Οξφόρδη, Χάρβαρντ, κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, της Βομβάης και του Μπέλφαστ... Κάποια θυμίζουν πολυτελή ξενοδοχεία, άλλα παραμυθένιες κατοικίες και ιδανικούς προορισμούς διακοπών, ωστόσο πρόκειται για τα ομορφότερα κτίρια πανεπιστημίων στον κόσμο.

1. Η ονειρεμένη αρχιτεκτονική της Οξφόρδης έχει εμπνεύσει γενεές και γενεές μαθητών.

 
2. Το Χάρβαρντ είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής, το οποίο χρονολογείται από το 1636 και είναι διάσημο για τα κόκκινα κτίρια και τις κατάφυτες αυλές του.
 
 
3. Τα κτίρια του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα, αλλά το φόντο με τα πανύψηλα βουνά πίσω του είναι μοναδικό στον κόσμο.
 
 
4. Μπορεί να μοιάζει με πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά είναι το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας. Ένα από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια της Ρωσίας, το κύριο κτίριο του οποίου θεωρείται η πιο ισχυρή εκπαιδευτική δομή του κόσμου.
 
 
5. Στη Μπολόνια της Ιταλίας βρίσκεται το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, το οποίο ιδρύθηκε το 1088.
 
 
6. Το πανεπιστήμιο του Τορόντο ιδρύθηκε το 1827 και τα χιονισμένα κτίρια του γοητεύουν τον χειμώνα.
 
 
7. Οι επισκέπτες του Cambridge συχνά θαυμάζουν το εκκλησάκι King's College Chapel στην γραφική περιοχή του ποταμού που είναι γνωστή ως "backs", καθώς στις "πλάτες" του βρίσκονται πολλά κολλέγια.
 
 
 
8. Το πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα στη δυτική Ισπανία ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και χτίστηκε με το περίτεχνο τοπικό στιλ "plateresque".
 
 
9. Ο πύργος Rajabai του πανεπιστημίου της Βομβάης έχει ως πρότυπο τον Big Ben και είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα.
 
10. Το νεο-γοτθικό πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ σχεδιάστηκε την δεκαετία του 1850 από τον αρχιτέκτονα Edmund Blacket.
 
 
11. Το Royal Holloway στο Surrey, μέρος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, κυριαρχείται από κόκκινο τούβλο και βρίσκεται μέσα σε 136 στρέμματα δάσους. Αρχικά ήταν αποκλειστικά κολλέγιο γυναικών.
 
 
 
12. Το πανεπιστήμιο Otago στη Νέα Ζηλανδία είναι μια σειρά εντυπωσιακών κτιρίων του 19ου αιώνα νεο-γοτθικής δομής και βρίσκεται δίπλα σε ποτάμι.
 
 
13. Η γκρι πέτρα είναι το σήμα κατατεθέν του Πρίνστον.
 
 
14. Το Xiamen διαθέτει μια από τις πιο γραφικές πανεπιστημιουπόλεις στην Κίνα, με πολλά δέντρα, θάλασσα γύρω του και εντυπωσιακά κτίρια ανατολικού και δυτικού μείγματος στιλ.
 
 
15. Το Queen's University ιδρύθηκε το 1845 από την βασίλισσα Victoria και έχει πάνω από 300 κτίρια στα καταπράσινα προάστεια του Μπέλφαστ.
 
 
 
16. Πολλά από τα διάσημα κτίρια του Yale χτίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και ο αρχιτέκτονας James Gamble Rogers χρησιμοποίησε τεχνάσματα ώστε να φαίνονται πιο παλιά.
 
 
 
Telegraph

mathites

Κατά περίπου 130 λιγότερα θα είναι τα τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θα βρουν φέτος στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την επαναφορά της βάσης του δέκα.

Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κοντεύει να πάρει την τελική του μορφή από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει περικοπές και συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και ιδρυμάτων, ενώ τα ΤΕΙ της περιφέρειας -όπως ήταν αναμενόμενο- είναι οι μεγάλοι... χαμένοι, αφού θα υποστούν το μεγαλύτερο ψαλίδι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χάρτη των ΑΕΙ άρχισε. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να μην έχει διαμορφώσει πλήρως το σχέδιο, αλλά απο σήμερα αρχίζουν και οι άτυπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στη 1 το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας θα κάνει σχετική ενημέρωση στους τομεάρχες Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου και της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, αφού για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε και το μέγεθος των πόρων που θα εξοικονομηθούν από τη συρρίκνωση των τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι τα τελικά σχέδια θα ανακοινωθούν σύντομα, διότι οι όποιες αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό που θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το καλοκαίρι, οι οποίοι επίσης αναμένουν να μάθουν εάν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10, κάτι που θεωρείται βέβαιο σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους».

 

«Πόλεμος»

Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο μαίνεται πραγματικός πόλεμος, καθώς οι πιέσεις που ασκούν προς τα κυβερνητικά στελέχη και προς βουλευτές τοπικοί παράγοντες αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αφόρητες όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ. Τελικός αποδέκτης είναι ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δέχεται βροχή αιτημάτων να μην «κόψει» τμήματα από τα ιδρύματα της περιφέρειας κυρίως διότι θα βρει μπροστά του χιλιάδες πολίτες που θα αντιδράσουν.

Από το σύνολο των τμημάτων που θα περικοπούν, τα περισσότερα, κοντά στα 110, θα είναι στα ΤΕΙ και τα υπόλοιπα στα πανεπιστήμια (κοντά στα 20) και κυρίως σε τμήματα που έχουν ομοειδή αντικείμενα σπουδών, ενώ πιθανές είναι και οι συνενώσεις ιδρυμάτων όπως τα Πανεπιστήμια Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας ή τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ηπείρου, Σερρών, Καβάλας κ.ά.

attica