global wealth inequality
Οι ετήσιες Εκθέσεις Διεθνούς Πλούτου (Global Wealth Reports) του Ινστιτούτου Έρευνας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse περιέχουν πολλά διαφωτιστικά στοιχεία για τον παγκόσμιο πλούτο.
 
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατανομή του διεθνούς πλούτου γίνεται ολοένα και πιο ανισομερής και, παρά την οικονομική κρίση, οι εκατομμυριούχοι αυξάνουν τον πλούτο τους.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας για το 2015, περίπου ο μισός πλούτος της υφηλίου (το 45,2%) ανήκει στους εκατομμυριούχους, οι οποίοι αποτελούν το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.
 
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα εύπορα κοινωνικά στρώματα που αποτελούν το 7,3% του πληθυσμού και κατέχουν περίπου 40% του πλούτου.
 
Οι υπόλοιποι κάτοικοι της υφηλίου, το 92%, κατέχουν μόνο το 15,4% του πλούτου, και η πλειοψηφία από αυτούς, το 71%, κατέχει μόλις 3% του παγκόσμιου πλούτου.
 
Μια σύγκριση της φετινής έκθεσης με τις παρόμοιες εκθέσεις της τράπεζας για προηγούμενα χρόνια προσφέρει αποκαλυπτικά συμπεράσματα. Κατά την περίοδο 2010-2015, η περιουσία των εκατομμυριούχων σε δολάρια αυξήθηκε κατά 60%, και το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν ανέβηκε κατά περίπου 10%. Σε αντίθεση, η περιουσία των πτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων (του 71% του πληθυσμού) σε δολάρια μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά 10%.
 
Κερδισμένοι από την ανακατανομή του πλούτου βγαίνουν κυρίως οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, των οποίων η περιουσία αυξήθηκε φέτος κατά 6-7% σε σύγκριση με το 2014, ενώ αντίθετα η περιουσία των Ελλήνων μειώθηκε κατά 17%, των Τούρκων κατά 21%, των Ρώσων κατά 38%, και των Ουκρανών κατά 41%.
 
Παρόλο που οι εκθέσεις της Credit Suisse συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους στοιχεία πλασματικού πλούτου, η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για όλα τα χρόνια είναι παρόμοια και οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές.
 
Το αναμφισβήτητο συμπέρασμα των εκθέσεων είναι ότι η οικονομική κρίση έχει ευνοήσει τους εκατομμυριούχους, ενώ αντίθετα τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα έχουν επωμιστεί τις αρνητικές επιπτώσεις της.
 
Οι εικασίες των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων περί διάχυσης του πλούτου προς τα κάτω μέσω των μηχανισμών της διεθνούς αγοράς (το λεγόμενο trickle down effect) διαψεύδονται παντελώς από τα στοιχεία που οι ομοϊδεάτες τους παρουσιάζουν, καθότι αυτά δείχνουν ότι στην πράξη οι μηχανισμοί δουλεύουν αντίθετα, και η διάχυση του πλούτου γίνεται προς τα πάνω, προς τα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα.
 
tvxs

Piketty

Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, που το Podemos φρόντισε εγκαίρως να τον πάρει για σύμβουλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, που τα ξέρει όλα, δεν κατάφερε να μαζέψει μια μικρή ομάδα τέτοιου υψηλού επιπέδου πρόθυμων ξένων συμβούλων για την οικοδόμηση της νέας οικονομίας της χώρας (παραγωγικό - αναπτυξιακό σχέδιο, φορολογική πολιτική, ουσιαστική παρουσία της Ελλάδας στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη κ.λπ.).

Να τι λέει, μεταξύ άλλων, αυτός ο άνθρωπος στο blog του, ξεκινώντας με τον τίτλο - προτροπή ότι «Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη τώρα».

«Πληρώνουμε τις συνέπειες της καταστροφικής διαχείρισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ήρθε από τις ΗΠΑ το 2008 και που καταφέραμε, με τα λάθη μας, να τη μετατρέψουμε σε μια ευρωπαϊκή κρίση διαρκείας, εξαιτίας πλήρως απροσάρμοστων στην κατάσταση αυτή θεσμικών (ευρωπαϊκών) οργάνων και των πολιτικών τους. Ένα ενιαίο νόμισμα με 19 διαφορετικά δημόσια χρέη, 19 διαφορετικά επιτόκια με τα οποία οι αγορές μπορούν ελεύθερα να κερδοσκοπούν, 19 διαφορετικούς φόρους στις επιχειρήσεις που επιδίδονται σε έναν έξαλλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, χωρίς κοινή κοινωνική βάση, χωρίς κοινό εκπαιδευτικό σχέδιο. Μια κατασκευή που δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν θα λειτουργήσει ποτέ».

Δημοκρατική και κοινωνική αναθεμελίωση της Ευρωζώνης

* «Μόνο μια δημοκρατική και κοινωνική αναθεμελίωση της Ευρωζώνης, που θα τεθεί στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της απασχόλησης, γύρω από έναν μικρό, σκληρό πυρήνα χωρών, που θέλουν να βαδίσουν προς τα εμπρός, με δικά τους, κοινά θεσμικά όργανα, μπορούν να προχωρήσουν δημιουργικά».

* «Μετά το ελληνικό φιάσκο του καλοκαιριού, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ άρχισε να υιοθετεί την ιδέα για ένα νέο Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης... που θα αποτελείται από βουλευτές που έχουν εκλεγεί στα εθνικά Κοινοβούλιά τους και που ο αριθμός τους θα είναι αναλογικός προς τον πληθυσμό της κάθε χώρας».

* «Το σημαντικό, όμως, είναι η Γαλλία και η Γερμανία να αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Μπορούμε να συζητούμε χωρίς πρόβλημα για κοινές πολιτικές στο άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές, τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, τις συντάξεις κ.λπ. Τίποτε όμως απ' όλα αυτά δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός της απότομης νέας πτώσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης την περίοδο 2011-2013, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ συνέχιζαν την οικονομική τους ανάκαμψη. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι την ανάκαμψη στην Ευρώπη έπνιξε η προσπάθεια για μείωση των ελλειμμάτων την ίδια περίοδο (2011-2013) και ιδιαίτερα η επιβολή δυσβάστακτων φόρων σε όλες τις κοινοτικές χώρες».

Ο Τομά Πικετί αποδίδει την αδυναμία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2015 να ξαναβρεί το ύψος που είχε το 2007 στους «τυφλούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Ακόμη κι αν οι πυροσβεστικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε ανάψει, δεν μπόρεσαν να λύσουν τα προβλήματα ουσίας από τα οποία πάσχει το σύστημα.

Η πρόταση του Τομά Πικετί για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφικής κατάστασης είναι συγκεκριμένη:

* «Χρειάζεται μια διάσκεψη των χωρών της Ευρωζώνης για το χρέος, όπως είχε γίνει μετά τον Πόλεμο, από την οποία τότε είχε επωφεληθεί συγκεκριμένα η (ηττημένη) Γερμανία».

oikonomia pagkosmia foyska

Οι πολυάριθμες προβλέψεις των οικονομικών δεικτών και της πορείας των διεθνών αγορών που δημοσιεύονται καθημερινά σχολιάζουν τις λεπτομέρειες της διεθνούς οικονομίας, αλλά σπανίως την ουσία.

Η οποία μπορεί να συνοψιστεί σε ένα γράφημα με στοιχεία από οργανισμούς όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, οι Financial Times και το Bloomberg.

Τα διεθνή χρέη, κρατικά και μη, ανέρχονται σε περίπου 200 τρις. δολάρια. Ως αντίκρισμα υπάρχει το χρυσάφι (αξίας 7,8 τρις. διεθνώς), το ρευστό χρήμα και οι καταθέσεις παντός είδους (8.2 τρις.). Ακόμη και αν προστεθεί στο αντίκρισμα η αξία της διεθνούς αγοράς ακινήτων (13,6 τρις.), το συγκριτικά αμελητέας αξίας ασήμι (14 δις.) και η εκτίμηση της (αμφιβόλου) αξίας των διεθνών χρηματιστηρίων (70 τρις.), το διεθνές χρέος είναι υπερδιπλάσιο της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων.

Η αξία των χρηματοπιστωτικών προϊόντων που είναι γνωστά ως «παράγωγα» ανέρχεται, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, σε τουλάχιστον 630 τρις. δολάρια (λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις υπολογίζουν τα παράγωγα σε 1.200–1.400 τρις. δολάρια). Στην ουσία τα παράγωγα είναι αμφιβόλου αξίας χρηματοπιστωτικά προϊόντα και αποτελούν μέρος της πλασματικής οικονομίας που παράγεται, για παράδειγμα, από την ανακατανομή χρέους.

Η σύγκριση των διαφόρων μερών του πλασματικού και του υπαρκτού πλούτου είναι εμφανής στο γράφημα.

Αν σημειωθεί ότι τα παράγωγα και τα διεθνή χρέη αντιστοιχούν στο 900% και στο 280%, αντίστοιχα, του παγκοσμίου ΑΕΠ (που είναι περίπου 70 τρις.), το μέγεθος της φούσκας της διεθνούς οικονομίας γίνεται πλήρως αντιληπτό.

tvxs

bank money

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον κόσμο και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, δηλαδή το πώς να λύσει το θέμα χωρίς να διαλύσει τις τράπεζες.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο σημειώνει ότι το θέμα είναι τόσο περίπλοκο που δεν συμπεριλήφθηκε στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που πέρασε από την ελληνική βουλή αυτή την εβδομάδα, αλλά θα κατατεθεί αργότερα.

«Επισήμως, πάνω από το 40% των δανείων των ελληνικών τραπεζών έχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Κατά κάποιους υπολογισμούς, το ποσοστό ξεπερνά το 50%, αν συμπεριληφθούν και τα δάνεια που καθυστέρησαν τους τελευταίους μήνες. Αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο και έχει αποδυναμώσει τόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε σημείο να εγείρονται αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να προχωρήσει στην οικονομική ανάκαμψη», αναφέρουν οι New York Times, σημειώνοντας- για τη σύγκριση- ότι το αντίστοιχο ποσοστό "κόκκινων" δανείων στις ΗΠΑ είναι 2%.

Μάλιστα, η εφημερίδα σχολιάζει ότι, παρά το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, της τάξεως των 86 δισ. ευρώ, η χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει αν το θέμα αυτό των τραπεζών δεν λυθεί και ότι οι συνέπειες μπορεί να γίνουν αισθητές σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης και έως την Wall Street.

«Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα τώρα είναι το πώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ''κόκκινων'' δανείων, με έναν τρόπο που θα δώσει ελπίδα στους οφειλέτες, αλλά όμως δεν θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει αναβάλει τη δράση για το θέμα για την ώρα».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η εφημερίδα, οι μακροπρόθεσμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για τις ελληνικές τράπεζες έως τα τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα εκπονήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Οι New York Times επισημαίνουν ότι το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα περιλαμβάνει 25 δισ. δολάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που κυκλοφορούν στην Αθήνα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν μόνο 10-15 δισ. ευρώ σε νέο κεφάλαιο. Αλλά κορυφαίοι τραπεζίτες στην Αθήνα αναγνωρίζουν ότι κανείς δεν ξέρει ακόμη πόσο άσχημες θα αποδειχθούν οι απώλειες από τα δάνεια.

«Σε κάθε χώρα, ο αριθμός των ''κόκκινων'' δανείων αυξάνεται όταν η ύφεση οδηγεί τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο και τους ανθρώπους σε ανεργία. Αλλά, στην Ελλάδα οι συνέπειες ήταν τρομακτικές, δεδομένου του βάθους και της διάρκειας της οικονομικής βύθισης».

Επιπλέον, σημειώνουν οι New York Times, τα "κόκκινα" δάνεια δεν είναι μόνο σύμπτωμα της ύφεσης, αλλά επίσης αιτία της περαιτέρω οικονομικής δυσπραγίας, δεσμεύοντας χρήματα που σε διαφορετική περίπτωση θα δανείζονταν σε υγιέστερες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα, το 40% των επισφαλών δανείων είναι προς μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν μία βασική πηγή εργασίας στη χώρα, που έχει σχετικά λίγες μεγάλες εταιρείες, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ενα υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σημαίνει ότι πολλοί πόροι έχουν παγιδευτεί σε μη παραγωγικούς τομείς της οικονομίας», επισημαίνει ο Πλάτων Μονοκρούσος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank. Και ο κύκλος μπορεί να αυτο-τροφοδοτείται, σημειώνουν οι New York Times, επισημαίνοντας ότι οι φόβοι για την κατάρρευση των τραπεζών εξαιτίας των "κόκκινων" δανείων ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησε σε μαζική ανάληψη των καταθέσεων των Ελλήνων, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε στην επιβολή των capital controls. Οι περιορισμοί, ακόμη σε ισχύ αν και πιο χαλαροί, περιόρισαν την κατανάλωση, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομία και οδηγώντας σε περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Η αποστολή των τραπεζιτών και των ρυθμιστικών αρχών είναι να σπάσει αυτός ο κύκλος», τονίζει η εφημερίδα. Ομως, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, συμπληρώνει. «Υπό την πίεση των δανειστών, το κοινοβούλιο έχει ήδη περάσει νόμους που δίνουν τις ελληνικές τράπεζες μεγαλύτερη εξουσία στην κατάσχεση περιουσιών και μία ταχύτερη νομική διαδικασία. Αυτές οι αλλαγές είχαν στόχο τη μείωση του χρόνου για τις δικαστικές ακροάσεις, που είχαν ξεπεράσει τη δεκαετία και να ωθήσει τους οφειλέτες που μπορεί να έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνουν τις δόσεις. Οι τραπεζίτες λένε ότι θα χρησιμοποιήσουν την αυξημένη εξουσία για να καταρτίσουν πλάνα πληρωμής με όσους οφειλέτες είναι αυτό δυνατό και ότι δεν έχουν ενδιαφέρον να κατασχέσουν περιουσίες σε μία υφεσιακή κτηματομεσιτική αγορά. Ομως, οι δανειολήπτες είναι καχύποπτοι».

Η ΕΚΤ, που έχει την ευθύνη εποπτείας των ελληνικών τραπεζών και τις έχει κρατήσει "ζωντανές", έχει αρχίσει να μελετά προσεκτικά τα χαρτοφυλάκια των δανείων, ώστε να καθορίσει πόσο μεγάλη είναι η ζημιά. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που θα κρίνει τι κεφάλαιο χρειάζονται οι τράπεζες για να παραμείνουν βιώσιμες. «Η διαδικασία είναι λεπτή. Το τραπεζικό ξεκαθάρισμα πρέπει να είναι αρκετά σκληρό, ώστε να είναι αξιόπιστο.

Ομως, επενδυτές της Wall Street, σε συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΚΤ, ασκούν πιέσεις προκειμένου να μην δείξουν μεγάλη σκληρότητα, αν θέλουν οι τράπεζες να εγείρουν περισσότερα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα», γράφει η εφημερίδα. «Το κεφάλαιο από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, μέσω των ελληνικών τραπεζών, θα μετριάσει περαιτέρω την αξία των υφιστάμενων τραπεζικών μετοχών, των οποίων η τιμή στο χρηματιστήριο έχει ήδη βυθιστεί», σημειώνουν οι New York Times.

 

akropoli simaia synefa mayra

Ενα πρόωρο «ποδαρικό» με κάθε άλλο παρά... ρόδινες προοπτικές για την κατάσταση της Ελλάδας το 2016 έκανε σε σημερινό δημοσίευμά του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο τίτλος και μόνος είναι ενδεικτικός: «Μην στοιχηματίζετε πως το 2016 θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα»!

«Ουσιαστικά, η Ελλάδα δεν διαθέτει στρατηγική για την ανάπτυξη ή στρατηγική γενικότερα», επισημαίνει ο διευθυντής του  think tank «Open Europe».

Διευκρινίζει μάλιστα σχετικά ότι «Η ελληνική κυβέρνηση περνάει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν τις υποστηρίζει. Το γεγονός αυτό εγείρει μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά στο αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοστούν. Υπάρχουν, επίσης, πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα».

Ακόμη μια δυσοίωνη πρόβλεψη του CNBC είναι ότι τα capital controls όχι μόνο θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2016 αλλά θα πυροδοτήσουν περαιτέρω πολιτική και οικονομική αστάθεια.

«Μετά από πολύμηνες και βασανιστικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ένα δημοψήφισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή 180 μοιρών το καλοκαίρι και αποδέχθηκε τις απαιτήσεις των δανειστών για ακόμη περισσότερη λιτότητα, ως αντάλλαγμα για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται δε πως η Αθήνα έχει πάρει περί τα 330 δισ. ευρώ από το 2010.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρόθεση της Αθήνας να μείνει εκτός του νέου προγράμματος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: «Το θέμα της διαγραφής του ελληνικού χρέους παραμένει, ωστόσο, πολλοί -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- λένε πως χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Μάλιστα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2016 και πως η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 27,1%».

ee simeies

Τους χαμένους και τους κερδισμένους της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη παρουσιάζει έρευνα της ΕΚΤ, η οποία ωστόσο αδυνατεί να διορθώσει τις αποκλίσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περίοδο 2009-2013, οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχουν χάσει τον περισσότερο ατομικό τους πλούτο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος.

Συγκεκριμένα, οι Ιρλανδοί έχουν χάσει, σε αυτό το διάστημα, πάνω από 18.000 ευρώ κατά κεφαλήν και οι Έλληνες περίπου 17.000 ευρώ. Αντίστοιχα, οι Ισπανοί έχουν χάσει περίπου 13.000 ευρώ.

Η αιτία, εκτός από τα υψηλά χρέη, «κρύβεται» και στην καταβαράθρωση της αγοράς ακινήτων στις τρεις αυτές χώρες.

Αντίθετα, στην Ολλανδία και τη Γερμανία, ο ατομικός πλούτος έχει αυξηθεί κατά 33.000 και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων.

Το Reuters, πάντως σημειώνει ότι τα συμπεράσματα αυτά εξάγονται με βάση τα στοιχεία πριν την οικονομική ανάκαμψη της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αλλά παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζουν τις σημαντικές αποκλίσεις που υπάρχουν στην ζώνη των 19 κρατών μελών.

«Αν και η ΕΚΤ αναγνωρίζει τις αποκλίσεις, δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τις διορθώσει», αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας ότι ακόμα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας είναι έτσι δομημένο ώστε οι αγορές να γίνονται με βάση το μέγεθος της κάθε χώρας κι όχι με βάση τις οικονομικές της ανάγκες.

Για να διορθωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των ισχυρών βιομηχανικών χωρών κι εκείνων του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου, οι αναλυτές υποστηρίζουν, εδώ και καιρό, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων από τα πλούσια κράτη στα πιο φτωχά, ένα σύστημα που η Γερμανία αρνείται κατηγορηματικά, αφενός γιατί θεωρεί ότι θα την επιβαρύνει με πολύ μεγάλο κόστος κι αφετέρου γιατί εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα απομακρύνει τα κράτη από τη λιτότητα.

Πάντως, σε ένα ξεχωριστό διάγραμμα της ΕΚΤ, τα στοιχεία από την αρχή του 2015 δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται για τα αδύναμα κράτη μέλη του ευρώ.

«Τα στοιχεία δείχνουν βελτιώσεις στα εισοδήματα, σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με εξαίρεση ίσως έναν μικρό αριθμό κρατών, όπως η Κύπρος», καταλήγει το Reuters.

dnt ee bouli
Λίγες ώρες πριν από την έλευση των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τον έλεγχό τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στέλνει μήνυμα προς όλους ότι οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα δεν έχουν εξαλειφθεί.
Στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το Ταμείο υποστηρίζει ότι μπορεί η υπογραφή του 3ου Μνημονίου να περιόρισε τα ρίσκα για την Ελλάδα, αλλά υποστηρίζει πως αν δημιουργηθεί και πάλι αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να προκληθούν πιέσεις στις αγορές.

Μάλιστα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα υπάρξουν και αλυσιδωτές επιπτώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης. Οπως αναφέρει, η αστάθεια που θα προκληθεί από την Ελλάδα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στις αγορές ομολόγων «είναι πιθανόν να μεταδοθεί στο σύνολο της Ευρωζώνης», χωρίς να αποκλείεται η επέκταση των αρνητικών συνεπειών γενικότερα. Πέραν αυτών, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την ύφεση φέτος (2,3%) και το 2016 (1,3%). Επισημαίνει, δε, πως την ώρα που η ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι μέτρια, «οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους», αλλά προβλέπει ότι το 2020 η ελληνική οικονομία θα «τρέχει» με ρυθμό 2,4%.

Σε ερώτηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Λίμα του Περού, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ρυθμού μεγέθυνσης, θα δούμε την ανάπτυξη να ανακάμπτει μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είναι σημαντικό να κοιτάμε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία της ανάπτυξης ανά τρίμηνο. Η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο ισχυρή, αλλά θα βελτιωθεί το 2016».

Δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανεργία, καθώς εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 26,8% από 26,5% πέρυσι, ενώ το 2016 θα ανέλθει στο 27,1% (25,8% σε εθνικολογιστική βάση προβλέπει η κυβέρνηση). Για τον πληθωρισμό το Ταμείο «βλέπει» αποπληθωρισμό 0,4% φέτος και μηδενικό το 2016. Πάντως, μεσοπρόθεσμα και συγκεκριμένα το 2020 εκτιμά ότι θα βρεθεί στα επίπεδα του 1,4%. Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πλεόνασμα της τάξης του 0,9% του ΑΕΠ του 2014 θα υποχωρήσει ελαφρώς φέτος στο 0,7% του ΑΕΠ και θα διευρυνθεί το 2016 στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 θα καταγραφεί έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ λίγες ώρες πριν από την άφιξη των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στις αρχές Νοεμβρίου για να ξεκινήσει και επισήμως ο πρώτος έλεγχος του προγράμματος. Ωστόσο, στελέχη με γνώση της κατάστασης δεν αποκλείουν οι επικεφαλής να βρεθούν στην Αθήνα και εντός του Οκτωβρίου για λίγες ημέρες, ώστε να οργανωθεί η συζήτηση που θα ακολουθήσει και να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τις εργασίες τους με την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών μέτρων (ασφαλιστικό, δημόσια διοίκηση, εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), ενώ στο επίκεντρό τους θα βρεθούν η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και ο νέος προϋπολογισμός. Επίσης, ψηλά στην ατζέντα των τεχνικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τραπεζικό κλάδο. Αλλωστε, το τελευταίο θέμα έχει χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές μείζονος σημασίας και θα πρέπει να κλείσει εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, παραμένει ο στόχος της ψήφισης του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων (49 συνολικά) έως τις 15 Οκτωβρίου και του δεύτερου πακέτου (αναμένεται να προσδιοριστεί στα μέσα Οκτωβρίου) μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρώτος έλεγχος θα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου.

kathimerini

Περισσότερα Άρθρα...