benzini antlia
Την έκτη θέση παγκοσμίως, στην κατάταξη με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο, καταλαμβάνει η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία, καθώς σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα η μέση τιμή του λίτρου αγγίζει το 1,57 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το globalpetrolprices.com, στις 29 Ιανουαρίου του 2018 η πιο ακριβή μεταξύ 166 χωρών είναι η Ισλανδία με μέση τιμή βενζίνης τα 1,68 ευρώ το λίτρο.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Νορβηγία με 1,66 ευρώ, στην τρίτη και τέταρτη θέση Μονακό και Χονγκ Κονγκ με 1,65 ευρώ, Ολλανδία με 1,59 ευρώ ενώ στη 6η θέση βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία.

Δείτε τον σχετικό πίνακα: 

kaysima antlia

Ανησυχία προκαλεί σε πολλούς κλάδους της οικονομίας που εξαρτώνται άμεσα από το πετρέλαιο η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ειδικότερα σε τομείς όπως οι μεταφορές, ή η ακτοπλοΐα, όπου τα τελευταία μάλιστα χρόνια κατέγραψαν οι εταιρίες λειτουργικές κερδοφορίες η κίνηση των τιμών του «μαύρου  χρυσού» έρχεται  φέρει «πονοκέφαλο».

Ειδικότερα σε τομείς όπως οι μεταφορές, ή η ακτοπλοΐα, όπου τα τελευταία μάλιστα χρόνια κατέγραψαν οι εταιρίες λειτουργικές η κίνηση των τιμών του «μαύρου  χρυσού» έρχεται  φέρει «πονοκέφαλο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «μαύρος χρυσός» από τα 107 δολάρια το βαρέλι στις 15 Ιανουαρίου 2014 έπεσε τον Ιανουάριο του 2015 στα 46,49 ευρώ. Ωστόσο από  τις αρχές του 2015 καταγράφεται άνοδος της τιμής του πετρελαίου έως 50% γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τους παλιούς «εφιάλτες».

Έτσι την Παρασκευή 12  Ιανουαρίου 2018 το brent  ήταν στα 68,12 δολάρια το βαρέλι  και μία ημέρα πριν ήταν στα 69,26 δολάρια. Τον Ιανουάριο του 2015 η τιμή του brent ήταν στα  46,49 δολάρια το βαρέλι έχοντας μέσα σε ένα χρόνο πέσει 56% από τα επίπεδα των 107 δολαρίων. Η τιμή της αμόλυβδής  ήταν στο 1,38 ευρώ το λίτρο, η σουπερ στο 1,64 ευρώ , του πετρελαίου κίνησης  στο 1,12 ευρώ και του θέρμανσης στα 0,087 ευρώ.

Τον Ιανουάριο  του 2016 η τιμή του brent ήταν στα 30,86 δολάρια  η αμόλυβδη στο 1,35 ευρώ ,  η σουπερ 1,59 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης στο1,01 ευρώ  και το θέρμανσης  στα 0,73 ευρώ  το λίτρο. Τον Ιανουάριο του 2017 η τιμή του brent ήταν στα 56,01 ευρώ , η τιμή  της αμόλυβδης  ήταν  στο 1,55 ευρώ το λίτρο , της σουπερ αμόλυβδης στο 1,73 ευρώ , του πετρελαίου κίνησης στο 1,29 ευρώ και του θέρμανσης στα 0,99 ευρώ  το λίτρο.

Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή δημιουργεί συνολικό προβληματισμό για το πόσο θα επηρεάσει την οικονομία συνολικά, καθώς για το 2018 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,4%. Με βάση, μάλιστα,  έρευνα του ΙΟΒΕ, που εξετάζει διαχρονικά  τη άνοδο του των τιμών του πετρελαίου  και τις  επιπτώσεις στο ΑΕΠ , την απασχόληση  και τα έσοδα του κράτους σημειώνεται ότι όταν οι διεθνείς τιμές αυξηθούν έως 14,8% και διατηρηθούν  για μεγάλο χρονικό διάστημα  μπορεί να περιορίσουν το ΑΕΠ κατά 2 δις. ευρώ. 

Το βάρος των φόρων

Πάντως η ανοδική κίνηση των τιμών με το συνυπολογισμό των φόρων, εάν παραμείνει ως τάση, θα φέρει κύμα ανατιμήσεων. Σημειώνεται ότι το 70% της τελικής τιμής των καυσίμων είναι φόροι (ΕΦΚ και ΦΠΑ).. Σήμερα ο ΕΦΚ  στη βενζίνη είναι 70 λεπτά στο  λίτρο, στο πετρέλαιο  κίνησης  διαμορφώνεται στα 41 λεπτά του λίτρου και του πετρελαίου θέρμανσης  στα 28 λεπτά. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)  τονίζεται ότι η αύξηση των ΕΦΚ που  νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση με τον Ν.4389/2016, στα πετρελαιοειδή προϊόντα ήταν λάθος,

«Σήμερα, μετά και από την αύξηση των διεθνών τιμών του BRENT κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, οι  υπερβολικές επιβαρύνσεις του ΕΦΚ, με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος σημειωτέον επιβαρύνεται στην Ελλάδα και με ΦΠΑ 24% σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, είναι δυσανάλογες με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων» αναφέρεται και υπογραμμίζεται:

«Ο Ε.Φ.Κ. που επιβαρύνει σήμερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα ανά λίτρο έχει ως εξής:

ΑΜΟΛΥΒΔΗ  95              0,070 Χ 24% = 0,868  Μέση τιμή λιανικής  1,543

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ  ΚΙΝ.           0,041 Χ 24% = 0,051 Μέση τιμή λιανικής   1,317

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜ.       0,028 Χ 24% = 0,035 Μέση τιμή λιανικής   1,009

Δυστυχώς οι επιβαρύνσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων με τον υψηλό ΕΦΚ επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού δεν προηγείται από τα αρμόδια υπουργεία σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά κάποιοι φωστήρες ότι με τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Η μέση τιμή λιανικής των πετρελαιοειδών προϊόντων στις 8/1/2018 στα κράτη μέλη της Ε.Ε διαμορφώνεται ως εξής:

ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95      ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ "28"    1,382      ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ  1,421             

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝ.    ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ "28"   1,283      ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ   1,286

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜ. ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ "28" 0,766      ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ   0,753

Παρά τις προσδοκίες, από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από το υψηλό ΕΦΚ, σε συνδυασμό με την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων (λαθρεμπόριο κ.λπ.), το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Τελικώς, ο χωρίς σχετική μελέτη επιπτώσεων υψηλός ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, ποιους εξυπηρετεί; Την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση των δημοσίων εσόδων, την μείωση του κόστους των παραγόμενων βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών προϊόντων, την μείωση του μεταφορικού κόστους, ή τα κυκλώματα της παραοικονομίας;»

Γιώργος Αλεξάκης

petrelaio thermansis

Στο... μισό, φέτος, το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, για τους περσινούς δικαιούχους, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του ant1 και του «Καλημέρα Ελλάδα».

Συγκεκριμένα,

  • Ποσό επιδόματος: 12,5 λεπτά / lt
  • Αγορά πετρελαίου έως τέλη 2017: Επίδομα τέλη Ιανουαρίου
  • Αγορά πετρελαίου 1/1 – 30/04/18: Επίδομα τέλη Απριλίου.

Τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια

  • Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 € - Αξία ακινήτων έως 100.000 €
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά: Εισόδημα έως 20.000 € - Αξία ακινήτων έως 200.000 €
  • Έγγαμος με ένα παιδί: Εισόδημα έως 22.000 € - Αξία ακινήτων έως 200.000 €.

petrelaio thermansis

Ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και όπως εκτιμούν οι πρατηριούχοι η τιμή θα είναι περίπου στα περσινά επίπεδα, από 0,92 ευρώ έως 0,95 ευρώ. 

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες (από 1.000 λίτρα και πάνω), οπότε η τιμή είναι επί της ουσίας… τσουχτερή.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης:

1. Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα.

2. Δεν εμπιστευόμαστε το μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής μας, αλλά χρησιμοποιούμε το δικό μας μέτρο.

3. Δεν παραλαμβάνουμε, το πετρέλαιο βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφάλειας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση – διαρροή πετρελαίου).

4. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε, αν η απόδειξη ή το τιμολόγιο παραλαβής – πληρωμής δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, στοιχεία (όπως: ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, προμέτρηση και επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

5. Συγκρίνουμε, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες, στα πρατήρια της περιοχής μας, τιμές (τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων, σε φωτεινές πινακίδες, εμφανείς, στους καταναλωτές).

6. Πρέπει να ξέρουμε να υπολογίζουμε, με ακρίβεια, πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να μάθουμε πόσα λίτρα αντιστοιχούν, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής μας, πολλαπλασιάζουμε το μήκος της (π.χ. 2,00 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 m3 ή 2.500 λίτρα.

Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500 : 100 = 25). Όλες οι προαναφερόμενες διαστάσεις αφορούν τις εσωτερικές διαστάσεις της δεξαμενής.

7. Πρέπει να μετράμε, παρουσία του βυτιοφορέα, το ύψος του πετρελαίου, που έχει η δεξαμενή μας και πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται, εύκολα, με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: βάζουμε κάθετα, στη δεξαμενή, τη βέργα. Βγάζουμε τη βέργα και μετράμε το ύψος, μέχρι το σημείο, που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή.

8. Η μέτρηση της ανύψωσης της στάθμης του πετρελαίου, μέσα στη δεξαμενή, πρέπει να γίνεται, αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

9. Απαιτούμε, από το μεταφορέα, να γράψει το ύψος, που μετρήσαμε, πριν και μετά την παράδοση, στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο, που παραλάβαμε, μπορούμε να το υπολογίσουμε, αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του πετρελαίου, που προστέθηκε, στη δεξαμενή μας, με τα λίτρα ανά εκατοστό, που αυτή χωράει.

Αν π.χ. η δεξαμενή μας είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο, πριν την παραλαβή και 78 εκατοστά μετά την παραλαβή, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά. Σύμφωνα, με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα, ανά εκατοστό ύψους, παραλάβαμε 60x25=1500 λίτρα πετρέλαιο.

10. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συντήρηση – ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης. Η συντήρηση αποτελεί προϋπόθεση, για λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου και, επομένως, εξοικονόμηση χρημάτων. Καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση, είναι, αμέσως, μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης δηλαδή Απρίλιο και Μάιο, ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός του συστήματος.

11. Καλή θέρμανση σημαίνει να αισθανόμαστε άνετα. Η υπερβολική ζέστη είναι πολυδάπανη και ανθυγιεινή. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας των χώρων μιας κατοικίας πρέπει να έχει ως εξής: Μπάνιο: 22°C, Καθιστικό: 19-20°C, Υπνοδωμάτια: 18°C. Σε μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, ένας βαθμός θερμοκρασίας λιγότερος σημαίνει οικονομία 6% περίπου, σε πετρέλαιο.

 

petrelaio thermansis

Την Tετάρτη, 27 Δεκεμβρίου, αναμένεται να εκδοθεί και να σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Στη συνέχεια, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Το πιθανότερο είναι ότι η πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει εντός του πρώτο δεκαημέρου του Ιανουαρίου. 

Το επίδομα θα είναι φέτος «ψαλιδισμένο» κατά 50% σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των δικαιούχων θα μείνει μεν ίδιος, όπως επίσης ίδια παραμένουν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο, τα ποσά και τα λίτρα που δικαιούται κάθε νοικοκυριό θα διαφοροποιηθούν ανά ζώνη.

Με τη μείωση κατά 50% του ποσού που θα χορηγείται σε κάθε δικαιούχο, το συνολικό ύψος του κονδυλίου που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 για τη χορήγηση του επιδόματος της περιόδου από 15-10-2017 έως 30-4-2018 θα είναι 55 εκατ. ευρώ, ακριβώς το μισό απ’ αυτό το οποίο χορηγήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (110 εκατ. ευρώ).

Ο δύο βασικές αλλαγές:

1. Το επίδομα από 25 λεπτά το λίτρο, θα περιοριστεί περίπου στα 12,5 λεπτά το λίτρο. Έτσι δεν αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα το λάβουν το 2018 μειωμένο.

2. Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης και με δεδομένο ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη οι προθεσμίες θα μεταφερθούν.
Πέρυσι όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορούσε να εισπράξει το επίδομα στο τέλος Ιανουαρίου.

Φέτος το πιθανότερο είναι το επίδομα να πληρωθεί Φεβρουάριο για όσους υποβάλουν την αίτηση, για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσει, εντός του Ιανουαρίου. Άλλη μια πληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη.

Περιθώρια για αύξηση σε ορισμένες περιοχές

Πάντως λόγω του δημοσιονομικού περιθωρίου που υπάρχει από τον προϋπολογισμό κρίθηκε ότι υπάρχει βάση να γίνει διαπραγμάτευση ώστε να μη μειωθεί το επίδομα για τις βόρειες και ορεινές περιοχές, όπου ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο.

Το αίτημα είναι να εξαιρεθούν από την περικοπή η ζώνη Α, όπου ανήκουν οι νομοί Γρεβενών, Έβρου, Ιωαννίνων, Δράμας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλωρίνης και η ζώνη Β όπου περιλαμβάνονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής. Αν δεν επιτευχθεί η εξαίρεση για το σύνολο των περιοχών θα γίνει μια επιλογή για τις ορεινές που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη από το επίδομα θέρμανσης.

Η εξαίρεση θα έχει ως αποτέλεσμα το κονδύλι αν αυξηθεί στα 55-60 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το γεγονός ότι μια τέτοια τροποποίηση είναι δημοσιονομικό μέτρο θα πρέπει να πάρει την έγκριση και των θεσμών. Αυτός είναι κι ο λόγος που έχει καθυστερήσει η εγκύκλιος για να νέα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και άρα και της ενεργοποίησης της σχετικής εφαρμογής για τους δικαιούχους, η οποία το 2016 είχε ανοίξει σαν σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

— Για τους άγαμους το εισοδηματικό όριο έχει τεθεί στις 12.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας.

— Για τους έγγαμους διαμορφώθηκε στις 20.000 ευρώ με περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

— Για έγγαμους με ένα τέκνο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.

— Για τις μονογονεϊκές οικογένειες διαμορφώθηκε στις 22.000 ευρώ.

— Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

petrelaio thermansis

Νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το TAXISnet για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης 2017 - 2018. Το διατιθέμενο κονδύλι θα είναι κατά 50% μειωμένο όπως προβλέπει το μνημόνιο ΙΙΙ

Για τη φετινή χρονιά αναμένονται αλλαγές στα εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Η δαπάνη για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης είναι μειωμένη κατά 50%. Συνολικά, θα περικοπεί κατά 58 εκατ. ευρώ και ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον επανασχεδιασμό του επιδόματος θέρμανσης, με τη θέσπιση πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή και με την επιβολή μειώσεων στο ύψος του επιδόματος ανά λίτρο αγοραζόμενου πετρελαίου θέρμανσης.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα έχουν ως αποτέλεσμα το επίδομα αυτό να το λαμβάνουν λιγότερα νοικοκυριά ή οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μικρότερο επίδομα.

Η πρώτη δόση το θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Τότε κάποια νοικοκυριά θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν τελείως το επίδομα ενώ για άλλους το επίδομα θα είναι πολύ μικρότερο.

Η αίτηση για το επίδομα

Όταν θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω του Taxisnet για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση η αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο ΑΦΜ του αιτούντος.

Το ονοματεπώνυμό του.

Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του.

Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ

Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου.

Η επιφάνεια της κύρια κατοικίας.

Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής

Η Εφαρμογή Διαχείρισης ενοίκων/χιλιοστών θέρμανσης πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας.

Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά – κλειστά – ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).

Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής.

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ». Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί.

Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή.

topontiki

petrelaio thermansis

Από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει να διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές φέτος όμως θα είναι πιο ακριβές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος θα “τσιμπήσει” προς τα επάνω στην Αθήνα και θα φτάσει κοντά στο ένα ευρώ με μέση τιμή στα 0,97 ευρώ.

Στην περιφέρεια η μέση τιμή θα είναι λίγο πιο πάνω από 1 ως 1,02 ευρώ, ενώ στα νησιά μετά και την αλλαγή στο ΦΠΑ θα εκτιναχθεί ακόμη και στο 1,20 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα έρχεται μείωση στο επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν χιλιάδες νοικοκυριά. Στόχος του υπουργείου είναι να εξικονομίσει σχεδόν 50% από το ποσό για το επίδομα και έτσι εφέτος θα προϋπολογιστούν μόλις 55 εκατομμύρια έναντι 100 εκατομμυρίων πέρυσι.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο του 2018. Η μείωση της δαπάνης θα γίνει με αλλαγή αλλαγή των κριτηρίων και την μείωση της επιχορήγησης ανά λίτρο.

Περισσότερα Άρθρα...