petreleo therm

Στα 85-88 λεπτά το λίτρο αναμένεται, μεθαύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον διατηρηθεί στα περυσινά επίπεδα η φορολογία, ανέφεραν σήμερα σε εκδήλωση οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών και η αποσαφήνιση του ύψους της φορολογίας που θα επιβληθεί στο καύσιμο.

Η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ επισήμανε τις εκκρεμότητες και τα κενά του θεσμικού πλαισίου που εμποδίζουν τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης και του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι δεν προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στις εγκαταστάσεις εταιρειών με στόλους αυτοκινήτων, από τα πρατήρια των οποίων -όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Ασμάτογλου- διακινείται το 40% του πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, δύο σκάφη του Λιμενικού που αγοράσθηκαν έναντι 2.030.000 ευρώ, για τον έλεγχο διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων, παραμένουν παροπλισμένα, ενώ δεν εφαρμόζεται η διάταξη για υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικού σήματος εντοπισμού σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα και βυτιοφόρα και οι έλεγχοι από το ειδικό σώμα που έχει συσταθεί για τα καύσιμα (ΚΕΔΑΚ) περιορίζονται μόνο σε πρατήρια και κατά προτίμηση στα πρατήρια του Ν. Αττικής.

Η ΠΟΠΕΚ προειδοποίησε, εξάλλου ότι τους τελευταίους μήνες αναπτύσσεται νέο φαινόμενο παραβατικότητας με τη διάθεση βιομηχανικού υγραερίου (που επιβαρύνεται με χαμηλότερο ΕΦΚ) ως υγραερίου κίνησης.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ολιγομελούς επιτελικού συντονιστικού οργάνου για την έκδοση όλων των σχετικών διατάξεων, απογραφή και καταχώρηση σε κεντρική βάση δεδομένων των αδειών λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, καθώς και του συνόλου των δεξαμενών αποθήκευσης χωρητικότητας πάνω από 5 κυβικά, καθώς και την οργανωτική αναδόμηση, στελέχωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων των ΚΕΔΑΚ

oil prices

Η άνοδος από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων έχει τη δική της εξήγηση.

Οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν και στα 20 δολάρια το βαρέλι. Τι συνέβη;

Ιδού τρεις λόγοι για την άνοδο του πετρελαίου:

1. Γεωπολιτικές ανησυχίες

Η ένταση στη Μέση Ανατολή, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του πλανήτη, έχει ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και του καθεστώτος του Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η βία στην περιοχή θα έχει επίδραση στην παραγωγή και τη μεταφορά πετρελαίου.

2. Η πολιτική της Fed

Τα πρακτικά της πιο πρόσφατης συνεδρίασης της Fed δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια. Αυτό πίεσε προς τα κάτω το δολάριο – έπεσε 0,75% έναντι του ευρώ την Παρασκευή – γεγονός που, με τη σειρά του, ενίσχυσε τις τιμές πετρελαίου.

Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια.

3. Πτωτική τάση παραγωγής στις ΗΠΑ

Σε σχέση με τον Αύγουστο, η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 120.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτή η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσου του ερχόμενου έτους.

Επίσης, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2016 αναμένεται να αγγίξει το ανώτερο σημείο εδώ και έξι χρόνια – γεγονός επίσης καλό για τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό εξίμισι ετών τον Αύγουστο, κινούμενες κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι.

news247

deh metrites

Συνεχίζονται από τα συνεργεία του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας όλων των καταναλωτών, με το σύνολο των κλοπών να ανέρχονται μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος, στα 3.400 περιστατικά.

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό όσων κλέβουν ρεύμα

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πρακτική παραβιάσεων μετρητών και παράνομων συνδέσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ προειδοποιεί για μία ακόμη φορά πως τέτοιου είδους ενέργειες εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, ενώ συνιστούν αδικήματα που διώκονται ποινικά.

Το σύνολο των ρευματοκλοπών για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανέρχεται σε περίπου 3.400 περιστατικά, ενώ, απολογιστικά για το 2014, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 6.650 περιπτώσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, υποβάλλονται μηνύσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι στο σύνολο των περίπου 8 εκατ. μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πανελλήνια κλίμακα, προβλέπεται να εντατικοποιηθούν και καλεί όλους τους καταναλωτές να καταγγείλουν οποιαδήποτε παρέμβαση διαπιστώσουν στους μετρητές τους, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και τη διαφύλαξη των νομίμων συμφερόντων του.

Επιπλέον τονίζεται ότι, σε περιπτώσεις υποτροπής των υπόψη παραβατικών συμπεριφορών, θα επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος και η σφράγιση των μετρητών γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε όλους τους καταναλωτές από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που είναι και τα μοναδικά που έχουν δικαίωμα επέμβασης σε αυτούς.

agogos

Όπως είχε ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα, σε εφαρμογή τίθεται η μείωση του κόστους προμήθειας της ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμολογίων του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η τελική τιμή στα οικιακά τιμολόγια τον Μάιο θα είναι χαμηλότερη κατά 12% σε σχέση με την τιμή Απριλίου, όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής.

Στα 6,1 λεπτά ανά KWh διαμορφώνεται αυτόν τον μήνα η τιμή του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ.

Και τον προηγούμενο μήνα είχε σημειωθεί μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενδεχομένως υπάρξει νέα μείωση στο τρίτο τρίμηνο του έτους που μπορεί να επηρεάσει και την έναρξη της ερχόμενης χειμερινής περιόδου.

pratirio benzini

Πρόστιμα σε 233 πρατηριούχους υγρών καυσίμων επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργεια και κλιματικής αλλαγής λόγω νοθείας σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.

Η νοθεία των καυσίμων προκαλεί σοβαρά προβλήματα όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά κγι για τα ίδια τα οχήματα που το καταναλώνουν. 

Δείτε τον πίνακα με τα πρατήρεια στα οποία επεβλήθησαν πρόστιμα εδώ

dei

Έως 36 δόσεις (από 8) και μειωμένη προκαταβολή κατά το ήμισυ 10%, προβλέπει το νέο σχέδιο ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο.

Οι ρυθμίσεις θα είναι έντοκες με το συμβατικό επιτόκιο να είναι γύρω στο 5,7%, ενώ προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών λογαριασμών, εκτός από τα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποια προθεσμία.

Ο υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου, προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις για μείωση του κόστους ενέργειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια όπως ζητούν οι δανειστές.

Όπως ανέφερε, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη που συσσώρευσαν στην κρίση.

Το νέο σχέδιο θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ήταν δημόσια η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή την διευκόλυνση και πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο το αγκάλιασαν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,9 δις ευρώ και ανέφερε ότι το νέο σύστημα ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΔΕΗ καθώς λύνει το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΗ και θα ανακουφίσει τους καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, η εξόφληση των οφειλών θα γίνεται έως και σε 36 δόσεις, όπου ο αριθμός θα είναι σε συνάρτηση του προφίλ του πελάτη και με βάση την οικονομική κατάσταση, δηλαδή με το νέο σχέδιο οι δόσεις, που ήταν περίπου οκτώ, 5πλασιάζονται.

Εξαιρούνται οι εποχιακές επιχειρήσεις. Θα υπάρχει προκαταβολή από 10% και από 8 ως 18 δόσεις για τις τουριστικές και εποχιακές επιχειρήσεις, συναρτήσει της συνέχειας λειτουργίας τους.

Με το ισχύον πρόγραμμα προβλέπονταν 8 δόσεις μεσοσταθμικά για τους οικιακούς και για τις επιχειρήσεις 4 - 6 δόσεις.

Παράλληλα, μειώνεται η προκαταβολή στο 10% από 20%. Για όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού τιμολογίου για τις ευάλωτες ομάδες θα έχουν από 40 έως 60 δόσεις.

Παροχή δυνατότητας ένταξης στις νέες ρυθμίσεις θα έχουν και οι καταναλωτές οι οποίοι ήδη έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

Τέλος, προβλέπεται προκαταβολή μικρότερη και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων τους με την επιχείρηση.

Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα και σε "κακούς" πελάτες που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να πάρουν δόσεις ή απαιτούσε η ΔΕΗ μεγάλη προκαταβολή. Στόχος, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης είναι να γυρίσει σελίδα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει η επιχείρηση να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τους πελάτες σε νέα βάση.

Ο κ. Παναγιωτάκης προανήγγειλε και μείωση του κόστους ρεύματος, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση και το υπουργείο σύντομα θα είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις.

dei

Ακυρώνονται οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που είχε αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από 1-1-2015, με τροπολογία - προσθήκη που έχει συντάξει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η τροπολογία πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα , σύμφωνα με το υπουργείο θα προχωρήσει επανεκτίμηση των εσόδων του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κλπ. που τροφοδοτείται από το εν λόγω τέλος.

Η τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα ότι: «Για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ».

Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, «υλοποιείται η δέσμευση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη που δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως εάν δεν ακυρώσει η ίδια η ΡΑΕ τις απαράδεκτες αυτές αυξήσεις θα τις ακυρώσει η Κυβέρνηση με δικές της παρεμβάσεις, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όχι μόνο να μην επιβάλλονται αυξήσεις, αλλά, αντίθετα, καθιστά αδήριτη ανάγκη να γίνουν μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και για την προστασία των νοικοκυριών, αλλά και ως εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ η οποία δεν προχώρησε ωστόσο σε ανάκληση των αυξήσεων.

Περισσότερα Άρθρα...