agogos-fusikou-aeriou

Έκλεισε η συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, σύμφωνα με τις πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Τα στοιχεία για το ύψος της έκπτωσης αναμένεται να γίνουν γνωστά αργότερα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ΔΕΠΑ και Gazprom συμφώνησαν σε αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης του φυσικού αερίου.

Οι δύο πλευρές ήταν σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, το οποίο επίσης έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προ ημερών.

Όπως είχε γράψει το naftemporiki.gr, επιδίωξη των δύο πλευρών ήταν να βρεθεί αμοιβαία λύση στο θέμα προκειμένου να αποφευχθεί η προσφυγή στη διεθνή διαιτησία.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης από τους φορολογούμενους.

Πρόκειται για την εφαρμογή του TAXISnet, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα υποβάλουν τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% και ολόκληρο το ποσό στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης.

Αρνητική ήταν η απάντηση της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο.... αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%.

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο κατά πληροφορίες έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο, καθώς η τρόικα είπε «όχι» στο σύνολο του αρχικού σχεδίου και όχι στα επιμέρους στοιχεία.

Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επαναδιατυπώνει την πρόταση, η οποία θα προβλέπει μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού, αύξηση του ποσού της επιδότησης σε 0,35 από 0,28 ευρώ ανά λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα στη νέα πρόταση που αναμένεται να καταθέσει το υπ. Οικονομικών περιλαμβάνονται τα εξής:

Επίδομα θέρμανσης

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 0,38 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σχεδιάζεται και μικρή προκαταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού.

Διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων

Με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές, προβλέπεται η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα.

Ειδικότερα:

Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα ως 30.000 ευρώ από 25.000 ευρώ σήμερα.

Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 40.000 ευρώ από 35.000 ευρώ σήμερα.

Έγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο εισόδημα ως 43.000 ευρώ από 38.000 ευρώ σήμερα.

Έγγαμος με δύο παιδιά: Ετήσιο εισόδημα ως 46.000 ευρώ από 41.000 ευρώ σήμερα.

Έγγαμος με τρία παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα ως 49.000 ευρώ από 44.000 ευρώ σήμερα.

Το περιουσιακό κριτήριο για άγαμο θα αυξηθεί στα 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία περιουσίας από 150.000 και στα 300.000 ευρώ για έγγαμο από 200.000.

Γεωγραφικές ζώνες

Τέλος, παραμένουν αμετάβλητες οι γεωγραφικές ζώνες, όπως έχουν οριστεί από πέρυσι με τα αντίστοιχα λίτρα επιδότησης ανά τετραγωνικό μέτρο ως εξής:

- Α' Ζώνη στην οποία ανήκουν οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράµας, Ευρυτανίας µε επιδοτούµενη κατανάλωση 25 λίτρα ανά τετραγωνικό µέτρο κατοικίας µε ανώτατο τα 3.000 λίτρα. Αυτό σηµαίνει ότι για κατοικία 120 τετραγωνικών µέτρων το ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 1.050 ευρώ από 840 ευρώ σήµερα.

- Β' Ζώνη όπου ανήκουν τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Αρκαδία, η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Ροδόπη και ο Νομός Εβρου. Για τους νομούς αυτούς η επιδοτούμενη κατανάλωση ανέρχεται στα 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 1.800 λίτρα και το ποσό επιστροφής μπορεί να φθάσει ως 630 ευρώ για κατοικία 120 τ.μ. έναντι 504 ευρώ πέρυσι.

- Γ' Ζώνη όπου ανήκουν η Αττική, η Κόρινθος, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Μαγνησία, η Λέσβος, η Χίος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Αρτα. Για τις περιοχές αυτές η επιδοτούμενη κατανάλωση διαμορφώνεται σε 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 960 λίτρα. Το μέγιστο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 336 ευρώ αντί για 269 ευρώ σήμερα.

- Δ' Ζώνη όπου ανήκουν Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού και η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 5 λίτρα ανά τ.μ. κατοικίας με ανώτατο τα 600 λίτρα. Εκεί το υψηλότερο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 210 ευρώ από 168 ευρώ πέρυσι. 

msn

Τρία είναι τα σενάρια που φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Το ποσό που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.

Στόχος, πάντως, είναι το να απλοποιηθούν τα κριτήρια και να διευρυνθούν οι δικαιούχοι, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από κοινού με τους επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής:

• Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και επίδομα θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει απορρίψει πολλάκις το οποιοδήποτε ενδεχόμενο να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ωστόσο πολλά στελέχη της κυβέρνησης φέρονται να θεωρούν ότι εάν η τρόικα δώσει το πράσινο φως υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για μια λελογισμένη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20% και παράλληλη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

• Εισοδηματική ενίσχυση θέρμανσης. Η πρόταση έχει να κάνει με τη μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση. Στόχος είναι να παρακαμφθεί το γραφειοκρατικό σύστημα που είχε ως αποτέλεσμα κατά την περυσινή σεζόν να λάβει επίδομα θέρμανσης μόλις ένας στους τρεις δικαιούχους και να μείνουν αδιάθετα περίπου 190 εκατ. ευρώ. Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση του συστήματος Ήφαιστος και της υπηρεσίας χορήγησης επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης του Taxisnet και την απευθείας χορήγηση των ενισχύσεων στους δικαιούχους βάσει των υφισταμένων κριτηρίων. Το υπουργείο εκτιμά ότι η μετατροπή της επιδότησης της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης σε απευθείας εισοδηματική ενίσχυση θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αγορές καυσίμων.

• Επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους. Κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης πανελλαδικά ανέρχονταν σε 278.489. Πλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τον διπλασιασμό των δικαιούχων, στις 500.000. Ειδικότερα, εξετάζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να αυξηθεί από τις 25.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, από τις 35.000 στις 40.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα εξετάζεται να αυξηθεί στις 40.000 από 38.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Αναφορικά με το ύψος της ακίνητης περιουσίας υποχρέου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, το ανώτατο όριο εξετάζεται να αυξηθεί στις 180.000 ευρώ (από 150.000) για τους άγαμους και στις 250.000 ευρώ (από 200.000) για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στο ίδιο πλαίσιο, το επίδομα θα δικαιούνται και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκίνητων άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών που εφέτος εξαιρέθηκαν, ενώ εξετάζεται αύξηση και του μέγιστου αριθμού τετραγωνικών που θα επιδοτούνται (σήμερα είναι 120 τ.μ.).

imerisia 

Μόλις το 14% των νοικοκυριών δικαιούται επιδόματος θέρμανσης

Μόλις 580.000 επί συνόλου 4.134.157 είναι τα νοικοκυριά που δικαιούνται να λάβουν το επίδομα θέρμανσης, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το 86% των νοικοκυριών δεν πρόκειται να πάρει... δεκάρα!

Αυτό προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρά την διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το 14% που δικαιούται να εισπράξει το επίδομα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αφενός το επίδομα κλιμακώνεται αναλόγως του τόπου κατοικίας αφετέρου η προκαταβολή είναι μόλις το 25% του συνόλου.

Η προκαταβολή άλλωστε σημαίνει οτι το υπόλοιπο 75% πρέπει να το έχει ο υποψήφιος αγοραστής για να καλύψει το κόστος αγοράς πετρελαίου, ειδικά στις πολυκατοικίες όπου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών ενώ οι δικαιούχοι είναι πολύ πιθανόν να είναι οι λιγότεροι.

 

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με βάση την χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τα διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, είναι τα εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια:

- Άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).

- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:

- Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).

- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).

- Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Για όσους λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1ευρώ/ λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Παράλληλα, θεσπίζεται η άμεση προκαταβολή ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, όσοι υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους».

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ο υπολογισμός του ακριβούς ύψους του επιδόματος που δικαιούται κάθε νοικοκυριό απαιτεί ειδικό υπολογισμό. Καθοριστικοί παράγοντες για τον υπολογισμό του ακριβούς ύψους του επιδόματος είναι η επιφάνεια της κατοικίας του νοικοκυριού και η περιοχή της χώρας στην οποία βρίσκεται.

Αναλυτικά:

- η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές και κλιματολογικές ζώνες.

ΖΩΝΗ Α Νομός Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β Νομός Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ Νομός Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ Νομός Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού. Ανοικτό, πάντως, είναι το ενδεχόμενο να έχουν γίνει μικρές αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες

-το ποσό του επιδόματος είναι 0,35 ευρώ ανά λίτρο.

-το επίδομα υπολογίζεται ως λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας και επιδοτείται μόνο η επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα. Η ποσότητα που επιδοτείται ανά νοικοκυριό είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για τα νοικοκυριά που ζουν στην Α ζώνη, 15 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στη Β ζώνη, 8 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στην Γ ζώνη και 5 λίτρα ανά τετραγωνικό για τα νοικοκυριά που ζουν στην Δ ζώνη

Συγνώμη αυτή δεν είναι Ενωμένη Ευρώπη - Είναι μια ομάδα ανάλγητων κι επικίνδυνων Ταλιμπάν.

Την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, η οποία θα συμπαρασύρει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, στα επίπεδα της βενζίνης συστήνει με έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία πάσχει και πονά.

Στην έκθεση της Κομισιόν, στην οποία αναλύονται οι τάσεις για τη φορολογία στην Ευρώπη, διαπιστώνεται ότι κακώς η Ελλάδα προχώρησε στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς με αυτό το τρόπο έδωσε πλεονέκτημα στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης έναντι της βενζίνης.

Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται και η ανάγκη αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για το φυσικό αέριο, προτείνοντας αντ' αυτων, την απευθείας ενίσχυση των ευπαθών νοικοκυριών.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της φορολογίας στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην χώρα μας αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να αποδίδει τα προβλεπόμενα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Αποδίδει ιδιαίτερα σημασία στην πιλοτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (στην εστίαση) και τονίζει πως οι φόροι στα πετρελαιοειδή δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Την ίδια ώρα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο και προκαταβολή του 25% του επιδόματος θέρμανσης, που θα φτάνει στα 34-35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρσι, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών.

Αν και όλα είναι υπό την αίρεση των δανειστών, η ελληνική πλευρά θα προτείνει το μέτρο αυτό για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου με τρόπο ώστε να μην μειωθούν και τα έσοδα και να επιτευχθεί η έγκριση από την τρόικα.

Με αυτά τα δεδομένα, υπό τους περιορισμούς της ανώτατης επιδοτούμενης κατανάλωσης ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, η τιμή του πετρελαίου από το 1,30 ευρώ μπορεί να υποχωρήσει στα 91-92 λεπτά το λίτρο, όσο ήταν δηλαδή τον Οκτώβριο του 2012.

Παράλληλα και για να μπορέσουν οι δικαιούχοι να πάρουν πετρέλαιο μελετάται να δοθεί μια προκαταβολή της τάξης του 25% στους δικαιούχους ώστε να πάρουν μια ανάσα και να μπορέσουν να κάνουν παραγγελίες. 

communenews

Με Πράξη του υπουργικού συμβουλίου μπήκε η σφραγίδα σε ειδικό σχέδιο μέτρων έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση διαταραχών κατά τον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο και πετρελαιοειδή, διαταραχών που μπορεί να προκληθούν ακόμα και από απεργίες μακράς διάρκειας!

Ο σχεδιασμός, που ήδη πήρε ΦΕΚ, προβλέπει ακόμα και τη πώληση καυσίμων με δελτίο ή και την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πράξη, τα έκτακτα μέτρα έχουν είτε εθελοντική μορφή όπως η μετακίνηση πολλών ατόμων με το ίδιο Ι.Χ. ή η ακύρωση δρομολογίων πλοίων χωρίς ελάχιστη πληρότητα είτε υποχρεωτική μορφή όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων, η ρύθμιση των θερμοστατών σε κατοικίες, ο καθορισμός ανώτατου ορίου εφοδιασμού καυσίμων με ειδικό δελτίο, η χρήση εναλλακτικών μορφών καυσίμων!

star

Περισσότερα Άρθρα...