forosok

Αν τον Ιανουάριο λέγαμε ότι η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση συναγερμού γιατί τα έσοδα έχουν υποχωρήσει δραματικά, τα στοιχεία για το 15νθήμερο του Φεβρουαρίου προκαλούν πανικό. Εκτιμάται ότι το πρώτο δίμηνο του έτους στα ταμεία του κράτους θα μπουν 1 δισ. ευρώ λιγότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τον Φεβρουάριο η πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έχει πάρει την κατιούσα και πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο μηνιαίος στόχος για έσοδα 4 δισ. ευρώ περίπου.

Ενδεικτικά έως τις 15 Φεβρουαρίου είχαν εισπραχθεί έσοδα 1,17 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,36 δισ. ευρώ, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ λιγότερα από το στόχο. Πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί έτσι ο στόχος για έσοδα 4 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Σημειώνεται πως τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012 είχαν ανέλθει σε 9,25 δισ. ευρώ, ενώ φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μειωμένα κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο είναι συνεχείς καθώς πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο «κόκκινο» και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό, επομένως και του στόχους του Μνημονίου.

Οι αιτίες της κατάρρευσης των εσόδων είναι πολλές και γνωστές.

Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων τέλειωσε. Το ταμείον είναι μείον, δεν υπάρχει σάλιο και οι πολίτες δεν πληρώνουν.

Το δεύτερο είναι η γκάφα του γραμματέα εσόδων κ. Θεοχάρη ο οποίος γέννησε προσδοκίες για ευνοϊκή ρύθμιση με πολλές και μικρές δόσεις. Προχθές το «μάζεψαν» κάπως, αλλά η ζημιά έχει γίνει και αποτυπώνεται στα έσοδα των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου.

Το τρίτο φυσικά είναι η αδυναμία του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. Είτε λόγω έλλειψης κόσμου, είτε λόγω ανικανότητας είτε επειδή κάνουν «λευκή» απεργία η ουσία είναι ότι χρήματα δε μαζεύουν.

Αν πάει έτσι η κατάσταση τότε ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Είναι, όμως, η δραματική αυτή κατάσταση και μια ευκαιρία να δείξουμε στους τροικανούς ότι δεν πάει άλλο, ο κόσμος δε μπορεί να πληρώνει άλλους φόρους.

antinews

Barroso-Van-Rompuy

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2013 η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,4% και η ανεργία στο 27%, αναθεωρώντας προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα, αλλά... περιμένει θετικό «ριμπάουντ» το 2014.

Στην προηγούμενη έκθεση του Σεπτεμβρίου εκτιμούσε περιορισμό της ύφεσης στο 4,2% και ανεργία στο 24%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του, στην έκθεση του Ιανουαρίου, προβλέπει ότι φέτος η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 4,2%, ο πληθωρισμός στο -0,6% και η ανεργία στο 26,6%.

Για το χρέος το 2012 η έκθεση της Κομισιόν εκτιμά καλύτερα αποτελέσματα αφού θα διαμορφωθεί στο 161,6% έναντι του 176,7% που προέβλεπε στην περυσινή της έκθεση, ενώ το 2013 θα ανέλθει σε 175,6% έναντι του 188,4 που προέβλεπε προηγουμένως.

Περαιτέρω συρρίκνωση της ζήτησης το 2013

Η έκθεση αναφέρει πως οι επενδύσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποαποδίδουν βραχυπρόθεσμα, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη ρευστότητα ή περιμένουν να δουν περισσότερες αποδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

Αν και οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν καθώς η οικονομία βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της, είναι πιθανό να παραμείνουν υποτονικές λόγω των αδύναμων –ακόμα- εξωτερικών συνθηκών.

Ερχεται ανάκαμψη το 2014... με περαιτέρω μείωση μισθών

Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς τριμηνιαίας ανάπτυξης μέχρι το τέλος του 2013 θα συνοδευτούν από θετική ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2014. Αυτό αντανακλά τις συνεχιζόμενες θετικές εξελίξεις από την πλευρά της προσφοράς, σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν.

Οι μειώσεις στα μοναδιαία κόστη εργασίας (χάρη στις ευρείες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας) και η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας όταν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Επιπλέον, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η γενικότερη σταθεροποίηση της χώρας θέτουν τις προϋποθέσεις για επιστροφή κεφαλαίων στη χώρα και ανανεωμένες ροές πίστεως προς τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνει η Κομισιόν.

Η μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς οδηγούν σε προβλέψεις για μείωση του κόστους εργασίας. Η αποζημίωση ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% τι 2013 και κατά 2% το 2014, αναφέρει η έκθεση.

Δημοσιονομικός λογαριασμός

Το 2013 η κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμό σε πρωτογενή βάση (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος εξυπηρέτησης χρέους) και σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Αυτό θα στηριχθεί από ένα πακέτο μέτρων εξοικονόμησης που αντιστοιχεί στο 7,2% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2014, το οποίο υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο.

Δεδομένης της μείωσης των επιτοκίων κατά σχεδόν 1% λόγω των μέτρων μείωσης χρέους που υιοθέτησε το eurogroup στα τέλη του 2012, το συνολικό έλλειμμα της κυβέρνησης το 2013 αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ.

Τα ρίσκα στο βασικό σενάριο

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, το θετικό ρίσκο αφορά σε μια ευδιάκριτη πιθανότητα να υπάρξει ισχυρότερη επιστροφή της εμπιστοσύνης και η ανάκαμψη να ξεκινήσει νωρίτερα το 2013.

Αυτό με τη σειρά του θα έχει θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά. Επιπλέον, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2013 και η αντιστροφή της στενότητας ρευστότητας μπορεί να έχουν ισχυρότερη επίπτωση στη ζήτηση του ιδιωτικού τομέα, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερο αντιστάθμισμα στην δημοσιονομική προσαρμογή από αυτό που προβλέπεται.

Υπάρχει όμως ο κίνδυνος ο όποιος δισταγμός στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε δομικό επίπεδο, να αποτρέψει τους επενδυτές και να λειτουργήσει αρνητικά στην ζήτηση. Η απασχόληση μπορεί να αντιδράσει πιο αρνητικά από το προβλεπόμενο στις υφεσιακές συνθήκες ζήτησης που αναμένονται το 2013.

ενετ

xreokopia katathlipsi

Πάγωμα της δόσης του στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια και πληρωμή μόνο τόκων, με χαμηλό επιτόκιο 1,5%,προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για την ανκούφιση των δανειοληπτών, που έχουν οφειλές σε τράπεζες από δάνεια για την αγορά της κατοικίας.

Η ρύθμιση που έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αφού προηγουμένως πάρει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να υπολογίσει τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες στα κεφάλαιά της.

Οι όροι ένταξης στη ρύθμιση δεν είναι απλοί. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σχετική διάταξη, προϋπόθεση είναι το εισόδημα όσων ενέχονται στο δάνειο, δηλαδή τόσο του οφειλέτη όσο και του εγγυητή να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως.

Αναγκαίος όρος είναι επίσης ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του την τελευταία διετία, δηλαδή από το 2010 έως και το 2012, τουλάχιστον 35%. Αντίστοιχα προϋπόθεση είναι το σπίτι για το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο, να είναι πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία να μην ξεπερνά τα 180.000 ευρώ.



Η ρύθμιση απαιτεί και οι τρεις όροι να συντρέχουν σωρευτικά και επίσης ο δανειολήπτης να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του, πριν από την ένταξη του σε αυτή. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, μόνο τότε ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενταχθεί σε αυτή. Απευθύνεται πάντως σε ευρεία κατηγορία εργαζομένων, δηλαδή σε υπαλλήλους είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται με μπλοκάκι, αλλά έχουν ένα εργοδότη.

Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, που του επιτρέπει να μην καταβάλει για δύο χρόνια τοκοχρεολυτική δόση, δηλαδή δόση για κεφάλαιο και για τόκο. Στην περίοδο αυτή θα πληρώνει μόνο δόση ίση με τον τόκο που αναλογεί στο δάνειό του, η οποία θα υπολογίζεται με ευνοϊκό επιτόκιο 1,5%. Το δάνειο θα επιμηκύνεται για δύο χρόνια, όσο δηλαδή η τοκοπληρωμή.

Το όφελος που προκύπτει για τον οφειλέτη είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να μειώσει τη δόση του δανείου ακόμη και πάνω από 700 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ύψος του δανείου και τη διάρκεια αποπληρωμής. Ετσι για παράδειγμα για ένα δάνειο 1000.000 ευρώ και διάρκεια 25 έτη, η δόση σήμερα με βάση ένα μέσο επιτόκιο 5%, φθάνει τα 585 ευρώ, ενώ με τη ρύθμιση, η δόση μπορεί να μειωθεί στα 150 ευρώ περίπου για όλη την επίμαχη περίοδο των δύο ετών, κατά την οποία ο οφειλέτης πληρώνει μόνο τόκο. Το όφελος στην περίπτωση ενός δανείου ίσου με 180.000 μπορεί να είναι μεγαλύτερο και να φτάσει τα 650 ή 700 ευρώ, ανάλογα πάντα με τη διάρκεια αποπληρωμής και το επιτόκιο που βαραίνει το δάνειο.

kathimerini

Να σταματήσει κάθε συζήτηση γύρω από τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ για υπολογιστικό λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας επιχειρεί με τοποθέτησή του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για πρόοδο της χώρας μας από το περασμένο καλοκαίρι αλλά τονίζει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. 

Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι ο διάλογος σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή την οριακή επίδραση που μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής έχει στην οικονομική ανάπτυξη “δεν έχει βοηθήσει και θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη που που με μεγάλο κόπο χτίσαμε τα περασμένα χρόνια σε αναρίθμητες ολονύχτιες συνεδριάσεις” και ειδικά για την περίπτωση της χώρας μας αναφέρει ότι “οι πρόσφατες μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές προσφέρονται για εξαιρετικά περιορισμένη χρήση”.
 
Ο επίτροπος επισημαίνει πως σε γενικές γραμμές ο διάλογος δεν έχει προσφέρει νέα οπτική. “Οι πολλαπλασιαστές είναι μεγαλύτεροι όταν τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Σε αυτό, υπήρχε ήδη ομοφωνία μεταξύ των οικονομολόγων. Πέραν αυτού, η ισχύς των πρόσφατων μελετών περιορίζεται από το βραχυπρόθεσμο ορίζοντά τους και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί το ότι και άλλοι παράγοντες επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με το τι αναμενόταν στις προβλέψεις που έγιναν το 2010-2011”.
 
Σύμφωνα με τον επίτροπο, ένας λόγος που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτή η ανάλυση στις μελέτες είνια ότι τέτοια υπολογιστικά λάθη μπορεί να προκύψουν είτε επειδή εκτιμήθηκε λάθος ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής αλλαγής είτε επειδή το μέγεθος της τελικά εφαρμοσμένης δημοσιονομικής αλλαγής ήταν διαφορετικό από το προβλεπόμενο ή και τα δύο.
 
Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι “η εξεταζόμενη περίοδος, τα πρώτα χρόνια της κρίσης περιλαμβάνει την επίδραση στην ανάπτυξη, τόσο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης. Και η Κομισιόν αλλά και το ΔΝΤ έχουν βρει ότι τα μεγαλύτερα λάθη στις προβλέψεις για την ανάπτυξη έγιναν το 2010, όταν οι περισσότερες χώρες εφάρμοζαν έκακτα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης μετά την τεράστια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας το 2009, παρά μέτρα προσαρμογής. Αντίστοιχα, τα μέτρα στήριξης της περιόδου 2009-2010 θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο μόνο και μόνο επειδή αναμενόταν ότι θα αποσύρονταν. Η προσαρμογή που ανακοινώνεται ως μόνιμη και θεωρείται αξιόπιστη τείνει να συνδέεται με μικρότερο πολλαπλασιαστή από ότι τα έκτακτα μέτρα”.
 
“Από το περασμένο καλοκαίρι, το ελληνικό πρόγραμμα έχει επιστρέψει αποφασιστικά σε τροχιά”, τονίζει ο Ρεν και συνεχίζει: “Έχουν επιτευχθεί πολλά στην Ελλάδα στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης", αναφέρει στην επιστολή. "Είναι πλέον στο χέρι των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων πως η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να αυξάνεται”.
 
Παράλληλα, και ενόψει των προβλέψεων που πρόκειται να ανακοινώσει η ΕΕ στις 22 Φεβρουαρίου σημειώνει ότι “η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μπορεί να μπει σε θετική τροχιά σταδιακά το δεύτερο μισό του 2013” και πως ενώ ανεβαίνει η εμπιστοσύνη “οι συνέπειες στις οικονομικές αγορές γίνονται πλέον ορατές”.
 
ενετ

Στo 84,35% έφτασε το ποσοστό αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από τους μετόχους της Eurobank.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προαιρετικής δημόσιας πρότασης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, τόνισε πως στόχος είναι “να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προσφέρουμε, μέσω ενός διευρυμένου τραπεζικού Ομίλου, αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας”.

Σύμφωνα με τον Α. Τουρκολιά, ο νέος όμιλος θα διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα και στις βασικές περιφερειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης, μέσω του οποίου θα προσφέρονται καθημερινά υπηρεσίες, σε πάνω από 18 εκατομμύρια πελάτες.

 

eyro ekt

Το βάθεμα της ύφεσης φέρνει πιο κοντά απ’ ό,τι αναμενόταν την προοπτική για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που αφορά στον «επίσημο τομέα» (OSI - ΕΚΤ και κυβερνήσεις) σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Nomura από την Ιαπωνία.

Επικαλούμενη τα αρνητικά στοιχεία για το ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο, σημειώνει: «Αρχικά αναμέναμε το θέμα του OSI να έρθει στο προσκήνιο το 2014, μαζί με τις συζητήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015-2016. Ωστόσο, τώρα περιμένουμε η σχετική συζήτηση να ενταθεί στις επόμενες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις, ιδιαίτερα αυτές του Μαϊου/Αυγούστου, δεδομένης και της προσοχής που δίνει το ΔΝΤ στο επίπεδο του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2022».

Επίσης η Nomura αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ύφεση του 1013 στην Ελλάδα. Υπολογίζει το ΑΕΠ να υποχωρήσει 5,5% φέτος, έναντι 4,4% που υπολόγιζε πριν δημοσιευθούν τα τελευταία δυσμενή αποτελέσματα και 4,2% που προβλέπει η τρόικα.

Σημειώνει, όμως, ότι «ως συνήθως» τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ είναι πολύ ευμετάβλητα και οι αναθεωρήσεις μπορούν να τα αλλάξουν ουσιαστικά.

«Οι πιθανότητες γέρνουν ξεκάθαρα προς την ανακοίνωση ετήσιων αποτελεσμάτων για το ΑΕΠ πολύ χειρότερων σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις», γράφει δεδομένου ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει γίνει θετική αναθεώρηση.

eurogroup

Το ζήτημα του λάθους πολλαπλασιαστή στη «συνταγή» του ΔΝΤ επεσήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, θέτοντας εμμέσως θέμα προσαρμογής του προγράμματος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα του λανθασμένου πολλαπλασιαστή και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία ιδιαίτερα όσον αφορά στην ύφεση.

Το Ταμείο πρέπει «να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη σχετική παραδοχή του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, αλλά και άλλων στελεχών του, ακόμη και της ίδιας της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ - η οποία συμμετείχε στο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θέλησαν να ανοίξουν τέτοιο θέμα σε αυτήν τη φάση.

 

Eurogroup: Αργότερα οι αποφάσεις για την επόμενη δόση στην Ελλάδα

Οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, των 2,8 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα και τη διευθέτηση του ζητήματος με την Κύπρο παραπέμπονται σε επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup, και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο αντίστοιχα...

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπουμ, επισήμανε ότι το Eurogroup εργάζεται προς μια λύση για την Κύπρο, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις πριν από το Μάρτιο.

Σχετικά με την Κύπρο συζητήθηκε ακόμη το θέμα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο» είπε ακόμη ο Νταίσελμπουμ, με τις αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης να παραπέμπεται για τις 21 Φεβρουαρίου. Για την εκταμίευση απαιτείται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την Ελλάδα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμη θέματα νομισματικής πολιτικής τα οποία, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί, πρέπει να συζητηθούν και στη συνεδρίαση της G20 το προσεχές Σαββατοκύριακο.

epikaira

Περισσότερα Άρθρα...