citybank

H Citi προβλέπει ύφεση στην Ελλάδα η οποία θα φτάσει το 2014 ακόμα και στο 11,5% και παράλληλα θεωρεί ότι η δημοσιονομική της θέση παραμένει μη βιώσιμη...

Η Citi δεν ακολουθεί την άποψη των υπόλοιπων παραγόντων που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, προβλέποντας πολύ βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, η οποία -σύμφωνα με τους υπολογισμούς της- θα φτάσει το 2014 ακόμα και στο 11,5%, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές της χώρας υπολογίζουν ότι η ύφεση θα φρεναριστεί και η Ελλάδα από του χρόνου θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014 και ότι πολλές χώρες της ευρω-περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα από το 2015 και μετά» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Citi με επικεφαλής τον Βίλεμ Μπούιτερ και λένε ότι περιμένουν τη Βρετανία και την Πορτογαλία να δουν την πιστοληπτική του ικανότητα να υποβαθμίζεται κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, λόγω των αυξανόμενων δεικτών του δημόσιου χρέους τους.

Η έκθεση προβλέπεται για την Ελλάδα ύφεση παρόμοια της περσινής για το 2013 -με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 6,5% φέτος έναντι 6,1% το 2012- αλλά και μείωση 11,5% του ΑΕΠ για το 2014. Η Citi προβλέπει ανεργία στο 28,8% φέτος και στο 34,8% το 2014, χρονιά κατά την οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Μάλιστα, εκτιμά πως του χρόνου το χρέος θα εκτιναχθεί στο 408,3% του ΑΕΠ εξαιτίας της επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμη και σημειώνει πως μόνο μια μεγάλη διαγραφή στα δάνεια διάσωσης που έδωσαν οι χώρες της ευρωζώνης θα καθιστούσε το χρέος της βιώσιμο.

Κάτι τέτοιο είναι όμως είναι απίθανο, εκτιμά η Citi, η οποία αναμένει υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας κ.ά.

matrix

Η Ελλάδα θα γυρίσει στην αγορά το 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015 εκτιμά ο επικεφαλής του IIF, Τσ. Νταλάρα. Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, στο περιθώριο του 43ου συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Νταλάρα υποστήριξε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι εφικτή, με βασική προϋπόθεση όμως να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Εάν συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων κανονικά πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του 2014, το αργότερο στις αρχές του 2015, η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δείχνει να τα καταφέρνει και πιστεύω πως εάν ανεμπόδιστα προχωρήσει μπροστά τότε θα καταφέρει να επαναφέρει το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία».

fox

euro 50 20

Πεντακόσια επαγγέλματα των κλάδων της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών μπορούν να βγουν κερδισμένα μέσα από επιδοτήσεις του προγράμματος του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 456 εκατ. ευρώ. Επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στους προαναφερόμενους τομείς ή και όσοι θέλουν να ασκήσουν ένα από τα 500 επαγγέλματα μπορούν να διεκδικήσουν ενισχύσεις ύψους 40% έως 60% επί του συνολικού κόστους του επενδυτικού τους σχεδίου.

Ορισμένα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ενισχύονται ενδεικτικά είναι από τη μεταποίηση: η αρτοποιία, η παραγωγή ζυμαρικών, η απόσταξη αλκοολούχων ποτών, η κατασκευή ειδών ένδυσης και υποδημάτων, ειδών χαρτοπωλείου, η παραγωγή αρωμάτων, σπουνιών και απορρυπαντικών, αιθέριων ελαίων, η κατασκευή πυρίμαχων προϊόντων, των κεραμικών, των πλακιδίων, των μεταλλικών προϊόντων, των μεταλλικών πορτών και παραθύρων, των ηλεκτρικών και μη ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, των επίπλων και του γραφείου εξοπλισμού, των κοσμημάτων, επιδοτούνται επίσης όσοι ασχολούνται με υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης, με ξυλουργικές εργασίες, με την επισκευή μηχανημάτων, πλοίων και σκαφών κ.λπ.

Τουρισμός
Από τον κλάδο του τουρισμό ενισχύονται ξενοδοχεία, κλασικού τύπου, κατηγορίας 1 και 2 αστέρων, επιπλωμένα διαμερίσματα 1 και 2 αστέρων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις, ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια Ε, Δ, και Γ τάξης, χώροι κατασκήνωσης κ.λπ.

Από το εμπόριο και τις υπηρεσίες μεταξύ άλλων ενισχύονται δραστηριότητες όπως η συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, το χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων, εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση γεωργικών πρώτων υλών, ζώντων ζώων, κλωστοϋφαντουργικών πρώτων υλών, ξυλείας και οικοδομικών υλικών, επίπλων, ειδών κιγκαλερίας, ενδυμάτων, τροφίμων, ποτών και καπνού, αλλά και σχεδιαστές, φωτογράφοι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, καθαριστές χώρων και κτιρίων, παιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Οι ενισχύσεις αφορούν σε επενδυτικά σχέδια από 20.000 έως 300.000. Για την ακρίβεια στη μεταποίηση ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 30.000 έως 300.000 ευρώ, στον τουρισμό 20.000 έως 300.000 ευρώ και για το εμπόριο - υπηρεσίες από 20.000 έως 100.000 ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις καλύπτονται και οι λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ.).

Προτάσεις
Το πρόγραμμα προκηρύχθηκε και οι ημερομηνίες υποβολής προτάσεων είναι από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 25 Απριλίου του 2013. Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr. Οι δαπάνες που επιδοτούνται περιλαμβάνουν: τα Κτίρια - εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα - εξοπλισμό παραγωγής, τα μεταφορικά μέσα, ο εξοπλισμό κι εγκαταστάσεις προστασίας του περιβάλλοντος κι εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή ? προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές δαπάνες.

Αναφορικά με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), δηλαδή τα επαγγέλματα, αυτοί επιλέχθηκαν με βάση τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τις προτεραιότητες ανάπτυξης που έθεσε η κάθε Περιφέρεια. Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν την ιδία συμμετοχή είτε με δικούς τους πόρους, είτε με τραπεζικό δανεισμό. Ως προς το τελευταίο το υπουργείο Ανάπτυξης προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να κάνουν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει το ΕΤΕΑΝ και είναι οι εγγυήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 2106985210 και το γραφείο πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 8011136300.

Η προκήρυξη της δράσης και ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr και www.efepae.gr

ose

Η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την εξέλιξη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών της χώρας.

«Από την οπτική γωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα αποτελέσματα των μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται μέχρι τώρα απογοητευτικά», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι εφημερίδες του μιντιακού ομίλου WAZ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η γερμανική κυβέρνηση επικαλείται στο εν λόγω έγγραφο στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία δεν επiτεύχθηκε ο στόχος της είσπραξης των 15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2012, παρά μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, για εφέτος ο στόχος είναι 2,6 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένονται συνολικά εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ, αντί των 50 δισ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για μέχρι το τέλος του 2015.

Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει τον βραδύ ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, δεν εμφανίζονται γερμανικές επιχειρήσεις ως αγοραστές ελληνικής κρατικής περιουσίας. Ωστόσο, διευκρινίζεται στο έγγραφο-απάντηση προς την Bundestag, ότι η Deutsche Telekom αύξησε τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ κατά 10%.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα την χρονιά που πέρασε και τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων είναι σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, «ένας πολύ σημαντικός παράγοντας» για την αρνητικότερη, σε σχέση με ό,τι αναμενόταν, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2013.

Deutsche Welle.

elima toxo kato

Στο ποσόν των 3,5 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ), από 6,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (3,1% του ΑΕΠ), διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα παρουσιάζοντας μείωση κατά 46%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 ήταν 4,6 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ), από 22,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (10,9% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 31%. Ο στόχος για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 ήταν 16,3 δισ. ευρώ (8,4% του ΑΕΠ).

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 3,6 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2012, ανήλθαν στα 6,1 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο, εξέλιξη με προφανείς, θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της οικονομίας και στις αναμενόμενες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί, με οριακή υπέρβαση στα έσοδα προ επιστροφών φόρων κατά 119 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2012 δεν είχαμε την επανάληψη εσόδων από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, που το 2011 είχαν ανέλθει σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 8,6% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2011 (έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 7,7% το 2012) και διαμορφώνονται στα 47,1 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012 έναντι 51,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση.

Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνοχής ώστε η ελληνική οικονομία να μπει σε διαδικασίες επανεκκίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι εύθραυστη» καταλήγει η δήλωση του κ. Σταϊκούρα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

dnt

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ζητεί από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, στην οποία γίνονται συστάσεις για στοχευμένες απολύσεις στο Δημόσιο, επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, περαιτέρω «ψαλίδισμα» των κοινωνικών παροχών (επιδόματα κ.λπ.), έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αντικατάσταση της διοίκησης του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από ξένους ειδικούς αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Στην έκθεση υπάρχουν αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016, τα οποία πρόκειται να αποσαφηνιστούν με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2014 και την επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που αναμένονται για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για συνέχιση της μεταρρύθμισης στο σύστημα κοινωνικών παροχών, το οποίο –όπως τονίζεται– παραμένει περίπλοκο και αναποτελεσματικό. Ουσιαστικά προαναγγέλλονται νέες περικοπές στα προγράμματα κοινωνικών μεταβιβάσεων και παροχών.

Προαναγγέλλονται και παρεμβάσεις όπως η αναθεώρηση των φορολογικών κινήτρων που έχουν παραμείνει, διεύρυνση της φορολογικής βάσης στις επιχειρήσεις, παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον φορολογικό μηχανισμό και οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των φορολογικών εισπράξεων.
Ειδικότερα ,με την έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνει τα εξής:

1. Αντικατάσταση του σημερινού μεροληπτικού και αδιαφανούς μηχανισμού φορολογικών κινήτρων με συγκεκριμένους κανόνες (π.χ. για τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων).

2. Λήψη μέτρων για να κλείσουν οι «τρύπες» μέσω των οποίων συρρικνώνεται η φορολογική βάση των επιχειρήσεων (ως παράδειγμα το ΔΝΤ φέρνει τους αδύναμους κανόνες για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων).

3. Έως τις αρχές του 2014 θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι παρεμβάσεις προκειμένου ο φορολογικός μηχανισμός να είναι ημιαυτόνομος σε σχέση με την κεντρική διοίκηση

Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές θα τεθούν στη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι «κάποιες πολιτικές συγκράτησης των δαπανών έχουν μείνει πίσω, όπως για παράδειγμα η εφεδρεία, όπου μόλις 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι εντάχθηκαν το 2012, μακράν του στόχου των 15.000 υπαλλήλων».

Το ΔΝΤ εκτιμά ύφεση 4,2% φέτος, υψηλότερη ανεργία 26,6%, ωστόσο «βλέπει» πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Αφήνει «αιχμές» για την πολιτική βούληση εφαρμογής του προγράμματος και προειδοποιεί για κινδύνους εάν δεν προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό, έως και το 2014 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος είναι καλυμμένες. Από το 2015 θα υπάρχει χρηματοδοτικό έλλειμμα 7,1 δισ. ευρώ και το 2016 έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το συνολικό χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2015-2016 υπολογίζεται σε 9,6 δισ. ευρώ.

Το χρέος χαρακτηρίζεται οριακά βιώσιμο και από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5% και σταδιακά να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

 

Αποκρατικοποιήσεις:

Οι στόχοι που τέθηκαν για έσοδα αποκρατικοποιήσεων το 2012, δεν επετεύχθησαν σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ. Το 2012 υπήρξε απόλυτη στασιμότητα αντί για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ. Παραμένουν οι πολιτικές αντιστάσεις, σημειώνεται στην έκθεση. Παρ'Α όλα αυτά γίνεται αναφορά στην προετοιμασία πώλησης περιουσιακών στοιχείων από το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα στη δημιουργία μιας «δεξαμενής» 3.150 ακινήτων με εκτιμώμενη αξία 10 δισ. ευρώ που θα αποτελέσει τη βάση των ιδιωτικοποιήσεων για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια, αλλά και επιπλέον 10.000 περιουσιακών στοιχείων με αξία επιπλέον 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων. Συνολικά προβλέπονται έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 6 δισ. ευρώ έως το 2014, 10 δισ. ευρώ έως το 2016, 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020, συμπεριλαμβανομένου του 1,6 δισ. ευρώ που έχει εισπραχθεί έως σήμερα.

Για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι εξαμήνου, η διοίκηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από ξένους ειδικούς.

 

Διαρθρωτικές αλλαγές:

Ως προς τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν τα εξής:
• Οι μειώσεις στους μισθούς πρέπει να μετουσιωθούν σε μειώσεις τιμών, για την προώθηση των εξαγωγών αλλά και την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος.
• Παραμένει ακόμα αρκετή απόσταση να καλυφθεί για την πλήρη απελευθέρωση των περίπου 500 κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των απασχολουμένων.
• Στις αγορές προϊόντων διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και επισημαίνεται η ανάγκη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
• Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
• Αγορά εργασίας. Παραμένουν εκκρεμότητες στο θέμα του ελάχιστου μισθού. Δεν έχουν ακόμα καταργηθεί οι ωριμάσεις για τους ήδη εργαζόμενους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2014.

express

dnt

«Πράσινο φως» άναψε το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματκού Ταμείου για την εκταμίευση του μεριδίου που του αναλογεί από το δάνειο προς την Ελλάδα.

Το ΔΣ του ΔΝΤ συνεδρίαζε από τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) για να εξετάσει την έκθεση αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μετά και την επαναγορά των κρατικών ομολόγων.

Τα 3,24 δισ. αποτελούν μέρους από τα συνολικά 54,2 δισ. που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται να εγκρίνει και το Eurogroup την χορήγηση των 9,2 δισ. που αντιστοιχούν στη δόση του Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη και τη δεύτερη επισκόπηση-αξιολόγηση της οικονομικής επίδοσης της Ελλάδος στο πλαίσιο το προγράμματος που στηρίζεται από μια διευθέτηση ενός τετραετούς Διευρυμένου Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΔΧΜ) για τη χώρα.

Η ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 2,798 δισεκατομμυρίων μονάδων ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 3,24 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις του Ταμείου στο πλαίσιο του ΔΧΜ σε 4,197 δισεκατομμύρια μονάδες ειδικού δικαιώματος ανάληψης (περίπου 4,86 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 6,46 δισεκατομμύρια δολάρια). Με την ολοκλήρωση της επισκόπησης-αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης απαλλαγές από την εφαρμογή των κριτηρίων επίδοσης που προβλέπονταν για το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, τροποποίησε τα κριτήρια επίδοσης, και αναπρογραμμάτισε τις εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της διευθέτησης.

Η διευθέτηση του ΔΧΜ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 (βλέπε Δελτίο Τύπου 12/85) αποτελεί μέρος ενός κοινού χρηματοδοτικού πακέτου με χώρες μέλη της ζώνης του Ευρώ που ανέρχεται σε 172 δισεκατομμύρια Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών και που περιλαμβάνει έκτακτη πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ η οποία ανέρχεται στο 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος».

Περισσότερα Άρθρα...