katalipsi-lelas-karagianni

Στην εκκένωση της κατάληψης “Λέλας Καραγιάννη 37″ στην Κυψέλη προχώρησαν σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ, την ώρα που στην ταράτσα είχαν συγκεντρωθεί αναρχικοί φωνάζοντας συνθήματα.

Η κατάληψη αυτή που χρονολογείται από το 1988 βρίσκεται σε κτίριο στη συμβολή των οδών Λέλας Καραγιάννη και Δροσοπούλου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ οι καταληψίες ανήκουν σε ομάδα σκληρών αναρχικών.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, οι αστυνομικοί μπήκαν στην κατάληψη σπάζοντας την πόρτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην ταράτσα όπου είχαν συγκεντρωθεί οι αντιεξουσιαστές.

Η κατάληψη του κτιρίου έγινε πριν από 24 χρόνια, όταν ομάδα φοιτητών αποφάσισε να κατοικήσει στο μέχρι τότε εγκαταλελειμμένο κτίσμα ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών και υπουργείου Παιδείας. Οι ίδιοι υποστήριζαν πως θέλουν να μετατρέψουν το κτίριο σε «χώρο αυτοστέγασης, συλλογικής ζωής και δράσης».

fox

vouli

Κυριολεκτικά, δεν ήξεραν τι ψήφιζαν χθες οι βουλευτές! Οπως είπαν και οι ίδιοι διαμαρτυρόμενοι από το βήμα της Ολομέλειας, είχαν μόλις δώδεκα ώρες στη διάθεσή τους για να διαβάσουν τις τριακόσιες τριάντα τέσσερις πυκνογραμμένες σελίδες του νομοσχεδίου.

Αυτό περιλαμβάνει Εξι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες ορίζουν μια σειρά από δημοσιονομικά, μισθολογικά και άλλα ζητήματα τα οποία θεωρούνται προαπαιτούμενα για να πάρουμε την επόμενη δόση από την τρόικα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τπ νομοσχέδιο-«εγκυκλοπαίδεια» υπογράφεται από δεκατέσσερις υπουργούς που δεν βρέθηκαν ποτέ μεταξύ τους για να το κουβεντιάσουν και έτσι έβαλαν τις τζίφρες τους διά... περιφοράς.

Από την αρχή η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος που είχε ένα τόσο σημαντικό και μακροσκελέστατο κείμενο, με το ΚΚΕ να δηλώνει ότι αποχωρεί από τη συζήτηση.

Στα μέτρα που ψηφίστηκαν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η δανειακή σύμβαση για την ανταλλαγή ομολόγων, η πράξη απαλλαγής ευθύνης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών κατά την ανταλλαγή των ομολόγων, νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για τον έλεγχο των δαπανών των υπουργείων, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, αναστολή πλειστηριασμών στην α' κατοικία και αναστολή των εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα ώς το τέλος του 2013, προσαρμογή των συντάξεων που παίρνουν οι υπάλληλοι της Βουλής με τις αντίστοιχες των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης,

«Η διαδικασία των πράξεων νομοθετικών περιεχομένου δεν αφήνει τίποτα όρθιο από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος δήλωνε πως «ούτε η κυβέρνηση Τσολάκογλου δεν έχει υπογράψει τέτοια επονείδιστα κείμενα. Οσοι τα υπερψηφίζουν ανοίγουν τον δρόμο για την παράδοση της ελληνικής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Η τελευταία αυτή αναφορά προκάλεσε τη μήνη των βουλευτών της Ν.Δ., ενώ ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η αναφορά στην κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Νωρίτερα είχε υπάρξει ένταση μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δάνη Τζαμτζή και του συναδέλφου του από τη Χρυσή Αυγή Χρήστου Παππά. Ο βουλευτής του λαϊκού συνδέσμου τον αποκάλεσε «πολιτικά παχύδερμα, όπως είναι και ο κ. Βενιζέλος»! Απαντώντας ο κ. Τζαμτζής τόνισε πως «τον κατανοώ, γιατί η ιδεολογία που πρέσβευε, ο ναζισμός, αυτό το πράγμα οδήγησε στα κρεματόρια ανθρώπους».

Espresso

tsipras soible

Τα θέματα του κατοχικού δανείου, της παράδοσης της δικογραφίας Χριστοφοράκου στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και των ανθρωπιστικών συνεπειών από την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στις επαφές του με τη γερμανική πολιτική ηγεσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε αν η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ποτέ, στις δικές της επαφές με τις γερμανικές αρχές, έστω κάποιο από τα ζητήματα αυτά.

«Στις συναντήσεις που είχαμε με την γερμανική πολιτική ηγεσία διευρύναμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, θέτοντας το θέμα του κατοχικού δανείου. Ζητήσαμε από τη γερμανική κυβέρνηση να συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία, αποστέλλοντας στην ελληνική δικαιοσύνη τη δικογραφία Χριστοφοράκου, που βρίσκεται στα γερμανικά δικαστήρια, προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση της Siemens.

Και αναδείξαμε τα αδιέξοδα της τριετούς εφαρμογής του μνημονίου, που έχουν οδηγήσει τη χώρα μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γερμανία, σημείωσε: «Αναρωτιέμαι, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε άραγε ποτέ έστω κάποιο από αυτά τα θέματα στις επαφές και στις συναντήσεις της, τις επαναλαμβανόμενες συναντήσεις, που είχε ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ; Η μήπως η αντίληψή τους για την διαπραγμάτευση είναι ότι λέμε πάντα στους εταίρους μονάχα αυτά που εκείνοι θέλουν να ακούσουν; Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα».

Οι επαφές του Αλ.Τσίπρα στο Βερολίνο ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη, με τη συνάντηση που θα έχει με τον υφυπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ.

npost

vouli kaggela

Με 166 «Ναι», 123 «Όχι» και 1 «Παρών» σε σύνολο 290 βουλευτών υπερψηφίστηκαν επί της αρχής οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Επιπλέον καταργήθηκαν τα άρθρα 23, 47, 48 και 49. Το άρθρο 35 που αφορά εργασιακά θέματα δεν υπερψηφίστηκε από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και τελικά έγινε δεκτό με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 3 παρών.

Η αντιπολίτευση έστρεψε τα πυρά της κατά της κυβέρνησης, τόσο για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της διαδικασίας, όσο και για το περιεχόμενο του α.53 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι: «Ούτε το δικαιούχο κράτος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής- ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης».

Με αφορμή την εν λόγω διάταξη σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας», ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «λέει ψέματα ενσυνειδήτως και αποπλανά τη συνείδηση του πολίτη». «'Οσοι λένε ότι αυτή η σύμβαση μπορεί να θίξει τα κοιτάσματα, τα μνημεία και τον φυσικό πλούτο της χώρας λένε ψέματα. Έλεος και ντροπή» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Χρήστος Σταικούρας εκτίμησε ότι «στα δημόσια οικονομικά η χώρα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της χωρίς πρόσθετα μέτρα». «Αυτό δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, είναι δύσκολος και μακρύς ο δρόμος και απαιτείται συνέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Σταικούρας.

Τέλος, με αλλαγές που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών εξαιρέθηκαν τα σκάφη αναψυχής από τον φόρο πολυτελείας. Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο λόγος της εξαίρεσης έχει να κάνει με γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που υποστηρίζει ότι λόγω επιβολής προηγούμενου φόρου κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διπλή φορολόγηση.

 

Δείτε το βίντεο

 

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και ανέμους
 

Για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη από το βράδυ προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι νοτιάδες που θα πνέουν θυελλώδεις στα πελάγη από το απόγευμα στο Ιόνιο και από τη νύχτα και στο Αιγαίο θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ειδικότερα, από απόψε το βράδυ προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και από το πρωί της Τετάρτης (16/1) στη Θράκη και βαθμιαία στο ανατολικό Αιγαίο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 8 και πρόσκαιρα την Τετάρτη στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Παρά την εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (17/1) οι ισχυρές βροχές, οι καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή (18/1).

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Ειδικότερα:

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

-Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

real

diotis stikaki

Νέα διάσταση στην υπόθεση του USB με τη λίστα Λαγκάρντ δίνει με το υπόμνημα που κατέθεσε ο συνήγορός του στους Οικονομικούς Εισαγγελείς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.

Ο κ. Διώτης, που κλήθηκε σε εξηγήσεις και για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, πλην αυτών της υπεξαίρεσης και της παράβασης καθήκοντος για τα οποία έχει ήδη λογοδοτήσει, υποστηρίζει ότι ανέθεσε σε συνεργάτιδά του δικηγόρο να αντιγράψει το στικάκι που του παρέδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει: «(...)Επειδή ωστόσο οι γνώσεις μου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι ιδιαιτέρως καλές, δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω USB. Ενόψει τούτου κάλεσα την δικηγόρο (σ.σ. αναφέρει το όνομά της), η οποία μόλις τότε είχε διοριστεί ως ειδική συνεργάτης μου να με βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενό του σε στικάκι αντίγραφο».

Ο κ. Διώτης φέρεται να τονίζει, επίσης, ότι μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης έβαλε σε φάκελο το στικάκι και ζήτησε από τη συνεργάτιδά του να τον ενημερώσει για το πώς γίνεται η παντελής διαγραφή του περιεχομένου του "στην οποία προέβην αμέσως διότι δεν ήθελα πριν αποφασίσει ο υπουργός πώς έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, να υπάρχει αντίγραφο στην κατοχή οποιουδήποτε". Η συνεργάτιδα την οποία επικαλείται ο κ. Διώτης θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να καταθέσει ενώπιον των Οικονομικών Εισαγγελέων.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή στις 8 Ιουλίου 2011 --ημερομηνία αντιγραφής του USB-- με τον κ. Ε. Βενιζέλο και τον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Διώτης υποστηρίζει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το επίμαχο θέμα. Αναφέρει, επίσης, ότι όταν έλαβε διάσταση το θέμα με τη λίστα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012, ο ίδιος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον κ. Βενιζέλο τον προέτρεψε να την παραδώσει στον πρωθυπουργό, ενώ τονίζει ότι παρέδωσε στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το στικάκι, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011.

Ο κ. Διώτης τονίζει, εξάλλου, ότι όταν στα μέσα Ιουνίου 2011 ο αποχωρών υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου του απέστειλε το USB δεν του ανέφερε ούτε ότι υπήρχε CD, ούτε ότι αυτό είχε παραληφθεί με συνοδευτικά έγγραφα και ούτε ότι είχε αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. «Εάν αυτό είχε συμβεί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως "έγγραφο" και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο». Υπογραμμίζει δε ο κ. Διώτης ότι δεν γνώριζε, όπως και κανείς τότε πλην του κ. Παπακωνσταντίνου όπως αναφέρει, ότι το επίμαχο υλικό ήταν η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Διώτης, με το υπόμνημά του ζητά από τους δύο εισαγγελείς να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου, όπως αναφέρει α) να διερευνηθεί κατά πόσο το περιεχόμενο του εν λόγω μαγνητικού μέσου αποθήκευσης (USB) έχει υποστεί αλλοιώσεις ή και μεταβολές και ποιες μπορεί να είναι αυτές και β) να γίνει τεχνολογική απεικόνιση των μεταδεδομένων (metadata) όλων των στοιχείων που περιέχονται στο USB όπως επίσης και αυτού καθ' εαυτού του υλικού φορέα αποθήκευσής τους.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στο υπόμνημά του ότι το τελευταίο διάστημα διασύρθηκε από ορισμένους ως πλαστογράφος και ψεύτης, υπογραμμίζει "ούτε το ένα, ούτε το άλλο είμαι" και αρνείται ότι διέπραξε είτε νόθευση εγγράφου είτε υπεξαγωγή εγγράφου είτε παράβαση καθήκοντος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

stournaras alchemist

Μπαράζ νομικών ενεργειών ετοιμάζουν οι μικρομέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έχουν ήδη οργανωθεί μετά την καταστροφή που υπέστησαν από την απαξίωση του ιδρύματος και την "εξαφάνιση" της μετοχής μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα.

Η υπόθεση μάλιστα παίρνει άλλη τροπή, μετά τις προφυλακίσεις για πρώτη φορά στα χρονικά και την συντηρητική κατάσχεση περιουσιών στην περίπτωση της Proton, αφού νομικά μπορούν να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο τεκμηριώνοντας ευθύνες υψηλόβαθμων λειτουργών.

Στην περίπτωση της Proton μπορεί να έμειναν στο απυρόβλητο αλλά τώρα υπάρχει σαφέστατη αδιαφάνεια με την απόκρυψη της έκθεσης της BlackRock αλλά και τις καταγγελίες Καρχιμάκη για "εντολή μη ελέγχου" σε εξωχώριες θυγατρικές τραπεζικών ιδρυμάτων που στην συνέχεια κρίθηκαν "βιώσιμα"! Ο τ. υπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στον διοικητή της ΤτΕ, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση Πεπόνη!

Όμως, εάν η έκθεση τεκμηριώσει αδικοπραξία εις βάρος του ΤΤ, τότε οι ευθύνες του κυρίου Στουρνάρα είναι τεράστιες, αφού είχε γνώση της έκθεσης και ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις δηλώσεις – ταφόπλακα για το ίδρυμα.

Μπορεί η υπόθεση της Proton να μην έχει τελεσιδικήσει, αλλά οι προφυλακίσεις είναι γεγονός και δεν μπορεί να γίνονται α λα καρτ την ιδια στιγμή που επιλέγεται το "μοντέλο της Proton" για την δήθεν σωτηρία του ιδρύματος. Το μοντέλο της Proton δεν είναι μόνο η good & bad bank αλλά και οι νομικές συνέπειες. Εκεί θα πατήσουν ως φαίνεται οι μικρομέτοχοι.

αιχμη

Περισσότερα Άρθρα...