Ο Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen προβλέπει διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε μία νέα ύφεση το 2013, αλλά και κλονισμό της επιθυμίας της Ελλάδας για παραμονή στο ευρώ υπό το βάρος της κοινωνικής στέρησης

Ηανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008 συνεχίζει να είναι αναιμική, ύστερα από σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει κάποια σημαντικά βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που σήμερα αποτελεί το μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, αλλά η Ευρώπη πολύ λιγότερα, επιλέγοντας να ακολουθήσει μια άκρως συντηρητική οικονομική πολιτική, με μοναδικό στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση των τιμών.

Ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Barry Eichengreen, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα ύφεση το 2013.

Ο κ. Eichengreen είναι καθηγητής Οικονομικών και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, πρώην ανώτατος σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παγκόσμια αυθεντία στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας.

* Εχετε κάποιες απόψεις να μοιραστείτε σχετικά με την εξελισσόμενη καταστροφή στην Ελλάδα;

Πολύς κόσμος στο εξωτερικό έχει μείνει έκπληκτος από το πόσο καλά έχει αντέξει μέχρι τώρα η Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις εκλαϊκευμένες προβλέψεις (τις οποίες ποτέ δεν ασπάζομαι), η χώρα δεν αποχώρησε από τη ζώνη του ευρώ. Το κοινό εξακολουθεί να επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ε.Ε.

Αλλά θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτό το κλίμα, καθώς διογκώνεται η κοινωνική στέρηση και αυξάνουν οι οικονομικές πιέσεις. Εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα για την Ελλάδα οι εταίροι της στην Ε.Ε., ξεκινώντας με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στα επίσημα χέρια (χρέος που διατηρείται από την ΕΚΤ και άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε.).

Ημουν εξαρχής συνήγορος ενός αναπτυξιακού σχεδίου τύπου Μάρσαλ για την Ελλάδα. Τώρα που η κρίση στην Ευρωζώνη έχει προσωρινά καλμάρει, είναι ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας για την ανάγκη αυτού του εγχειρήματος.

ftoxia child

Δυσμενείς οι προβλέψεις της Alpha Bank για την επιτυχή έκβαση των εσόδων του προϋπολογισμού, που δυσχεραίνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας «bad bank»

Αλλοι βλέπουν μια νέα δημοσιονομική αποτυχία και άλλοι μιλούν για σταθεροποίηση και στο βάθος ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οι απόψεις για τα αποτελέσματα των δραστικών μέτρων του Μνημονίου φαίνεται να διίστανται. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υιοθετεί τη βελτιωμένη πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,6%, αλλά από το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος του συνεδρίου αγροτικής ανάπτυξης του Economist, John Parker, από τη Θεσσαλονίκη εκτιμούσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να σταθεροποιείται, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Εν τούτοις, η Alpha Bank, με χθεσινή έκθεσή της κάνει λόγο για καταθλιπτικό στόχο εσόδων κατά το τρέχον έτος, τονίζοντας ότι «αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την πραγματική ενεργοποίηση των φορολογικών αρχών, για είσπραξη των εσόδων του κράτους από το σύνολο των φορολογουμένων και όχι μόνο από αυτούς που με συνέπεια πληρώνουν την υπέρμετρα αυξημένη -λόγω και της μεγάλης κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα- φορολογική επιβάρυνση».

Ο φετινός στόχος των εσόδων που έχει θέσει η τρόικα για τη ενική κυβέρνηση έχει περιοριστεί στα 79,1 δισ. ευρώ ήτοι πτώση 6,9% μετά την καταβαράθρωσή τους στα 85 δισ. ευρώ το 2012 και έναντι 88,2 δισ. το 2011. Με την επισήμανση ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί ο στόχος, αυτό θα σημαίνει νέα μεγάλη αύξηση της φοροδιαφυγής το 2013, μετά την προκλητική αύξησή της το 2011 και το 2012, αντί για την επιθυμητή μείωσή της.

Η δραστική μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 4 δισ. ευρώ και των πρωτογενών δαπανών 6,2 δισ. ευρώ θα αντισταθμιστεί πλήρως από τη μείωση των εσόδων κατά 6,1 δισ. ευρώ. Και τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα έχει καμιά σχέση με μια επιτυχή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής μιας ευνομούμενης χώρας-μέλους της ζώνης του ευρώ.

Ακόμη κι αν το 2013 επιτευχθεί τελικά πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ αντί της μηδενικής πρόβλεψης της τρόικας, η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει αποτύχει διότι δεν θα είναι βιώσιμη -αν τα έσοδα διαμορφωθούν πράγματι στα 79,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου και δη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «bad bank». Σε συνέντευξη στο Bloomberg άφησε ανοιχτό τόσο το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όσο και για τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην οποία θα φορτωθούν όλα τα κόκκινα δάνεια λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης κακής τράπεζας».

Σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών σημειώνοντας «το κράτος θα συμμετάσχει με ένα μεγάλο ποσοστό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλει να διοικήσει τις τράπεζες».

Της Ελένης Κωσταρέλου

Γιάννης Στουρνάρας (Reuters)

Πολύ δύσκολη χρονιά θα είναι το 2013 όπως προέβλεψε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Γιάννης Στουρνάρας. Εκτίμησε ότι η οικονομία της Ελλάδας θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη της χρονιάς ενώ τόνισε ότι η χώρα μας ανακτά την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών.

 Γιάννης Στουρνάρας (Reuters) Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις αγροτών και ναυτεργατών που είναι σε εξέλιξη, ο  υπουργός Οικονομικών δήλωσε «έχουμε κόψει μισθούς, συντάξεις, οι φόροι αυξήθηκαν –θα είναι ένα πολύ δύσκολο έτος, προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό».

Ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι δεν είναι λύση στο πρόβλημα η περαιτέρω λιτότητα, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πλέον ανάπτυξη και ιδιωτικοποιήσεις. «Μην ξεχνάτε ότι το ΔΝΤ έχει κάνει την αυτοκριτική του δηλώνοντας πως έχει επιβάλει πολλά μέτρα στην ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τις δεσμεύσεις Σαμαρά ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Χαρακτήρισε καταλύτη το γεγονός ότι οι περισσότεροι έλληνες πολίτες πιστεύουν πλέον ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και επαναφέρουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. Δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του χρέους ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες πώλησης της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα για αποκρατικοποιήσεις έναντι των δανειστών της.

Αναφερόμενος στο ευρώ, δήλωσε ότι το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα καθώς οι περισσότερες εξαγωγές μας είναι εντός ευρωζώνης ωστόσο σχολίασε ότι ανησυχεί την ευρωζώνη εν γένει η ισοτιμία του σε σχέση με τα άλλα νομίσματα.

Ο υπουργός ρωτήθηκε από το Bloomberg και για το συμβάν με τη σφαίρα που εστάλη στο γραφείο του πρόσφατα και δήλωσε ότι δεν ανησυχεί.

Τα tweets του δημοσιογράφου για τη συνέτευξη Στουρνάρα

Τα tweets του δημοσιογράφου για τη συνέτευξη Στουρνάρα 

Bloomberg, enet

tunnel

Η εικονική πραγματικότητα περί εξόδου από το τούνελ, αναπτυξιακής προοπτικής και περιβάλλοντος οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας, την οποία με κόπο φιλοτεχνούσαν η κυβέρνηση και τα συμβεβλημένα ΜΜΕ από την επισημοποίηση της μεγάλης δόσης των 50 δισ. ευρώ και ύστερα, είναι ήδη αρκετά θολή.

1 Οι εκτιμήσεις ξένων χρηματοπιστωτικών κολοσσών και οίκων αξιολόγησης μαυρίζουν τον κυβερνητικό ορίζοντα μιλώντας για
• μεγάλη ύφεση το 2013 και κατάρρευση του ΑΕΠ 11,5% το 2014, ισχυρό ακόμη κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, εκτίναξη του χρέους (Citigroup),
• κινδύνους στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης,
• πολιτική αναταραχή,
• αναγκαστικό «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους (Moody's)
• ή και «κούρεμα» των ευρισκόμενων εις χείρας της ευρωζώνης (Deutsche Bank) ομολόγων, δεδομένου ότι το σύνολο του χρέους κρίνεται από όλες τις πλευρές ως μη διαχειρίσιμο, παρά τα δύο προηγούμενα «κουρέματα» (PSI και ανταλλαγή ομολόγων).

2 Στο εσωτερικό οι συνεχείς (και συνεχιζόμενες) δραματικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν γκρεμίσει κυριολεκτικά την ιδιωτική κατανάλωση, με συνέπεια όχι μόνο τη μείωση των εσόδων του κράτους, αλλά και το κύμα πτωχεύσεων που σαρώνει τον επιχειρηματικό κόσμο από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο επίπεδο.

3 Οι τράπεζες έχουν κλείσει ερμητικά τη στρόφιγγα των δανείων, ενώ παράλληλα τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αυξάνονται σαν την άμμο της θάλασσας, μάλλον θα γίνουν η αιτία κατασχέσεων ιδιωτικής περιουσίας το επόμενο διάστημα παρά θα οδηγήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις ώστε να ανασάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

4 Οι ελπίδες της κυβέρνησης για εισροή επενδύσεων μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στον «επενδυτικό» και διπλωματικό τραγέλαφο, ενώ η είσοδος της Τουρκίας από την «πίσω πόρτα» στο ελληνικό οικονομικό τοπίο μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα πολιτικά προβλήματα από τα οικονομικά που υποτίθεται ότι θα λύσει.

5 Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για «ανάσες» από την πώληση κρατικών – και πολλών στρατηγικής σημασίας – επιχειρήσεων έχουν ήδη διαψευστεί, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί σύντομα η προειδοποίηση της τρόικας για παραμερισμό του ΤΑΙΠΕΔ και του κυβερνητικού ελέγχου στη διαδικασία του ξεπουλήματος, η οποία θα περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια των δανειστών και των επιτηρητών, με συνέπειες που στο πολιτικό πεδίο μπορεί να αποβούν δραματικές για την κυβέρνηση.

6 Η αδυναμία του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού να ανταποκριθεί στο σύνολο των επώδυνων φορολογικών, δανειακών και άλλων υποχρεώσεών του, η ανεξέλεγκτη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η εκρηκτικά αυξανόμενη ανεργία και η έλλειψη προοπτικής δημιουργούν συνεχώς εστίες έντασης με συνέπεια οι ξένοι αναλυτές να φοβούνται πολιτική και κοινωνική έκρηξη ακόμη και το 2013.

7 Το πλαίσιο της διευρυνόμενης δυστυχίας συμπληρώνεται από την κατάρρευση των τομέων της περίθαλψης, της παιδείας, της ασφάλισης και την έκρηξη της ελαστικής, απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας για όσους... «τυχερούς» καταφέρνουν να βρουν σήμερα δουλειά.

 

Το νέο «δόγμα»

Σε αυτό το ναρκοπέδιο, για το οποίο το «Π» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο περασμένο φύλλο με αφορμή τη δημοσκόπηση της Pulse, είναι υποχρεωμένη να κινείται η κυβέρνηση. Μετά την κατ' ουσίαν παράκαμψη της Βουλής και την εισαγωγή του μοντέλου «διακυβέρνησης» μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ήδη προχώρησε στη χρήση σιδηράς πυγμής εις βάρος των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Τώρα έχει μπροστά της τις κινητοποιήσεις των αγροτών και θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμη εστίες έντασης. Παρά τη διάλυση και την απουσία του κρατικοδίαιτου και εξαρτημένου από τα κόμματα εξουσίας συνδικαλισμού, παρά τη δυσπιστία του κόσμου προς τα συνδικάτα, η κυβέρνηση γνωρίζει μια απλή αλήθεια: αν αφήσει τις σκόρπιες εστίες να γίνουν μια μεγάλη φωτιά, θα είναι σχεδόν αδύνατον να τα βγάλει πέρα. Τρέχει λοιπόν να επιβάλει εγκαίρως κοινωνικό σιωπητήριο διά της βίας.

Αν η κατάσταση της ξεφύγει τώρα, τι θα γίνει όταν θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο οργανωμένα, ισχυρά και δυναμικά συνδικάτα, όπως αυτό της ΔΕΗ, όταν θα έρθει η σειρά της μεγάλης ενεργειακής επιχείρησης να ξεπουληθεί μπιρ παρά;

Το νέο «δόγμα» της κυβέρνησης λοιπόν συνίσταται στην επίτευξη ενός και μόνου στόχου: να κρατήσει την κοινωνία γονατιστή χρησιμοποιώντας κάθε μέσο οικονομικής, θεσμικής και αστυνομικής τρομοκράτησης, ώστε να διασφαλίσει όσο περισσότερο μπορεί την εύθραυστη ισορροπία και την επιβίωσή της. Αν τα καταφέρει...

topontiki

EYRO TYFONAS
 
Συναγερμό για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού σήμανε η βουτιά εσόδων 7% που κατέγραψε το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να ... δημιουργείται με το καλημέρα του νέου έτους μαύρη τρύπα 305 εκατ. ευρώ.
 
Στο μέτωπο των εσόδων από ΦΠΑ, τα στοιχεία μαρτυρούν, σύμφωνα με «Τα Νέα», πανωλεθρία καθώς οι εισπράξεις είναι μειωμένες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 15%.

Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη κατά περίπου 70% της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης. Τα άσχημα νέα έρχονται λίγες ημέρες πριν την επάνοδο της τρόικας για την καθιερωμένη αξιολόγηση που θα κρίνει την πορεία των επόμενων δόσεων και σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου η υπερφορολόγηση των πολιτών έχει αρχίσει να βαραίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, την τρικομματική κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κινηθεί επιθετικά τις επόμενες ημέρες κινητοποιώντας στο έπακρο τον ελεγκτικό μηχανισμό με έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αν παγιωθούν οι αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων, δεν θα αργήσει η ώρα που η τρόικα θα απαιτήσει διορθωτικές κινήσεις με τη λήψη νέων μέτρων.

Αναλυτικά τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν:

* Πτώση κοντά στο 7% στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Σε μηνιαία βάση, ο προϋπολογισμός προβλέπει 4,357 δισ. ευρώ καθαρών εσόδων και η πτώση κατά 7% μεταφράζεται σε μειωμένες εισπράξεις κατά περίπου 305 εκατ.ευρώ. Άρα προσγειώθηκαν κοντά στα 4,050 δισ. ευρώ.

* Σε σχέση με τις εισπράξεις του Ιανουαρίου 2012, η μείωση φτάνει το 16% καθώς πέρυσι τον Ιανουάριο στο ταμείο είχαν μπει έσοδα 4,827 δισ. ευρώ.

* Βουτιά πάνω από 15% στα έσοδα από ΦΠΑ. Στα στοιχεία παγίωσης της φοροδιαφυγής στους κόλπους του ΦΠΑ που έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί και νέα δραστική πτώση της κατανάλωσης η οποία εξηγείται πλήρως στη βάση της έκρηξης της ανεργίας, της διαρκούς συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος με μαχαίρια και ψαλίδια σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές αλλά και στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων. Καθοριστικό ρόλο για τη βουτιά του ΦΠΑ έχει διαδραματίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση κατά περίπου 70% της κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης.

* Αύξηση κοντά στο 10% στις επιμέρους εισπράξεις άμεσων φόρων εισοδήματος και ακινήτων. Η αύξηση αυτή εξηγείται, καθώς φέτος τον Ιανουάριο το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει φόρο εισοδήματος – μετά την καθιέρωση επτά μηνιαίων δόσεων για την εξόφλησή του- και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμα περισσότερο τις εντυπώσεις καθώς, αν δεν είχαν «πέσει» τα συγκεκριμένα έσοδα τον Ιανουάριο η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη.

Το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να κινηθεί επιθετικά τις επόμενες ημέρες κινητοποιώντας στο έπακρο τον ελεγκτικό μηχανισμό με έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αν παγιωθούν οι αστοχίες στο μέτωπο των εσόδων, δεν θα αργήσει η ώρα όπου η τρόικα θα απαιτήσει διορθωτικές κινήσεις.

Προς το παρόν πάντως, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. Δεδομένο είναι πάντως πως μετά τα άσχημα αποτελέσματα στο πεδίο των εσόδων, οι καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και τα πενιχρά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να τεθούν εκ νέου με μεγαλύτερη έμφαση από την τρόικα, κατά την επάνοδό της προς το τέλος του μήνα στην Αθήνα.
 
tanea

eyro thilia

Νομοθετική ρύθμιση σχεδιάζει να φέρει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση, με σκοπό τη σύσταση μίας υπερτράπεζας, η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια όλων των τραπεζών, ώστε να εκκαθαριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Άλλωστε, οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί από την τρόικα στις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει ενδελεχή έλεγχο των «κακών» δανείων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο «κολοσσός» θα έχει τη μορφή εταιρείας διαχείρισης, που θα αναλάβει όλα τα προβληματικά δάνεια, είτε αυτά προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο είτε αποτελούν χαρτοφυλάκιο των υπολοίπων τραπεζών.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναλάβει τα δάνεια της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, εφόσον βέβαια προχωρήσει, αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Στόχος είναι να σωθούν αρκετά ακίνητα από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και να δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.

 

Τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 2012 τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ξεπέρασαν το 25%. Τα υπόλοιπα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο τέλος Νοεμβρίου του 2012 ήταν 230 δις ευρώ.

Στις τράπεζες που έχουν «σπάσει» στα δύο και πιο συγκεκριμένα στο «κακό» κομμάτι έχουν μεταφερθεί τα προβληματικά δάνεια, όπως για παράδειγμα τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά, τα επιχειρηματικά. Οι εκκαθαριστές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτές τις «κακές» τράπεζες έχουν υποχρέωση εκ του νόμου να ρευστοποιήσουν την περιουσία. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν χιλιάδες κατοικίες, αγροτεμάχια και επαγγελματικά ακίνητα σε πλειστηριασμό.

Αν υπάρξει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, οι δανειολήπτες αυτοί θα μπορούν είτε με ρύθμιση είτε με αναδιάρθρωση να σώσουν τα ακίνητά τους.

Η εταιρεία διαχείρισης, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να αγοράσει τα «κακά» δάνεια από τις συστημικές τράπεζες, σε αντίτιμο ανάλογο με τις εγγυήσεις που τα συνοδεύουν. «Σίγουρα, δεν θα τα αγοράσει στο 100% της αξίας τους. Άλλα θα αγοραστούν στο 50%, άλλα στο 30%, άλλα στο 15%» αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Σημειώνεται ότι η άνοδος των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις συστημικές τράπεζες.

zougla

Για την άγρια κακοποίηση του γιου του, Αντρέα – Δημήτρη Μπουρζούκου, από αστυνομικούς λίγο μετά τη σύλληψή του μίλησε ο πατέρας του στο ΒΗΜΑ FM 99,5.

« Ξέρω όλες τις κατηγορίες και με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Προς το παρόν, πρέπει να δω την υγεία του γιου μου. Είναι βάναυσα κακοποιημένος. Επί τέσσερις ώρες τον είχαν γονατισμένο στο τμήμα και με τον διοικητή τον χτυπούσαν με κλοτσιές στην κοιλιά και έλεγε «πάρτε τους μέσα, όχι εδώ».

Είναι λόγια που μου είπε ο γιος μου και φυσικά πιστεύω αυτά και όχι αυτά που λένε τα γουρούνια» υποστήριξε εμφανώς κλονισμένος ο κ. Μπουρζούκος μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5.

«Τους βάλανε μέσα δεμένους με τα χέρια πίσω, γονατιστούς, με κουκούλα στο κεφάλι και τους χτυπούσαν. Και κάποια στιγμή λέει ο ένας στον άλλο: «Έλα, Νίκο, είναι σειρά σου». Και ήλθε και τους χτύπησε.

Ο ένας λοιπόν από αυτούς που χτυπούσαν έχει μικρό όνομα «Νίκος» και είναι στο τμήμα της Βέροιας» κατέληξε ο πατέρας.

 

Καθηγητής Μπουρζούκου: Ήταν ένα θυμωμένο παιδί

Συγκλονιστική είναι η επιστολή που απέστειλε ο καθηγητής Χρήστος Ιωαννίδης για το μαθητή του Αντρέα – Δημήτρη Μπουρζούκο, συλληφθέντα στη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ο κ. Ιωαννίδης, με την επιστολή του στη lifo, γράφει για το ανήσυχο πνεύμα του Αντρέα – Δημήτρη, τονίζοντας ότι ήταν χαρά του να έχει τέτοιους μαθητές στην τάξη του. Παράλληλα αφήνει σαφείς αιχμές για την υποκριτική κοινωνία, αλλά και για όσους βιάστηκαν να τον καταδικάσουν επισημαίνοντας τις ευθύνες της Πολιτείας, της αστυνομίας και των δημοσιογράφων.

Ας σταθούμε με λίγη περισσότερη προσοχή σ’ αυτή την επιστολή:

«Δυο λόγια για τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο από έναν καθηγητή του. Λέγομαι Χρήστος Ιωαννίδης. Είμαι καθηγητής στη μέση εκπαίδευση εδώ και 23 χρόνια και υπεύθυνος του περιοδικού “Schooligans” και του μαθητικού φεστιβάλ “Schoolwave”.

Γνώρισα τον Αντρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο για τρία χρόνια (2005-2008). Ήταν μαθητής μου στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης. Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της εμπλοκής του σε ένοπλη ληστεία. Δεν ξέρω τι τον οδήγησε ως εκεί. Θέλω όμως να μιλήσω για τα τρία χρόνια που τον γνώρισα ως μαθητή αλλά και ως εθελοντή στο περιοδικό. Ήταν χαρά μου να έχω μέσα στην τάξη παιδιά σαν τον Αντρέα-Δημήτρη. Ήταν ευαίσθητος, ήταν έξυπνος, ήταν ανήσυχος. Όχι, δεν άκουγε heavy metal. Άκουγε ροκ, άκουγε Χατζιδάκι, άκουγε Μότσαρτ. Όχι, δεν ήταν αντικοινωνικός. Ίσα-ίσα ήταν πολύ αγαπητός στους συμμαθητές του. Και φυσικά είχε και αυτός θυμό μέσα του, όπως όλα τα αληθινά παιδιά που ανακαλύπτουν στην εφηβεία τους την απάνθρωπη και υποκριτική κοινωνία στην οποία ζούμε. Όχι, δεν ήταν κακός μαθητής, ήταν πολύ καλός. Μπήκε και αυτός στο πανεπιστήμιο, γράφοντας μία από τις εκθέσεις-κονσέρβες που του ζητάει το σύστημα. Οι γονείς του ήταν δύο αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι. Ερχόντουσαν τακτικά στο σχολείο να μάθουν για το παιδί τους. Κάποια στιγμή έμαθα από τον Αντρέα-Δημήτρη ότι ο πατέρας του έμεινε άνεργος. Μου το είπε πικραμένος και θυμωμένος. Δεν ξέρω πόσες αιτίες θυμού προστέθηκαν από τότε. Μπορώ ίσως να φανταστώ αρκετές απ’ αυτές, καθώς ζω κι εγώ μέσα σ’ αυτήν την Ελλάδα.

Από κει και πέρα, λυπάμαι και ντρέπομαι. Λυπάμαι για τον Αντρέα-Δημήτρη που πίστεψε, καθώς φαίνεται, στη βία σαν απάντηση στη βία του συστήματος. Ντρέπομαι όμως και για την Ελλάδα που οδηγεί παιδιά σαν τον Αντρέα-Δημήτρη σ’ αυτό το σημείο. Ντρέπομαι για τους αστυνομικούς που τον βασάνισαν. Ντρέπομαι για τους δημοσιογράφους που ήδη τον καταδίκασαν. Και ντρέπομαι για όλους τους ανυποψίαστους πολίτες που θα τον τσουβαλιάσουν μέσα στο κεφάλι τους σαν έναν “τρομοκράτη” και θα προσπεράσουν το παραμορφωμένο από τα χτυπήματα πρόσωπό του για να πάνε στην επόμενη είδηση.

Η παραμόρφωση είναι όλη δική μας».

 

Έρευνα για την κακοποίηση των συλληφθέντων ληστών διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν στην Αστυνομία οι συλληφθέντες για την «τρομοκρατική» διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Παναγιώτα Φάκου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες από συγγενείς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της τρομοκρατίας και της διπλής ληστείας στο Βελβενδό ότι υπέστησαν κακοποίηση και σωματική βλάβη από τους αστυνομικούς.

Η εισαγγελία θα μελετήσει καταρχάς τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και τις φωτογραφίες από τη σύλληψη μέχρι και τη μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια.

Περισσότερα Άρθρα...