Ενώ η Ιρλανδία βγαίνει από το μνημόνιο και «επανακτά την ανεξαρτησίας της», η Ελλάδα σύρεται από τις διαθέσεις των δανειστών μας, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ρόλο απολογούμενο να προσπαθεί αν πείσει τους εταίρους μας για τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα» σχολίασε ο κ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup .

Το σχόλιο του υπουργού, έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής του σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε πως η Αθήνα πρέπει να «εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

«Χρειαζόμαστε κάποια πρόοδο προτού λάβουμε περεταίρω αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

 

Ιρλανδία: Ανακτάμε πλέον την ανεξαρτησία μας

Μήνυμα εξόδου της Ιρλανδίας από το δικό της μνημόνιο έστειλε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, τονίζοντας πως «σήμερα» η χώρα του «ανέκτησε» την οικονομική ανεξαρτησία που είχε χάσει.

«Δεν υπάρχει πολιτική ανεξαρτησία, χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Σήμερα την ανακτήσαμε. Τώρα να φέρουμε τα ξενιτεμένα παιδιά μας πίσω», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Νούναν, τονίζοντας πως «τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσουμε από το μνημόνιο», καθώς «οι συνθήκες στις αγορές είναι ιδανικές».

Παραδέχθηκε δε πως η χώρα του μπήκε στο μνημόνιο «γιατί αποδειχθήκαμε ανίκανοι να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας».

Ο κ. υπουργός πρόσθεσε ακόμα πως το Δουβλίνο διαθέτει «ταμειακά διαθέσιμα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ», γεγονός που σημαίνει πως «δεν χρειάζεται καν να βγούμε στις αγορές το 2014, αλλά θα το κάνουμε».

Σε επίπεδα ρεκόρ αυξήθηκε το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας για το μήνα Σεπτέμβριο με τις εξαγωγές προς άλλες χώρες της ΕΕ να φθάνουν στα..... 54,8 δισ. ευρώ!!

Το πλεόνασμα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε σε 20,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2008, λίγο πριν αρχίσει η κρίση.

Τον Αύγουστο, το πλεόνασμα ανήλθε σε 13,3 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές της Γερμανίας στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ ανήλθαν σε 54,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές της από τις χώρες αυτές ήταν μόνο 48,2 δις. ευρώ. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, οι εξαγωγές στις χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι εισαγωγές κατά 2,6%.

Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνουν οι Fianancial Times, δημιουργεί εκ νέου ερωτήματα για το αν ο εξαγωγικός οργασμός της Γερμανίας και η σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει η Ανγκελα Μέρκελ ωφελεί της ΕΕ και την Ευρωζώνη ή λειτουργεί εις βάρος των χωρών του Νότου που μαστίζονται από την ύφεση.

Σημειωτέον ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενέτεινε τις επικρίσεις του προς τη Γερμανία την τελευταία εβδομάδα κατηγορώντας την για «τον αναιμικό ρυθμό αύξησης της εγχώριας ζήτησής της», ο οποίος, όπως σημείωσε, «εμποδίζει μία νέα ισορροπία σε μία περίοδο που πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση». Την άποψη αυτή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών συμμερίζεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

nonews

Σουλτς: Πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών για τα «λάθη» στην Ελλάδα

«Δεν φτάνει πια να ζητά κανείς συγγνώμη, κάποιος πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες» για τα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

«Μας είχαν πει ότι η λιτότητα ήταν μονόδρομος, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές. Σήμερα όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας λέει ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στις διάφορες οικονομίες εκτιμήθηκαν..... με λάθος τρόπο και ότι περιορίσθηκε η ανάπτυξη με απροσδόκητο τρόπο», τόνισε στο άρθρο αυτό ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι το ίδιο «το ΔΝΤ έκρινε ότι η εσωτερική δομή της Τρόικας ήταν αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων και ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θετικές συνέπειες. Όχι μόνον παρεμποδίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν επετράπη στην Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, να ανακτήσει εμπιστοσύνη».

«Δεν αρκεί πλέον να ζητούνται συγγνώμες. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά αυτά λάθη, για το δράμα αυτό, κάποιος πρέπει να κριθεί υπαίτιος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Δεν μπορείς να ζητάς ένα παράλογο κούρεμα και στην συνέχεια να κατηγορείς το ψαλίδι για την ζημιά», πρόσθεσε ο Σουλτς.

Στο άρθρο του στην Λα Ρεπούμπλικα ο Σουλτς σημειώνει επίσης ότι «η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ξεκίνησε ήδη έρευνα με θέμα τα όσα έπραξε η Τρόικα στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, ώστε να καταλάβουμε γιατί έγιναν τόσα πολλά λάθη. Για να καταλάβουμε πως ήταν δυνατόν, να αποδειχθούν εντελώς εσφαλμένες τόσες πολλές θεωρίες».

«Μετά από χρόνια αναστολής, ο δημοκρατικός έλεγχος μπορεί να ξαναρχίσει, επιτέλους, να λειτουργεί», καταλήγει ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εκτιμά ότι «παρά τις λάθος επιλογές που επεβλήθησαν, οι ευρωπαϊκές χώρες, σιγά-σιγά, ξαναμπαίνουν στον σωστό δρόμο » και υπενθυμίζει ότι «η Ελλάδα αναμένει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος».

imerisia

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) ενέκριναν τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάνοντας έτσι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. 


Την ικανοποίησή τους έσπευσαν να εκφράζουν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο Επίτροπος Μ.Μπαρνιέ.

Την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει την ΕΚΤ, ώστε ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο χρόνο εξέφρασε ο Μπαρόζο. Πρόσθεσε δε ότι επείγει να ετοιμαστεί και το κοινό ταμείο εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης. 

Σε ό,τι αφορά όμως τον δεύτερο πυλώνα, την ίδια στιγμή το Βερολίνο βάζει νέα εμπόδια, με τον Σόιμπλε να δηλώνει ότι χρειάζεται αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας για να μπορέσει το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να δώσει απευθείας βοήθεια στις τράπεζες.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αποτελείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που θα είναι υπεύθυνη για τη συνολική λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού. 
Θα καλύπτει την Ευρωζώνη, καθώς και όσες χώρες εκτός της Ευρωζώνης επιθυμούν να συμμετάσχουν. 


Όπως ανακοίνωσε το Ecofin, η ΕΚΤ θα έχει την άμεση εποπτεία των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης, αν και με διαφοροποιημένο τρόπο και σε στενή συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ θα εποπτεύει άμεσα τις τράπεζες με ενεργητικό πάνω από 30 δισ. ευρώ ή που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ της χώρας τους ή που έχουν ζητήσει ή έχουν λάβει άμεση βοήθεια από τον EFSF.

Σε ο,τι αφορά τις τράπεζες με μικρότερη συστημική βαρύτητα η EKT θα επιβλέπει την εποπτεία τους από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή να εποπτεύσει απευθείας μια ή περισσότερες από τις τράπεζες αυτές.

Οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν ότι τα καθήκοντα της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική θα διαχωριστούν από τα νέα εποπτικά καθήκοντα της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ των στόχων νομισματικής πολιτικής και της προληπτικής εποπτείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα εποπτικό συμβούλιο, αρμόδιο για την προετοιμασία των εποπτικών καθηκόντων θα συσταθεί εντός της ΕΚΤ. Η διοικητική δομή της ΕΚΤ θα αποτελείται από ένα ξεχωριστό Εποπτικό Συμβούλιο με οργανωτική επιτροπή, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και ένα πάνελ για την επίλυση των διαφωνιών που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των εθνικών αρχών και του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Μπαρόζο: το πρώτο βήμα έγινε

«Είναι θετικό νέο ότι το Συμβούλιο έδωσε την τελική έγκριση για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής μας ένωσης. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο με τις εντατικές προετοιμασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να διασφαλίσει ότι ο SSM θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο. Τώρα επείγει να ετοιμάσουμε και τον δεύτερο πυλώνα, με μια συμφωνία στον ενιαίο μηχανισμό και στο κοινό ταμείο εκκαθάρισης και τους κοινούς κανονισμούς για τα εργαλεία εκκαθάρισης των τραπεζών και τις εγγυήσεις των καταθέσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο. 

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος Μ.Μπαρνιέ τόνισε ότι αρχίζει μια νέα εποχή για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Σήμερα γράψαμε ιστορία» τόνισε.

Πρόσθεσε όμως πως δεν αρκεί η καλύτερη εποπτεία του τραπεζικού τομέα, λέγοντας πως μια τραπεζική ένωση χρειάζεται και δράσεις για την αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζών.

«Αυτός είναι ο λόγος που ο εποπτικός μηχανισμός πρέπει να συμπληρωθεί με ένα ευρωπαϊκό σύστημα εκκαθάρισης για όλες τις χώρες που μετέχουν στην τραπεζική ένωση» υπογράμμισε.

dol

Κατά μία βαθμίδα- από ΑΑ+ σε ΑΑ-υποβάθμισε ο οίκος Standard & Poor's την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, εκτιμώντας ότι η χώρα έχασε την οικονομική της ευελιξία και δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές λόγω της σταθερά υψηλής ανεργίας.

Όπως αναφέρει η S&P στην αιτιολογική της έκθεση, οι μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις της γαλλικής κυβέρνησης δεν θα ενισχύσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Ο διεθνής οίκος είναι ο πρώτος που μειώνει την αξιολόγησή του για τη Γαλλία ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα παραμένει στην τρίτη υψηλότερη θέση σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του S&P, ο οποίος επίσης διατηρεί σταθερό το outlook των αξιολογήσεων δηλαδή δεν σκοπεύει να τις τροποποιήσει στα επόμενα τρία χρόνια.

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση του οίκου λέγοντας ότι ήταν ανακριβή τα στοιχεία και διαβεβαιώνοντας ότι το χρέος της χώρας παραμένει ανάμεσα στα πιο ασφαλή της ευρωζώνης.

Μικρή πτώση σημείωσε οτο ευρώ μετά την ανακοίνωση της αξιολόγησης.

AFP, CNBC

Μετά το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τη σκυτάλη πήρε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να επικρίνει τα πλεονάσματα που έχει η Γερμανία στο εμπορικό ισοζύγιο σε βάρος των υπολοίπων ευρω-χωρών (κυρίως του Νότου), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το ΔΝΤ απορρίπτει τον ισχυρισμό της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, ότι οι υψηλές εξαγωγές αποτελούν ένδειξη οικονομικής υγείας. Στην Ελλάδα το τροπάρι της ανόδου των εξαγωγών δεν έχει προσφέρει λύτρωση, όσο λεηλατούνται εισοδήματα.

Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου επέκρινε τη Γερμανία ότι έθεσε τις εξαγωγές στο επίκεντρο της πολιτικής της κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η παραμέληση της εγχώριας ζήτησης (από τη Γερμανία) καθυστερεί το τέλος της οικονομικής επιδείνωσης.

Κι ενώ η Γερμανία ήταν εξοργισμένη για την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον ζήτησε από τη Γερμανία να μειώσει το πλεόνασμα των εξαγωγών της σε «ένα κατάλληλο επίπεδο» για να βοηθήσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνης να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Ένα «σημαντικό μικρότερο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν χρήσιμο», δήλωσε χθες βράδυ ο Λίπτον σε ομιλία που έκανε στην Αμερικανική Ακαδημία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η μείωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη «απλά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν μειωθούν και τα πλεονάσματα».

Ο Λίπτον κάλεσε τη Γερμανία να «σηκώσει το βλέμμα της στον παγκόσμιο ορίζοντα» κατά τη χάραξη της πολιτικής της. Η γερμανική οικονομία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου το 2012, με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της να υπερβαίνουν τα 1,36 τρισ. ευρώ.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας απέρριψε χθες τις αναφορές της αμερικανικής έκθεσης, δηλώνοντας ότι η Γερμανία δεν αξίζει αυτή την κριτική. «Τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελούν ένδειξη της ανταγωνιστικότητας της γερμανικής οικονομίας και της παγκόσμιας ζήτησης για τα ποιοτικά γερμανικά προϊόντα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Αν και το αμερικανικό υπουργείο παραδέχθηκε μία ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση της Γερμανίας, τόνισε ότι η ανάπτυξη της χώρας «συνεχίζει να βασίζεται στο πλεόνασμα των εξαγωγών, το οποίο συνεχίζει να καθυστερεί τη διαδικασία εξωτερικής προσαρμογής της Ευρωζώνης».

Το τίμημα πληρώνουν, ανέφερε η έκθεση, οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, οι οποίες πιέζονται αφόρητα "να μειώσουν τη ζήτηση και να συμπιέσουν τις εισαγωγές τους για να κάνουν την προσαρμογή".

Ο Λίπτον δήλωσε ότι το Ταμείο δεν ζητά από τη Γερμανία να "αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο", αλλά να αποκαταστήσει μία καλύτερη ισορροπία της εγχώριας ζήτησής της, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και τις αυξήσεις των μισθών...

Θα το πράξει;

Πρόταση-σοκ για επιβολή έκτακτης εισφοράς έως 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, «καταθέτει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας L' ECHO, υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ προτείνει επιβολή "φόρου κρίσεως", 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη», αναδεικνύει την πρόταση που βρίσκεται... καλά κρυμμένη στην εξαμηνιαία έκθεση του οργανισμού για τις δημοσιονομικές τάσεις (Fiscal Monitor), σε ένα παράρτημα με τίτλο: «Μια έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό πλούτο;».

Το ΔΝΤ, λοιπόν, επεξεργάζεται την πρόταση ως όχημα για να αντιμετωπισθούν προβλήματα βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και -εστιάζοντας στην Ευρωζώνη και την αναγκαιότητα επιστροφής του ύψους του δημοσίου χρέους στα προ-κρίσης επίπεδα (τέλος του 2007)- αναγνωρίζει ότι θα απαιτούνταν ένας υψηλός συντελεστής 10% για όλα τα νοικοκυριά με καθαρή θετική αποταμίευση σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που προφανώς αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, το ΔΝΤ, που βρίσκεται σε ανοιχτή πλέον σύγκρουση με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, με την πρόταση εξέφρασε κάτι που σκέπτονται πολλές κυβερνήσεις: αντί να επιβαρύνονται με φόρους οι επιχειρήσεις ή ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα της εργασίας, γιατί να μην επιβληθεί φόρος σε «χρήματα που κοιμούνται».

Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση θα φουντώσει και το ΔΝΤ ίσως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς η πρότασή του ουσιαστικά ισοδυναμεί με «κούρεμα» των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ. Κάτι που ξορκίζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά την οδυνηρή εμπειρία της Κύπρου, επιμένοντας ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι σε κάθε περίπτωση εγγυημένες και πάνω από το όριο αυτό θα «κουρεύονται» μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και αφού προηγουμένως θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια...

Αξίει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε σημερινή συνέντευξή του αποκλείει κατηγορηματικά ένα «κούρεμα» στις καταθέσεις.

 

Περισσότερα Άρθρα...