον τομέα της υγείας.

Ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακίνητης περιουσίας και ο φορολογικός κώδικας υπόκεινται σε μεταρρυθμίσεις ενώ ενισχύεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης.

Επίσης, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους. 

Με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της πώλησης δύο ενδιάμεσων τραπεζών και της ολοκλήρωσης της στρατηγικής τους για ένα τραπεζικό σύστημα τεσσάρων πυλώνων.        

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα επιπλέον σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της προσαρμογής και την ανάπτυξη. Η αποστολή συζήτησε επίσης με τις αρχές για την πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μεταξύ άλλων, μέσω στοχοθετημένων προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, με την υποστήριξη της ΕΕ, καθώς και προγράμματος για την παροχή στους ανασφάλιστους πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την απαραίτητη νομοθεσία για τη στήριξη του οικονομικού της προγράμματος και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο. Οι ελληνικές αρχές προετοιμάζουν επίσης υπουργικές αποφάσεις και άλλες νομικές ενέργειες, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους κατά τις προσεχείς ημέρες. 

Η συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων δεν προβλέπει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια και την τροφοδοσία, αλλά αυτό το σημαντικό για τις αρχές ζήτημα θα παραμείνει υπό συζήτηση με αξιωματούχους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το Eurogroup και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσουν το αίτημα για έγκριση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης κατά τον τρέχοντα μήνα».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης.

npost

 

Περισσότερα Άρθρα...