wsj

Δημοσίευμα της Wall Street Journal για την πορεία της εξυγίανσης στην Ελλάδα

«Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μια καταστροφική εικόνα: έξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια» αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα», το οποίο αναπαράγουν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις η γερμανική Die Welt και η Deutsche Welle.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα, με σημαντικότερο τη σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι «που περίμεναν οι λιγότεροι μετά από δυο συναισθηματικά φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει (...) απολύσεις στο δημόσιο».

Ως ελπιδοφόρα μηνύματα αξιολογεί η εφημερίδα επίσης την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.

«Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ (...), οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή», σημειώνει το δημοσίευμα.

ΑΠΕ

opap

Μετά τη βελτιωμένη πρόταση της εταιρείας Emma Delta, η οποία προσέφερε 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την προηγούμενη προσφορά, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ενέκρινε την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ από την κοινοπραξία που συμμετέχουν οι επιχειρηματίες Γίρι Σμετς από την Τσεχία, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Δ. Κοπελούζος και η Lottomatica.

Συγκεκριμένα στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε η τελική, βελτιωμένη προσφορά της Emma Delta.

Πρόκειται για τίμημα κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αρχικό των 622 εκατ. ευρώ και κατά μόλις δύο εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από τα 650 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως κατώτατο αποδεκτό όριο για τη μεταβίβαση του 33% του οργανισμού ο ανεξάρτητος αποτιμητής, τον οποίο είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

«Η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση»

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία «η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας».

«Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ποιος είναι ο Τσέχος επιχειρηματίας

Ο Τσέχος επιχειρηματίας, Γίρι Σμετς, έχει την πλειοψηφία στην Emma Delta. Είναι από τους ελάχιστους ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα που ενδιαφέρεται για επενδύσεις.

Ο κ. Σμετς σήμερα δραστηριοποιείται μέσω της προσωπικής του εταιρείας Emma Capital, την οποία ίδρυσε πέρυσι το καλοκαίρι όταν αποχώρησε από το fund PPF. Το PPF, ή αλλιώς Primary Privatization Fund, ιδρύθηκε το 1991 από τον στενό φίλο του, τον κ. Πετρ Κέλνερ.

Ο Γίρι Σμετς ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1992 και το 1993 έλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και CEO της εταιρείας PUFF Consulting s.r.o. Το 1995, διατέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων στην Middle Europe Finance s.r.o. ως trader χρεογράφων με ειδίκευση στις εξαγορές. Έως το τέλος του 2004 κατείχε ποσοστό ιδιοκτησίας 34% στην TV Nova Group Τσεχίας.

Το 2004, έγινε μέλος της PPF Group N.V. και το 2005 μέτοχός της με συμμετοχή 5%. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρωσία, των τραπεζικών επενδύσεων και του Ομίλου Home Credit. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Generali PPF Holding B.V. από τον Ιανουάριο 2008.

Ο κ. Σμετς γεννήθηκε το 1971. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών και Φυσικής, του Charles University της Πράγας, με ειδίκευση στα mathematical economics.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Μέγα σκάνδαλο..

Για ξεπούλημα σε «κομματικούς φίλους» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τον διαγωνισμό πώλησης του ΟΠΑΠ.

Παρατίθεται η ανακοίνωση:

Το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους έλληνες πολίτες.

Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε «ημέτερους».

Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική.

H ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορούν να γίνουν πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσουν παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι να δοθούν πεσκέσι σε κομματικούς φίλους.

eyro desmh

Στο 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα, στο 156,9% το δημόσιο χρέος, μείωση ΑΕΠ στα 193,7 δισ. ευρώ

Στο 10% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε, τo 2012, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε το 156,9%, σύμφωνα με την πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων για τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα μετά την Ισπανία (10,6%) και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περίπου 9 δισ. ευρώ με τα οποία φαίνεται να επιβαρύνει τις ελληνικές δαπάνες το 2012 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνυπολογίζονται από την τρόικα για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος. 
 
Παράλληλα, ο συνδυασμός της μη καταβολής των περίπου 8 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, της μη επιστροφής φόρων και  της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων οδηγεί σε πλεόνασμα το 2013, προκειμένου να ανατραπεί, έστω και εικονικά, το υψηλό έλλειμμα του 2012. 
 
Συμφωνα με την Eurostat το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα σημειώθηκε στην Εσθονία (-0,3%) και ακολουθεί η Σουηδία (-0,5%), ενώ η Γερμανία παρουσίασε δημοσιονομικό πλεόνασμα (+0,2%). Συνολικά, 17 κράτη- μέλη παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2011, 13 κράτη- μέλη μείωσαν το έλλειμμά τους, 12 εμφάνισαν αύξηση και σε δύο κράτη- μέλη η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη.
 
Σε ό,τι αφορά το χρέος, το 2012, 14 κράτη εμφάνισαν ποσοστά άνω του 60%, ενώ σε έξι κράτη παρατηρήθηκε βελτίωση σε σχέση με το 2011 και σε 21, επιδείνωση.
 
Σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στην Ελλάδα από 151,9% σε 156,9% (+5%), που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Ισπανία (+6,8%).
 
Ειδικότερα, το 2012, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε στα 193,7 δισ. ευρώ από 208,5 δισ. ευρώ το 2011 και το χρέος μειώθηκε στα 303,9 δισ. ευρώ από 355,9 δισ. ευρώ (από 170,3% του ΑΕΠ, σε 156,9% του ΑΕΠ). Οι δημόσιες δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκαν από 52%, το 2011 σε 54,8%, το 2012, ενώ τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν από 42,4%, σε 44,7%.
 
APE
 

leftaperikopes 316913760

Για το ενδεχόμενο εφαρμογής τακτικής «κουρέματος» στις καταθέσεις κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μετά την άρνηση της τρόικας να επιτρέψει τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μιλά ανοιχτά για επανάληψη της μεθόδου που εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση.»

Και συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό: «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της τρόικα η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό -μετά την κυπριακή εμπειρία- ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση».

«Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί και να συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση. Ανησυχία έχει ήδη καταλάβει την ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας τονίζει πως οι αποταμιεύσεις είναι απολύτως εξασφαλισμένες», προσθέτει το περιοδικό.

To πλέον ανησυχητικό είναι ότι Μέσα Ενημέρωσης όπως το Der Spiegel χρησιμοποιούνται συστηματικά από την γερμανική κυβέρνηση για να προετοιμάσουν επικοινωνιακά το έδαφος για τις αποφάσει που επιβάλει η Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, «Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

zougla

keith ewing

Οι Έλληνες θα μπορούσαν να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα μέτρα «απαράδεκτης λιτότητας» που τους έχουν επιβληθεί.

Αυτό υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο King College του Λονδίνου, Keith Ewing, που βρίσκεται στην Αυστραλία για σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ.

Σε δηλώσεις του στο «Νέο Κόσμο» ο καθηγητής Ewing υποστηρίζει ότι τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι «παράνομα και αντισυνταγματικά», τόσο όσον αφορά το ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και το ελληνικό σύνταγμα.

«Διεθνείς οργανισμοί και δημοκρατικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σέβονται τη νομιμότητα και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε» υποστήριξε ο Βρετανός καθηγητής, επικαλούμενος σχετική συνθήκη που υπέγραψαν οι χώρες της ΕΕ το 2008.

«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα των λαών τους δεν ισχύουν πλέον» είπε ο καθηγητής Ewing.

Ο ίδιος αν και παραδέχεται ότι οι πιθανότητες να στεφθεί από επιτυχία τυχόν προσφυγή του ελληνικού εργατικού κινήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι περιορισμένες, υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα είναι «παράδειγμα προς αποφυγή».

Στη Μελβούρνη ο διακεκριμένος καθηγητής θα δώσει διάλεξη με θέμα το «Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο σε περιόδους κρίσης: Μαθήματα από την Ελλάδα» την Πέμπτη 2 Μαΐου, στα πλαίσιο της σειράς Σεμιναρίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

οναιρ

economist synedreio

"Ακτινογραφία" των διαταραγμένων σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας αποτέλεσε το συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, αφού... αν και μέχρι πρότινος είχε τη δική του βαρύτητα τελικά μετατράπηκε σε "παρέλαση" πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το βασικότερο πρόβλημα που ανέδειξε το συνέδριο του Economist είναι ότι αντί να αποτελέσει σημείο έναρξης προβληματισμού και προτάσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας, έγινε πεδίο "δράσης" της μεγαλομανίας των υπουργών και των πολιτικών της χώρας μας.

Οι υπουργοί βρήκαν ευκαιρία να επαναλάβουν πόσο δύσκολη ήταν... η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, και πόσο οδυνηρό είναι τελικά να δέχεσαι αυτά που επιβάλλουν τα "συμβόλαια" που έχουν υπογραφεί. Η αντιπολίτευση βρήκε πρόσφορο έδαφος να παρουσιάσει τις "προτάσεις" της χωρίς βέβαια να κλείσει αίθουσα στο Ζάππειο ή να φιξάρει κάποιο τηλεοπτικό ραντεβού.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι μετέτρεψαν ένα συνέδριο σε μικροπολιτική αρένα, ήταν και ότι ο επιχειρηματικός κόσμος απείχε από αυτό το "θέατρο" με σαφή ένδειξη δυσαρέσκειας για τον τρόπο που λειτουργεί η πολιτική σκηνή και κυρίως το οικονομικό επιτελείο.

Άλλωστε, πλην των εγχώριων πολιτικών, δεν υπήρξε κάποιος ξένος αναλυτής καλεσμένος, ή κάποιος εκ των διαμορφωτών της ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το μέλλον αυτού του τόπου. Ποτέ ξανά στο συνέδριο του Economist δεν επικρατούσε τέτοια παγωμένη ατμόσφαιρα και στείρα ανακοίνωση των γραπτών λόγων, παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το συνέδριο έγινε με χορηγίες των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, δηλαδή με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Αυτά τα χρήματα άλλωστε είναι που "γεμίζουν" τα τραπέζια των καλεσμένων, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε ήταν υπάλληλοι, φίλοι και πελάτες των χορηγών.

Έτσι, ανάμεσα σε αυτό το θέατρο, δεν προκάλεσε εντύπωση και το γεγονός ότι ο Ν. Μηταράκης "έκλεψε" ώρα από την ομιλία του πρωθυπουργού, δείχνοντας ασέβεια και έλλειψη συναίσθησης των κανόνων ενός συνεδρίου...

financialrepor

NomuraXL

H Eλλάδα είναι η πρώτη υποψήφια χώρα να επιβληθεί κατάσχεση καταθέσεων και εξ αυτού του λόγου κινδυνεύει με bank-run αναφέρει σε έκθεσή της ο ιαπωνικός χρηματοοικονομικός κολοσσός Nomura.

“Η Ελλάδα είναι οικονομικά κοντά στην Κύπρο και η αλληλεξάρτησή της με την Κύπρο την καθιστά πολύ καλό υποψήφιο”, σημειώνουν. “Αλλά υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που μπορεί να εκτεθούν σε ένα καθεστώς αποσταθεροποίησης των καταθέσεών τους”.

Για να διαπιστώσουν ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο με τραπεζικό πανικό (bank run), οι αναλυτές της Nomura ανέτρεξαν στις ξένες καταθέσεις και στο μερίδιο που αυτές κατέχουν επί των συνολικών καταθέσεων κάθε τραπεζικού συστήματος.

Κοιτάζοντας τις ξένες καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών,  η Nomura διαπιστώνει ότι πιο ευάλωτες είναι η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία, όπου το ποσοστό των μη ευρωπαϊκών καταθέσεων είναι πολύ υψηλότερο του κοινοτικού μέσου όρου.

Εάν ληφθούν υπόψη και οι καταθέσεις ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών, τότε οι πιο επισφαλείς χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία, με την Ελλάδα να κινδυνεύει να υποστεί "κούρεμα" τραπεζικών καταθέσεων ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών προβλημάτων της.

Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο διαμορφώνονται, επίσης, οι καταθέσεις μη ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων στην Πορτογαλία, όμως, τα επίπεδά τους (στο 15% του συνόλου) είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με εκείνα των παραπάνω χωρών.

defencenet

Περισσότερα Άρθρα...