dnt ellada

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε κατάσταση αθέτησης πληρωμών, αφού αποπλήρωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξόφλησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο.

Συγκεκριμένα η χώρα μας αποπλήρωσε στο σύνολο τους, οφειλές ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Κατόπιν τούτου το ΔΝΤ ανακοινώνει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών (in arreas).

Eπιπροσθέτως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επαναβεβαίωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή αρωγή προς την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει η χρηματοοικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας...

Paul Krugman

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε δηλώσεις του στο CNN επανέφερε το ενδεχόμενο Grexit, τονίζοντας οτι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει μείωση του χρέους, τότε θα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη.

“Εικάζω οτι στο τέλος ή θα καταφέρουν μία τεράστια μείωση του χρέους ή θα πρέπει να βγουν από την Ευρωζώνη. Με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, ποντάρω σε ένα Grexit”, είπε χαρακτηριστικά ο Κρούγκμαν.

Ο Κρούγκμαν συμφώνησε με κάποιους άλλους οικονομολόγους που έχουν πει οτι ένα Grexit δεν πρέπει να υποτιμάται. Ακόμη και αν μειωθεί το χρέος της χώρας, αυτό δεν οδηγεί σε χρεοκοπίες τραπεζών παρόμοιες με της “Lehman Brothers” και θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

“Εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη και στη συνέχεια αρχίσει να ανακάμπτει, που είναι και πολύ πιθανό, αυτό θα αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο μία ενθάρρυνση για τα άλλα πολιτικά κινημάτα να αμφισβητήσουν το ευρώ. Αυτό δεν είναι ασήμαντο”, δήλωσε ο Κρούγκμαν...

diadilotria simaia agnvstos

Στο 30% τοποθετούν πλέον την πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του Reuters, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων να θεωρούν απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters σε 60 οικονομολόγους 24 ώρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας, οι επιστήμονες εμφανίζονται σκεπτικοί και διχασμένοι για το κατά πόσο η συμφωνία είναι καλή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

«Για την Ελλάδα είναι η μόνη συμφωνία – την οποία πρέπει να αποδεχτούν με το πιστόλι στον κρόταφο. Για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι η μόνη λύση που μπορούν να σκεφτουν» δηλώνει στο πρακτορείο ο Christian Lips», οικονομολόγος στο NordLB.

Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία ενός Ταμείου Εκποίησης Περιουσίας ύψους 50 δισεκ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι η περιουσία της Ελλάδας ενδεχομένως δεν φτάνει σε αυτό το ποσό, υποστηρίζουν οι ερωτηθέντες, τα δύο - τρίτα των οποίων (35 από τους 53) στη δημοσκόπηση του Reuters απαντούν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να ιδιωτικοποιήσει η Ελλάδα είναι λιγότερα.

«Πρόκειται για πολύ αισιόδοξη εκτίμησε» σχολιάζει ο Nick Stamenkovic, οικονομολόγος του RIA Capital Markets, ενώ ένας άλλος αναρωτιέται: «Τι θα κάνουν; Θα πουλήσουν την Κρήτη;».

Μεγαλύτερη ακόμη είναι η πλειοψηφία των οικονομολόγων (54 στους 58), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους προκειμένου οι δημοσιονομική της θέση και η οικονομία της να καταστούν βιώσιμες.

«Δεν επιλύει επ' ουδενί τα ελληνικό θεμελιώδες πρόβλημα της μη βιωσιμότητας του χρέους», δηλώνει ο Jonathan Loynes, οικονομολόγος του Capital Economics, σχολιάζοντας τη συμφωνία.

«Επομένως θεωρώ ότι γρήγορα θα γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται να εγκαταλείψει την ευρωζώνη προκειμένου να υποστεί μια μεγαλύτερη διαγραφή χρέους και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ο Loynes είναι ένας από τους μόλις 9 οικονομολόγους που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση που θεωρούν πως η πιθανότητα για ένα Grexit παραμένουν τουλάχιστον 50%.

Πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό της πιθανότητας ενός Grexit έχει πέσει στο 30%, σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 55% της περασμένης εβδομάδας, το οποίο ήταν και το υψηλότερο σε όλα τα χρόνια που το Reuters ρωτά οικονομολόγους για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα Ιουνίου.
Μια ισχνή πλειοψηφία δηλώνει εξάλλου ότι το γεγονός ότι ακόμη και μια προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη έγινε μια πιθανότητα τις τελευταίες ημέρες, έθεσε σε σημαντικό κίνδυνο τη νομισματική ένωση.

«Άλλες χώρες ίσως γνωρίζουν τώρα ότι αποτελεί μία επιλογή κατά τις δικές τους διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζει ο Loynes.

merkel lagard

Κυβερνήσεις κρατών μελών της ευρωζώνης προσπάθησαν - μάταια - να εμποδίσουν τη δημοσιοποιήση της προκαταρκτικής έκθεσης του ΔΝΤ η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ελλάδας δικαιώνει την έκκλησή της προς τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τους όρους της συμφωνίας που της προτάθηκε στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το έγγραφο το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο εάν δεν υπάρξει μεγάλη απομείωσή του, ιδίως από τον επίσημο τομέα στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδοτική υποστήριξη ύψους 50 δισεκ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου αυτού αποκάλυψε τη διένεξη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον διεθνή οικονομικό οργανισμό της Ουάσινγκτον, η οποία σιγόκαιγε για μήνες πίσω από κλειστές πόρτες, σχολιάζει το Reuters.

Κατά τις πηγές του πρακτορείου, δεν υπήρξε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν θα δημοσιευόταν η ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι αντιτάχθηκαν σε αυτή, ήταν πολύ λιγότεροι από εκείνους που την ενέκριναν - συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, που έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ στους κόλπους του θεσμού.

"Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση", σημείωσε πηγή του ΔΝΤ. "Δεν ζούμε σε έναν πύργο από ελεφαντόδοντο εδώ. Αλλά η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να αποφασίζονται τα πάντα με βάση τις δικές της προτεραιότητες", πρόσθεσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, όπως το ενδεχόμενο το έγγραφό του να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να εκτεθούν με πλήρη διαφάνεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

"Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Δεν μπορείς να κρύψεις τα γεγονότα επειδή μπορεί να τύχουν εκμετάλλευσης", πρόσθεσε η ίδια πηγή στο ΔΝΤ.

Η εκπρόσωπος του Ταμείου Άντζελα Γκαβίρια απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ερωτηθείσα σχετικά από το Reuters.

dnt ellada

Tο ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και όσοι επιμένουν να μην δέχονται το κούρεμα θα αναγκαστούν τελικά να δώσουν περίοδο χάριτος 30 ετών στην Ελλάδα αλλά και νέα δάνεια.

Αυτό ήταν ουσιαστικά το πόρισμα απόρρητης έκθεσης του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Reuters περίπου ένα 24ωρο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τα σκληρά προαπαιτούμενα μέτρα του Greekment.

Γιατί όμως η παρέμβαση αυτή του Ταμείου για το ελληνικό χρέος έχει τόση σημασία;

Όπως γράφει ο οικονομικός αναλυτής του BBC, Ρόμπερτ Πέστον το "ΔΝΤ τινάζει στον αέρα τη διάσωση της Ελλάδας".

Ενώ βλέπει δυο "πολύ σημαντικούς λόγους" που δείχνουν τη σημασία της παρέμβασης αυτής.

Ο πρώτος είναι, σύμφωνα με τον Πέστον, ότι η παρέμβαση αυτή για τη μη βιωσιμότητα του χρέους κάνει ακόμη πιο δύσκολο για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να πείσει την ελληνική Βουλή να εγκρίνει τα "οδυνηρά μέτρα λιτότητας που απαιτήθηκαν από τους δανειστές στην Ευρωζώνη ως sine qua non για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη".

Ο δεύτερος είναι ότι οι δανειστές στην Ευρωζώνη και η Γερμανία ειδικά πίεσαν τον Τσίπρα, ενάντια στην ισχυρή θέληση που είχε περί του αντιθέτου, να δεχτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο επόμενο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

"Του είπαν στην πραγματικότητα ότι θα πεταχτεί από την Ευρωζώνη, σε ένα εθνικό ερείπιο εκτός αν δεχτεί περισσότερη από την οικονομική και δημοσιονομική δικτατορία του ΔΝΤ", γράφει. Ο Πέστον χαρακτηρίζει το επιχείρημα αυτό "τραγικά κωμικό".

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι ο Τσίπρας θέλει "οι πιστωτές του να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους προτού του πουν πως να τρέξει το δικό του μαγαζί".

Ενώ στο... υστερόγραφο του άρθρου του ο Πέστον αναφέρει:

Σε περίπτωση που το ξεχάσατε, ο βασικός λόγος της απεγνωσμένης επιδείνωσης στο ελληνικό οικονομικό και δημοσιονομικό χάλι - που τόσο θορυβεί το ΔΝΤ- είναι ο ολέθριος συνδυασμός του χρόνια αποδυναμωμένου τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας που όλο βυθίζεται στην ύφεση.

xrimatistirio

Μεγάλη πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ υποχωρεί, καθώς το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να κινηθούν προς τα ασφαλή καταφύγια των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων και του γεν, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 1,5% και το ευρώ υποχωρεί 0,6% έναντι του δολαρίου (στα 1,1050 δολάρια) και 0,7% έναντι του γεν.
 
Ο Stoxx 600 είχε απώλειες 3,4% την περασμένη εβδομάδα. Και οι 19 κλαδικοί δείκτες του υποχωρούν σήμερα, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι εταιρείες πρώτων υλών, καθώς οι τιμές τους έκαναν βουτιά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο άνοιξε με πτώση 1,07% στις 6.515,67 μονάδες, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι άνοιξε με απώλειες 2,06% στις 4.709,01 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dax στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ξεκίνησε τις συναλλαγές με πτώση 2,11% στις 10.825,06 μονάδες.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν τουλάχιστον 6 μονάδες βάσης, ενώ των ιταλικών και ισπανικών τίτλων αυξήθηκαν τουλάχιστον 11 μονάδες βάσης.
 
Οι τιμές των εμπορευμάτων έκαναν βουτιά, εν μέσω της φυγής στην ασφάλεια.
 
Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών τίτλων μειώθηκαν 8 μονάδες βάσης στο 2,31%, ενώ τα futures του δείκτη S&P 500 της Wall Street σημειώνουν πτώση 0,8%.
 
Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών τίτλων ανέρχονται σε 0,73% έναντι 2,35% των ιταλικών και 2,32% των ισπανικών ομολόγων.

dnt ellada

Έκθεση-φωτιά δημοσίευσε το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, στην οποία ζητά την ελάφρυνσή του, καθώς δηλώνει πως δεν είναι βιώσιμο, όπως αναφέρει το προσχέδιο ανάλυσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με ημερομηνία 26 Ιουνίου 2015.

Το ΔΝΤ ζητεί κούρεμα του Χρέους κατά 30%. Σύμφωνα με την Έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το Χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια.

Η προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας έχει ως εξής:

«Στην τελευταία αξιολόγηση τον Μάιο 2014, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμήθηκε ότι επιστρέφει στην οδό της βιωσιμότητας, αν και παρέμενε πολύ ευάλωτο στα σοκ. Μέχρι αργά το καλοκαίρι του 2014, με τα επιτόκια να έχουν μειωθεί περαιτέρω, φάνηκε ότι δεν θα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012, αν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν όπως είχε συμφωνηθεί.

«Όμως σημαντικές αλλαγές που έγιναν έκτοτε στις πολιτικές --χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μια αδύναμη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα επιβαρύνει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις-- οδηγούν σε σημαντικές νέες ανάγκες χρηματοδότησης.

«Με δεδομένο επιπλέον το πολύ υψηλό υφιστάμενο χρέος, αυτές οι νέες χρηματοδοτικές ανάγκες καθιστούν μη βιώσιμη τη δυναμική του χρέους. Το συμπέρασμα αυτό ισχύει είτε εξετάσει κανείς το χρέος βάσει του πλαισίου του Νοεμβρίου 2012 είτε στρέψει την προσοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους ή στις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

«Για να εξασφαλισθεί με υψηλές πιθανότητες ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οι ελληνικές πολιτικές πρέπει να επανέλθουν σε σωστή πορεία, αλλά επίσης, κατ' ελάχιστον, οι ωριμάνσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών δανείων πρέπει να επιμηκυνθούν σημαντικά, ενώ θα χρειασθεί να παρασχεθεί νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με παρόμοιους όρους παραχώρησης για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια.

«Όμως αν το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που εξετάζεται αποδυναμωθεί περαιτέρω --ιδιαίτερα μέσω μιας περαιτέρω μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και ακόμη ασθενέστερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων-- θα καταστεί απαραίτητο να γίνουν κουρέματα του χρέους»...

newsbeast

Περισσότερα Άρθρα...