tourkiki lyra

Η τουρκική κρίση προκάλεσε ένα κύμα σοκ στον πλανήτη, με αποτέλεσμα όλα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν στο κόκκινο. Ιδιαίτερα εθίγη ο τραπεζικός τομέας

Για την οικονομία ένα Σαββατοκύριακο είναι πάντα μια κάποια λύση· το θέμα όμως είναι πώς θα ξυπνήσουν τη Δευτέρα οι αγορές στην Ασία.

Ετσι και με την κρίση στην Τουρκία.

Αναλυτές εκτιμούν -ή και εύχονται- η ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου να επιτρέψει στις αγορές να ανασάνουν.

Ομως το σοκ που προκλήθηκε από τη νέα μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας της Παρασκευής, μια πτώση που τροφοδοτείται από την κρίση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, προκαλεί πλέον διεθνή ανησυχία, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα.

Ο Ερντογάν εκλιπαρεί τους Τούρκους: Βγάλτε τα δολάρια από τα στρώματα, αγοράστε λίρες

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως θα εξέλθει νικητής απ’ αυτόν τον «οικονομικό πόλεμο», αντιδρώντας στην ανακοίνωση του αμερικανού ομολόγου του, του Ντόναλντ Τραμπ, περί αύξησης των δασμών εισαγωγής στον τουρκικό χάλυβα και το τουρκικό αλουμίνιο, που φθάνουν τώρα το 50% και το 20% αντιστοίχως.

Το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει από την αρχή της χρονιάς σχεδόν το μισό της αξίας του έναντι του δολαρίου, κατέγραψε τρομακτική πτώση φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Κατά το χθεσινό κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, 6,43 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο, δηλαδή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση 13,7% αφού έχανε στη διάρκεια της ημέρας μέχρι και 24%.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τουρκική κρίση προκάλεσε ένα κύμα σοκ στον πλανήτη, με αποτέλεσμα όλα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν στο κόκκινο.

Ιδιαίτερα εθίγη ο τραπεζικός τομέας καθώς υπάρχουν φόβοι για τον βαθμό έκθεσης συγκεκριμένων τραπεζών από Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία στην τουρκική οικονομία. Η πτώση της λίρας «δείχνει πως οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι επίκειται πλήρης νομισματική κρίση», υπογράμμισε σε σημείωμά του ο Ντέιβιντ Τσίτχαμ, αναλυτής στην XTB.

«Οι ανησυχίες της αγοράς για την τουρκική λίρα συνδέονται με τις ανησυχίες για μια πιθανή διάχυση, δηλαδή για μια κρίση των αναδυόμενων νομισμάτων», εξήγησε από την πλευρά του ο Πάτρικ Ο’Χέιρ της Briefing. «Υπάρχουν φόβοι πως οι ευρωπαϊκές αγορές είναι πιο εκτεθειμένες απ’ ό,τι προβλεπόταν στο τουρκικό σοκ», επισήμανε από την πλευρά του ο Τζαμίλ Άχμαντ, αναλυτής στην FXTM. Όμως για τον Κρίστοφερ Ντέμπικ, υπεύθυνο οικονομικής έρευνας στην τράπεζα Saxo, «δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος».

«Είδα μερικά σχόλια που υπογραμμιζουν ότι αρχίζουμε σήμερα να έχουμε εντάσεις στα ανδυόμενα νομίσματα, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: πρόκειται για ανέκδοτο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιμέτωπος μ’ αυτή την πανωλεθρία, ο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα μια από τις πιο δύσκολες οικονομικές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2003, κάλεσε τους πολίτες σε «εθνική μάχη» ζητώντας τους να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους με λίρες για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα.

«Αν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό κάτω από το μαξιλάρι σας, πηγαίνετε στις τράπεζες για να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Μπαϊμπούρτ (βορειοανατολική Τουρκία).

Οι αγορές ανησυχούν για τους προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν, καθώς η τουρκική κεντρική τράπεζα είναι απρόθυμη να αυξήσει τα επιτόκιά της για να στηρίξει τη λίρα και να χαλιναγωγήσει έναν πληθωρισμό που έφθασε εντούτοις σχεδόν το 16% τον Ιούλιο σε ετήσιο ρυθμό.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως μια μαζική αύξηση των επιτοκίων είναι αναπόφευκτη, όμως ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τα επιτόκια «πατέρα και μητέρα όλων των κακών», είναι κατηγορηματικά αντίθετος σ’ αυτό. Θέλοντας να στείλει θετικά σήματα στις αγορές, ο νέος υπουργός Οικονομικός Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης ο γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, επέμεινε στη «σημασία», σύμφωνα με τον ίδιο, της «ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας» της Τουρκίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Η κατάρρευση αυτή, που ωθεί την Τουρκία προς μια νομισματική κρίση, σημειώνεται με φόντο ισχυρές διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Η Άγκυρα προειδοποίησε πως «το μόνο αποτέλεσμα» των αμερικανικών κυρώσεων «είναι ότι πλήττουν τις συμμαχικές σχέσεις μας», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Όπως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της Τουρκίας, θα έχουν την απάντησή τους», πρόσθεσε το υπουργείο, διευκρινίζοντας πως η απόφαση «αγνοεί» τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το τουρκικό νόμισμα γνωρίζει μια διαρκή διάβρωση εδώ και χρόνια, όμως η αιμορραγία επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της σοβαρής διπλωματικής κρίσης με τις ΗΠΑ, η οποία συνδέεται με την κράτηση στην Τουρκία ενός αμερικανού πάστορα που κατηγορείται για κατασκοπεία.

Συμβολικά η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε, λίγο μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, πως ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες μίλησαν κυρίως για τη Συρία και εμπορικές ανταλλαγές.

tourkia simaia

Μέτρα απελπισίας εξετάζονται στην Τουρκία, ενώ υπάρχουν έντονες συζητήσεις για διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση ελέγχων κεφαλαίων (capital controls), εκτιμά το Bloomberg. 

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση παραμένουν σιωπηλές καθώς η λίρα βυθίζεται σε νέα χαμηλά ρεκόρ εν μέσω των κυρώσεων των ΗΠΑ, που απειλούν με νέες. Η λίρα υποχώρησε για έβδομη συνεχόμενη μέρα έναντι του δολαρίου, μετά τη χειρότερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας που σημειώθηκε χθες, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε άνοδο 20%, τη μεγαλύτερη όλων των εποχών.

«Θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα να αυξήσει τα επιτόκια και να τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός. Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης», δήλωσε ο Χένρικ Γκάλμπεργκ, αναλυτής της Nomura International Plc, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος Eρντογάν είναι αυστηρός επικριτής των υψηλότερων επιτοκίων και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι Αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», δήλωσε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.

Η λίρα υποχωρεί υπό το βάρος ενός από τα μεγαλύτερα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στις αναδυόμενες αγορές και υπό πληθωρισμό σε συνεχή άνοδο. Παρόλο που οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν είναι επαρκή τα όποια μέτρα νομισματικής πολιτικής για να αντιστραφεί η κατάσταση.

«Πρόκειται να υπάρξει ένα σοκ, είτε πολιτικής, είτε μακροοικονομικό, είτε ένας συνδυασμός και των δύο. Ωστόσο, για να χρυσώσουμε το χάπι απαιτείται πολιτική διευθέτηση με τη Δύση, που θα μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκράνβιλντ, διευθυντής πολιτικών ερευνών της ΕΜΕΑ, της TS Lombard στο Λονδίνο.

Χθες, η κεντρική τράπεζα ενίσχυσε τις εμπορικές τράπεζες με 2,2 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις προς τη λίρα, η οποία ενώ προσωρινά ανέκτησε τις ζημιές της, ακολούθως βυθίστηκε σε να χαμηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την κίνηση ως απόδειξη ότι τα χέρια της κεντρικής τράπεζας παραμένουν δεμένα. Η πτώση της λίρας δεν έπληξε μόνον τους ιδιώτες, βύθισε επίσης και τις επιχειρήσεις στην άβυσσο.

«Οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές», υπογράμμισε ο Σαμάιλα Χαν, διευθυντης αναδυομένων αγορών της Alliance Bernstein’s στη Νέα Υόρκη. Αυτό που χρειάζεται τώρα η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Χαν.

reporter

italia simaia
Μεγάλες αναταράξεις προκαλούν στις αγορές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Λέγκας και του Κινήματος των 5 Αστέρων να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μάλιστα, πιθανή θεωρείται στην Ιταλία η προσφυγή στις κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου, υπέρ της οποίας τάχθηκαν όλα, σχεδόν, τα κόμματα.

"Η αφορμή για την εντεινόμενη ανησυχία είναι η προοπτική των αντι-ευρωπαϊκών, εθνικιστικών κομμάτων της Ιταλίας να εκμεταλλευτούν τις εκλογές αυτές ως μια ευκαιρία προκειμένου να γίνει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ιταλίας στην ευρωζώνη", σημειώνει το Bloomberg.

"Παρά τις όποιες κουβέντες περί ανάκαμψης της ευρωζώνης, οι τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν το πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η διάθεση σε μια ήπειρο όπου ακόμη κυριαρχούν διαχωρισμοί και έριδες, ειδικά στο Νότο της", επισημαίνει με νόημα το οικονομικό πρακτορείο.

Όπως τονίζει, "το όλο κλίμα θυμίζει όλο και περισσότερο τις ημέρες του 2012, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα άρχισαν για πρώτη φορά να κλυδωνίζουν το οικοδόμημα του ευρώ".

Moody's: Απειλεί την Ιταλία με υποβάθμιση

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το δημόσιο χρέος της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Ο οίκος ανέφερε ότι οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων λίγων ημερών δεν έχουν σχέση με την απόφαση της Παρασκευής να τεθεί η πιστοληπτική αξιόλογηση της Ιταλίας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Ο διεθνής οίκος πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση της Ιταλίας θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από τη συνηθισμένη περίοδο των τριών μηνών.

H Ιταλία πρόκειται να διενεργήσει την Τετάρτη δημοπρασίες για 5ετή και 10ετή ομόλογα, συνολικού ύψους ως 6 δισ. ευρώ. Η απόδοση του 6μηνου εντόκου αυξήθηκε στο 1,213% στη σημερινή δημοπρασία έναντι αρνητικής απόδοσης -0,421% τον περασμένο Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τόνισε μέσω του αντιπροέδρου της Βίτορ Κονστάνσιο ότι για να βοηθήσει την Ιταλία στην περίπτωση προβλημάτων ρευστότητας, η τελευταία θα πρέπει να πληροί «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

«Η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες. Θα μπορούσαν ίσως να τους διαβάσουν και πάλι», δήλωσε ο Κονστάνσιο σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, σύμφωνα με προδημοσίευση.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία και δευτερευόντως στην Ισπανία έπληξαν επίσης τα ομόλογα και τις μετοχές στην Ελλάδα και στη Πορτογαλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε το 5% για να υποχωρήσει εν συνεχεία προς το 4,77%. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε απώλειες 2,32% την Τρίτη.

Ακόμη, το ευρώ διολίσθησε στο 1.151 έναντι του δολαρίου που συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών για να ανακάμψει κάπως στη συνέχεια.

«Μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας-Πέντε Αστέρων, η κατάσταση στην Ιταλία επιδεινώνεται», γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική Handelsblatt.

Φόβοι για "μόλυνση"

Η κρίση στις ιταλικές αγορές φαίνεται να «μολύνει» άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά μία μονάδα την Τρίτη το πρωί και ένδεκα μονάδες βάσης της Πορτογαλίας.

Αλλά και οι ελληνικοί τίτλοι δέχονται ισχυρές πιέσεις με την απόδοση του 10ετούς να έχει αυξηθεί στο 4,9% και του 5ετούς έχουν ξεπεράσει το 4%.

H απόδοση του ελληνικού 5ετούς την Πέμπτη ήταν στο 3,36% και του 10ετούς στο 4,41%.

Άνοδο καταγράφει ο δείκτης Sentix (πιθανότητα εξόδου από ευρωζώνη μιας χώρας)

Συνολικά, υπάρχει ανησυχία στις αγορές ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη - ή ακόμη και η Ιταλία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει.

Το Sentix Italexit - ένας δείκτης που μετρά την πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη – δίνει πιθανότητα 11,3%. Αυτό είναι περισσότερο από δύο φορές υψηλότερο από ό, τι στις αρχές του έτους.

Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ερευνητικός όμιλος Sentix, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα με δείγμα περίπου 1.000 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από το 6,3% τον Απρίλιο.

«Η αναταραχή για τον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων θέλουν να σχηματίσουν συμμαχία, τρόμαξε τις αγορές ομολόγων», δήλωσε ο ερευνητής του Sentix Μάνφρεντ Χούμπνερ.

Ο υποδείκτης για την Ιταλία έδειξε ότι το 11,3% των επενδυτών αναμένουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα, σε σχέση με 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η συνολική τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ της έρευνας, που ξεπέρασαν το 70%, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012.

Σόρος: Η Ευρώπη διατρέχει πλέον υπαρξιακό κίνδυνο

Το διευρυνόμενο ρήγμα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, καθώς και η άνοδος του λαϊκισμού και η προσφυγική κρίση σημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, δήλωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Αν κοιτάξουμε μπροστά, αντιμετωπίζουμε τώρα τον τερματισμό της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και την καταστροφή της διατλαντικής συμμαχίας», δήλωσε ο Σόρος σε ομιλία του στο Παρίσι.

Αυτά θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα προκαλέσουν περαιτέρω εξαρθρώσεις, δήλωσε επικαλούμενος ως προειδοποιητικές ενδείξεις την ισχύ του δολαρίου και τη φυγή από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών.

«Μπορεί να κατευθυνόμαστε προς άλλη μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση», δήλωσε ο Σόρος προσθέτοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να εγκαινιάσει για την Αφρική ένα Σχέδιο Μάρσαλ 30 δισεκατομμυρίων τον χρόνο ώστε να ανακουφίσει την πίεση που δέχεται από τη μετανάστευση.

«Δεν είναι πλέον σχήμα λόγου το να πει κανείς ότι η Ευρώπη διατρέχει υπαρξιακό κίνδυνο· είναι η σκληρή πραγματικότητα», τόνισε.

thetoc

kougianou

Η ελληνίδα Πηνελόπη (Πέννυ) Κουγιανού-Γκόλντμπερκ, καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Γέιλ, διορίστηκε την Πέμπτη επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τον διορισμό της ανακοίνωσε ο ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου, Τζιμ Γιόνγκ Κιμ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Θα προσκομίσει την τεράστια ακαδημαϊκή της εμπειρία στον Όμιλο».

Με μακρά ακαδημαϊκή καριέρα, η κ. Γκόλντμπερκ, η οποία είναι κάτοχος ελληνικής και αμερικανικής υπηκοότητας, δήλωσε ενθουσιασμένη για τον διορισμό της στην Παγκόσμια Τράπεζα, ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει ως στόχο την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και την προώθηση της ευημερίας σε όλο τον Κόσμο.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη με την ευκαιρία που μου δόθηκε να βοηθήσω την Παγκόσμια Τράπεζα να επιτύχει τους στόχους της. Και ενώ η απουσία μου από το Γέιλ για τα επόμενα χρόνια μου αφήνει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, ελπίζω να αξιοποιήσω την εμπειρία των σημερινών μου συναδέλφων, πολλοί εκ των οποίων έχουν ανοίξει νέους δρόμους και έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη μελέτη της ανάπτυξης, της προόδου και στη μείωση της φτώχειας».

Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ από το 2001, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Οικονομετρίας, είναι μερικοί από τους τίτλους που έχει κατακτήσει η νέα επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εχει μεγάλο και σημαντικό έργο στα οικονομικά των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ η έρευνά της αναλύει σε βάθος τις επιπτώσεις του διεθνούς εμπορίου στη διανομή του εισοδήματος, της παραγωγής, των κερδών, αλλά και της επιβολής των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ενα αντικείμενο πολύ σημαντικό ειδικά στη δεδομένη συγκυρία που το παγκόσμιο εμπόριο τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Η Πέννυ έχει αφιερώσει την καριέρα της στην εύρεση λύσεων για μερικά από τα πιο περίπλοκα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, και θα βοηθήσει στην επίλυση των πιο σημαντικών και δύσκολων προβλημάτων της εποχής μας: Πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να προετοιμαστούν για την οικονομία του μέλλοντος και πώς θα διασφαλίσουμε την ισότητα ευκαιριών παγκοσμίως», δήλωσε μετά τον διορισμό της  ο κ. Κιμ.

Ως επικεφαλής οικονομολόγος, η Πέννυ Γκόλντμπερκ θα καθοδηγήσει το ερευνητικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και τη στρατηγική ανάπτυξής της, ενώ αναμένεται να ενισχύσει τους δεσμούς της Τράπεζας με την ακαδημαϊκή έρευνα, με στόχο να διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη για το πώς μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, της ευημερίας αλλά και της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1963, η κ. Κουγιανού-Γκόλντμπερκ, αν και εισήχθη πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, στη Γερμανία.

Πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

Δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνσετον και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Γέιλ, ενώ την περίοδο 2007-2010 επέστρεψε με έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον.

Το 2010 γύρισε και πάλι στο Γέιλ όπου και θα διδάσκει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη του τρέχοντος έτους. Ανάμεσα στις πολλές της διακρίσεις, έχει τιμηθεί με το βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 2003 για τις Κοινωνικές Επιστήμες, το οποίο απονέμεται σε διακεκριμένους ερευνητές ελληνικής ιθαγένειας κάτω των 45 ετών.

Στην ελληνική κοινή γνώμη έγινε γνωστή με τη βράβευσή της το 2003 από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για το επιστημονικό της έργο.

Όπως έχει πει η ίδια, στόχος του ερευνητικού της έργου είναι ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των οικονομετρικών μοντέλων που μπορούν να επιδράσουν θετικά στη λήψη πολιτικών αποφάσεων για θέματα οικονομικής πολιτικής με τρόπο πάντα που να εστιάζει στους πολίτες.

dragi merkl

Το ενδεχόμενο αντί για μαξιλάρι να δώσουν στην Ελλάδα "αερόσακο ασφαλείας" συζήτησαν στο Βερολίνο ο Μάριο Ντράγκι με την Άγκελα Μέρκελ

Η αιτία της συνάντησης των δύο κορυφαίων πρωταγωνιστών της Ευρωζώνης ήταν η "ανταλλαγή απόψεων". Καλά ενημερωμένες πηγές, όμως, θέλουν να περιστρέφεται και γύρω από την Ιταλική κρίση αλλά και γύρω από την Ελλάδα που βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της εποχής των μνημονίων, αλλά θα είναι το πρώτο θύμα από μια νέα ένταση του Ιταλικού θέματος.

Οι δύο συνομιλητές έμειναν σύμφωνοι ότι το ελληνικό θέμα θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, πληροφορίες από την ΕΚΤ θέλουν τον κ. Ντράγκι να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει περισσότερες διασφαλίσεις στην πορεία της για την επάνοδο στις αγορές. Με δεδομένο ότι η ενεργοποίηση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής είναι στην διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ ζήτησε δύο πράγματα:

Είτε να υπάρξει πίεση ώστε η Ελλάδα να δεχθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, είτε να αυξηθεί σημαντικά το "μαξιλάρι ασφαλείας", που έχουν αποφασίσει να δώσουν οι Ευρωπαίοι μετά το πρόγραμμα από τα αδιάθετα υπόλοιπα του δανείου των 86 δις από τον ESM. Τούτο, έστω και αν η αύξηση του μαξιλαριού από τα 10 δις ευρώ φτάσει στα 20 δις ευρώ θα συνοδεύεται από ενισχυμένη εποπτεία όπου η ΕΚΤ θα είναι "θεσμικά" παρούσα λόγω του κανονισμού 472/13 και ειδικότερα στα άρθρα που αναφέρονται στην ενισχυμένη εποπτεία κράτους μέλους που βγαίνει από μνημόνιο.

Ως γνωστό, η κ. Μέρκελ δεν θέλει να μπεί στην βάσανο της έγκρισης από το κοινοβούλιο της μιας νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα (έστω και με την μορφή της προληπτική πιστωτικής γραμμής). Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο ESM ο οποίος θα κληθεί να υποστηρίξει αυτήν την πιστωτική γραμμή αλλά και η Commission.

Περισσότερο από όλους, δεν θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής και η Αθήνα αφού είναι και πολιτικά επώδυνη από θα συνδεθεί με ένα πακέτο υποχρεώσεων αλλά και τεχνικά αναποτελεσματική. Τούτο διότι "από κατασκευής" η προληπτική πιστωτική γραμμή έχει διάρκεια 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης αλλά δύο εξάμηνα τα οποία θα περάσουν επίσης από εθνικά κοινοβούλια ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμη ποια θα είναι η έκταση και η ένταση της Ιταλικής κρίσης.

Αυτά ανέλυσε χθες και στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου 2019 -2022 και τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση που θα κατατεθεί.

Τι όφελος θα έχει ο αερόσακος

Αντίθετα, η αύξηση του μαξιλαριού ρευστότητας με κάποιους κανόνες εποπτείας φαντάζει ως η ιδανική λύση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Τούτο, διότι τα 86 δις ευρώ έχουν εγκριθεί από το 2015 και το μόνο που θα χρειαστεί είναι η χρήση τους κάτι που είναι σαφώς πιο εύκολο και για την Γερμανία αλλά και για τις άλλες χώρες που θα πρέπει να σκέφτονται τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Αν προχωρήσει η αύξηση του μαξιλαριού ασφαλείας από τα 10 στα 20 δις ευρώ μόνο από πόρους του δανείου του ESM τότε η Αθήνα θα μπορεί να συμπληρώσει άλλα περίπου 10 δις από τις δύο εκδόσεις ομολόγων που έχουν γίνει (3 δις το Ιούλιο του 2017 και 3 δις τον Φεβρουάριο του 2018) και το μέρος από τα 10 έως 12 δια τραπεζικών διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών. Η συνολική ρευστότητας των περίπου 30 δις μπορεί θεωρητικά (αν και δεν είναι αυτός ο στόχος) να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους ως τις αρχές του 2021. Στο μεταξύ μπορεί να κατατεθεί και στις εμπορικές τράπεζες διασφαλίζοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σε επίπεδο στρατηγικής θα έδινε τον απαιτούμενο χρόνο να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης φέρονται τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα ( ΒΒΒ- ) μειώνοντας σε μόνιμη βάση τα επιτόκια δανεισμού της ανοίγοντας το δρόμο των επενδύσεων σε σταθερούς θεσμικούς επενδυτές όπως οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αναβαθμίσεις θα ξεκινήσουν να τρέχουν μετά τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους στις 21 Ιουνίου. Στις 20 Ιουλίου θα γίνει νέα αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard &Poors από την οποία αν όλα έχουν πάει καλά αναμένεται και νέα αναβάθμιση της οικονομίας. Κοντά στην λήξη του προγράμματος θα έχουμε άλλες δύο αξιολόγησης στις 20 Αυγούστου από τον οίκο Fitch και στις 21 Σεπτεμβρίου από την Moody’s. Με νέες αναβαθμίσεις και από τους δύο αυτούς μεγάλους οίκους αξιολόγησης τα επιτόκια δανεισμού θα σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Τάσος Δασόπουλος

lira tourkias

Σε νέο χαμηλό ρεκόρ «βούτηξε» η τουρκική λίρα, καθώς οι ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα για τη σωτηρία του νομίσματος έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται.

Η διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος επιταχύνθηκε, μάλιστα, την ώρα που ήταν ανοικτές οι ασιατικές αγορές, με τη λίρα να χάνει πάνω από 5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο και μετά.

Ενδεικτικό των... αναταράξεων που προκαλεί η υποχώρηση του νομίσματος είναι ότι το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άλλαξε σε λίρες τα διαθέσιμα που είχε σε συνάλλαγμα, προκειμένου να δώσει στήριξη στο νόμισμα.

Η λίρα έφτασε να υποχωρεί έως και 5,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στο χαμηλό ρεκόρ για τη λίρα των 4,9253 λιρών ανά δολάριο.

Κερδοσκοπική επίθεση

Δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία που να δικαιολογούν την τρέχουσα υποτίμηση του νομίσματος, ανέφερε, σε δήλωσή του, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για «κερδοσκοπικές κινήσεις» πριν από τις εκλογές του ερχόμενου μήνα, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, έχουν στόχο να δείξουν μια αρνητική εικόνα για την τουρκική οικονομία.

«Ως ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουμε στην τουρκική λίρα, μετατρέψαμε σε λίρες ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε το χρηματιστήριό μας σε συνάλλαγμα, με εξαίρεση τα απαραίτητα για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών», ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

Υπό το φως όλων αυτών, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεγάλη «βουτιά» της λίρας καθιστά πλέον απαραίτητη την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας πριν από την προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου συνεδρίασή της, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

mononews

krisi ellada

Τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν ο Ελληνες με την αύξηση της φορολογίας, τις περικοπές των συντάξεων, τη μερική απασχόληση, την έλλειψη προοπτικής που οδηγεί στη μετανάστευση χιλιάδες μορφωμένους νέους περιγράφει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

«Κυρίως νέοι άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως, γι' αυτό και πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαρτώνται από τη στήριξη της οικογένειάς τους» αναφέρει, επισημαίνοντας πάντως ότι το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά. 

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη το 2015 ως μαχητής κατά της λιτότητας οδηγώντας στη συνέχεια την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενδέχεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα του και εντέλει το σύνολο της νομισματικής ένωσης εκτός οικονομικής κρίσης».

Όπως γράφει το dpa, για την Ελλάδα το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά: «Η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και η ανεργία. Το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στα τέλη του 2018 στο 20%. Πριν από δυο χρόνια βρίσκονταν ακόμη στο 25%».

Το πρακτορείο αναφέρεται στο τρίτο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2015 όταν σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να υλοποιήσει μια μακρά λίστα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

«Ο Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με την υπόσχεση να αντιταχθεί στις επιταγές λιτότητας της τρόικας, καταβάλλει στο μεταξύ σθεναρές προσπάθειες να υλοποιήσει τάχιστα όλα τα προαπαιτούμενα».

Επώδυνες μεταρρυθμίσεις

Εντούτοις, όπως σημειώνεται, «οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Οι τράπεζες πρέπει να αφοσιωθούν στο να χειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το χρέος της Αθήνας εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 180% επί του ΑΕΠ. Η αύξηση της φορολογίας, οι περικοπές των συντάξεων, η μερική απασχόληση, η έλλειψη προοπτικής και η μετανάστευση είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τελευταία τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 400-500 χιλιάδες νέοι και μορφωμένοι Έλληνες.

Τα δύο τρίτα σχεδόν των Ελλήνων εργαζομένων δεν έχουν θέση πλήρους απασχόλησης. Κυρίως νέοι άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως. Γι' αυτό και πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαρτώνται από τη στήριξη της οικογένειάς τους».

Κύπρος, Ισπανία ξεπέρασαν τον κίνδυνο. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας παραμένει η Ιταλία 

Άλλες χώρες της κρίσης, επισημαίνει το dpa, όπως η Κύπρος, έχουν ξεπεράσει στο μεταξύ τον κίνδυνο. Εντούτοις στη Μεγαλόνησο, «με μόλις 10 δισ. ευρώ και σαφώς λιγότερους όρους, το πρόγραμμα βοήθειας δεν ήταν συγκρίσιμο με αυτό της Ελλάδας».

Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια και η Ισπανία φαίνεται να έχει ορθοποδήσει, παρά την ανησυχία που προκαλεί το ζήτημα της Καταλονίας. «Η ανεργία μειώθηκε τελευταία στο 16,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών».Ανησυχία προκαλεί η ΙταλίαΣύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέσεις δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ.

Μολονότι οι προοπτικές για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι εκ πρώτης όψης θετικές για το 2018 με τους μεγαλύτερους εν γένει ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας, αλλά και μείωση του γενικού επιπέδου του χρέους, η ανάκαμψη δεν φαίνεται να στηρίζεται ακόμη σε γερά θεμέλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέσεις δισ. ευρώ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας παραμένει όμως η Ιταλία με το χρέος να κυμαίνεται στο δυσθεώρητο 130% του ΑΕΠ και τα κόκκινα δάνεια να ρίχνουν μαύρες σκιές στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σε περίπτωση που κινδυνεύσει όντως η ιταλική οικονομία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα βρεθεί αίφνης στα όρια των αντοχών και δυνατοτήτων του

Σε αυτά τα συμφραζόμενα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης που αναμένεται να ξεκινήσει επί της ουσίας μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο...

ΑΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...